Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális hőmérő PIC-kel
 
Témaindító: sportcipo, idő: Júl 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 18
(#) Rumcájsz hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
Bocsesz de most csináltam egy 18F452 és tc77-el (SPI) egy hőmérőt. 6 ér plusz árnyékolt riasztókábelt használok és 12m hosszú. Jól mér, semmi gond vele.
(#) vilmosd válasza roland79 hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Hali
Idézet:
„Az analog erzekeloknel nincs problema a vezetek ellenalasaval?”

Nem lehet kulonosebb problema mert az erzekelok 300 uA felvetele nem okoz nagy feszultsegesest, valamint az erzekelok mukodnek 2.3-5.5 V tartomanyban tehat ha a tapkabelen esik is fesz nincs jelentosege. a fesz kimenetnel meg egyszerubb az eset mert az AD bemenet nagyon kis aramot vesz fel, azt is csak a mintavetelezes idejere. Ezt siman ki lehet vedeni egy soros 1k es egy 100n a foldre kozvetlen az AD bemenetere. Ez meg segit tavoltartani a zavarokat is.

Az I2C-rol van komplett leiras a Philips oldalan, ok irnak sok jo dolgot amit erdemes megszivlelni. Szerintem nekik van spec IC-juk erre a feladatra. Nezz szet az oldalukon (NXP). De ezek nem az olcso amator kategorias dolgok. Lehet jobban jarnal RS485 hasznalataval. Az birja akar 1200 meterig is, de ott a vegpontoknak csak aktiv ezkoszt lehet hasznalni. Viszont hasznalhato csavart erpar(UTP), es nem zavarerzekeny. En hasznalom pl kameravezerlesre. Valahol kozepen van a vezerlo es a ket vegpontban kb. 400 meterre vannak a kamerak. Egy vonalra fel lehet kapcsolni 32 keszuleket alapesetben, de vannak meghajtok amik elbirnak 128 csatlakozast is. Vegulis nem nagy koltseg mert egy egy 12F683 230 Ft es ezzel lehet sokmindent csinalni, a kommunikacio pedig RS485. Ha jol tevedek a CCS mintapeldai kozott van master slave kommunikacio RS485-re.
Na ennyi a szomenesbol
Udv Vili
(#) vilmosd válasza whalaky hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Hali
Kb azonos amit elmondhatok amit az elozo valaszomban . Ezek az eszkozok nem nagy tavolsagu atvitelre keszulnek. 200 lab az 60 meter. De ha en betennem egy ipari kornyezetbe nem hinnem hogy mukodne hibamentesen. Lehet hogy otthon a szoba es a garazs kozott jo, de probalj melle tenni triacos teljesitmenyszabalyzot es azonnal meghal a kommunikacio. Erre maximum egy merest mernek rabizni, mert a szabalyzokat hibas mert ertekek szeretik nagyon megbolonditani. Ezert jobb az altalam emlitett analog erzekelo. Ja es meg sokkal olcsobb is. A DS 1821 darabara 6.5$, a MCP9700A 59 Ft, a TC1047A 120 Ft. En nem hasznalnam ezt az eszkoz. Masik oldala a program: AD feldolgozast nem egy nagy ordongosseg leprogramozni es egy 16F887-es akar 13 analog csatornat is fel tud dolgozni 1024 felbontassal. Ez 1/4 C felbontas 2.56 V ref fesznel.Gondolom altalanos felhasznalasra ez boven elegendo.

Udv Vili
(#) Laller válasza erbe hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Szia!

eddig használtam 1db DS18B20-at és kb. 6db. TC77-et. Tapasztalat: a DS atom pontos kalibrált hőmérőhöz képest. a TC77-ből a 3,3V-os kb +0,5 fokot csal mindegyik amit próbáltam. A DS-t sokkal egyszerűbb kezelni tokozás ügyileg (TO-92), viszont drágább kb. 2x.
(#) whalaky válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Igazad van, ipari környezetben én sem csinálnám, oda külön POE modul külön kontrollerrel, és min 485-ön, no de az site nehe HOBBI elektronika, nem ipari vezérlés szabványok.
Ami az analóg átvitelt illeti, 20-50 m kábelen még ha bárakármilyen kicsi is az áram, a környezetből felszedett zavarokt és hőmérsék változás is jelentősen meghamisíthatja a mérésedet, így részemről szerencsésebbnek tartom a digitális adatátvitelt. Az sem 100%, de szoftveresen a durva eltérések kiszürhetők, és ha sikerül eltalálni (kísérleti úton) akkor nem lesz vele baj.
Igazán a dolog ott döl el hogy az ember mit akar kicsikarni belőle és mennyiért.
Nem hiszem hogy valakinek is szüksége volna 32 szenzorra. Hobbi céloknál az 1-6 nagyságrend ami reális, az pedig annyi láb. Egy 18F2550-el sokkal többet meg lehet hajtani, és méd USB-n is kezelhető marad.
Ami az i2c-t illeti bizony CAT-5 kábelen vittük már 5-8 m-re is és a mai napig kiválóan működik. Előtte telefondróton próbáltuk, az 1,5 m-nél már meghalt.
(#) vilmosd válasza whalaky hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Hali

Idézet:
„Ami az analóg átvitelt illeti, 20-50 m kábelen még ha bárakármilyen kicsi is az áram, a környezetből felszedett zavarokt és hőmérsék változás is jelentősen meghamisíthatja a mérésedet”

Hat en dolgoztam PtRh-Pt hoelemekkel. 25-30 volt egy kemencen. Sima 2x25 eres 1x arnyekolt kabelt hasznaltunk. A legtavolabbi a vezerlotol kb 150 meterre volt. A feldolgozando jel max 16 mV. Ja es elegge ipari kornyezet (porcelangyar). Soha nem volt bajunk pedig azert 1300 C homersekletnel +- 2 C volt a szabalyzas pontossaga. Nagyobb jeleknel azert sokkal konnyebb a feldogozas. Ha azt nezed hogy itt max 0.5 C fok pontossagot kell csinalnod, es 10mV/C a feldolgozando jeled, azert jelentos zavarnak kell lennie ami meghamisitja a merest. Gondolj pl. a mikrofonra. Ott a max jel 1-2 mV. Ha ehhez hozzateszel 10 uV zavart, az mar hallhato. Megis hasznalnak sokan hosszu mikrofonkabelt problemamentesen. Szep dolog a digitalis technika de en azt tartom, hogy mindent a maga helyen hasznaljunk. Ha lehet ne bonyolitsuk feleslegesen a dolgokat ha van egyszeru megoldas is.

Udv Vili
(#) whalaky válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Nem akartalak, nem is akarlak meggyőzni, csak a véleményemet írtam le.
Az a
Idézet:
„Sima 2x25 eres 1x arnyekolt kabel”
szerintem azért nem egy annyira sima telefondrót volt, ami a mikrofonkábelt illeti azt sem mondanám közönséges spárgának. Mindegy! Te ipari felhasználásban gondolkodsz, én barkácsolásban, nem egyezik a véleményünk, de ez így jó.
Bizonyára a Dallas cég mérnökei az ostobák hogy nem jöttek még rá hogy felesleges szemetet gyártamak annak a sok idiótának aki megveszi.
(#) vilmosd válasza whalaky hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Hali
En nem azt mondtam hogy ezek szemetek. De mindent a sajat helyere kell tenni. A DS 1821 nagyon jo ha felrakod a panelre ahol meg a tobbi 1W testvereivel el lehet kommunikalni 20 cm-en belul egy portbiten keresztul. De ha jol megnezed sehol sem talasz utalast az adatlapokban a tavadatfeldolgozas tavolsagairol.Mert ezek nem erre keszultek. Ezek arra keszultek, hogy megmerjuk a keszulek belso homersekletet, ahol egy kis drottal hozzakotjuk a keszulek processzoranak 1 labahoz.. Persze sokan probaljak nagyobb tavolsagra hasznalni, de ez nem mindig sikerul. Masik: ha felfuzol egy drotra 6 ilyen eszkozt es az egyik atmegy zarlatba, menthetetlenul meghal a rendszered.Ez nem tortenhet meg ha parhuzamosan viszed minden szenzor jelet. Harmadik: a barkacsolast is illik szakertelemmel es odafigyelessel csinalni, mert a rossz munka hamar megbosszulja magat.

Udv Vili
(#) Ernoke84 hozzászólása Jan 17, 2010 /
 
Az autómba vettem egy digitális hőmérőt mely méri a belső és külső hőmérsékletet. A nyáron kicsit meleg lett az autóba, így a kijelző háza kicsit deformálódott. Azóta a kijelző nem mutatja rendesen a mért értéket. Szétszedtem és a kijelző és panel közötti kapcsolatot egy "szivacsos" anyag köti össze. Ahogy a két anyagot nyomogattam össze, úgy különböző helyeken ismét mutatta az értékeket a kijelző. Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet ezt megjavítani, hogy ha összerakom ismételten működjön. Össze lehet valahogy máshogy kötni a kijelzőt a panellal? Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) baloghzoli1 válasza Ernoke84 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Valoszinü az a baj hogy deformálodott a ház és nem mindenhol érintkezik a panel az LCD üvegjével.Probáld meg valamivel olyan pozicioban rögziteni ahol müködik,sziloplasztal,pillanatragasztóval,mügyantával de ha a burkolatot kicserélnéd az lenne a biztos.Mondanám hogy keresd meg a gyártót de gondolom ferdeszemü lehet az meg felejtös
(#) Ernoke84 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Én is arra gondoltam, hogy nem érintkezik rendesen a deformálódás miatt. Bizony kínai. Nem volt drága, de olyan vagyok, ha lehet akkor inkább megcsinálom azt, minthogy kidobjam és vegyek egy újat. Nem lehet máshogy megoldani az érintkezést?
(#) dolfin válasza Ernoke84 hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Az a habszerű anyag vékony vezetőrétegeket tartalmaz. Én már párszor próbáltam ilyet visszarakni, de csak ritkán sikerült. Folyton elmozdul, de nem lehetetlen. Csak hajrá
(#) whalaky válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Nos ma jött el a napja hogy beszereztem minden szükséges cuccot, és láss csodát, 30m-es kábelen (cat5) hiba nélkül megy a szenzor.
1 van egy 1m-es dróton, a másik a 30m-esen, és tizedre egyformán mérnek, igaz, nem ipari körülmények közt, de ez jelen esetben nem is követelmény.
(#) roland79 válasza whalaky hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Szia whalaky!
Melyik szenzorrol beszelsz, DS18S20?
Kozben en is kiserleteztem, kiprobaltam HW I2C-vel a LM75-ost. 10khz-n szepen ketyeg a csatolt kepeken lathato 'gubanccal' (kb 20-30m kabel van a gubancban, az arnyekolas nincs bekotve sehova). Szerintem a celnak igy is megfelel. A gond mar csak az, hogy kellet talalni egy olyan PICet amiben van 2db MSSP modul es USB is, hogy a SPI es I2C funkciokat is tudjam HW hasznalni... Talaltam is: 18f46j50...csak epp nincs a chipcad-nel, es sajnos nem gyartjak DIP tokozasban...
Vettem LM35, DS18S20 es KTY81-210 szenzorokat is, kiserletezesre, de sajnos nagyonkeves idom jut ezekre a dolgokra, igy azokat meg nem probaltam ki hosszab vezetekkel.
(#) whalaky válasza roland79 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Majdnem... DS18B20
Több oka is volt a választásnak, de elsősorban a TO92 tokozás miatt lett ez a nyerő, ugyanis egy 8mm csőbe akarom beépíteni a szenzort. Azért B, mert az 16 bites.
Az LM75-el és a DS1620?-al nem túl jó tapasztalataim vannak, nekem úgy tűnt mintha saját magát fűtené az okoska, és 5-10 perc után már 3 fokkal többet mér, de a szenzor fizikai kialakítása miatt is problémás lett volna.
Az LM35-öt tokozása megfelelne, de nem mertem kipróbálni, mert ilyen hosszú kábelnél tartok tőle hogy a kábel ellenállása bezavarhat a mérésbe, főleg hogy kültéri cuccról van szó, így elég széles hőmérséklet tartományban kell működnie, a másik ok hogy nekem negatív feszültséget is kell mérni ami ezzel kicsit problémásabb.
Ugyan ez a helyzet a KTY81-el is, tartottam tőle hogy a kábel ellenállása eltorzíthatja a mérés pontosságát.
Ezért zártam ki az anlóg módszereket, és választottam a 18B20-at, ez nem igényelt semmi spec PIC-et, egy gyalogos 18F2550-el minden megy (I2C, USB, RS232, kijelző meghajtás, több szenzor)
(#) demcar hozzászólása Márc 7, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Én megszeretném épiteni vicsys féle "Digitális hőmérő PIC-el" http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_homero_pic-el....l?pg=1

De nem tudok sehol beszerezni DS1820-as szenzort csak DS18S20-as szenzort az nem baj?
Gondolom avval is működnie kell nem?

A segitséget előre is köszönöm.
(#) whalaky válasza demcar hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Itt van DS1620, meg itt is csak aranyárban.
Amit eddig találtam aszerint a felhasználói oldalról nem látszik a különbség, egy próbát megér.
Annyit kellett trükköznöm vele, hogy a hosszú kábelen a hőmérő mellé tenni kellett egy 10u-s kondit a tápra, mert valamitől instabillá vált a táplálás.
(#) demcar válasza whalaky hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Kösz a segitséget!
Hát itt http://www.fotexnet.hu/conrad_s171/page/item/191589/homerseklet_sze...s18s20 úgy van hogy egyenlő, úgyhogy szerintem ki fogom próbálni, mert nincs más lehetőségem de azt még nem tudnád részletesebben elmondani hogy azt a 10u kondit hová tetted?
(#) vicsys válasza demcar hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szia
Olvastad az utolsó oldalt?
Bővebben: Link
(#) demcar válasza vicsys hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Látod fel se tűnt nekem hogy az oda van irva pedig elolvastam az egész dokumentációt.
Hát akkor sajna nem épithetem meg mert nemtudom beszerezni a DS1820-as szondát csak DS18S20.
És köszi a segitséget!
(#) whalaky válasza demcar hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Kétségbe esni azért nem kell, a DS1820 és a DS18S20 csak az átalakítási időben tér el, egyik 500us, másik 750us (legalábbis amit eddig találtam róla). Szerintem ha a várakozást beállítod 750-800-ra mind a kettővel menni fog (bár nem próbáltam, én a B-t használom).
Ami a kondit illeti, nem parazita táplálással használom, azaz a dróton kimegy az 5V is, de a szenzor mellé a tápra kellett egy puffer kondi. Anélkül elég vad értéket mért.
A másik amit aljas módon elkövettem, hogy a két szenzornak beáldoztam két I/O lábat, így nem kell a ROM címzéssel szórakozni (később ha valamiért cserélni kell a szenzort, vagy újabb példányt építek nem kell a programot módosítgatni). Egyszerűen a beolvasás előtt beállítom hogy melyik szenzort akarom beolvasni, és azt a lábat használom onewirepin-nek. Több szenzornál ez már nem szerencsés, de ebben a projectben biztosan nem lesz több.
(#) demcar válasza whalaky hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
De mondjuk a cikkeben úgy van irva hogy nem működik se B és se S jelzésű szondával.
És ahogy te mondtad hogy neked B jelzésű van tehát akkor nekem is fog menni S jelzésűvel.
Mondtad hogy a várakozást állitsam át és azt hol kell?
(bocs hogy ilyeket kérdek de nemnagyon értek még az ilyen digitális dolgokhoz és a PIC-hez sem)
(#) whalaky válasza demcar hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
STOP! Itt valami félreértés van!
Nekem NEM a vicsys féle áramköröm van, hanem saját tervezés CCS programmal - ebben megvárja amíg az átalakítás elkészül, így bármelyik szondával megy -, csak a szonda (majdnem) ugyan az.
(#) demcar válasza whalaky hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Ja aha értem. És nem tudnál nekem akkor segiteni, mert én is szeretnék épiteni egy hőmérőt. És nem tudnád nekem azt az áramkört elküldeni amit te már megépitettél?

Előre is köszi.
(#) whalaky válasza demcar hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Semmi akadálya, ha csak az nem hogy a nem annyira népszerű diptrace-t használok
Lehet hogy ez Neked nem fog tetszenui, mert kissé alkatrésztemetőnek tűnhet, de két hőmérős, légnyomásmérős, órás adattárolós USB-s kütyü. Kissé költséges játék, szerintem keress valami egyszerűbb multiplex kijelző vezérlést, az költséghatékonyabb. Ez kültérre készült, vagyis kellett neki a kihozható max fényerő, amit multiplexeléssel nem tudtam volna elérni.
A szenzorok nincsenek a rajzon, de gondolom a három láb bekötése nem okoz problémát. Ao OnWireSense semmi trükköt nem rejt magában, az csak arra való hogy visszafordítja az 5V-ot egy lábra, hogy tudjam hogy van-e csatlakoztatva a szenzor akár el is hagyható ha fixen be van forrasztva.
(#) demcar válasza whalaky hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Hát azért be kel valjam elég bonyolult a dolog.
Mert ez nekem még magas. De azért köszi a fáradságot hogy feltetted.
(#) whalaky válasza demcar hozzászólására (») Márc 10, 2010 /
 
Nagyon nem bonyolult az, csak amennyire kellett. Ez egy kültéri készülék (horgásztónál) méri a levegő hőmérsékletet, a vízhőmérsékletet, és a légnyomást, és jelzi a légnyomás változásokat. Mellesleg óra/dátum. Azért kellett a kijelzőket külön hajtani, mert nem nagyon lehet 25-30mA-nél nagyobb árammal hajtani mert elhalálozik, de tűző napon kisebb árammal nem látszik, így maradt az alkatrésztemető. Az elsőt én is multiplexelni próbáltam, de ott alapban 1/6-PWM jut egy egy digitnek ami már kevés. Lakásban elég lehet.
(#) vilmosd válasza demcar hozzászólására (») Márc 10, 2010 /
 
Hali
En csinaltam egy egyszeru 2 szenzoros homerot 2 db MCP9700A szenzorral(TC1047). Ezek analog kimenetu 10 mV/C erzekenysegu szenzorok (Microchip). Mellekelem a kapcsolast. A progi kesz van , de meg nem probaltam eloben. Van "min-max" benne es lehet torolni is. A hetvegen vagy a jovo heten meg fogom csinalni. Ha erdekel majd elkuldom a progit is.
Udv Vili
(#) demcar válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 10, 2010 /
 
Üdv.

Nem rossz a kapcsolás, csak sajna ilyen szenzort nemtudok beszerezni!
(#) vilmosd válasza demcar hozzászólására (») Márc 10, 2010 /
 
Hali
A chipcadnal kb 60 Ft
Udv Vili
Következő: »»   4 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem