Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC

Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 99
(#) Beachway válasza gb197 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Így is fogom csinálni akkor. Viszont a trafó az spdif bemenetre kell e szerinted? Ezt a részt is úgy kellene mégépíteni, hogy lehessen vele kisérletezni. A galvanikus leválasztás a nagyobb hálózat esetén induktív hurokcsökkentést is eredményez. Gondolok itt a CD futómű, DAC, és erősítő közötti hurokra. Csak az a kérdéses, hogy az a kis tokozott trafó ami a hálókártyán van ,nyújt e annyi előnyt amennyi adattorzulást okoz? De egy kisérletet mégér mindenképpen!
(#) denon888 hozzászólása Márc 30, 2010 /

Nincs valakinek elfekvőben egy PCM1793 amit megosztana velem? Köszi!
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Az a poén a kis trafóval a bemeneten, hogy nem okoz torzulást, viszont a toslink opto az igen. Többet hoz a konyhára, hogy nincs hurokáram a készülékek között, mint amennyit ront a helyzeten , nem is beszélve arról, minden professzionális rendreszerben trafó van. A legtöbb hangminőség romlás a gnd-be befolyó és elmenő áramok okozzák.
Láttam egy összehasonlító ábrát, ahol trafó kontra toslik csati állt , és bizony az optikai jelátvitel jóval nagyobb jitter eredményez a dir bemenetén, ezért senkinek nem ajánlom.
(#) Beachway válasza gb197 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Konkrétan arra a kis trafóra gondolsz ami az ethernet kártyán van, vagy egy spécire? Sajna az én CD lejátszómon csak optikai kimenet van. Kell rá csinálnom. De szerintem érdemes ,mert nagyon szép a hangja.
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Az ethernet kártya trafója tökéletesen megfelel, hiszen az elvileg is tud 100Mbit-et, a sima cd átvitel pedig 1,5 Mbit-nél megáll.
(#) Beachway válasza gb197 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Igen, ez oké. De a hi-fi-ben nem mindig igaz a papírforma. Már csak az a fránya buffer-es szűrő jelenti a gondot. Az a műveleti erősítős kapcsolás ,egy differenciál erősítős szűrő. Kb 2 szeres az erősítése. A szűrő frekijét ki kellene számítani, és egy LC tagos szűrővel kellene helyettesíteni. Persze először az eredetit kellene megépíteni a működés ellenőrzése céljából.
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Egy hasonló dac-ot fogok építeni , és úgy oldom meg, hogy az analóg szűrő és buffer teljesen külön nyákon kap helyet. A digitális részben nincs túl nagy variáció, csak még megtoldom egy asrc csippel, ill. későbbiekben más megoldásokat is (dsp) szeretnék kipróbálni.
Sajnálatos dolog, hogy a da-kba épített FIR (túlmintavételező szűrő ) nagyon visszaveti a minőséget, ez pedig csak spéci icvel (NPC, PM) vagy esetleg dsp-vel lehet megoldani.
A szűrőre vissza térve , annak idején ák. szimulátorral állítottam be, hogy megfelelő fázis- frekvencia, ill. impulzus átvitel legyen. Az opa-t nem igen érdemes kiváltani tranyós erősítőre, mert nem igen lehet jobbat építeni, a kísérletezés pedig elég drága dolog.
(#) petemazi hozzászólása Márc 31, 2010 /

Hű, de bele vagytok mászva a témába.
Nekem ég nem volt időm foglalkozni a cuccal, valószínűleg csak holnap tudok dolgozni kicsit.. De akkor is inkább az erősítőmet fogom piszkálgatni..
(#) Beachway válasza gb197 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Tehát marad az OPA. Csak kiszedem a szűrő tagokat belőle, és egy LC szűrőt raknék elé egy külön panelra. A digitális rész szerintem profi. A legjobb gyári ketyerékben is ezeket használják. Ahol ennél jobb kell, az már felül múlja az én anyagi lehetőségemet. Viszont az analóg rész még nagy kihívás lesz számomra. Főleg ha jobbat szeretnék ettől.
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Találtam egy érdekes buffer fokozatot, amit anno már le is szimuláltam, esetleg lehet, hogy ki is próbálom majd az opa helyett. Külön nyákon oldom + én is az lp. filtert, ami egy "vas" mentes -saját készítésű- tekercsből, és Philips polipropilén 1% - os kondikból fog állni. A tápot LM 317+ 337 előszabályozós, és minden tápágba fojtóregulátos (lm431-es) ic kerül be.
Érdekesség képen itt a buffer kapcsolása MS9.0-ben:

hdam.ms9

(#) Beachway válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /

Hu, ez milyen file?Mivel tudom megnyitni?
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /

Multisim 9-től 11-ig , bármelyikkel
(#) Beachway válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Nos feltettem a progit, és hát nagyon tetszik. A kapcsolás nagyon érdekes. Az IP filtert én egy ferrites hangolható maggal oldanám meg. A pontos frekvencia vágás érdekében állítható az induktivitás. Ezt egy induktivitás mérővel fel lehetne hangolni.
Nem kaptam meg a PCM-et. Júliustól lesz újra. Csak nem tudom akkor automatikusan küldik e, vagy újra meg kell rendelni??
(#) petemazi válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Automatikusan küldik. Csináld meg másból.
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Azt javaslom én is, csináld meg másik Burr Brown icből, de nagyon jó dac-ot lehet építeni az Analog Devices csipekből is, pl. AD1855. Egyébként sem az AD minősége a mérvadó, hanem a kapcsolástechnika és az alkatrészek típusa. Régebben gagyi Sony muzikcenterből bányásztam ki nagyon szuper PCM 1710-et, amit halottam is külső DA-ba építve, és a hangja bizony annak is csodálatos volt .
(#) Beachway válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Meg fogom nézni az AD1855-öt is. Lehet, megépítem mind két verziót összehasonlítás képen ha megjön a PCM. Végül is van 4 DIR9001-esem. Több digitális fokozatot, és több analóg fokozatot is szeretnék építeni a jövőben. És köszönöm a segítséget!
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Találtam egy újabb nagyon ütős buffer fokozatot, ami kifejezetten cd -hez lett kitalálva ( Mark Levinson ), ajánlom mindenkinek, aki a maximumot szeretné kihozni a külső DA-ból.
A segítséget pedig nagyon szívesen.
(#) saraha hozzászólása Ápr 5, 2010 /

Üdv.
Ezeknél a DAC-oknál a digitális GND és az analóg GND külön van?
Úgy értem,hogy nem is lehet közösíteni?
(#) gb197 válasza saraha hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Üdv.
Mindenképp célszerű külön kezelni, mert hogy ez a profi hangzás kulcsa. Egy ponton, pl. a táp elkók negatív sarkánál egy ferritgyönggyel kell közösíteni kötelezően .
(#) saraha válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Most pontosan nem tudom mire gondolsz.
Én konkrétan arra gondoltam,hogy nyák-on lehet-e egybe húzni őket?
Kicsit körbeírnád mire is gondoltál a ferritgyöngyel kapcsolatban.
(#) gb197 válasza saraha hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Persze lehet egybe kötni a nyákon minden GND, AGND pontot, lehet " teleföldes" pl. a forrasztási oldal, csak nem ajánlott, mivel ez a megoldás rontja a hangzást. A gyártók nem véletlen vezetik ki külön a pozitív táp, és a gnd analóg és digitális pontjait, ez lehetőséget ad egy magasabb minőségű alkalmazás megvalósításához.
Én azt az megoldást követem, hogy külön csomópontba futnak össze az analóg részek földjei , a digitális részt pedig teleföldesre készítem. A földek összekötése egy ferritgyöngyön keresztül valósul meg, a tápok legkisebb potenciálú pontjánál.
(#) Beachway válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Ezzel a programmal lehet panelt is tervezni? Vagy arra nem jó. És nem sok fajta áramkört találtam a listán. Lehet hozzá letölteni valahol? Pl a DIR9001-et. Vagy a D/A-t.
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szerintem az Ultiboard az egyik legjobb áramkörtervező program amivel valaha találkoztam, csak sajnos a szimulációs rész componet könyvtára elég szegényes. Bár nem nehéz kreálni alkatrészeket én inkább nem bajlódtam vele.
(#) Beachway hozzászólása Ápr 7, 2010 /

A DIR9001-en miért van analóg tápfesz?Nem csak digitális kell neki? Ahogy a tervezéshez átnéztem az adatlapját feltűnt. Nincs is analóg kimenete. Én úgy képzeltem el, hogy csak a D/A fokozatnak kell, az interfacének nem.
(#) petemazi válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Amúgy egyoldalas nyákot tervezel? Nagyon örülnék, ha majd közzétennéd.
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

A DIR9001 ben, ill. társaiban van egy analóg pll fokozat, amit nem kötelezően, de lehet külön tápról is járatni.
A magam fajta megszállottak kihasználhatják e -lehetőséget, de aki nem kíván élni vele, az kapcsolja a digitális tápra. Persze ha e-utóbbi megoldást választja, azért illő egy 10ohm + ferritgyöngyöt betenni és egy 100n kerámiával hidegíteni a tok közelében.
(#) Beachway válasza petemazi hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Igen, egyoldalas panelra szeretném.Vasalásos technikával dolgozom.Ezzel meg lehet oldani azt a lábsűrűséget is simán.Viszont a két oldal fóliáinak felragasztása problémás úgy, hogy tized milliméter pontosan illeszkedjen a két oldal.Úgy néz ki simán meg tudom oldani egy oldalra is.Néhány átkötés lesz rajta.Egy papírra készítettem egy piszkozatot, amin méretarány nélkül nagyjából felvázoltam a dolgokat.Fel fogom tenni ha készen lesz! Sajna nem túl sok az időm mostanság.Mire megérkezik a PCM tutira elkészülök!
(#) Beachway hozzászólása Ápr 9, 2010 /

A PCM tegnap megjött! De a panel még nincs meg. Van a DIR-nél egy kis probléma. A 21-es láb ami egy RESET, és ami az eredeti kapcsolásban analóg tápra van felhúzva. Szerintem digitálisra kellene kötni. És a 13-14-es lábakat is digitális testre.Analógra csak a 22, 23, 24 lábak kerülnek szerintem. Jól gondolom?
(#) petemazi válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Nekem már megvan a pcm, szerintem hamarosan nekiállok a légszerelésnek.
(#) JoeA hozzászólása Ápr 9, 2010 /

Sziasztok!

Ha már DAC, akkor egy kérdés:

Melyik áramkörrel lehetne legoptimálisaban ADC-t kialakítani? A cél, kristály hangszedős lemezjátszót lehető legjobb minőségben a számítógéphez kötni, minél jobb minőségű digitalizáláshoz. Nem kerestem még sehol, gondoltam előbb megkérdem itt tőletek, hátha valakinek már tarsolyában van egy link vagy megoldás.
Zsolt
Következő: »»   6 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem