Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   161 / 608
(#) bourbonstreet válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Találtam egy jó kis anyagot:
Bővebben: Link
A 202. oldalon.
(#) lapose válasza bourbonstreet hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Szia!

Idézet:
„Homályos emlékeim szerint ezt úgy hívják, hogy tápáram-vezérelt végfok. De ha hülyeséget írtam, akkor kéretik törölni a regisztrációmat és a szerver merevlemezét sóval bevetni...”

A Bose erősítő nem tápáramvezérélt, hanem tápfeszültség kapcsolt. Van hasonló kapcsolás a gyári adatlapon is.
Ennél a kapcsolásnál a tranzisztorok az IC tápfeszültségét változtatják a kivezérlés függvényében, tápáramvezérlésnél pedig a kimenő áramot veszik át az IC-től nagy kivezérlés esetén.
(#) bourbonstreet válasza lapose hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Elhiszem, jöhet a só...
Csak futólag vetettem rá néhány pillantást, nem mélyedtem el benne.
(#) potenciameter hozzászólása Márc 25, 2010 /

Hello, mekkora hűtőbordát igényel egy TDA7294-es végfok? Szükséges ventilátort használni a borda hűtéséhez?
(#) highand válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Szia!

Ez a gyári High Efficiency kapcsolás Bose-sítva. Két apró eltéréssel. Az úgy működik, hogy bizonyos kimeneti szint felett a tokba épített végtranyók állandó CE -ről vannak járatva. Ettől csökken a tokon a disszipáció, mert az áteresztők kezdik felvenni a teljesítményt. Emez kicsit hegyezve van úgy látom, mert ezen az áteresztő darlingtonok vezérlése meredekebb.

Ha másra nem is, arra nagyon jó, hogy a Sípos fantáziálta hőtranziens ( nem bántani akarom, de mérést még nem publikált ) itt kevésbé keletkezik, hiszen kisebb a teljesítmény lengés a végtranzisztorokon.
(#) zoka válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Idézet:
„Hello, mekkora hűtőbordát igényel egy TDA7294-es végfok? Szükséges ventilátort használni a borda hűtéséhez?”

Hello! A második kérdésed az elsőtől függ
Az első meg leginkább attól, hogy mekkora a tápfeszültség és mennyire hajtod ki
Természetesen nem elég, hogy hányszor hányas a borda, függ a vastagságától, bordázatától (hőleadó felület) stb... Ja, az IC-borda közti kapcsolat sem mindegy. A legjobb eredmény úgy érhető el, ha az IC-t nem, csak a bordát szigeteled.

Ha mondjuk egy P4 hagyományos procihűtő méretű bordád van, arra mindenképpen kell venti
(#) potenciameter válasza zoka hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Szia a tápfeszültség +- 40v, és maximumon akarom hajtani, persze nem mindig. Azért kérdeztem hogy kell-e venti, mert néha filmezni is szeretnék vele és nagyon zavar amikor filmezés közben zug a ventilátor.

Tapasztalataim szerint azért nem kell, olyan hatalmas borda.
A legkevésbé szakszerűen: Ha azt vesszük, elméletileg folyamatos terheléssel, max 50W hőt termel 1db IC. De zenében ezt nyugodtan lehet harmadolni. (ugyanis valamikor nagyobb a hőtermelés, valamikor kisebb, tehát egy átlag fog kialakulni, ami maximum jó, ha 20W, több nem hiszem)
Na, lényeg az: nekem 24x9x3 (cm) bordán egyszerre 4 IC van! Ha be van kapcsolva minden oldal, és hangot nem kap: 50°C-ra melegszik, és ott beáll. Persze a környezettől függ, ez kb szobahőmérsékleten van így. Ez ugye nagyon sok, nyilván így passzív hűtéssel ventilátor nélkül nem nagyon tudnám használni. Ezért 2db 8cm-es ventilátor hűti, és így zenével nézve, torzításig tekerve sem érek el 50°C-ot!. Ennyit jelent a ventilátor.
Igen, abban igazad van, ezt bekapcsolva olyan hangja lenne, mintha katasztrófafilmet néznék, és egy tornádó közelítene. Csakhogy okosan kell megoldani, és a ventilátort a melegedés függvényében kell állítani. Nekem egy hőszenzor van a bordán, és egy kis áramkör a melegedéstől függően állítja a ventilátort. Alapjáraton szinte hangtalan. Ha meg nagyobb a terhelés, a zene úgyis elnyomja.
De én mégsem vagyok híve a ventilátornak, ha minőségi zenehallgatásra használod, a passzív hűtés a legjobb.
(#) potenciameter válasza zoka hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Szia, én is gondoltam arra, hogy hőfigyelőt épitsek bele, csak az vele a probléma, hogy jelenleg nem állok túl jól anyagilag(ezért is épitettem ic-s végfokot) és a hőfigyelő plussz penzt jelent. Szerintem egyenlőre passziv hűtése lessz és majd ha hozzájutok némi pénzhez, akkor átalakitom aktivá. Köszi, hogy válaszoltál.

Egyébként én LM35 szenzorral oldottam meg, még egy-két trimmer, meg műveleti erősítő, néhány ellenállás, szóval nincs nagy alkatrészigénye.
De az is lehet, hogy nem is kellene állítgatnod, hanem egy fix 3V-ról már kapna elegendő levegőt. Ha nem túl kicsi a borda, ez is megoldás lehetne
(#) ODU hozzászólása Márc 25, 2010 /

Na megcsináltam a TDA2050-est amiről beszéltem a 2030-as kapcsolásba raktam bele, és valami baj lehet. Egy ideig szépen kb 10-20mA az áramfelvétele, majd egy kis idő után felugrik tartós 2-3A-e(üresjáraton). Ebbe biztos vagyok hogy ez így nem jó!. Forrasztási hiba nincs, átnéztem az egészet, minden stimmel és ez a helyzet, mitől gerjedhet ennyire? ja és természetesen iszonyúan búg is. A táppal nincs gond az biztos. Segítsetek! Kösz
ODU
(#) kadarist válasza ODU hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Biztosan gerjed. Csökkentsd a 4-2 lábak közti ellenállás értékét. Ezzel csökkented az erősítést.
(#) ODU válasza kadarist hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Megvan a hiba, kiment egy TDA2050
(#) potenciameter válasza zoka hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Megpróbálok beszerezni egy ''nagy'' méretű hűtőbordát és remélem akkor nem fog kelleni, hogy nagy sebességen forogjan a venti, amugy is csak 2db IC lessz a bordán.
(#) hangszoros válasza bourbonstreet hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Kösz, tetszett
Mikor Sipos az Rt-ben közölte, épitettem + -50Vra, 741-el
Nagyon hisztis volt az IC gyártójára
Azt hisszem ma is használják. Egyszer kellett javitani, mivel nem rövidzárbiztos. Ez a fő baja
(#) zsolti0707 hozzászólása Márc 27, 2010 /

Sziasztok! Kis segítséget szeretnék kérni, épitettem 1 tda7294 végfokot csahogy elakadtam a3. tápkábel bekötésével (pwrgnd) nem tudom mit kell rákapcsolni. Már szinte mindent kiprobáltam.

TDA7294b.pdf

(#) roland0327 válasza zsolti0707 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Az a test! De remélem a mindent kipróbáltál alatt nem azt érted, hogy össze vissza kötöttél mindent.

Az a test az eddig oké, de azt pontosan hová kötöd?
A házra testeled v táp minusz v 220 föld ezeket probáltam, de nem jo mert torz a hangja. Ha a pwrgnd nincs beköve addig tisztán szól még a 2200µF/50v kondi fel van töltve.

PICT0120.JPG

(#) Bassmester válasza zsolti0707 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

A két pufferkondi közös pontjára kell kötni, ahová a trafó középleágazását is kötöd. Nézzél meg egy szimmetrikus tápegység rajzot!

És ha nem középkivezetéses a trafó? Akkor bukta? Mert az enyémen szimpla +/- van.
(#) zoli_cso válasza zsolti0707 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Az nem jo, szimmetrikus trafo kell.

Na most fasza kivettem egy selejtes CAT-ből a toroidot, és most teljesen tisztán szól. Köszi a segítséget, bár alap volt, eszembe sem jutott. Még egyszer köszi.
(#) ptesza válasza zsolti0707 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Mi az a CAT ? Ha szabad kérdezni?
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Szerintem macska... bár ha trafó is van benne, akkor már nem olyan biztos
(#) zsolti0707 hozzászólása Márc 28, 2010 /

Cat cs900 házimozi erösitö. Kipurcant benne a végfok viszont probára a toroid tökéletes.
(#) MPedro válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Sziasztok !

Bocsi a késői hozzászólás, de voltak elhavazások...
Szóval, néhány oldallal korábban szó volt a szimetrikus bemenetről és annak előnyeiről, stb.

Gondolat-ébresztőként (hátha akad kisérletező kedvű megszállott) szeretnék a figyelmeteket felhívni az alábbi kütyüra, mert szerintem azzal simán megoldható a földfüggetlenítést és a szimetrizálást.

szimetrizáló trafó

Más (akinek inge, vegye csak szépen fel) : mindenkitől elnézést kérek, de a "szabályozó - szabályozás - szabályzás", stb." a magyar nyelv előírásai szerint "LY"-al irandó, nem pontos "j"-vel. A magyar nem anyanyelvem, itt tanultam meg, és ez nagyon bántja a (zenész fülemet) szememet. Adjuk meg a nyelvünknek a tiszteletet azzal, hogy odafigyelünk.

Köszi

P.
(#) pintad hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok,
egy olyan kérdésem lenne, hogy a +-40VDC-t mennyire szeretné az IC? -illetve a nemtetszést miben nyilvánítaná ki, hőben, torzulásban?-
Bridge módban mindenképpen kevés lenne neki a 400W?
(#) Bassmester válasza pintad hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Hali!

8 vagy több Ohm -os terhelésre tud dolgozni +/- 40V-ról, de rendes, hatékony hűtés kell rá. Egy hidalt csatornának minimum 300VA a tápígénye.
(#) pintad válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

értem, tehát sztereó híddal meg se próbáljak rámenni (400VA tápra)...
Még hatékonyabb hűtéssel, 4ohm sehogy nem lehetséges? Mi lehet a következménye, ha mégis megpróbálom? (kíváncsi kisfiú vagyok)
(#) Bassmester válasza pintad hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Ha nagyon jó a hűtésed, tehetsz egy próbát, én is kipróbáltam. Az áramkorlát hamar működésbe lép, csúnya tortyogó, kopogós hangokat hallatva. Mehet 400-as tápról is, de ebben az esetben a tápod keményen behatárolja a leadott teljesítményt, mivel nagyobb kivezérlésen, a csúcsokban jócskán leesik a feszültsége, szintén hamar jelentkező torzítást okozva. 400-as táppal szerintem 2x100W-ig 8 Ohm -on simán kihúzza a sztereó híd, tisztán és minden gond nélkül, akár +/-30V ról is, de adhatsz neki +/-40-et is, csak akkor ésszel hajtsad. Úgy is meghallod ha már nem kell feljebb tekerni a gombot
Következő: »»   161 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem