Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   173 / 607
(#) DJ Szabcsa válasza villkisz hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Természetesen érdemes. Remek kis erősítő építhető ezzel az IC-vel. Ha esetleg kell teszek fel neked egy nyáktervet is. Sprint Layout 5.0-val készült. A többiekhez lenne egy kérdésem. Amit csatoltam kapcs rajzot, ott a C5 mit csinál pontosan?
(#) villkisz válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
helló.felteheted a nyáktervet...köszönöm....

üdv.:laci
(#) ptesza válasza villkisz hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Ott van , csak a sprint layout-al kell megnyitni. .lay
(#) Ext-rém hozzászólása Máj 25, 2010 /
 
Szigetelést keresek TDA7294-es IC-hez. Tud valaki forrást ajánlani? Lehetőleg csillámot, mert a vágható szilikonlaptól ódzkodok, nem bízom a hővezetésben. Ennél megadnak egy 1W/mK mértéket. Mit jelent ez az adat, és ugyanez mekkora a csillámnál?
(#) janimester válasza Ext-rém hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Szia én azt tudom ajánlani ha van felesleges számító tápod amit feláldoznál hogy a fesz. stab tranyók alól szedd ki a szigetelőt énis azzal csináltam , kimértem ellenállásméréssel , szakadásvizsgálóval egyik sem jelzett vezetést az IC és borda közt tehát erre jó az 1W/mk = 1watt/méterkelvin (a hővezetési tényező mértékegysége )
(#) Bassmester válasza Ext-rém hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
A 7294-et inkább egy 6mm vastag 20x40mm-es aluminium lapra csavarozd fel pasztával, de szigetelés nélkül és az alulapot szilikon lappal, szigetelő alátáttel és pasztával, szigetelve szereld fel a hűtőbordára. Sokkal hatékonyabb lesz így a hűtés, mintha közvetlenül a tokra tennéd a szigetelő lapot.
(#) Ext-rém válasza janimester hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Biztosan többféle tápegység is létezik. Amiket most megnéztem, azokban egészen normális szigetelők vannak. Tehát ebből csak akkor akkor tudnék építkezni, ha mondjuk kettőt egymás mellé illesztenék. Erre gondoltál?
De ha már nem található célirányosan ehhez alkalmas csillám, akkor esetleg szóba jöhetne egy TO3-as tokhoz való, amit kivágnék méretre.
Az 1W/mK-es érték az jónak számít? Nem tudni mekkora lehet a csillám mérőszáma, a viszonyításhoz?
(#) Ext-rém válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Látom az ötleted nyereségét, csak a szilikon szigetelő laptól van rossz érzésem. Ha tudnánk a csillámra is mekkora az a bizonyos hővezetési tényező, és az eredmény hasonló, akkor az megnyugtatna.
(#) hapro válasza Ext-rém hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Ha ennek lehet hinni, akkor 0,71. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:55kBWaomtE4J:w...&gl=hu
A mica a csillám tudtommal.

Ez azt jelenti nekem, hogy a szilikon jobb hővezető, és rosszabb hőszigetelő mint a csillám. Alunak pl 250 ugyanez az értéke.
(#) Bassmester válasza Ext-rém hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Jobb a szilikon, de drágább is. Ha tartósan csúcson akarod terhelni, akkor csináld úgy, ahogy az előbb leírtam, akkor biztosan nem fog a hővédelem miatt tortyogni az ícé. Nekem is úgy van megcsinálva mindegyik 7294-es végfokomban.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Meggyőzőek az adatok.
A vastagság itt nem számít? Arra gondolok, ha a csillám vékonyabb, akkor akár még jobb is lehet erre a célra? A szilikont kb. 0,25mm-nek mérem (szímítógép tápból kiszedve), a csillámot pedig csak 0,1mm-nek.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Igen..ezen én is elgondolkodtam a hozzászólás írása közben, mert nekem is van TO220-asból, vastag és vékony is.
De a logikám szerint az együtthatója ugyanannyi akkor is, viszont maximum a vastag jobban hőszigetelő. Bár mintha egy kicsit sántítana ez mondta...
Én szilikon párti vagyok azóta mióta kipróbáltam. Nincs vele annyi macera, és nem sokkal sokkal drágább, és méréseim alapján nagyon jó a hőátadása. Alig volt pár fok eltérés a borda és a tranyó tokja között általában.
(#) villkisz hozzászólása Máj 25, 2010 /
 
helló.van itt egy rajz a tda val kapcsolatban,és arra lennék kiváncsi hogy amit ezen irnak alkatrészt az tuti-e.ha vkinek van vmi észrevétele,vagy javaslata az kérem irja le....mert megszeretném épiteni.köszi..


üdv.:laci
(#) janimester válasza villkisz hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Figyelj tudok egy ennél egyszerűbb kapcsolást ha érdekel írj vissza. Ennek a kapcsinak még stabil 5V egyenfeszt kell biztosítanod az előerősítő részének szóval körülményes..amit én tudok az 1000% hogy működik és semmi extra cucc nem kell neki , én is megépítettem és a Somogyis 100W hangszóróimat membránszakadásig tolja (+-42V-al sztereóban )
(#) Alkotó válasza villkisz hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Ezt is nézd meg. Ez is működik.
Alul van egy letölt gomb, ott találod a hiányzó részleteket.
(#) janimester válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
pontosan ugyanezt építettem meg és erre gondoltam ha teheted építsd meg nagyon jól jársz vele , nekem sztereóban olyan 3000ft ból kijött
(#) villkisz válasza janimester hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
helló!elküldöd nekem azt a kapcsolást?

köszi
(#) villkisz válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Jó ez az oldal!!!van egy csomó infó róla..itt még meg is rendelhetem...de inkább dikicselek vele,megakarom épiteni..............köszi
(#) villkisz válasza janimester hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
sy.még lenne egy kérdésem! Milyen tápot szerványoljak hozzá?-,+40v kell neki?Olyan trafót mennyiért tudok szerványolni?
(#) hapro válasza villkisz hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Vannak ám szakszavaid... sy, dikicsel...ezek mit jelentenek? Gondolom a szerványolás az a szerzés. Erős logikával következtettem ki.
(#) diamik válasza villkisz hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Szeva!

Nos ez a trafós dolog teljesítményfüggő és beépítésfüggő is. Köpenyes trafót is vehetsz, de toroidot is. A toroid kevesebb helyet foglal.
Logikus a nagyobb teljesítményű trafó drágább.
Én most vettem egy toroidot, én is épp egy 7294-et bütykölök. 250W-os postával együtt kijöttem 9000-ből...
(#) janimester válasza villkisz hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Szia , természetesen . És ha nyomtatással csinálod akkor figyelj hogy tükrözd a képet mielőtt kinyomod
A trafó az húzos dolog én 3000ft -ért még olcsón jutottam hozzá egy 250W 2x23V os darabhoz , majd feltekertem fojtótrafó vezetékével 30Vra =>+-40 re jött ki és azon már brutálisan szólnak a kicsikék . Amúgy +-30V is elég neki csak szimm. legyen és ha monó minimum 120W os-legyen sztereóban minimum a 2x ese. Ezt nem fogod olcsón megúszni az a baj :no: de 40+- V nál többte ne adj neki mert tüzijáték lessz ..
(#) villkisz válasza hapro hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
a sy .:az köszönés szia heló
a dikicsel.:csinálgat,összerak

csövi
(#) hapro válasza villkisz hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Az elsőre volt hasonló tippem, az utóbbira semmi, de inkább magyarul beszélek mint ezen a "szaknyelven", javaslom próbálkozz meg te is vele.
(#) djgaby hozzászólása Máj 26, 2010 /
 
Sziasztok.
MA egy új végfokot indítottam el (TDA7293 párhuzam), eleinte szólt aztán elhallgatott és most csak zúgó hangot ad a hangfal.
A táp résznél mozgattam kábelek akkor hallkabb lett a zúgás, szinte csak az alaphangot hallani az erősítőnek, de hiába adok neki jelet. nem szól semmi zene. Ez mitől lehet ?
Hűtős van rendesen, zárlat sehol nincs.
(#) Peter911 hozzászólása Máj 26, 2010 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek az alábbi problémával kapcsolatban.
Megépítettem én is ezt a kapcsolást a TDA7294-es IC-vel már egy párszor és eddig mindig elsőre jó is volt, de ilyen hibával még nem találkoztam:
A táp bekapcsolása után (+/-28V) megmértem a kimeneti feszültségeta 14-es lábon =0V.
Ezután a mute és a stand by lábakat összeköttem és kapcsoltam rá 12V-ot erre a kimeneten -28V-ot mérek.
Ha lekapcsolom a mute-stand by lábról a 12V-ot a kimenet ujra 0 lesz. Ezt így kapcsolgathatom, de semmi...
Füst, CSATTT nem volt. Áramfelvétel a táp felől minimális.
Bemeneti jelre nincs kimeneti jel.
Mi lehet a hiba ? A válaszokat előre is megköszönöm!
(#) MPedro válasza villkisz hozzászólására (») Máj 27, 2010 / 1
 
Szia !

A kapcsolás 2x +/- 16V - 2x +/- 42-43 V között működőképes. A gyári adatlapon (datasheet) találsz táblázatokat arról, hogy adott feszültséghez milyen max. teljesítmény társul, 4, illetve 8 Ohm-al (pl. +/-16V-nél 8 Ohm pl. kb 15W, a feszültség növelésével lehet a teljesítményt növelni, egészen 100W fölé). Ez egyébként a cucc valós, mérhető teljesítménye, NEM holmi "zenei", "csúcs", "PMPO" vagy egyéb rémálomszerű mutató.

Miután eldöntötted, milyen teljesítményű erősítőt szeretnél, az adatlapról már tudni fogod, hogy az IC-t mekkora feszültséggel kell ahhoz meghajtani. Ez a feszültség - természetesen - DC (azaz egyenfesz). Ahhoz, hogy tud, milyen trafóra van szükséged, ezt az értéket (DC) kell gyök 2-vel osztanod (kb 1,41), a kapott eredmény a trafó AC (váltófeszültsége).

Még hátra van a trafó teljesítményének a meghatározása, amely egyértelműen nem lehet kisebb, mint a tervezett kimenőteljesítmény + a kapcsolás várható üzemi vesztesége (különben nem erősítő, hanem perpetum mobile lenne). Tehát - szvsz - a minimum "tervezett teljesítmény x 1,3333", és ennél csak nagyobb lehet, kisebb nem (ebből látszik, hogy kb 1/3-os veszteséggel számolok...).

A kérdésed az, hogy "milyen tápot szerványoljak hozzá"? A válasz : Olyan trafó, amelynek VA paramétere legalább 1/3-al nagyobb, mint a tervezett erősítő max teljesítménye W-ban, és amely 2x (fenti módon kiszámított) AC feszültséget "tud". Magyarán, amennyiben pl. 2x100W végfokot szeretnél, akkor kell egy 230 / 2x30 V AC, 300 VA-s trafó. Azt nem tudom, hogy hol lehet ilyet kapni, de kezd a keresést mondjuk itt

Ha marad kérdés, írj a mikroshop-os weboldalon lévő mail címemre.

Pedro (boltos & a kapcsolás tervezője)
(#) ptesza hozzászólása Máj 27, 2010 /
 
Csak álmodtam ? Vagy tegnap este tényleg láttam az alkotós verziót?
(#) hapro válasza ptesza hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Az valóban ott volt, de ha megnézed az adatlapját, akkor abból sejthető valami.
(#) Alkotó válasza ptesza hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Pótolni fogom.
Következő: »»   173 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem