Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Készítettem képeket:
A piros "X" el jelölt (forrasztási oldalon) alkatrészek mentek ki, plusz az ellenállás melletti Bd140. Tudom nem lett a leg jobb, de holnap természetes fénynél rakok jobbat, bár én mindent jónak találok. A gyantát még nem mostam le, indítás előtt le fogom mosni..
Hali!
Íme az ígért képek. Aztán nekiállok átnézni minden alkatrészt.
Bekötöttem primer köri izzóval.
Az a helyzet hogy a kimeneten van +37VDc, azonban mind a 4 végtranzisztor ép. Többször is megmértem, mégis DC van a kimeneten Hogy lehet ez? Valamint a 2Db BD250 langyoska, a BD249-ek pedig hidegebbek. MI lehet a gond? Üdv!
Haladtam.
Méregettem, aztán látom hogy a T6 C-E ján 72-3V van. Míg a T3 C-E-jén 0V Néztem a kapcsolást, majd kilukadtam a T1-nél. Ami zárlatos volt. Most már beállt a kimenet 8mV-ra. Ami viszont zavar, hogy az emitter ellenállásokon eső feszültségek között van 2mV (3 ellenálláson nagyjából ugyan annyit mérek, de a 4.-en kb 2mV al több. Ebből lehet még gondom? Vagy ez okozhatta a galibát? Üdv!
Hali mindenkinek!
Kipróbáltam a javított végfokot. A T3 és a T6 38-41Cfok körül voltak. A végtranzisztorok is kb negyed-fél kivezérlésnél 50-55Cfokosak. A másik oldal is hasonlóképpen. Ezek az értékek normálisak? Vagy a szigetelésen túl sok hő "megmarad"? Előre is köszönöm! Milyen jó hogy 1 napja magamban beszélek :no:
Kicsit odatúrtam neki.
Igaz csak 1 hangszóróval. A hűtőborda igaz már volt kb 40 fokos, de ventilátorral hűtöttem. A végtranzisztorok 80Cfok közelében jártak. Aztán kikapcsoltam hogy had hűljön le. Ezek normális értékek? Valaki nem tudná megmondani hogy mennyire fűt az ST151? Üdv!
Egész jól elbeszélgetsz magaddal.
Szerintem nem normális, hogy ennyire melegszik.Első körbe nézd meg mennyi a nyugalmi áram.Lehet, hogy A-osztályba megy már a végfokod. Mekkora borda van rajta?
Hali!
Én is szeretek magamban beszélni A nyugalmi áram oké, nyugalomban nem melegszik ennyire. Szerintem a szigetelés lesz a gond. Mert nem csillámot raktam oda hanem, aszt a szürke szilikon szerű szigetelést. Ma szeretném kicserélni csillámra a szigetelést hátha.. Üdv!
Próba, jól szigeteld.
A szigeteléssel semmi gond.
Csak a hőátadás..
Ezt írtad:
Idézet: „A nyugalmi áram oké, nyugalomban nem melegszik ennyire.” Nekem nincs ST151-em, csak egy hozzá hasonló kapcsolástechnikájú erősítő, de a lényegen ez nem változtat, mert nyugalomban (nyugalmi áram mellett) egyáltalán nem szabad melegednie. Ha mégis melegszik, akkor lehet, hogy gerjed.
Nekem több óra folyamatos hajtás után is kellemesen meleg a borda két ST-vel rajta.
Bár igen nagy borda van rajta. Hőátadással lesz a gond. Nekem csillám van a végtranyók alatt.
Hali!
Kaptam az infót, hogy hiába van réz L idomom, de csak 2mm-es és vékony Ezért kell szereznem 4mm-es alu L idomot.
Gerjedne?
A hangszórón nem hallani. Kicsit búg, de az inkább 50Hz. Az megoldott aa problémát, ha a GND-t rákötöttem a dobozra. Azon viszont ott a védőföldelés.. Okozhat ez nekem problémát? Földhurkot feltételezem igen :no: De akkor másképp hogyan tudom elérni hogy ne búgjon, és esetleges meghibásodás esetén ne vágjon agyon az áram.. Üdv!
Nagyfrekin gerjedhet.Azt nem hallod.
De elsöbb a hőátadást hozd helyre.
Szia!
Nem biztos, hogy gerjed, de az is lehetséges. Ez egy nagyfrekis gerjedés, amit nem fogsz hallani, csak a hatását érzékelni. Nevezetesen, hogy melegszik az erősítő, és látszólag ok nélkül eldurrannak a végtranyók. (ezt persze más is okozhatja) Mellékletben van, hogy hogyan kell az erősítőt bevezetékelni. (Köszönet érte Skori mesternek!)
Hali!
Ha jól látom a GND-t a készülék házához egy 1µF fólia kondival kell odakötni? Üdv!
Hali!
Addig nem is hajtom, nehogy károm legyen. Megpróbálok szerezni kellő vastag L idomot. A bemeneti RCa és a kimenetek szigeteltek. Tehát csak ott van az összeköttetés ahol én összekötöttem. Üdv!
Ez a rajz eredetileg a quad405-ös végfokhoz készült (pontosabban készítette Skori). Igen jól látod, ott egy 1µF-os kondi van.
Hali!
Igen, láttam hogy Quad405-höz készült a rajz. Gondolom az az 1µF-os fólia kondi nekem is jó lesz. Üdv!
Köszönöm szépen!
Ma 4óra után meg lesz az L idomom, aztán méretre kell még alakítanom. Remélem este 7 körülre be tudom már üzemelni
Megérkezett az L idomom.
Igaz csak 3mm-es alumínium.. Az elég lesz? Előre is köszönöm! Üdv!
Tökéletesen elég lessz , de elárulom hogy a 2mm -es réz idomod is bőven jó ! anno a Quadokban csak 2mm-es réz L idomot használtam ha oda elég volt akkor nagy valószinűséggel ide is !
Köszönöm!
Akkor viszont nem tudom mi lehet a gond :no: Fűt mint a bolond..
Tegyél rá 1 szkópot és nézd meg, hogy nem-e gerjed. Én anno így jártam egy hármas darlington kapcsolással. Ment, de nagyon fűtött. Aztán pukkantak el szépen sorban a nagy BD-k. Aztán egy pár pF-es kondi az egyik végtranyó kollektor-bázisa közé, és voálá... Utána nem fűtött tovább. Szépen ment, ahogy kell.
Ha a nyugalmi áramod rendesen bevan lőve akkor csak is gerjedés leheséges ha alapjáraton fűt!
Hali!
Lehetséges hogy azért fűtött. Mert most alapon hideg. De ha hajtom a végtranyók így is 85-90fok
Ha hajtod akkor természetes hogy melegszik , de erre sokat nem igen tudok mondani nem ismerem a ST -ét . Szerintem a melegedés az sok -sok mindentől függő dolog , a tranzisztorok felszerelésének jósága is természetesen tud galibát okozni . Meg aztán az a hajtás az milyen mértékű , és mekkora tápfesz, mekkora terhelés STB... És a hűtő bordád az milyen mértékben melegszik a tranzisztorokhoz képest ? Ezt a hőfokot egyébként mérted vagy csak saccoltad .
Mit értesz azalatt, hogy hajtod? Koppon megy az erősítő, vagy félig, vagy meddig? Hány végtranyó van a végén?
Egy +-37V-os erősítőn kb. 15-17 volt van a kimeneten. Ha ez egy 100 wattos erősítő, akkor a 100w/17v=5,8A-es csúcsáramot jelent. Ez bizony már bír fűteni. (Feltéve, hogy a poti koppra van tekerve.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |