Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   3 / 227
(#) Dr Nagyfeszültség válasza ZLED hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
A tekercset én polietilén csőre tekertem de PVC-re is lehet tekerni
(#) Kocska válasza ZLED hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Szia!

Én is megcsináltam a Skory féle mini Teslát. 17V-ról 12cm-es szikrákat produkál. A szekunder tekercset kb. 6cm átmérőjű PVC csőre kell készíteni, fém csövön egyből átütne és tönkremenne a tekercs.
(#) ZLED hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
A 1.kék feliratos kapcsrajzon milyen FETek vannak??
MOSFET, ProFET, vagy miyen????
(#) Kocska válasza ZLED hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
BUZ11 --> N-csatornás Power MOSFET
IRF3205 -->N-csatornás Power MOSFET
(#) ZLED hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
És hány voltos kondik???
(#) Kocska válasza ZLED hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Nálam a 3db 2200µF elektrolit az 35V os.
A 6,8µF MKS az 100V. A 100µF az 25V és a 3db 100nF az 100V-os. De ottvan minden a kapcsolási rajz alatt
(#) ZLED válasza Kocska hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Kösz.
A tekercselni egy évig fogog. , de nem baj mertha készlesz akkor JÓÓÓÓÓÓ leszz
(#) Dr Nagyfeszültség válasza ZLED hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Nekem bontott huzallal és teljesen kézzel sikerült megtekernem 6-7 óra alatt 0,1mm-es huzalból 2200-2500 közötti menetet
(#) Dr Nagyfeszültség válasza Dr Nagyfeszültség hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
De a kész tekercset le is kéne még lakkozni
(#) ZLED válasza Dr Nagyfeszültség hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Na azt mivel csináljam??
(#) Müszi hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
Ezen mit ajelent a to kick up voltage????

fet.JPG
    
(#) ZLED válasza Müszi hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
A to kick up voltage szerintem azt jelenti hogy a Feszültség nüveléséhez
Angolt tanulok, de ezekben még nem vagyok jártas.
(#) Dr Nagyfeszültség válasza ZLED hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Ezt még én se tudom mivel lesz
Skori nitrolakkot említ
(#) ZLED válasza Kocska hozzászólására (») Feb 26, 2007 /
 
Biztos hogy PVC csőre kell tekerni, nem kell bele vasmag???
(#) Dr Nagyfeszültség válasza ZLED hozzászólására (») Feb 26, 2007 /
 
Skori PVC csövet ír ,és biztos hogy nem kell bele vasmag
(#) Isti hozzászólása Feb 26, 2007 /
 
Hát én biztos nem tekercselnék 6-7 órát... A Tesla-tekercsnek az a lényege, h bazi nagy trafó, és a primer köre össze van hangolva a szekunderrel nagyfrekin?

ha nem kell pontosan annyi menet amennyi, pluszos doboz, motorral megtekertetni nem olyan gyorsan és rá a rézdrótot. :yes:
(#) Dr Nagyfeszültség válasza Isti hozzászólására (») Feb 27, 2007 /
 
Én sem akartam 6 órát tekercselni (attól azért valószínűleg kevesebb volt csak nagyon fölé becsültem az időt)
de így alakult (sokkal gyorsabban tudtam volna tekercselni ha normálisan lehetett volna forgatni a csévetesteket)
A bazi nagy trafó (ha vasmagosról van szó) máshogy működik mint a tesla-tekercs de a szekunder tekercs tényleg a rezonancia frekvenciáján kell hogy rezegjen hogy nagy legyen a szikra(ha nem a rezonancián van akkor ált.nincs is szikra)
A pluszos doboztól azért nagyobb tekercset csináltam de ha lenne egy elég egyszerű kapcsrajz egy meghajtóról lehet csinálnék egy ekkora tekercset is
(#) Tomadevil hozzászólása Márc 7, 2007 /
 
Hali

én megépítettem a skori féle minitesla-t és nem működik, fel cseréltem az L1 és L2-t akkor se. Vesz fel valamennyi áramot is. Ha potméteresre csináltam akkor a K1-t össze kell kötni?Földelést hova kell kötni? Hűtőbordára?
(#) ZLED hozzászólása Márc 18, 2007 /
 
(#) Skori hozzászólása Márc 21, 2007 /
 
Hi!
Feltettem 18db videófelvételt a 24V-os minitesla tekercsröl, összesen több mint 150Mb, akit érdekel megnézheti itt (az oldalon lent):
http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla2.html
Tonhalsalátás dobozból egész jó tetökapacitást lehet csinálni!

Toma: sokan a primert szúrják el, L1 és L2-nek egymással ellentétes irányból kell megkerülnie a szekundert, valahogy így:
http://www.skory.gylcomp.hu/egyeb/minitesla-primer.gif
Ha a poti benne van akkor a kapcsolók feleslegesek, nem kell összekötni K1-et sem (bár nem okoz problémát), és R7 is elhagyható.
(#) Kocska válasza Skori hozzászólására (») Márc 21, 2007 /
 
Hello

Néztem a videókat, ügyes kis szerkezet . Elhatároztam, hogy csinálok egyet a 12v-os mellé. Meg is csináltam szekunder tekercset 0,15-ös huzalból de elfogyott és , megkellet toldani. Attól még jó lesz vagy ott fog majd szikrázni?
(#) Skori hozzászólása Márc 23, 2007 /
 
Ha van oldalra kiálló rész a toldás miatt akkor szikrázhat ott is, de ha nem lóg ki oldalra, nem csúcsos akkor talán nem lesz gond. Viszont ebbe muszály betenni L4,C4-et, mert ebben eleve hajlamosabb a terkercs oldala is szikrázni, és a rezgökör nélkül szikrázik is - átcsap a szekunder a primerre. Nálam L4 40uH gyári, ellenállás formájú induktivitás (ohmos ellenállása 1ohm alatti), C4 10nF. Ha 0,1-nél vasragabb huzalt használsz akkor L4 C4 értékét esetleg módosítani kell.
Ha a 18V-os verzióba még nem tetted bele a rezgökört, akkor javaslom, hogy azon kisérletezd ki a hatását.
(#) Kocska válasza Skori hozzászólására (») Márc 23, 2007 /
 
Lefényképeztem a toldást, eléggé kiáll. De majd kiderül, még úgy sincsen fenn a 24v-os verzió alkatrész adatai. Gondolom majd a végleges verzió paramétereit teszed fel. A 18V-os ba már beépítettem, sokkal jobb lett nem vékonyodik el a szikra stb...

P3230003.JPG
    
(#) Skori hozzászólása Márc 24, 2007 /
 
Hát igen, jobb lett volna elfektetni a toldást, ha a menetek között van egy kicsit nagyob táv miatta az kevésbé gond. Ha jó vastagon lelakkozod és/vagy betekered cellux-al akkor az kiegyenliti a kiálló részt.
A celluxot érdemes a lakkozás után rövid idövel rátekerni, így a lakkból kipárolgó oldószer megpuhítja a celluxot és az egy egybefüggö müanyagbevonattá olvad össze. (persze azért a lakk már legyen 99%-ig megszilárdulva) A cellux akár 2..5 rétegben is mehet rá, így egybeolvadva nagyon jól szigetel!
(#) Skori hozzászólása Márc 24, 2007 /
 
A celluxozást a tekercs teljes hozsszában gondoltam (félreértések elkerülése végett), a saját minitesláim közül az utolsó pár darabot 5 rétegben tekertem be, a több rétegü nitrolakkozás után kb 1 órával. Szemre viszont egyáltalán nem látszik hogy több réteg cellux van rajta, a határvonalak csikjai is teljesen eltüntek másnapra. Vigyázni kell, hogy levegöbuborék és kosz ne kerüljön a cellux alá.
(#) Kocska válasza Skori hozzászólására (») Márc 24, 2007 /
 
Ok köszönöm a tanácsokat. Veszek lakkot és valamikor megcsinálom.
(#) Kartalljani hozzászólása Máj 3, 2007 /
 
Sziasztok. Lenne egy kérdésem a Tesla tekerccsel kapcsolatban. Egy nagy teljesítményű (2 kV)-os szikraközös Tesla tekercs, amikor be van kapcsolva akkor ugye nagy térerősséget csinál. a kérésem a következő: ez a nagy térerősség tartósan milyen veszélyes az emberre nézve.?? (a tekercs rez.frekije pedig kb. 100-200 kHz)????
(#) Skori hozzászólása Máj 9, 2007 /
 
Mivel a frekvencia viszonylag alacsony, a nagy térerösség sem okoz problémákat (persze azért egy nagy teljesítményü tekercshez nem illik közel menni müködés közben).
Tartósan (pl. gyakran és órákig) történö üzermeltetés, valószinüleg nem túl egészséges, de nincsenek konkrét adatok róla.
A közvetlen veszélyek: a primeroldali fesz miatt súlyos áramütés: amit a tankönyvek is leírnak, a szekunder fesz és a nyagy térerö miatt keletkezö ivkisülések nehezen gyógyuló égési sérüléseket okozhatmak. (a környezö fémtárgyak is megégethetnek). A nagyfeszültségü ív miatt ózon, és nitrogén-oxid keletkezik a levegöben, mindkettö mérgezö és hosszantartó üzemeltetés esetén felhalmozódhat, szellöztetni kell. Az ívvel együtt keletkezik még UV fény ami káros a szemre, és egy nagyon kevés röntgen sugárzás is. Ezen túlmenöen egy nagyobb teljesítményü tekercs szikrái nagyon hangosak, simán okozhat halláskárosodást is. Lehet, hogy még kihagytam pár dolgot, de a lényeg:
Ha néha játszol/kisérletezel vele az egészséges embernek nem okoz gondot, de azt nem javaslom, hogy naponta több órányit folyamatosan üzemeltesd.
(#) Kartalljani válasza Skori hozzászólására (») Máj 10, 2007 /
 
Oké, és köszi szépen a válaszod :yes:
(#) fejesjoco hozzászólása Máj 11, 2007 /
 
Helló!
Tudom, hogy van már ilyen téma, de ez most más. A kérdés leginkább elméleti: legkevesebb hány watt kell ahhoz, hogy akár csak 1-2 cm-es szikrákat tudjak gyártani? A neten mindenütt alapesetben eszméletlen nagy teljesítményekre mennek rá, és ha mini tesla tekercseket keresek (pl. a másik itteni fórumban van link Skory weblapjára, ott is van mini), azoknál is jó esetben 25-30W körüli a legkisebb. Vannak ezek a boltban kapható plazma gömbök, azokról tudom, hogy kis teljesítményűek, de vajon mennyire? Illetve a számítógép házamban van CCFL világítás, aminek az invertere max néhány wattos szerintem (számítógép 12V-os tápja és 100mA nagyságrend szokott lenni, ha jól tudom), ez vajon elég lehet hozzá? Azért kérdezem, mert most egyáltalán nem a nagy látvány a fontos nekem, hanem tényleg az egyszerűség. A neten egyszerűnek hirdetett kapcsolásokhoz is kellenek cifra, egzotikus, nehezen beszerezhető, nagy méretű, hűtést igénylő, stb. alkatrészek. És ha ezek nélkül is lehet nagyon minit építeni, akkor inkább nem szaladgálnék boltról boltra. Aztán ha azt mondjátok, hogy Skoryénál kisebbet felejtsem el, azt is elfogadom, ha hitelesnek tűnik az infó
Következő: »»   3 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem