Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   157 / 608
(#) zoka válasza lapose hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Nagyszerű! Akkor a kimeneteken nem is kell módosítani, mindössze a hangfalat kell a 2 kimenetre rákötni, és a GND-ket elfelejteni ebben az esetben.

Most már csak egy összetetteb dolog van, amit jó lenne tudnom:

- Mi történik, ha a hídkapcsolásnak az "egyik fele" nem kap jelet (pl.: megszakad a jel, egy rossz forrsztás miatt, stb...), vagy gyengébb jelet kap (ez esetben ugye az egyik erősítő nagyobb jelet küldene a hangfalra, mint a másik oldal.
Ha a fent említett események veszélyesek az IC-re, mit lehet tenni ellene, főleg a "gyengébb" jel veszélye állhat fenn, mondjuk az alkatrészek pontatlansága miatt.

Köszi!
(#) lapose válasza zoka hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Azonkívül szerintem szinte semmi, hogy a nem vezérelt IC a kimenetét megpróbálja 0V közelében tartani, hiszen a bemenetén nulla volt van.
(#) szilva válasza zoka hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Nagy baj nem történik, ha a híd egyik oldala kisebb jelet kap, vagy egyáltalán nem kap jelet. Szélsőséges esetben, ha nem kap jelet, akkor az az oldal egy "virtuális földpontot" fog létrehozni a hangszórónak arra a sarkára, és az egész kapcsolás úgy fog működni, mintha nem is lenne híd. Természetesen a hangszórón átfolyó áram az "inaktív" oldalt is fogja fűteni, de az megtörténne normál működéskor is, tehát nem ártalmas.

Az jutott még eszembe, hogy még egy trükköt el lehet követni, hogy a hídba átkapcsolás a lehető legegyszerűbb legyen: az egyik oldalt közvetlenül hajtani, a másikat pedig egy fázisfordító fokozaton keresztül - normál üzemben is. Ilyenkor természetesen a fázisfordítón keresztül hajtott oldal kimeneti oldalán a hangszóróra menő "piros" vezeték lesz a GND és a "fekete" vezeték az IC kimenete. A hídba átkapcsolás annyit fog jelenteni, hogy a két oldal bemeneteit összekötöd (pl. egy kapcsolóval) és a hangszórót a két kimenet közé kötöd be. Mivel az egyik oldalnál a "piros", a másik oldalnál a "fekete" az IC kimeneti pontja, így híd üzemben is tudod a hangszóró fázishelyes bekötését.

A mellékletben megpróbáltam felskiccelni az elképzelésemet.

bridgeamp.jpg

(#) zoka válasza lapose hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Ugyan nem sok esély lenne rá, mert általában "alapos" munkát végzek, de nyugodtabb vagyok, hogy ezt tudom

Még egy utolsó kérdésem, ha lehetne:
Az invertáló kapcsolás meghatására szimpla 12VDC áll rendelkezésre. Nyilván valami műveleti erősítővel kellene megoldani a feladatot, de tanácstalan vagyok, egyrészt a kapcsolási rajz miatt, másrészt, hogy milyen IC-t használjak.
Ha tudnál egy linket vagy egy Általad esetleg megépített kapcsolást erre a feladatra javasolni, ami a lehető legkevésbé szólna bele a hangminőségbe, és nem okozna zajt, gerjedést, torzítást stb... Nagyon hálás lennék érte. De egyáltalán nem lenne sürgős, csak ha van rá időd, energiád

Köszönöm a segítséget!
zoka
(#) zoka válasza szilva hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Legalább nem kell huzalellenállásokkal, meg hasonló hókuszpókuszokkal ellátnom a kimenetet
Köszönöm a magyarázatot!
És jó ötlet ez a normál üzemben fordított fázissal történő hajtás is. Igen, az egyik hangfal bekötése megfordul (különben egymás ellen dolgoznának a hangfalaim )
(#) tkramalics hozzászólása Márc 6, 2010 /

Hello,
Végre megépítettem a TDA7294 alapú végfokot és összekötöttem a tápommal, miután a standby-t rákötöm a pozitív fesz-re meg is szólal. De az a probléma hogy nagyon halkan. Mi lehet a gond?
(#) lapose válasza zoka hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Egyszerű fázisfordító.

p14_fig1.gif

(#) tkramalics válasza tkramalics hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

közben megtaláltam a hibát: egy ellenállás forrasztási hibája
(#) zoka válasza lapose hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Igen, ez valóban egyszerű, és szépen teszi a dolgát, csak +/- táp kell neki
Az erősítőmben viszont csak 1x12V áll rendelkezésre. A fő trafó 2x40V meg sok lenne neki. Meg nem lenne szerencsés arról hajtani. Na mindegy ezen még gondolkodok, de köszi a rajzot
(#) zoka hozzászólása Márc 7, 2010 /

Egyébként óriási ötlet ez a párhuzamos-hídkapcsolás.

Önmagában ezzel a párhuzamos kapcsolással nem tudtam kihajtani rendesen a hangfalat, mert ugyan bírja a nagy áramokat, de nagyobb feszültségekre lenne szükségem a kimeneten. De a hídkapcsolás megoldja a "feszültséghiány" okozta gondokat.

Ráadásul, szerintem dupla akkora áramot bír, mint a sima híd, pedig az sem kutya! (De azért 4 IC egy oldalra... )

Viszont a 400W trafó olyan kevés lesz, hogy csak na. De a különbség egészen biztosan észrevehető lesz így is

Hogy minek ekkora teljesítmény: a 87dB :wilting: érzékenységű autós sub-hangszóró miatt
(#) djgombi válasza zoka hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Előtét ellenállás + fesz stab ic és már meg is van a +-12V
(#) zoka válasza djgombi hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Igazad van! Kár lenne a jól működő kapcsolást megbolygatni 1 táposra.
(#) fleta válasza zoka hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Bőven elég a 400 wattos trafó Hídba kapcsolással csináltam 2xhídat, és 43 volt +- fesszel hajtom zenekari viszonyok között, ének megy róla, és a 400wattos trafó még csak nem is melegszik, kézlangyos. Sajnos nem lett elég hangos, így 400wattos feteseket csinálok helyettük.
(#) hangszoros válasza zoka hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Szerintem vegyél tartalékhangszorót is.
Szükség lesz rá
(#) zoka válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Az ilyesmire odafigyelek. Eddig úgy állítottam be a hangerőt, ha úgymond "hangoskodni" akartam, hogy figyeltem a clip LED-et, és annak a bevillanásáig gond nélkül ki lehetett tekerni (mondhatni erősítő torzításig), akármilyen zenénél, sőt 20Hz feletti sinus jellel is!
Ez volt tehát a 2 IC párhuzamos működése.

Na most, ha ehhez hozzájön még 2 IC, és híd kapcsolásban megy a 4, akkor való igaz, az már veszélyes a hangszóróra, hiába 250W RMS.

De vigyázok rá
(#) hangszoros válasza zoka hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

4x-es teljesitmény ha egyébb feltételek adottak _főleg a táp_
Ilyenkor a 20Hz már nem megy !
Bekopoghat a tekercs alul a fedlapba, és elverödik a cséve. Lehet jönni a kaszához orvoslási ügyben
(#) zoka válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Én ezért mondtam, hogy a teljes kivezérléshez kevés lenne a tápom, de így is jelentősen növekedhet a teljesítmény, a meglévő táppal is, ami miatt a hangszóró kellemetlenül érezheti magát
Hát nem fogok 20Hz-el kísérletezni, az biztos. De még 100-al sem.
Eddig az "védte" a hangszórót, hogy a kimeneten mérhető feszültség 25V felé nem nagyon tudott menni.
(#) ImiDj válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Idézet:
„De hogy ez mennyire szól. Te jó isten. Soha nem gondoltam volna hogy ez ennyire tud szólni.”

Ugye milyen kicsi és erőtelyes
Idézet:
„Annyit szeretné még kérdezni, hogy +-35Voltal a 4 Ω terhelés az nemárt neki??”

Nem árt mert ugyis esik a fesz egykicsit még kihajtáskor,de tegyél rá hűtést bőven mert fog melegedni :yes:
(#) Robi85 válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Igen, melegszik, de szerintem nemvészes. Tényleg jó kis IC ez. Kiváncsi vagyok mostmár hidban milyen lehet.
(#) ImiDj hozzászólása Márc 7, 2010 /

Na akkor teszek fel egy pár képet a hidalt Tda7294-ről.Már majdnem 2 hete műkődik,már buli is volt vele(házibuli).A trafó az 600W-os ami szerintem jó neki,2x20.000uF(lehet fogok még tenni de szerintem elég),a hutő az 1cm vastag 10cm széles és 27cm hoszú.Ezen van meg rajta egy másik hűtő,bordákal meg 2 venti.Még kell alakitgasak rajta a doboz hátulyán,de egyenlőre jó.Próbanyákon csináltam meg mivel nem volt ithon maratóm meg nyákot sem akartam tervezgetni neki,inkább szeretem magam ősze hozni.Lehet nem szép de benne senki sem nézi és 2-3 óra alat megvan.Mivel kicsi helyre akartam hogy legyen a 4 Ic azért inkább rátettem az Ic-ket a próbanyára és már dobtam ráfele az alkatrészeket.A próbanyára,az Ic kőzelében,kerűlt a 2x20.000µF is mivel igy a legjobb tapasztalataim szerint.2x200W-os Fane hangszórókat hajtot,és mintha nem nagyon birták volna(nem mai darabok lehet azért).Rátettem a multit csak kiváncsiságból hogy menyit ad ki és a max amit elkapot torzitás nélkűl (már a hangfal nembirta tovább) az 42.5V a kimeneten .A hangfal az 6.5ohm ami nem meglepő hisz minden hangszórónak kevesebb.Ha jól számolom (nembisztos) akkor ez 277W 6.5ohm-ra és 225W 8ohm-ra.Műterhelésem sajnos nincs(de majd csinálok),és akkor meglásuk mit tud pontosan.A doboz az egy Akai deck átalakitva.Egykicsit hoszú lett
(#) ImiDj válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Még képek
(#) ImiDj válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Itt van a hid felyebb.Nagyon meglepődtem,sokkal erőtelyesebb,dinamikusabb hangzása van mint a sima Ic-nek Csak azért raktam ősze lássam milyen hangja van,meg volt kéznél minden.Esztétikailag nem valami jó a doboz hátulya sem de majd kicserélem.Még egy pár kép
(#) ImiDj válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Még kész van egy ilyen sztereó hid,csak nem csináltam képet róla.Az nem hagy nyugodni hogy menne párhuzamos hidban.Van is 8db 5W 0.33ohm-os ellenálás.Csak kevés a trafó telyesitménye,de lehet aktiv hűtésel jó lenne ha lenne mit rá kőssek az erősitőre Ha még lenne 2 sub-om akkor jó lenne mert birná a 4 ohm-ot is :yes: Na meglásuk mi lesz,egyenlőre dosztig elég ez
(#) zoka válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Idézet:
„Rátettem a multit csak kiváncsiságból hogy menyit ad ki és a max amit elkapot torzitás nélkűl (már a hangfal nembirta tovább) az 42.5V a kimeneten .A hangfal az 6.5ohm ami nem meglepő hisz minden hangszórónak kevesebb.Ha jól számolom (nembisztos) akkor ez 277W 6.5ohm-ra és 225W 8ohm-ra.”

És akkor ez a sima 2IC-s hídkapcsolás ?

Jujj, már alig várom, hogy megszólaljon a 4db IC párhuzamos-híd kapcsban. :eplus2:
Durva lesz! :smoke:

És úgy oldom, meg, hogy egyetlen nyomógomb megnyomásával át lehessen kapcsolni stereo és híd között. Persze okosan...
(#) hangszoros válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

íMégjobban meglepödnél ha a hidas koncepciot _ földfüggetlenséget_ végig tudnád vinni a láncon
Ez a volt a prof hangteknika lényege hajdanán.
Ez nem a teljesitményről szólt, hanem a hangról, beleértve a dinamikát, részletgazdagságot stb-t is ( ez nem azonos a hangosággal )
(#) ImiDj válasza zoka hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Idézet:
„És akkor ez a sima 2IC-s hídkapcsolás ?”

Igen csak 2 Ic.Még valami ami nemhagy nyugodni,ha hidba kőtőm az erősitőt akkor 8 ohm-os hangfalnál 4 ohm-ot lát 1 Ic,na akkor +-40V-nál 4 ohm-on bekopog és nem is lehet kihajtani mint +-30 V-al,akkor ugyanugy igaz hidra is.Nekem a tápom +-40V de megterhelve(ahogy mértem a multival) +-40-35V mozog ami szerintem jó hogy megrángatja a trafót legalább jobban ki lehet hajtani.Ha párhuzamos hidat csinálnék(4 Ic) akkor jobb lenne a hatásfok (tőbb W menne a kimenetre,kevesebett fűtene el) meg a dinamika is mivel fele anyi lesz a terhelés.Lehet volt ott még tőbb W is mivel a multi csak 500Hz-ig mér és általában 1kHz-re adják a telyesitményt.Nemcsoda hogy nembirta a 200W-os hangfal ami 97Db(Óriási hangerő szobában,már 1W is idegesitő lehet).Igy szerintem simán meglene 2x300W 8 Ohm-ra és 2x350W 4ohm-ra mert nő a hatásfok,+20.000uF,a hűtő még kevésbé melegszik,jobb dinamika Stb... Csak a trafó izzadna.Ha megpróbálom akkor irok mire jutottam.
Idézet:
„Jujj, már alig várom, hogy megszólaljon a 4db IC párhuzamos-híd kapcsban.
Durva lesz!”
Igen durva de nem sokkal,csak vagy 3 db-el fog nőni a hangerő dupla anyi erővel,ami csak egykicsit hangosabb lesz viszont dinamikusabb hangja lesz(Szerintem te is észrevetted sima Ic vs Párhuzamos Ic) Ha hűjeséget irtam javits ki
(#) ImiDj válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Idézet:
„Mégjobban meglepödnél ha a hidas koncepciot _ földfüggetlenséget_ végig tudnád vinni a láncon”

Ezt nem értem mit is jelent pontosan?(lehet hűje kérdés de igy tanul az ember)
(#) hangszoros válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Ha úgy történik a jelvezetés, hogy a gnd-én _ a földön _ nem megy a jel, mert szimetrikusan + és - jel van a keverőben, illetve a jeforástól kezdve.
Csak igy lehet elkerülni, hogy a táp és a jel el legyen választva, vagyis ne legyen közös.
Ezért szól jobban a hid , még akkor is ha nincs kihasználva a lehetősége mivel többnyire aszimetrikus jelel használják .
Erről sokat lehetne értekezni, példálózni
A legendásan jól szoló keverőkben (pl Nive ) még a csatornák is trafos elválasztással ( A osztályú meghajtókkal ) voltak földfüggetlenitve. _ készüléken belül is _
A Telefunken csodamagnok is ilyenek voltak. Ezekkel vették fel azokat a piszok jól szoló Szu hanglemezeket.
Ezt tudják a gyártók is, mertha megnézed a profi CD játszókat mindegyiken van XLR csatlakozó szimmetrikus kimenettel. Némi felárral trafós kijárattal is _igy abszolút földfüggetlen_
(#) szilva válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Attól, hogy a hídban két-két végfokot párhuzamosan kötsz, semmit nem változik a hatásfok sem és az elfűtött felesleges teljesítmény sem. Annyi változik, hogy ez a teljesítmény nem két, hanem négy IC-n fog keletkezni, így egy-egy IC terhelése a felére esik, kényelmesebben, biztonságosabban fog dolgozni.

A másik, az a "600W-os" trafó. Az az a lemeztrafó lenne, ami itt lentebb a képeiden a magnódeck sarkában figyel? Hány négyzetcenti annak a magkeresztmetszete?
(#) zoka válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Idézet:
„Még valami ami nemhagy nyugodni,ha hidba kőtőm az erősitőt akkor 8 Ω-os hangfalnál 4 Ω-ot lát 1 Ic,na akkor +-40V-nál 4 Ω-on bekopog és nem is lehet kihajtani mint +-30 V-al,akkor ugyanugy igaz hidra is.”

A hídkapcsolás hogy viselkedik azt nem tudom, így logikusnak tűnne amit írsz, ugye a táp valóban visszaesik, az sokat csökkent a disszipáción, meg nagyban függ, a hangfal impedanciagörbéjétől is. Ráadásul a hűtés sem mindegy.

Lásd Pedro tesztelte a saját hídkapcsolását: Bővebben: Link És +/- 43 V-ról hajtva 311W-ot mért 8 Ohm-ra 10% torzítással. Hogy ekkor a táp mennyire esett vissza, azt nem tudom, de az biztos, hogy tisztességes hűtést kapott.

Az adatlap csak annyit ír, hogy 8Ohm-nál kisebb terheléssel ne használjuk. Ugyanakkor - ahogy a sima kapcsolásnál - itt sem 40V-ról ajánlja, hanem kevesebbről.

Idézet:
„(Szerintem te is észrevetted sima Ic vs Párhuzamos Ic) Ha hűjeséget irtam javits ki”

Való igaz, ha a sima IC menne +/-33 és a párhuzamos +/-40V-ról, akkor nem sok különbség lenne, mert a hangfalam impedanciája a sub tartományban átlagban magasabb 4 Ohm-nál. Igazán nagy különbség inkább műterheléssel van. De a feszültségeket nem hiába említettem. Így nincs kopogás. De mivel a trafóm egy és ugyanaz, így a kopogás miatt akár 10x-es teljesítményt is elértem a párhuzamossal a simához képest.
Következő: »»   157 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem