Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sávváltó érintkezőit is megpucoltam. Nem az eredeti teleppótlóról adom neki a tápot hanem egy kábelmodem dugasztápjáról. A potiba épített kapcsoló is kontaktos volt. Amikor elhoztam 1mm vastagon állt rajta a kosz. A tokját be is raktam ultrásvízbe fürdeni Skálaizzót bekapcsolva a búgás még hangosabb lessz. A rádió hátára 14-80mA van írva a táp pedig 0.8A t tud úgyhogy bőven elég kell, hogy legyen.
Érdekes de tipikus hibái a Vef-eknek: A dobváltó érintkezői ezüstözött szegecsek, ezek a levegőben lévő kénsavas gőzöktől fekete réteget kapnak. Ezt szulfidréteget egyszerűen le lehet radírozni közönséges(a durvább) tintaradírral. A másik dolog amitől elhallgattak, hogy a dobváltó sávonkénti szegmenseiben levő trimmer kondenzátorok ezüstözése a már említett okból szinte "elmászik" a forgórészen és átvezetést okoz az állórész felé. Figyelve arra,hogy ugyan oda kerüljön vissza a beállítás , ide-oda kissé eltekerjük. A trimmer oldalát ugyancsak radírral átdörzsöljük. Ezt kell előbb kipróbálni és természetesen, hogy a tranzisztor lábakon megfelelő feszültségek vannak-e.
Sztori a készülékről: ezekben a rádiókban előfordult, hogy működő tranzisztor csak 4-5 db volt a többi meg úgynevezett " kamu" tranzisztor, sokszor a 3 lába egy forrpontba összeforrasztva. Jobb esetben diódaként kötöttek be egyet. Persze engem is érdekel, ha meg akarsz válni tőle....
A dobváltó szegecsei csillognak-villognak, megpróbálom megtekergetni a dobváltó trimmerjeit.
Honnan tudom meg, hogy melyik tranyó melyik lábán mennyi feszültségnek kellene lennie? A rajzot néztem, de sehol sincs feltüntetve.
Elég sok Vef van még forgalomban, a legkézenfekvőbb ha egy működő készülékkel hasonlítod össze, persze óvatosan, nehogy két rossz készüléked legyen.........
de körülbelüli értékekkel tudok segíteni ha van türelmed várni, ma és holnap eléggé elfoglalt leszek. üdv!
Üdv Molton . Az első hiba a táp .Második a 14V-os táp , ugyanis 6X1,5V ról működött a gép . Több mint 50% al lépted túl a tápfeszültséget . Ellenőrizd a 2db 500MF és a MP41-t. Öreg T
Sziasztok!
Kis hallgatás után egy új szerzemény: -Beag AET-453 Amit tudok róla: Iskolában használták ami nem is meglepő, mert amiket szereztem infókat azok alapján előszeretettel működtették őket és sikerrel. Van 4-16 Ohm-os és 100v-s kimenete is. 50w van ráírva perpillanat 500wnyi cucc van rá akasztva kb és ő az erősebb, persze fél9kor nem szólhat fullon. Két hibája van: 1, esztétikailag megviselt a szegényke 2, van egy pici alapzúgása de ez annyira nem zavar. Képek mellékelve. Üdv:petya
Hello.
Nem adtam neki 14V ot, hanem egy 9V os ARRIS kábelmodem tápjáról működtettem.
Nem azért búg, mert az a táp csak egy trafó? Így aztán nyomod bele a váltót...
Sziasztok!
Ehhez mit szóltok?
DC t szolgáltat. Rá is van írva hogy a lyukban lévő érintkező a + a küső a -. Vagy nem lenne benne pufferkondi?
Megpróbálom egy 1000u s kondival pufferelni, hátha csak ennyi a baj.
Semmi változás... Talán csak a búgás lett egy kicsit halkabb. Akkor hangosabb, ha megy a skálaizzó.
Ha nagyobb a terhelés, persze, hogy jobban búg. Miért nem próbálod elemről?
Mérni kéne! Szkóp, multiméter stb...
Mindegyik szép.Én a T325-ről levenném a "VIDEOTON" feliratot-amikor a 325 készült, annak a másik gyárnak még "Vadásztölténygyár" volt a neve.Az "Uher" parádés, különösen a kulisszás seb.váltó!
Üdv!
Szép darabok! Gratulálok valamennyihez!
és egy kérdés: Ha nem tévedek az első képen egy Terta T325 található, mit keres azon a Videoton felirat? Félre értés ne essék nem fikázás, csak van köze a videotonhoz vagy valaki rátette díszként? :hide: üdv:petya Idézet: „valaki rátette díszként?” Hát, lehet, hogy annak a valakinek dísz volt, de nekünk igencsak "báncsa" a szemünket. Az UHER tényleg pompás állapotban van. Lehetséges, hogy a Tertát restaurálták? Feltűnően jó állapotú az arany festése.
Mert nincs itthon elem. Szerintem nem itt lessz a baj. A maximum 80mA terhelésre ne lenne elég 1000u?! Mértem szakadásvizsgálóval a dobváltó szegecsei és az érintkezők közti kapcsolatot, ott nincs baj.
Én restauráltam a videoton emblémát csak dísznek tettem rá.
Itt egy másik is meg egy tesla b400-as.
Ugye nem haragszol meg? Nem kellett volna rátenni!
Nem haragszom, majd leveszem.
Szépek-szépek! Megint csak gratula. Akad nekem is egy 325ös és és 331es Várva a feltámadásukat bár az előbbi tökéletesen működik csak esztétikailag kell restaurálni. Időhiányban még várniuk kell...
üdv:petya
Nagyobb bajunk sose legyen! Grat.a 425-höz is.Nagyon jó a 325 aranycsíkozása-tanusítom, hogy ez is eredeti, mert a Terta ilyet is készített-1958 táján ezeket még gyártották, magam is sokat láttam az akkori Telefongyári MHSZ rádiószakkőr tagjaként.
Üdv!
Szervusztok!
A birtokomba került egy Philips 313 Néprádió (alumíniumházas, Philips-feliratú gombos). Van valakinek kapcsolási rajz hozzá? A Kádár-könyvben nincs benne, eddig a neten se találtam. Update: Orion és Siemens rajzot találtam. Talán jó... Üdv!
Köszi, valami ilyesmit találtam aztán én is. A kép ugyanaz, csak a gomb még Philips feliratú
De össze fogom vetni ezt a készülékkel. Állítólag még működik, bár eléggé nyúzott a külseje. De lecsiszolva-lefestve tán szép lesz újra.
Szervusztok!
Működik a Terta T 528H! Íme pár kép. Kellemes hangja van, bár át kéne mérni minden kondenzátort, mert a régi Remix papírkondikban már nem bízom és az elkók se lehetnek topon. Bekapcsolás után a melegedéstől elhangolódik. Illetve a regiszter is furán szűr szóló, koncert és beszéd módban. A legjobban a jazz beállítással szól. Sajnos a hangszóróselyem "viseltes" és a díszek is hiányoznak az elejéről, illetve az alsó fedőlap hiányzik. Ha valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan cserélhetném-pótolhatnám? A doboz is kicsit kopottas, de nem vészesen. Üdv!
No hát akkor szokásomhoz híven mutatok én is valait. Egy barátom járt nálam és meghallgatta a Thorens TD 145-ösöm az SME 3-as karral..neki is ilyen kell felszólítással rá is állított a témára. Megvan a futómű Thorens TD 166,iszonyat leharcolt,de megcsinálom szépen:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |