Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyszerű! Akkor a kimeneteken nem is kell módosítani, mindössze a hangfalat kell a 2 kimenetre rákötni, és a GND-ket elfelejteni ebben az esetben.
Most már csak egy összetetteb dolog van, amit jó lenne tudnom: - Mi történik, ha a hídkapcsolásnak az "egyik fele" nem kap jelet (pl.: megszakad a jel, egy rossz forrsztás miatt, stb...), vagy gyengébb jelet kap (ez esetben ugye az egyik erősítő nagyobb jelet küldene a hangfalra, mint a másik oldal. Ha a fent említett események veszélyesek az IC-re, mit lehet tenni ellene, főleg a "gyengébb" jel veszélye állhat fenn, mondjuk az alkatrészek pontatlansága miatt. Köszi!
Azonkívül szerintem szinte semmi, hogy a nem vezérelt IC a kimenetét megpróbálja 0V közelében tartani, hiszen a bemenetén nulla volt van.
Nagy baj nem történik, ha a híd egyik oldala kisebb jelet kap, vagy egyáltalán nem kap jelet. Szélsőséges esetben, ha nem kap jelet, akkor az az oldal egy "virtuális földpontot" fog létrehozni a hangszórónak arra a sarkára, és az egész kapcsolás úgy fog működni, mintha nem is lenne híd. Természetesen a hangszórón átfolyó áram az "inaktív" oldalt is fogja fűteni, de az megtörténne normál működéskor is, tehát nem ártalmas.
Az jutott még eszembe, hogy még egy trükköt el lehet követni, hogy a hídba átkapcsolás a lehető legegyszerűbb legyen: az egyik oldalt közvetlenül hajtani, a másikat pedig egy fázisfordító fokozaton keresztül - normál üzemben is. Ilyenkor természetesen a fázisfordítón keresztül hajtott oldal kimeneti oldalán a hangszóróra menő "piros" vezeték lesz a GND és a "fekete" vezeték az IC kimenete. A hídba átkapcsolás annyit fog jelenteni, hogy a két oldal bemeneteit összekötöd (pl. egy kapcsolóval) és a hangszórót a két kimenet közé kötöd be. Mivel az egyik oldalnál a "piros", a másik oldalnál a "fekete" az IC kimeneti pontja, így híd üzemben is tudod a hangszóró fázishelyes bekötését. A mellékletben megpróbáltam felskiccelni az elképzelésemet.
Ugyan nem sok esély lenne rá, mert általában "alapos" munkát végzek, de nyugodtabb vagyok, hogy ezt tudom
Még egy utolsó kérdésem, ha lehetne: Az invertáló kapcsolás meghatására szimpla 12VDC áll rendelkezésre. Nyilván valami műveleti erősítővel kellene megoldani a feladatot, de tanácstalan vagyok, egyrészt a kapcsolási rajz miatt, másrészt, hogy milyen IC-t használjak. Ha tudnál egy linket vagy egy Általad esetleg megépített kapcsolást erre a feladatra javasolni, ami a lehető legkevésbé szólna bele a hangminőségbe, és nem okozna zajt, gerjedést, torzítást stb... Nagyon hálás lennék érte. De egyáltalán nem lenne sürgős, csak ha van rá időd, energiád Köszönöm a segítséget! zoka
Legalább nem kell huzalellenállásokkal, meg hasonló hókuszpókuszokkal ellátnom a kimenetet
Köszönöm a magyarázatot! És jó ötlet ez a normál üzemben fordított fázissal történő hajtás is. Igen, az egyik hangfal bekötése megfordul (különben egymás ellen dolgoznának a hangfalaim )
Hello,
Végre megépítettem a TDA7294 alapú végfokot és összekötöttem a tápommal, miután a standby-t rákötöm a pozitív fesz-re meg is szólal. De az a probléma hogy nagyon halkan. Mi lehet a gond?
közben megtaláltam a hibát: egy ellenállás forrasztási hibája
Igen, ez valóban egyszerű, és szépen teszi a dolgát, csak +/- táp kell neki
Az erősítőmben viszont csak 1x12V áll rendelkezésre. A fő trafó 2x40V meg sok lenne neki. Meg nem lenne szerencsés arról hajtani. Na mindegy ezen még gondolkodok, de köszi a rajzot
Egyébként óriási ötlet ez a párhuzamos-hídkapcsolás.
Önmagában ezzel a párhuzamos kapcsolással nem tudtam kihajtani rendesen a hangfalat, mert ugyan bírja a nagy áramokat, de nagyobb feszültségekre lenne szükségem a kimeneten. De a hídkapcsolás megoldja a "feszültséghiány" okozta gondokat. Ráadásul, szerintem dupla akkora áramot bír, mint a sima híd, pedig az sem kutya! (De azért 4 IC egy oldalra... ) Viszont a 400W trafó olyan kevés lesz, hogy csak na. De a különbség egészen biztosan észrevehető lesz így is Hogy minek ekkora teljesítmény: a 87dB :wilting: érzékenységű autós sub-hangszóró miatt
Előtét ellenállás + fesz stab ic és már meg is van a +-12V
Igazad van! Kár lenne a jól működő kapcsolást megbolygatni 1 táposra.
Bőven elég a 400 wattos trafó Hídba kapcsolással csináltam 2xhídat, és 43 volt +- fesszel hajtom zenekari viszonyok között, ének megy róla, és a 400wattos trafó még csak nem is melegszik, kézlangyos. Sajnos nem lett elég hangos, így 400wattos feteseket csinálok helyettük.
Szerintem vegyél tartalékhangszorót is.
Szükség lesz rá
Az ilyesmire odafigyelek. Eddig úgy állítottam be a hangerőt, ha úgymond "hangoskodni" akartam, hogy figyeltem a clip LED-et, és annak a bevillanásáig gond nélkül ki lehetett tekerni (mondhatni erősítő torzításig), akármilyen zenénél, sőt 20Hz feletti sinus jellel is!
Ez volt tehát a 2 IC párhuzamos működése. Na most, ha ehhez hozzájön még 2 IC, és híd kapcsolásban megy a 4, akkor való igaz, az már veszélyes a hangszóróra, hiába 250W RMS. De vigyázok rá
4x-es teljesitmény ha egyébb feltételek adottak _főleg a táp_
Ilyenkor a 20Hz már nem megy ! Bekopoghat a tekercs alul a fedlapba, és elverödik a cséve. Lehet jönni a kaszához orvoslási ügyben
Én ezért mondtam, hogy a teljes kivezérléshez kevés lenne a tápom, de így is jelentősen növekedhet a teljesítmény, a meglévő táppal is, ami miatt a hangszóró kellemetlenül érezheti magát
Hát nem fogok 20Hz-el kísérletezni, az biztos. De még 100-al sem. Eddig az "védte" a hangszórót, hogy a kimeneten mérhető feszültség 25V felé nem nagyon tudott menni. Idézet: „De hogy ez mennyire szól. Te jó isten. Soha nem gondoltam volna hogy ez ennyire tud szólni.” Ugye milyen kicsi és erőtelyes Idézet: „Annyit szeretné még kérdezni, hogy +-35Voltal a 4 Ω terhelés az nemárt neki??” Nem árt mert ugyis esik a fesz egykicsit még kihajtáskor,de tegyél rá hűtést bőven mert fog melegedni :yes: Igen, melegszik, de szerintem nemvészes. Tényleg jó kis IC ez. Kiváncsi vagyok mostmár hidban milyen lehet.
Na akkor teszek fel egy pár képet a hidalt Tda7294-ről.Már majdnem 2 hete műkődik,már buli is volt vele(házibuli).A trafó az 600W-os ami szerintem jó neki,2x20.000uF(lehet fogok még tenni de szerintem elég),a hutő az 1cm vastag 10cm széles és 27cm hoszú.Ezen van meg rajta egy másik hűtő,bordákal meg 2 venti.Még kell alakitgasak rajta a doboz hátulyán,de egyenlőre jó.Próbanyákon csináltam meg mivel nem volt ithon maratóm meg nyákot sem akartam tervezgetni neki,inkább szeretem magam ősze hozni.Lehet nem szép de benne senki sem nézi és 2-3 óra alat megvan.Mivel kicsi helyre akartam hogy legyen a 4 Ic azért inkább rátettem az Ic-ket a próbanyára és már dobtam ráfele az alkatrészeket.A próbanyára,az Ic kőzelében,kerűlt a 2x20.000µF is mivel igy a legjobb tapasztalataim szerint.2x200W-os Fane hangszórókat hajtot,és mintha nem nagyon birták volna(nem mai darabok lehet azért).Rátettem a multit csak kiváncsiságból hogy menyit ad ki és a max amit elkapot torzitás nélkűl (már a hangfal nembirta tovább) az 42.5V a kimeneten .A hangfal az 6.5ohm ami nem meglepő hisz minden hangszórónak kevesebb.Ha jól számolom (nembisztos) akkor ez 277W 6.5ohm-ra és 225W 8ohm-ra.Műterhelésem sajnos nincs(de majd csinálok),és akkor meglásuk mit tud pontosan.A doboz az egy Akai deck átalakitva.Egykicsit hoszú lett
Még képek
Itt van a hid felyebb.Nagyon meglepődtem,sokkal erőtelyesebb,dinamikusabb hangzása van mint a sima Ic-nek Csak azért raktam ősze lássam milyen hangja van,meg volt kéznél minden.Esztétikailag nem valami jó a doboz hátulya sem de majd kicserélem.Még egy pár kép
Még kész van egy ilyen sztereó hid,csak nem csináltam képet róla.Az nem hagy nyugodni hogy menne párhuzamos hidban.Van is 8db 5W 0.33ohm-os ellenálás.Csak kevés a trafó telyesitménye,de lehet aktiv hűtésel jó lenne ha lenne mit rá kőssek az erősitőre Ha még lenne 2 sub-om akkor jó lenne mert birná a 4 ohm-ot is :yes: Na meglásuk mi lesz,egyenlőre dosztig elég ez
Idézet: „Rátettem a multit csak kiváncsiságból hogy menyit ad ki és a max amit elkapot torzitás nélkűl (már a hangfal nembirta tovább) az 42.5V a kimeneten .A hangfal az 6.5ohm ami nem meglepő hisz minden hangszórónak kevesebb.Ha jól számolom (nembisztos) akkor ez 277W 6.5ohm-ra és 225W 8ohm-ra.” És akkor ez a sima 2IC-s hídkapcsolás ? Jujj, már alig várom, hogy megszólaljon a 4db IC párhuzamos-híd kapcsban. :eplus2: Durva lesz! :smoke: És úgy oldom, meg, hogy egyetlen nyomógomb megnyomásával át lehessen kapcsolni stereo és híd között. Persze okosan...
íMégjobban meglepödnél ha a hidas koncepciot _ földfüggetlenséget_ végig tudnád vinni a láncon
Ez a volt a prof hangteknika lényege hajdanán. Ez nem a teljesitményről szólt, hanem a hangról, beleértve a dinamikát, részletgazdagságot stb-t is ( ez nem azonos a hangosággal ) Idézet: „És akkor ez a sima 2IC-s hídkapcsolás ?” Igen csak 2 Ic.Még valami ami nemhagy nyugodni,ha hidba kőtőm az erősitőt akkor 8 ohm-os hangfalnál 4 ohm-ot lát 1 Ic,na akkor +-40V-nál 4 ohm-on bekopog és nem is lehet kihajtani mint +-30 V-al,akkor ugyanugy igaz hidra is.Nekem a tápom +-40V de megterhelve(ahogy mértem a multival) +-40-35V mozog ami szerintem jó hogy megrángatja a trafót legalább jobban ki lehet hajtani.Ha párhuzamos hidat csinálnék(4 Ic) akkor jobb lenne a hatásfok (tőbb W menne a kimenetre,kevesebett fűtene el) meg a dinamika is mivel fele anyi lesz a terhelés.Lehet volt ott még tőbb W is mivel a multi csak 500Hz-ig mér és általában 1kHz-re adják a telyesitményt.Nemcsoda hogy nembirta a 200W-os hangfal ami 97Db(Óriási hangerő szobában,már 1W is idegesitő lehet).Igy szerintem simán meglene 2x300W 8 Ohm-ra és 2x350W 4ohm-ra mert nő a hatásfok,+20.000uF,a hűtő még kevésbé melegszik,jobb dinamika Stb... Csak a trafó izzadna.Ha megpróbálom akkor irok mire jutottam. Idézet: Igen durva de nem sokkal,csak vagy 3 db-el fog nőni a hangerő dupla anyi erővel,ami csak egykicsit hangosabb lesz viszont dinamikusabb hangja lesz(Szerintem te is észrevetted sima Ic vs Párhuzamos Ic) Ha hűjeséget irtam javits ki „Jujj, már alig várom, hogy megszólaljon a 4db IC párhuzamos-híd kapcsban. Durva lesz!”
Idézet: „Mégjobban meglepödnél ha a hidas koncepciot _ földfüggetlenséget_ végig tudnád vinni a láncon” Ezt nem értem mit is jelent pontosan?(lehet hűje kérdés de igy tanul az ember)
Ha úgy történik a jelvezetés, hogy a gnd-én _ a földön _ nem megy a jel, mert szimetrikusan + és - jel van a keverőben, illetve a jeforástól kezdve.
Csak igy lehet elkerülni, hogy a táp és a jel el legyen választva, vagyis ne legyen közös. Ezért szól jobban a hid , még akkor is ha nincs kihasználva a lehetősége mivel többnyire aszimetrikus jelel használják . Erről sokat lehetne értekezni, példálózni A legendásan jól szoló keverőkben (pl Nive ) még a csatornák is trafos elválasztással ( A osztályú meghajtókkal ) voltak földfüggetlenitve. _ készüléken belül is _ A Telefunken csodamagnok is ilyenek voltak. Ezekkel vették fel azokat a piszok jól szoló Szu hanglemezeket. Ezt tudják a gyártók is, mertha megnézed a profi CD játszókat mindegyiken van XLR csatlakozó szimmetrikus kimenettel. Némi felárral trafós kijárattal is _igy abszolút földfüggetlen_
Attól, hogy a hídban két-két végfokot párhuzamosan kötsz, semmit nem változik a hatásfok sem és az elfűtött felesleges teljesítmény sem. Annyi változik, hogy ez a teljesítmény nem két, hanem négy IC-n fog keletkezni, így egy-egy IC terhelése a felére esik, kényelmesebben, biztonságosabban fog dolgozni.
A másik, az a "600W-os" trafó. Az az a lemeztrafó lenne, ami itt lentebb a képeiden a magnódeck sarkában figyel? Hány négyzetcenti annak a magkeresztmetszete? Idézet: „Még valami ami nemhagy nyugodni,ha hidba kőtőm az erősitőt akkor 8 Ω-os hangfalnál 4 Ω-ot lát 1 Ic,na akkor +-40V-nál 4 Ω-on bekopog és nem is lehet kihajtani mint +-30 V-al,akkor ugyanugy igaz hidra is.” A hídkapcsolás hogy viselkedik azt nem tudom, így logikusnak tűnne amit írsz, ugye a táp valóban visszaesik, az sokat csökkent a disszipáción, meg nagyban függ, a hangfal impedanciagörbéjétől is. Ráadásul a hűtés sem mindegy. Lásd Pedro tesztelte a saját hídkapcsolását: Bővebben: Link És +/- 43 V-ról hajtva 311W-ot mért 8 Ohm-ra 10% torzítással. Hogy ekkor a táp mennyire esett vissza, azt nem tudom, de az biztos, hogy tisztességes hűtést kapott. Az adatlap csak annyit ír, hogy 8Ohm-nál kisebb terheléssel ne használjuk. Ugyanakkor - ahogy a sima kapcsolásnál - itt sem 40V-ról ajánlja, hanem kevesebbről. Idézet: „(Szerintem te is észrevetted sima Ic vs Párhuzamos Ic) Ha hűjeséget irtam javits ki” Való igaz, ha a sima IC menne +/-33 és a párhuzamos +/-40V-ról, akkor nem sok különbség lenne, mert a hangfalam impedanciája a sub tartományban átlagban magasabb 4 Ohm-nál. Igazán nagy különbség inkább műterheléssel van. De a feszültségeket nem hiába említettem. Így nincs kopogás. De mivel a trafóm egy és ugyanaz, így a kopogás miatt akár 10x-es teljesítményt is elértem a párhuzamossal a simához képest. |
Bejelentkezés
Hirdetés |