Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   823 / 3988
(#) puli122 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Hát ezt így elég nehéz lesz megmondani, tekintve hogy semmit nem látunk a képen...
Egy jó kép vagy -ha gyári- valami típusszám sokat segítene...
(#) peter1995 válasza puli122 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Hb 218 van ráírva.
(#) pcroland hozzászólása Márc 29, 2010 /

hello!
Megcsináltam a képen látható tapskapcsolót(NYÁK-on),de nem működik,egyből behúz a relé és nem enged el.Mi lehet a baja?
(#) alex077 hozzászólása Márc 29, 2010 /

Sziasztok!

Megépíttettem ezt a tápegységet: Bővebben: Link
Ezzel a táppal hajtottam meg egy picess áramkört, ami sorosan kommunikál a PCvel. Tegnap (első indításnál) kicsapta a 2 A-es biztit és még a végtranzisztorokat is ki kellett cserélnem, amikor rádugtam a soros kábelt az áramkörre.
Rámértem a tápegység és a PC földjére és 13 V különbség van a kettő között.
Mi a baj? Hogyan lehet megszüntetni?
Előre is köszi.
(#) vicsys válasza alex077 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Vagy a gépet vagy a tápot kell leválasztani. A védőföld kavar be. Egy mérés idejére válaszd le a labortápról.
(#) qvasz2 válasza alex077 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

A PC-d (és a tápod) nem kap rendes védőföldet. Ha ez így van életveszélyes a villanyszerelés nálatok.
Nálam, a régebbi lakásomban földelt aljzatok voltak felszerelve, de nem voltak bekötve sehova a védőföldek. Na ott voltak ilyen fura dolgok, pl rázott a hangkártyám ki- és bemenete.
(#) proli007 válasza pcroland hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Hello!
Miért nem a "helyén" teszed fel a kérdést?
Ezt olvastadmár?
üdv! proli007
(#) Imi65 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Rendesen fotózd le, majd akkor megnézzük.
(#) sunez hozzászólása Márc 29, 2010 /

sziasztok újvagyok még és kezdő az lenne a kérdésem hogy van 1 20 v váltóáramú trafóm 14.5 akarok kihozni bellőlle természetesen egyenáramot mitkell elékötni a egyenirányitón kivül még hogy 14.5 kapjak
(#) pcroland válasza sunez hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Amire akarod a 14.5 voltot azzal sorbakötsz 2 ledet és megy is,ez a legegyszerübb
(#) proli007 válasza sunez hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Hello!
Nagyon nem mindegy, mire szeretnéd használni. Azaz mekkora lesz a terhelő áram értéke. Mert a 20V váltóból, kb. 26V nyers egyenfeszültség lesz a pufferkondin..
De az egyenirányító után kell kötni pld. egy LM317 stabilizátort, ami be van állítva a 14,5V-ra.

Pcroland: Hogy lehet ilyen tanácsot adni? Te tudod mit szeretne készíteni?
üdv! proli007
(#) pcroland válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Ha a dolog pontosan 14.5(14)voltot fogyaszt akkor nem jó?
(#) mex válasza pcroland hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Nem, semmi nem VOLTOT fogyaszt, hanem áramot!
Ezért kellene tudni az áramfelvételt.
(#) sunez hozzászólása Márc 29, 2010 /

akkumlátort akarok tölteni 12 v
(#) proli007 válasza sunez hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Hello!
De mekkora teljesítményű a trafó, mekkora áramú az egyenirányítód, és mekkora az aksi kapacitása (hány Ah)
Viszont ha az aksi és az egyenirányító közé teszel egy megfelelő teljesítményű izzót, már töltheted is az aksit. De csak felügyelet mellett, tehát méred a feszültségét.
Vagy készítesz hozzá egy aksitöltőt. Rajzot számtalant találsz itt a fórumon.
üdv! proli007
(#) balint.magyar válasza Action2K hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

kW/h vs. kW vs. kWh

Csak hogy történet végére pontot tehessünk/tehessen minden érdeklődő, a panaszlevelemre válasz jött, elég hosszú ezért nem kopizom ide, a lényeg, hogy ez a hibás tarifa kalukulátor már évek óta nem elérhető a MEH honlapjáról közvetlenül, csak vannak külső oldalakon linkek, amik rámutatnak, mivel a MEH szerveren véletlenül fent maradt.

De a panaszom miatt megtették a szükséges lépéseket, és eltávolították az oldalt, hogy a hiányos tudású ill. félművelt embereket ne téveszthesse meg.

Ezt bárki ellenőrizheti, ha beírja google-be, hogy "kW/h", az első helyen még mindig a rossz tarifa kalkulátor fog megjelenni, de most már a linkre kattintva ez az üzenet fogadja a látogatót: "Tájékoztatjuk, hogy az Ön által keresett oldal már nem elérhető!".

Az eltávolított tarifa kalkulátor itt volt:

http://www.eh.gov.hu/hazt/(h4mbs545u5hbpxrtotxbiav2)/haztmain.aspx
(#) peter1995 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Sajnos csak így szerkesztve tudom feltenni.Valamivel jobb mint az előző.Ha rendesen nagyba fényképezem akkor 2 mb felett van.

wattmeter.JPG

(#) B.I hozzászólása Márc 30, 2010 /

Sziasztok. Az a kérdésem lenne, hogy az ilyen motrok mitől müködnek. A válaszokat előre is köszönöm nehogy utólag elfeledjem megköszönni
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 30, 2010 /

Üdv!
Lenne egy elég banális kérdésem. Ha egy tranzisztor egy másikat vezérel, akkor a második tranzisztor bázisára kell-e ellenállás? Most olyan kapcsolásokra gondolok főleg mikor pl. egy npn tranzisztor emitere (emiter követő és kollektor a tápra megy) egy másik npn tranzisztort vezérel és a második tranzisztor emitere testre megy és kollektorra kerül a fogyasztó, vagy mikor egy pnp tápra húzott emiterrel és egy npn bázisára húzott kollektrorral vezérlődik. Remélem érthető a kérdésem. Előre is köszönöm.
(#) peter1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Örök
(#) puli122 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Vezérelt tranyó bázisára nem kell. Szerintem...
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Amit leirtál az a darlington kapcsolás. Az első tranzisztor bázisába mindenféleképp kell ellenállás, a másodikéba nem.
(#) gg630504 válasza B.I hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Homopolar motor ezt láttad/lefordítottad már?
(#) nagy_david1 válasza mex hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Köszönöm szépen a pontos választ.
(#) Thomm hozzászólása Márc 30, 2010 /

Sziasztok
Van egy ilyen kapcsolóüzemü modulom amiből készítenék egy fix kimenetü tápegységet. Hogy tudnám egyszerüen védeni rövidzár ellen a kimeneteit?
(#) nagy_david1 válasza Thomm hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Én ha jól látom az adatlapon akkor zárlatvédelmet tartalmaz már gyárilag, de azért még megvárhatod valaki más véleményét is.
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Hello!
Idézet:
„(emiter követő és kollektor a tápra megy)”

Vigyázat! Ebben az esetben kell a másik tranyó bázisába is ellenállás.
De egy rajz beszédesebb lett volna, és kizárja a félreértelmezhetőséget.. (de szép szó)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Thomm hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Hello!
Így van, ahogy Dávid írja. "Overcurrent / Overload protection. Primary Limited"
üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Hello!
Elnézést, de csak paint-el tudtam most rajzot készíteni. A kérdőjelek mindkét rajzon a második tranzisztor bázisára utalnak. Mostmár így utólag egy 0. ábra ként a biztonság kedvéjért rákérdek, hogy ha az első ábrán levő terhelést áthelyezem az emiter és test közé (és a kollektor kerül tápra) akkor változik-e a helyzet a bázis ellenállást illetően.
(#) LuFee hozzászólása Márc 30, 2010 /

Üdv Mindenkinek!

Szeretnék építeni egy USB-s fm adót.

USB -> USB hangkártya -> fm transmitter.
és az FM transmitter hibáddzik, mivel a kiszemelt típus(ok) nem szerezhetők be Mo-n. (Si4710/11, Ns73m). Tudom van Ba1404 és társaik, de jó lenne egy digitálisan vezérelhető verzió, amit mondjuk usb-serial átalakító után kötött AVR vezárelne pl...

Tudtok valami forrást, esetleg alternatívát ajánlani?
Következő: »»   823 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem