Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Apropó: már régen motoszkál bennem, hogy kellene egy progit összeütni, amivel hex fileok analizálhatók, fűzhetők össze, vághatók szét, helyezhetők át más címtartományba, stb. Analizáláson értem pl. azt, hogy egy amolyan térkép-et tudjon mutatni a hex fileban szereplő adatokról (ahhoz hasonlóra gondolok, mint amilyet pl. a defrag progik mutatnak), összefüggő területek felderítése, ezekről méretinformációk, ilyesmi megjelenítése. Esetleg a memóriatartalom kézi javítása, pl. szövegek átírása a hex-ben.
Ilyen jellegű funkciókkal bíró programról én nem tudok, de ha esetleg tudnátok, akkor örömmel venném, mert időnként hasznos lenne. Ha tényleg nem létezik még ilyesmi, akkor viszont lehet, hogy fogok vele foglalkozni, ha lesz egy kis szabadidőm. Szerintetek van értelme?
A tesztek azt mutatták, hogy a 270ohm sok, helyette 150ohm-ot kell rakni, az megvéd és nem befolyásolja a működést.
Üdv!
Megépítettem a WLPT_Vpp_mini_v4-et amolyan deszka modell formában, mert csak annyira kellene, hogy két 16F628-ast felprogramozzak, de nem akar működni az istennek sem. Régebben a 3BMI-s JDM égetőt használtam, de az az új alaplappal már nem működik, ez a WLPT sem. Az IC Prog azt írja, hogy verify failed at address 0000h mindkét égetőnél. Próbáltam az Oshonsoftosat, az úgy tesz, mintha megírná, közben meg üres az egész. Állítgattam az időzítéseken is, nem ér semmit. A két programot először úgy állítottam be, ahogyan a cikkben van. A Vpp (12,2V) és Vdd (5,03V) egy molex csatiról jön egyenesen a pc tápjáról. Az LPT portra való csatlakozást tüskesorokkal oldottam meg, amik tutira érintkeznek. Mit mondjak még? A PGC és PGD fix 5V-on van, addig amíg a nyomtató portba nem dugom a tüskéket. Azután lemegy 100-300 mV-ra és annyin van folyamatosan. Lehet itt van valami gond? A 7407-et egy régi alaplapból szedtem ki. A 3. próbánál a PIC felmelegedett rendesen, most már azt sem tudom, hogy még működik-e. Elnézést az "áramkör" kinézetéért, de úgy csináltam, hogy veszteségmentes legyen, ha esetleg nem működne amolyan fióktakarító jellegű. Összerakva tutira jól van, annak ellenére, hogy kusza az egész.
Szia
Ez csak az én tapasztalatom: 16F-et nekem se vitte a Vpp_mini, ahhoz sajnos Pickit 2 kell. Hogy konkrétan miért nem vitte, nem tudom, keress vissza, Watt már írt erről egyszer, ha jól emlékszem bizonyos időzítések nem jönnek össze a 16F-nél, fura mód a 18F-t tökéletesen írogatja. Nálam is fordult már elő, hogy melegedett a PIC, de nem lesz semmi baja, ha a 12V nem érint Mclr-lábon kívül semmit. Szóval lehet, hogy kénytelen leszel venni/építeni egy PK2-t, én is megcsináltam és nem bántam meg! üdv
Szia!
Most már én is úgy látom, hogy érdemes lenne egy pickit 2-t összehozni. Minden esetre még próbálkozom (eddig még nem jött össze), a 7407-es valószínűleg halott volt, most tettem bele egy 7406-ost ez annyiban különbözik elvileg, hogy invertál. Így most pont a fordítottját kell csinálni a programbeállításoknál, ha jól sejtem. Ennél már a PGC és PGD lábon megvan az 5V. Az égető feszültséget megemeltem 14V-ra, biztos ami biztos.
Sziasztok!
Egy elég egyszerű kérdéssel fordulok hozzátok: Az a problémám hogy megépítettem ezt a kapcsolást (ezt), nos ugye ennek a kimenetei: Vpp/MCLR,Vdd,GND,PGD,PGC. ezeket a mellékelt rajzon hova kell őket kötni? Gondolom az -Vpp/MCLR=4 RA5/MCLR6/Vpp -Vdd=14 Vdd -GND=5 Vss -Pgd= ? -Pgc= ? u.i.: A pic 16f628a
Ezen a rajzon szerintem minden jelnév párját megtalálod.
Sziasztok. Vajon ez a kapcsolási rajz tudná írni a 16F-es szériát? Valaki nem próbálta, érdemes összeszedni? http://aes.at.ua/publ/23-2-0-224
Nézzetek át ideBővebben: Link, nekem is sikerült kinyírnom egy 628-at. Várjátok meg a fejleményeket, nehogy több PIC elhalálozzon. Úgy tűnik nem a 150ohm beépítésének hiánya teszi tönkre a PIC-et, hanem az MCLR felhúzó ellenállás hiánya, vagy mindkettő(amit a PIC-re az áramkörében szokás tenni). De ez csak gyanú.
Érdekes, hogy nem OPC-s kimenetű TTL IC-vel terveznek égetőt. Ha ez nem teszi tönkre a PIC-et, akkor mi?
Rendben, félreteszem addig, amíg kiderül a probléma forrása. Jelenleg 7406-al próbáltam, így az invertálásokat rajta hagytam. Annyit sierült most elérnem az oshonsoftos íróval, hogy feltöltötte egy csomó nullával, amit most már törölni sem tudok. Szerintem ez a kapcsolás is alaplap függő lehet. A WinPic800 beállításainál nekem nem világított zölden a data és a clock csak a data in. Nem tudom miért. Pedig csak annyira kellene valamilyen égető, hogy a propeller clockban lecseréljem a programot, de nem akar összejönni
Hali
Latom a kollegak nem szeretnek olvasni a regebbi hozzaszolasokban, igy mindig ugyanazon problemakkal jonnek a kerdesek. Csak ugy megkerdeznem, hogy ha keves penzert megcsinalunk egy ilyen "Quick and Dirty-Prommer"-t es utana tonkreteszunk vele 2-3 PIC-et, nem lenne esetleg olcsobb valami ertelmes programozo utan nezni es azt megcsinalni? Tudom mindig tegnapra kell a cucc, de igy a sikerelmeny is elmarad, es meg tobbe is kerul. A neten vannak nagyon jo kapcsolasok ( soros, LPT, USB) amit sokan megepitettek es kiprobaltak sikerrel. Kis utanajarassal gyorsan lehet talalni jo programozot. En csinaltam eddig szinte minden tipusut, es mukodtek is. Tudom a soros porti (JDM) nem jo semmire , de en azert eladtam vagy 20 darabot, feltelepitve, kiprobalva es senki nem mondta hogy rossz. Ami nekem mukodott a Multi PIC Programmer (soros prti) valamint a PIC-Brenner5 (LPT) prommer. Egyik sem draga, es ha van a desktop PC-n port akkor altalaban mukodnek is. Lapitopin a soros portiak nem szeretnek mukodni mert az RS-232 szintjei alacsonyak es nem eleg a MCLR 13 volt eloallitasahoz. A masik , a programok: Az IC-Prog sajnos nem all a helyzet magaslatan, es keves is az eszkoz amit tud egetni. a WinPic, A WinPic800 es a Sprut fele programoknal jobban meg van oldva az IO kezeles igy jobbak is XP alatt. Termeszetesen az uj csili-vili M$ Vista, es Win7 alatt ezek is mukodeskeptelenek. Oda mar sokkal jobb valasztas egy PK2. Ugy is lassan kikopnak a RS-232 es LPT portok, tehet ha a jovoben is akartok programozni akkor jobb valasztas az eredeti, vagy egy klon PK2. A Pk3-bol sajnos kifelejtettek a '84 es egyeb o"s-PIC-et, tehat amator viszonylatban jobb a PK2. Beszeltem Uff. Udv Vili
A megoldásról ittBővebben: Link olvashatsz, legalább is annál az áramkörnél, amit kishere küldött el nekem.
Részben egyetértek veled, de ne feljtsd el, hogy a részletekben bújik meg a kisördög. Lehet, hogy az általad megépített áramkörök nagy részét néhány utánépítő jelentéktelennek tűnő, de annál fontosabb részletek elhagyása miatt nem tudták volna működésre bírni.
Csak ismételni tudom magam, a PIC egy elektronikai alkatrész, az égetővel együtt. Ha valaki nem megfelelő környezetben használja(lásd MCLR ellenállás hiánya, helyette hosszú vezeték lebegtetése a lábon), akkor nem fog működni. Ezen egy kész égető csak részben segít, mert majd jönnek a PIC körüli áramkör megoldásának kérdései... És még valami, az építés öröme megfizethetetlen. És nem mellesleg én egyetlen egy égetőt sem adtam el és nem is fogok, mert ez nem erről szól...
Hali
Idézet: „Részben egyetértek veled, de ne feljtsd el, hogy a részletekben bújik meg a kisördög” Ez igy van. Sokszor latom pl hogy a beiras ellenorzeset a programozas utan vegzi. Ha bekapcsolta a kodvedelmet termeszetesen nem lesz jo az elllenorzes. Masik : sokan hasznalnak vista vagy win7 OS-t ezek alatt nem mukodnek ezek a bitbillegtetos programozok, mert az IO.DLL vagy mas periferiakezeloket az OS letiltja. Ezek a reszletek amik nem jonnek at a kerdesekben, es mi csak talagathatunk miert nem mukodik a masok altal ezerszer megcsinalt, kiprobalt egetok es programok, Harmadik: a tapfeszek. Nem kepesek egy LPT-s programozohoz szerezni (venni) egy 15-16 voltos adaptert. Kiprobaljak PC taprol, akkurol es meg ki tudja milyen szedett vedett taprol. Arra nem kepes, hogy megmerje mennyi a VPP fesz. Utana csodalkozik miert nem eget. Mert a PIC aramkore gondolom tudja a fizikat es akent cselekszik. Sajnos a legtobb esetben ezek azok az ordogi reszletek amik meghiusitjak a helyes mukodest. Az hogy en miert keszitek eladasra programozokat egyszeru: en elektronikus keszulekek tervezesevel es gyartasaval foglalkozom, tehat ha valaki ker egy kutyut akkor megcsinalom neki. Itt eleg gyenge a elektronikus eszkozok, alkatreszek ellatasa, tehat sokan keresnek meg pl ilyen jellegu eszkozok beszerzesevel. Udv Vili
Akkor ezt jól megbeszéltük.
Idézet: „sokan hasznalnak vista vagy win7 OS-t ezek alatt nem mukodnek ezek a bitbillegtetos programozok” Csak jelzem, hogy a WPB mindkét felületen, mindkét io.dll-el működik.
Sziasztok!
Most készült el az első PIC égetőm, a "wlpt mini v4". De sajna nem működik. A táp ugyanaz, mint a kapcsolásban. A 78L12 eléggé felforrósodik pár másodperc után, de a táp rendesen leadja a 12, illetve az 5V-ot. Először beleraktam az IC-t a foglalatba, csatlakoztattam az egészet a géphez, és bekapcsoltam a Vdd-t, majd a Vpp-t, ahogy kell. Beállítottam az IC-Prog-ot, a leírás szerint, elindítottam a programozást, az lefutott, majd kijött ez a hibaüzenet: Verify failed at address 0x0000 Ha minden igaz, ez azt jelenti, hogy semmit nem tudott ráírni az IC-re. Most mit csináljak? Miket, és hogyan kéne ellenőrizni, hogy megfelelően működnek -e? Légyszi segítsetek! A válaszokat előre is köszi!
A válaszok itt vannak A WPB-vel próbáld. Nem írtad milyen PIC.
Idézet: „Most mit csináljak? Miket, és hogyan kéne ellenőrizni, hogy megfelelően működnek -e?” A cikkben leírt méréseket elvégezted(mielőtt PIC-et kötöttél rá?)? A cikkben kiemelt "külső" MCLR felhúzó ellenállás bent van?
Én ezt építettem meg. Az utólag beépített R4, R5 ellenállások, és az mclr, vdd közötti ellenállás is benne van. Az egyébként mit jelent, hogy külső alkatrész?
A PICem 16F84A-04. Letöltöttem a WPB-t, és a továbbfejlesztett verziót is. De elvileg az IC-Prog-nak is kellene működnie nem? És te milyen méréseket írtál? Én nem találtam, pedig végigolvastam az egészet.
És azt hogyan tudom megállapítani, hogy a PIC-nek van -e valami baja?
Az eredeti WPB csak PIC18F*-eket tud programozni, a továbbfejlesztett már 16F-eket is, de a 16F84 nincs benne :no:
OshonSoft Parallel Port PIC Programmer - ezzel is kipróbáltam, lefut az égetés, hibaüzenet nincs, viszont beolvasáskor a PIC üres, mindenhol 3FFF van.
Kipróbáltam hogy a Vdd, Vpp, és a Gnd eljut -e a táptól az IC lábáig, és azok mind rendben vannak. De akkor mi lehet a gond
Idézet: „a továbbfejlesztett már 16F-eket is, de a 16F84 nincs benne” Ezt írtad korábban: Idézet: „A PICem 16F84A-04.” Akkor milyen PIC-ed is van? Mert a 84A-t kezeli a WPB_F18_F16_v1.18b. Az áramkör ellenőrzéséhez kell egy műszer, amivel leméred a kimeneteken a feszültségeket, miközben a check menüben ki-be kapcsolod a vonalakat. Persze PIC nélkül! A PGD vonal ellenőrzésekor figyelni kell az ACK vonal állapotát a programban. Akkor kell 1-nek lennie, mikor a PGD H szintű. Idézet: „ Az egyébként mit jelent, hogy külső alkatrész?” A cikkben leírtam mit jelent. Itt röviden csak annyit, hogy nem az égető része a felhúzó ellenállás.
Még annyit, hogy itt leírom, többek között, hogy hogyan kell ellenőrizni egy égetőt:
Bővebben: Link
Kipróbáltam a Vpp, és Vdd lábakat (Hardware Check) Egyik sem volt kipipálva, mégis 5, ill 12V körüli értékeket mértem. Invertáltam, de utána is.
De nem értem, hogy a Vdd, és az Mclr hogy lehetne nulla, mert a kapcsolási rajz szerint a lábak, és a táp között csak a két kapcsoló van, a Vss a földre van kötve. RB6/PGC-n 4.9 V-ot mértem, RB7/PGD-n 0V alatt. Az IC-Progban a Data in alapból be volt pipálva. Ezek alapján lehet kezdeni valamit?
Letöltöttem ezt a verziót is:
WPB_F18_F16_v1.18b De sajna nem tudom megnyitni: "Component 'MSFLXGRD.OCX' or one of its dependencies not correctly registered: a file is missing or invaild" A zipben 2 fájl volt: WPB_F18_F16_v1.18b.exe, és input32.dll
Rákerestem gugliban, és letöltöttem ezt a fájlt:
msflxgrd.ocx Így már elindult a progi, de 2 hibaüzenetet le kellett okézni. Hiba a PortCím fájl beolvasásakor, hiba a sebesség fájl beolvasásakor, de létrehozta őket: port.ini speed.ini Újabb újraindításnál újabb két hibaüzenet, és két fájl: invert.ini LPT_Kiosztas.ini És mint mondtad ez a verzió valóban jó PIC16F84A-hoz is.
Azt nem írod, hogy utána működik-e!? Mert hogy ez tök normális, hogy létre kell hoznia a fájlokat, ha nincsenek meg, csak értesít róla, hogy létrehozza. Akkor most fut a program?
Idézet: „Kipróbáltam a Vpp, és Vdd lábakat (Hardware Check) Egyik sem volt kipipálva, mégis 5, ill 12V körüli értékeket mértem. Invertáltam, de utána is.” Kicsit nehezen viselem, ha valaki PIC-el akar foglalkozni, de közben nem ért az elektronikához. De hogy a cikket sem olvasod el rendesen az még bosszantóbb! Nem tűnt fel, hogy ez az égető pont azért egyszerű, mert a Vdd-t és a Vpp-t kézzel kell kapcsolni? Akkor hogyan várhatod el, hogy programból módosítod a kapcsolók fázisát? Ha a korábban linkelt topicot elolvastad, akkor rájöhettél, hogy csak a WPB tudja kezelni rendesen a miniket, a többi programhoz szerencse kell, hogy működjön a 16F-ekkel(18F-ek működnek bármelyikkel, bár ez is kétes kijelentés). Pont a sok program gond miatt fejlesztettem tovább a WPB-t. Tehát a WPB-vel próbáld, azzal nagyobb az esélyed.
Oké bocsi, ez jogos, figyelmetlen voltam.
Kissé szakbarbár vagyok, először elkezdtem tanulgatni az elektronikát, és amikor először hallottam a picelésről, egyből ki akartam próbálni, mert számomra nagyon érdekes ez a terület: "a szoftver, és a hardver találkozása". De természetesen az elektronikát, és a picelést is szeretném normálisan megtanulni, amennyire időm, és energiám engedi. A program mostmár hibaüzenet nélkül elindul. Délután letesztelem a PGD, és PGC vonalakat is, és megírom mire jutottam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |