Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-és aktív jack elosztó

Témaindító: szaki87, idő: Máj 12, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) szaki87 hozzászólása Máj 12, 2010 /

Sziasztok!

Érdeklődnék,hogy valakinek van-e ötlete,hogyan is lenne megoldható egy olyan aktív jack elosztó,amit USB-vel táplálnánk és mindenféle teljesítménycsökkenés nélkül tudna 2 aktív erősítős hangfalat meghajtani,mert ezek a passzív osztók igen nagy hangerőcsökkenést okoznak.

Válaszokat várom!

Köszi

Attila
(#) quite válasza szaki87 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Az USB-ből egyértműen kiderül, hogy számítógép van a dologban.

Csak épp azt nem írtad, hogy milyen.

Ugyanis a számítógépnél már nagyon rég olyan hangkártyák vannak, amin 3 darab sztereó jack aljzat van (komolyabb kártyáknál már külső breakout box-ok vannak, szabványos csatlakozókkal), és ezt szoftverből tudod konfigurálni, kimenetnek, bemenetnek, sztereónak, 5.1-nek, vagy vannak már ettől is többet tudó 7.1-es hangkártyák, ahol szintén tudsz konfigurálni.

Az már csak szoftver kérdése, hogy ez megoldható-e nálad úgy, hogy két sztereó kimeneted van, ami vonalszintű, de szerintem a legtöbb meghajtó program ezt simán tudja.

Szerintem inkább ezzel próbálkozz, és akkor semmiféle különösebb dolgod nincs, nem kell semmi USB-s táp, meg külső eszköz.
(#) szaki87 válasza quite hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

laptopról van szó
villamosmérnöknek tanulok,uhogy nem idegen a dolog,csak az áramkörtervezés még nincs a kisujjamban,ezért is gondoltam h itt van olyan aki tudna segíteni,meg na alkotni akar az ember
mivel a tanszéken tudnak csinálni nyákot és mivel ehhez az elosztóhoz nem kellenek vmi nagy bonyolultságú alkatrészek,ezért nyákon akarom megvalósítani!

Sejtettem, de ettől függetlenül látom elsőre nem esett le amit írtam.

Vagy csak Te fogalmaztál rosszul. Azt írod, 2 darab aktív erősítős hangfalad van, ezt akarod a laptopról működtetni.

Ehhez miért kell neked bármi is? Ha 2 darab hangfalad van, akkor az sztereó.

A laptopon biztos van minimum egy darab hangkimenet, ami nyilván sztereó.
Ide ha bekötöd a hangfalakat, akkor azok szépen sztereóban szólnak.

Most ebben mi a bonyolult? Vagy akkor valamit Te nem írtál még le, és így ezért nem világos elsőre.
(#) idlob válasza szaki87 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Tehát egy laptop és 2 db aktív hangcucc.
Ha tényleg aktív, akkor ugye van benne erősítő, aminek a bemeneti impedanciája nagyságrendekkel magasabb kell hogy legyen mint mondjuk egy fülhallgatóé. Tehát normális esetben nem szabadna észrevehető hangerő különbségnek lennie. Ha mégis akkor két eset fordulhat elő:
1. A hangdobozok erősítőjének szándékosan le van csökkentve az impedanciája, ami hülyeség lenne.
2. A hangkártyád érzékeli a terhelő impedancia függvényében hogy vonalszintű vagy erősített legyen-e a kimenete. Volt ilyen hangkártyám, utáltam is emiatt. Ekkor megoldás lehet, hogy párhuzamosan kötsz pl. egy-egy 56 ohmos ellenállást a kimenettel.
A tisztánlátás érdekéében szerintem kezd azzal hogy megméred az erősítők bemeneti impedanciáját, itt bőven elég simán ohmikus mérést megejteni, abból már ki lehet indulni.
(#) szaki87 válasza idlob hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

igazából ez úgy néz ki hogy van két 2.1-es hangfalrendszer és a kettőt akarom egyszerre használni,de 2 különböző,és ha jól tudom akkor a mélyládába van beépítve az erősítő,ha tévesem tudom akkor javíts ki!na akkor azt hogyan is mérjem?mert ugye zárt megbonthatatlan a mélynyomó
mindkettőnek van távirányítója,és abból jön ki a jack dugó,amit a notiba csatlakoztat az ember
egy logitech z4-es meg egy philips spa 5300-as
(#) icserny válasza szaki87 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Idézet:
„abból jön ki a jack dugó”
A dugón mérd meg!
(#) szaki87 válasza icserny hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

44 KOhmos

Mondjuk ezt már rögtön a legelején is leírhattad volna, hogy 2 darab 2.1-es hangrendszerről van szó, de Te csak 2db aktív hangszórót írtál.

A kettő az nem ugyanaz!

De vannak neked való USB hangkártyák, amiken 2db jack aljzat van, nyilván ezeket is lehet konfigurálni ki vagy bemenetként, de ennek pontosabban is utánaolvashatsz.

Itt van pár neked való cucc:

USB hangártyák

Ezeknek azért megvan az az előnye, hogy csak egy csatlakozásra van szükség (USB), és nem kell még külön a jack aljzatot is felhasználni.

De ha az építés öröme a lényeg (bár ilyen nevetséges összegekből biztos nem tudod megcsinálni otthon), akkor viszont itt a fórumon erre is van egy topic:

USB-s hangkártya PCM2902 IC-vel

igen ezekről is tudok
és itt akkor meg lehet konfigolni úgy a dolgot,hogy egyik hangfal az alaplapi hangkártyán a másik meg a USB-sen és szól mindkettő egyszerre?

Persze, hogy meg. Csak arra kell figyelni, hogy a kettő ne "akadjon" össze, de szerintem ez nem problémás, hiszen eleve két külön portról és driverről van szó.

Nálam olyan is volt (asztali gépen), hogy ment az alaplapi 5.1 csatorna, és mellete volt a gépben egy Yamaha szintetizátor kártya is, és annál is ment az 5.1, és semmi ütközés nem volt.

Sőt az sem kizárt, hogy ezeken a kis USB-s hangkártyákon mindkét jack aljzat beállítható kimenetként, ahogy ez az alaplapi vagy PCI-os hangkártyáknál is megoldható.
(#) 20sz Jófiú válasza szaki87 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Az ilyen fajta elosztó okoz hanerőcsökkenést?
(#) szaki87 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

nálam okozott...

értem
na de ha magamtól akarok ilyet építeni?
tudom nem sok az a 2ezer Ft az USB-és hangkártyáért,de azt inkább nem vennék,ha csak nem olvasok vmi pozitív teszteket róla
engem vmi aktív elosztó/erősítő megépítése érdekelne!
majd még kutakodok neten,csak az angol műszaki tudásom eléggé halovány

azért nagyon köszönöm a válaszokat quite

A válaszokat nagyon szivesen!

De szerintem Te nagyon eltúlzod ezt a dolgot. Miért nem jó neked a sima Y kábel megoldás? Rengetegen használják, én is használtam, nem volt vele problémám.

Nyilván a Te esetedben szó sem lehet professzionális felhasználásról, hiszen erre sem a laptop hangkimenete, sem a hangfalaid elektronikája és tudása nem megfelelő.

Neked a sima Y kábel vagy elosztó tökéletesen megfelel, mert ha ez a profi zenészeknek is jó, akkor szerintem nálad sem lehetnek komolyabb igények.

Itt vannak rögtön a minták, hogy a német Cordial is gyárt ilyet. És ők a termékeikre 30 év(!!!) garanciát adnak.
Akkor csak jó lesz neked is a sima Y kábel.

MEZZOFORTE hangszerüzlet, Cordial Y kábelek
(#) yohnsee válasza szaki87 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

én lehet hogy kifogtam, de egy 1500 ft-os usb-s König hangkártyát vettem anno laptophoz 3 éve, egyetlen dologra nem figyeltek oda a tervezők: nem tudom egyszerre a ki és a bemeneti csatlakozót használni, túl közel rakták őket egymáshoz. (lol). Ezen kívül meg vagyok elégedve vele, azóta elég sok diszkót (haknit) csináltam meg vele.

Amúgy meg, ha tényleg ilyesmit akarsz csinálni, ajánlanék egy op-amp ic-t, ami már 5V-on is működik (LM3xx, nem emlékszem a pontos típusszámára), megépíted a leírásában szereplő alapkapcsolást, széthentelsz egy usb kábelt, onnan adsz neki tápot, esetleg dobozba rakod, és mehet a zene.

de ezek az Y káblek ugyanúgy feszesést okoznak mint a kis elosztó,nem?
meg csak apa végződésűek,nekem hogy lenne ez megfelelő?
(#) yohnsee válasza yohnsee hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Ez 4V-tól működik, nem kell neki szimmetrikus táp.
Az adatlapban minden benne van.
Szép napot!
LM386
(#) szaki87 válasza yohnsee hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

hmm ez már tetszetős
köszönöm a tippet!

(#) szaki87 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

már pedig ha a kettőt rádugtam a laptopra igenis jelentős csökkenés volt a hangerőben
Y kábelről még nem hallottam(szégyen),most ismerkedek vele!
márpedig ez is egy passzív elosztó,ugyanúgy mint a kis műanyag tokba rakott elosztó

ez ha jól értelmezem a stereoból mono-t csinál,nem?

Nem, ez 1 csatorna (mono) ebből 2-t kell építened, hogy stereo legyen.

értem,és ha ezt ki akarom küldeni 2 jack anyára akkor 4 db kell belőle,vagy elég ha a kimeneti jeleket szétosztom?

Ennek a kapcsolásnak most az a lényege, hogy a gépből kijövő jelet egy kicsit felerősítse, majd utána osztod úgy szét, mint azzal a dugóval, néhány hozzászólással ezelőtt. Az IC-ből 2db kell és a kimenetüket osztod ketté.
(#) 20sz Jófiú válasza szaki87 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Nekem ez nagyon gyanús! Ott valami testelési probléma lehet. Az összes csatlakozó gyári?
(#) szaki87 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

igen gyáriak
(#) quite válasza szaki87 hozzászólására (») Máj 12, 2010 / 4

Ezeket a német minőségi kábeleket csak referenciának linkeltem be, mert ha a zenészeknek jó, akkor talán neked is jó.

Nem arra gondoltam, hogy azokból vegyél, mert nyilván csinálhatsz is ilyet sokkal olcsóbban.
Majd aztán Te is adsz rá magadnak 30 év garanciát.

Szóval az a lényeg, hogy egy ilyen Y kábel nem nagy befektetés, ha otthon összerakod. Ki kell próbálni, hogy működik-e az összeállításod megfelelően, és ennyi.
Ha nem megy, akkor lehet gondolkodni komolyabb dolgokban.

Köbzoli is leírta, hogy nem lesz ezzel probléma, én is ezt gondolom, mert volt amikor én is használtam ilyen megoldást, és semmi baj nem volt vele.

Veszteni semmit nem vesztesz vele, hiszen a csatlakozókra és a kábelre egy aktív elosztónál is szükséged lesz, tehát nem kidobott pénz. :yes:
(#) AccessDenied hozzászólása Nov 27, 2010 /

Hali srácok! Minap kaptam egy ilyen kis mp3 lejátszót: Bővebben: Link és az a problémám, hogy össz-vissz egy jack csati van az egészen De kigúgliztam, hogy egy ilyen adapterrel lehet tölteni/adatot cseréni rajta Bővebben: Link Szóval kéne nekem kis segítség, hogy vajon az usb és a 4 pólusú jack hogy lehet összekötve, vagy hogyan próbáljam megtudni hogy hogyan van összekötve. Esetleg valakinek van-e hasonló adaptere?

Nem találtam megfelelő témát, azért nyomtam ide a felvetést
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem