Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC-táp: +5v-ból kellene -5v
Sziasztok.
Vettem a PC-mhez egy új tápegységet, aminek annyi a hibája, hogy nem jön ki belőle -5v. Ezt a feszültség értéket nem is tartalmazza az ATX szabvány, a buta alaplapomnak mégis kell, nem bootol enélkül. Elvileg ugye jól gondolom, hogy a +5v-os ágból egy inverterrel tudok -5v-ot csinálni ugye? Ezt mivel és hogyan tehetem meg? Nem tudoom milyen terhelhetőséggel kellene számolni, azt sem tudom miért van -5v-ra szüksége az alaplapnak. Sajnos nem értek a témához, tehát szájbarágósan mezei user-nek megfelelő válaszoknak örülnék Táp: FSP-ATX-350PNF Alaplap: ASUS A7N8X Deluxe Köszönöm!
Én a tehelyedben nem kockáztatnék meg egy alaplap cserét... Vegyél inkább normális tápot.
Az a probléma ezzel, hogy nem létezik új táp -5V os kimenettel. Csak a régebbieken volt
Nagyon egyszerű dolgod van. Ott van rajta a -12V. Fogsz egy negatív fesz stabot és máris ott a -5V.
ATX csatin 14. tüske, és egy 7905...
Ohó köszönöm!!
Nem jutott eszembe erről az oldalról megközelíteni 7905 IC, gondolom valami még kellhet hozzá, kondik vagy ilyesmi?
Ha rákeresel az interneten a 7905 adatlapjára azon le is van rajzolva, hogy hogyan kell bekötni.
Nem a kötekedés miatt, de a 79L05 a kisebb áramú fesz. stab. (100mA). A sima 7905 viszont 1A is elbír, ennek TO-220 tokozása van.
Ne bántsatok, de én tényleg megpróbáltam 7905 adatlapot keresni a neten
És nem találtam egy linket kaphatok? nagyon köszi az eddigi segítségeket is!
Egyébként nem szokták hűteni a tápokban külön, mert elég kicsi az áramfelvétel erről az ágról. A régebbiekben is gyakran a -12V-ból állították elő. Bemenetre, kimenetre egy-egy 22...100nF-os kondi mindenképp kell, néha a kimenetre tesznek egy 10µF-ot, de az alaplapokon egyébként is van. Az elkónak közvetlenül a kimeneten sok értelme nincs, csak a tranziens választ rontja. A távolabbi tápfeszpontokon van rájuk szükség.
Köszönöm a segítséget mindenkinek
Ez pl. OK lehetne? 7905 TO-220 stabilizátor IC. Három lába van: 1 - GND 2 - IN 3 - OUT 1-2 láb közé 100nF kerámia kondi 1-3 láb közé 100nF kerámia kondi 1-3 láb közé 100µF/16V kerámia kondi 1 láb: GND 2 láb: -12V
Így jó lesz. Szerintem a 100µF/16V kondenzátort hagyd ki nyugodtan. Ez a kondenzátor egyébként majdnem biztos, hogy elektrolit és nem kerámia.
Köszönöm, sokat segítettetek
A 100ľF/16V kondi nem kerámia, tévesen írtam le elnézést ezért. Miben segít ez a kondi ha ott van? Ha bonyolult a válasz hagyd, nem érdekes (Ja és biztos teljesen evidens kérdés, de ugye a kondenzátorok negatív lábai vannak mindig a GND felé)
Nem.A kondenzátor negatív pólusa mindig a negatívabb potenciálra kötendő,jelen esetben a negatív tápfeszre,tehát a pozitív pólusa megy a GND-re,mivel az a pozitívabb.
üdv.
Az az igazság, hogy ha a az OUT és a GND lábakra teszed akkor szinte semmit sem segít. Ha az IN és a GND közé kötöd akkor nagyobb terhelésnél kissé stabilabb lesz a kimeneti feszültség.
Bocsi, még egy láma kérdés.
A 100nF kerámiakondinak (104) ugye nincs is polaritása?
Köszönöm a segítséget, megépítettem a bonyolult áramkört
Működik
Helló!
Szert tettem egy speciális ATX szerver tápra (kapcsolóüzemű, nem szünetmentes). Nem ad -5V-ot, viszont van benne 3 db. +12V-os feszültségforrás. Ezek közül 2-t használok (egy az alaplapnak, egy a meghajtóknak). A 3. az eredeti alaplap speciális ellátására van, ezt nem használom. Ebből szeretnék -5V-ot. A legegyszerűbb persze az lenne, ha a -12V-ból vennék el egy keveset, viszont az csak 700mA-ig terhelhető, a szabad +12V-os viszont 6A-ig terhelhető. A kimenetnek hasonlónak kell lennie az eredeti táp kimeneti jeléhez (Hipro táp, model: HP-W530F3, FRU:74P4437, egy IBM Intellistation Pro A 6224 tápja), maximális terhelés és és üresjárat esetén is -5V-ot kell adnia(+-max. 10%), és túláramvédelemmel is kell rendelkeznie (legalább 500mA-ig, de inkább 700mA-ig terhelhetőnek kell lennie). A tápegységben minden 0V-os vezeték össze van kötve, tehát ehhez képest kell a -5V. Léteznek ilyen DC-DC konverterek, viszont igen drágák. Ezért kérek segítséget egy olcsóbb megoldásért. Üdv: Dani
Hali
Ha jól tudom a 7905-ös StabIC-nek van 1A-s változata is. Próbáldd meg avval, bár nem tudom hogy megfelelne-e...
Az MC34063 nem drága. Kell még köré pár aprólék, jobb nincs a feladatra.
Helló!
Sajnos bajban vagyok... Nem működik. -5V helyett +0.2V-ot ad, bármit csinálok. Úgy tűnik, hogy minden alkatrészem jó, mégsem működik :no: . A kimenetem ez lenne: -5V/900mA. Így az induktivitás 820uH, az időzítő kondenzátor 4.7-8.0nF, az Rsc 0.12Ohm, a hidegítő kondenzátor 3x4700uF. Valamint ehhez a kimenethez kell egy külső tranzisztor, aminek egy BD241C-t választottam. Egyszerűen csak rosszul számoltam, vagy rosszul értelmeztem az MC34063 leírását, vagy valami más baj van? Üdv: Dani
Hello énis eztszeretném emgcsinálni csak a +12V-ot megkéne fordítani vagy valami nem? vagy röktön a Stab IC-nek lehet adni a +12V-ot ha nemlenne érthető akkor 79L05-ös IC +12V-os tápfesz és ezt hogylehetne összehozni?? valaki hekp gyorsna PLS és ez ugye mind egyenáram,de nemvagyokbenne biztos h a 79L05 az bírja az egyent Help PLS
A 7905 csak stabilizal, nem fordit!
Tehat adod neki a -12V-ot, csinal belole -5-ot. De elotte a -12-t valamivel elo kell allitanod. Az az MC nagyon is jo kis cucc, faek egyszerusegu, igy inkabb ott nezegess. Probalj eloszor terheletlenul eloallitani negativot, esetleg vedd figyelembe a polarizaltsagot, tehat pl. mondjuk a kimeneti kondinal a fold a pozitiv... Hatha ez lemaradt mondjuk... Egyebkent van neki sajat topicja is, lasd kereso. |
Bejelentkezés
Hirdetés |