Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Hali!
Igen, hajtom maximumig, ami kifér De érdekes tény: amíg hideg a borda a végtranyók 85-90 fokosak. Mihelyt langyoska a borda már csak 60-65 fok Hogy létezik ez? De nekem ha koppon van, akkor is csak 500mV van a kimeneten, az is csak csúcsban néha. Valahogy nem érzem én a végfokban az erőt.. Lehet hogy az eredeti (Quad) ötletemet kell elővenni?
Na akkor gondold végig... a P=UI alapján. Ha 500mV lenne a kimeneten, ahhoz hogy 100W teljesítményt elérj, 200 amper kellene... Ha neked sikerült ilyen tranyót szerezned, akkor szólj, mert én is sokat vennék belőle... Komolyra fordítva. a 15-17V az nem más mint hangfrekvenciás váltakozó feszültség. Ezt hallod a hangszórón. Illetve a feszültség és áram szorzatát hallod. Ezt úgy lehet megmérni, hogy 1KHz-s jelet raksz az erősítő bemenetére, majd poti teljes hangerőre és megméred a kimenő feszültséget. (Ez valahol 15-17V között lesz). Ha teljesen feltekered az erősítőt és az 80-85 fokra melegszik, akkor nincs vele semmi gond. Ilyen hangerőn ez normálisnak mondható. (Bár nem tudom, hogy mekkora a hűtőborda.) Ha sokallod, akkor vagy tegyél nagyobb bordát, vagy hűtsd ventilátorral. Az meg, hogy a tranyó melegebb, mint a borda az a rossz hőátadás miatt van. (illetve át nem adás miatt) Ebben az alumínium elég jónak számít (mármint elég jól vezeti a hőt, nem úgy mint a vas), azért is van ebből a borda, de azt ne várd, hogy a tranzisztor felmelegszik 50 fokra és a borda legtávolabbi pontja is azonnal 50 fokos lesz.
Hali!
Én DC értéket mértem. Akkor mérek 1KHz-en AC feszt. A hőátvezető vörösréz, a borda valami hatalmas Megmérem az AC-t.
Megmértem.
4.2VAc. Tehát ezért keveselltem a teljesítményt. De miért nincs meg a névleges 100W? Lehet hogy azért mert 100K-s a poti? De nem hiszem hogy emiatt. Idézet: No ez is lehet gond , ha tulméretezett a borda akkor a hőt természetesen a tranzisztorokról csak lassan fogja elszippantani !Ha hirtelen föltekered a hangerőt akkor ne is várd hogy a tranzisztorról azonnal a hő az átvándorol a hűtőbordára , ez nem igy működik . „, a borda valami hatalmas”
Bocs, a hozzászólásomból lemaradt a lényeg... A feszültséget a 4Ohmos (100W-os) műterhelés mellett lehet mérni. Bocs, hogy ezt lehagytam! Nem tudom mihez viszonyítod, hogy kevés a hangja, de ha jól építetted meg, akkor biztos, hogy megvan az a 100W. Zenei teljesítményben még több is, mint 100W.
Hali!
De ez hogy lehetséges? Nem értem, ha elég nagy a borda, nem egyből szívja el a meleget? Hiszen sok hőt "le tud nyelni". Egyébként az én bordám a sztereó, hogy 18X9X6cm A borda alapja 1.5Cm. De ha az L idom vastagabb lenne, akkor a hő gyorsabban át tudna vándorolni a bordára? Vagy hogy lehetne ezt áthidalni? Borda "sajna" csak ez van kellő méretű. Üdv!
Hali!
Én raktam rá 4Ohm hangszórót a méréskor. De ha lehúztam a hangszórót, akkor is ugyan annyi volt. Bár este még eszembe jutott valami. Az van írva róla, hogy "teljes kivezérléshez 1V bemeneti jel kell". Én PC ről hajtottam, ami ugye nem tud 1V-ot. Lehet hogy itt az eb elásva. Idézet: Nézd ha téged ez zavar hogy egy 100Wattos erősítő MAX hangerőn hajtva melegedik ? Akkor tedd bele egy vödör száraz jégbe. De félretéve a komolytalanságot,az L idomot ha gondolod cserélheted 9mm-ig azért addig mert még abból a tranzisztor lába pont jó a panelig.Bővebben: Link„L idom vastagabb lenne” De akkor is azt mondom hogy a 3mm-es alu az neked bőven elég kell lennie . Idézet: „hogy lehetne ezt áthidalni” Áthidalni a leg egyszerűbb , ha a tranzisztorok egyből a bordára vannak fölszerelve . Idézet: „18X9X6cm A borda alapja 1.5Cm” Nem a méret a lényeges mommentum annál inkább a felület az ami számit !
Áhá, tehát az megoldaná a gondomat ha egyből a bordán lennének a tranzisztorok?
Értem. Akkor ezt kel valahogyan kiviteleznem.. Köszönöm! Üdv! UI.: Tudom hogy nem a méret a lényeg A felület is meg van rendesen
Hali mindenkinek!
Kipróbáltam zenével a kimeneti "AC" mérést. Kemény basszusnál 18.5V-is kijön. (Igaz Dvd lejátszóról adtam neki jelet) Az 1KHz-es mérést szinuszjellel kell végezni igaz? Üdv! UI.: Érdekes, most kijön 1KHz-en szinuszban 11.1V Négyszögjelben pedig 14V
Hali!
Volt róla szó, hogy nekem az L idomom 2mm-es vörösréz. Ami mint elhangzott, tökéletesen jó a feladatra. Az én gondom hogy vastag a bordám "alapja". Ugye ha hirtelen odatekerek neki, akkor a tranyók felmelegszenek kb 90fokosakra, míg be nem melegszik a borda. Kérdésem: Ha így hagynám ahogy van, de pl elvinném egy buliba, (ott ugye nagy hangerő stb) akkor elégne? Vagy először tartaná azt a 90 fokot aztán menne szépen? Mert ha bemelegszik a borda, akkor a tranyók csak kb 60-65 fokosak. (közel max kivezérlésnél) Ellőre is köszönöm a választ! Üdv!
Szerintem tegyél a házba egy szellőztető ventilátort, ami a tranyók körül mozgatja a levegőt így azok hűlnek majd egy picit...
Hali mindenkinek.
Most vettem észre, hogy az erősítőm ha rá van dugva valamilyen jelforrás, vesz valamilyen adót. Azaz, letekert potinál hallható nagyfekis zaj és a rádió adás. Ha nincs rákötve semmi, akkor csendben van. Mi lehet a probléma? Üdv! Idézet: „Mi lehet a probléma?” A jelforrás kábelezése antennaként viselkedik. A bemenetre szoktak tenni párszáz pF értékű kerámiakondit a meleg ér és a test közé, ez a nagyfrekis jelekre nézve rövidzár. A vájtfülűek mindjárt leharapják a fejemet
Ez a jelenség nálam is fenn áll, próbáltam már több mindent, de nem jártam sikerrel.
Hali mindenkinek!
A melegedésemet valószínűleg a nagyfekis gerjedés okozta. Ezt megszüntetve már nem fűt mint a kazán. Ugyan avval a bordával, kivágatlan "hátfallal" hideg bordával indítva majdnem max kivezérlésen a végtranzisztorok max 65C fokosak. Gondolom ez már megfelelő eredmény. Így nem kell kivágnom a hátfalat
Szia!
És hogyan szüntetted meg a nagyfrekis gerjedésedet?
Hali!
Az okozta a nagyfekis gerjedést hogy a táp GND-je össze volt kötve a házzal, amin a hálózati védőföld van. Most a gnd egy 1µF-os fólia kondival van leválasztva. Szkóp ha minden oké a hétvégén lesz. Üdv!
Hali!
Te is hasonló gondokkal küzdesz?
Sziasztok!
Építettem egy ilyen fégfokot, de élesztésnél egy olyan probléma adódott, hogy anyugalmi áramot nem tudom beállítani. Konkrétan az van ha letekerem a potit teljesen akkor nulla a nyugalmiáram és ha elkezdem tekerni szépen lassan nem történik semmi de egyszercsak felugrik olyan 40milivolt környékére ( ez olyan 1/4 poti fordulat nál történik ) és onnantól folyamatosan megy felfelé akkor is ha a potit meg sem mozdítom. Néztem a kimenetét szkópal rövidrezárt bemenettel és amíg a nyugalmiáram nulla addig minden renben van amint felugrik bármekkora értékre a nyugalmiáram abban a pillanatban elkezd gerjedni a kimenet. Kérdésem az hogy ilyen jellegű problémával találkoztatok-e már? Ha igen van-e rá megoldás! Üdv:Gyurika
AZ egyik teljesítmény tranyó kollektor és bázis közé tegyél egy pár pF-s, esetlen 1-2,2nF kondit. És úgy vizsgld meg, hogy gerjed e...
Nem, csak érdekelt, hogyan oldódott meg a probléma.
Köszi a tippet holnap kipóbálom.
Üdv:Gyurika |
Bejelentkezés
Hirdetés |