Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Sziasztok!
Vettem egy PICKIT3 -as programozót. Volt régről egy panelem, amin egy dspic30f6010 proci van. Ezt anno egy ICD2-vel programoztam. Most rákötöttem az új programozót, (szerintem) jó lábkiosztással. Bejelölöm a PICKIT3-at, ezt felismeri, majd a céleszközt is. Ezek után kiáll a küvetkező hibával:Target Device ID(00000000)does not match expected Device ID(01880000) A Project Wizard-nál és a Select Device-ban a megfelelö ic van beállitva. A kapcsolat valamennyire él, mert ha az MPLAB-ban nyomok egy resetet, akkor az megjelenik a panelen. Tudja valaki mi lehet a hiba? Előre is köszi kszabi
Ez azt jelenti, hogy a PK3 abszolut nem olvassa a PIC-et. Illetve csupa nullát olvas ki belőle, ami nem tudom hogy keletkezik, de tény, hogy ez egy olyan érték, ami nem valós kommunikáció eredménye.
Csatlakozási, táplálási, bekötési gondok lehetnek.
Kipróbáltam a WPB_F18_F16_v1.18b-t. Kiválasztottam, h WLPT_mini használata, de nem tudja azonosítani a PIC-et. Most majd megpróbálom letesztelni a PGD-t, PGC-t, hogy kiderüljön, h az égetőm rossz, vagy a picet tettem tönkre...
A PGC/RB6 rendben, 0V alatt van, viszont a PGD/RB7 4,98V. A tesztnél a WPB Port Check funkcióját használtam, és egyik sem volt bepipálva. Miután bepipáltam mind a kettőt, nem változott a dolog.
Ez mit jelent?
Azon kívül, hogy azt jelenti, hogy ezzel kellett volna kezdened, azt is jelentheti, hogy a PIC vagy meghalt, vagy nem.
Keresd meg, miért nem változik a jelszint. Kezd azzal, hogy kiméred az LPT port hozzá tartozó két vezetékét(D0, il. D1) változik-e a feszültség! Várom a fejleményeket.
De ha nem lett elmondva itt a fórumon már vagy 3x neked hogy PIC nélkül le kell mérni az égetőt, hogy teszi-e a dolgát. Meg a cikkben is benne van.
Szóval most lehet egy PIC bánta a figyelmetlenségedet... A PDC az hogy lehet 0V alatt? Az égetőben a 7407 megkapja a tápot? Zárlat/szakadás nincs az égetőben? 100nF kerámia ott van a 7407 és a PIC táplábaihoz a lehető legközelebb? Esetleg képet ha felraksz az se lenne rossz.
Sziasztok!
Kezdő vagyok még, szóval előre is bocs a hülyeségekért. Eddig 16f877-tel próbálkoztam, amit egy ICD1-gyel égettem. Nem is volt probléma. Most használnék egy 16f84-et. Arra már rájöttem, hogy az nem fog működni ezzel az égetővel. Találtam egy 2006-os hozzászólásban ezt az oldalt. Bővebben: Link Kérdésem, hogy ennél a kapcsolásnál maga az égető csak az bal oldali alkatrészekből áll a PIC nélkül? Én úgy értelmeztem. És akkor a PIC csak a bekötés miatt van a kapcsoláson gondolom. Előre is köszönöm a válaszokat! üdv Csabi
Köszönöm szépen a választ!
Akkor azt hiszem a JDM-et elfelejtem és kutatok további megoldások után. üdv Csabi
Megpróbáltam érintkezési hibákat keresni, de látszólag nincs vele semmi baj...
A D0-t, D1-et mindjárt lemérem közvetlenül az LPT után. Itt vannak a képek.
További képek az égető többi részéről.
Idézet: „Akkor azt hiszem a JDM-et elfelejtem és kutatok további megoldások után.” Azért adtam a második linket, mert ott fel van sorolva néhány égető, amik használhatóak.
Készítettem egy kis szösszenetet, remélem segít az élesztésben!
Égető áramkörök élesztése
Akármit pipáltam be, és ki a mérés ugyanazt mutatta: Az RB6/PGC 4V fölött van, az RB7/PGD 0V alatt.
Ezeket meg a gép hátuljánál mértem, égető nélkül: A D0, és a D1 4, és 5V között van, kipipálva, és kipipálatlanul is. Mi a következő lépés? Ezekből a mérésekből mire lehet következtetni? Lehet, hogy a program valamiért nem tudja kezelni a gép LPT portját?
Igen itt a PC-vel lesz gond. Milyen rendszered is van?
Megyek sinibe, veszek ledet, ellenállát, LPT csatit, összedobok egy ledsort lptre, és azzal is megnézem, utána jövök vissza a fórumra, és megírom mit sikerült kideríteni. Köszi az eddigi segítséget is! Ha a képeken láttok valami hiba-gyanúsat, légyszi írjátok meg!
Windows XP professional.
És mi a címe az LPT portodnak? Az van beállítva az égető programban?
Csatoltam egy LPT port ellenőrző progit. Nézd meg működik-e a portod!
Jó lábakat mértél? Nem a port másik szélétől kezdted számolni véletlenül?
A gépen csak 1 LPT van, nem állítottam semmit, a progi maga csinálta meg az ini fájlokat, azóta nem piszkáltam bele.
A progit hogy kell használni? Az égetőprogiban bekapcsolom a pgc-t pgd-t, és figyelem, h változik -e?
Húha, ha jól látom, fordítva van bekötve az LPT az égetőn. Légyszi nézzétek meg a korábban küldött képet róla, szerintetek is fordítva van?
(lpt.JPG)
Akkor légyszíves nézd meg milyen a portod címe és azt is, hogy mi van beállítva programban(írd meg kérlek!). Most melyik programot használod?
Az LPT port teszterrel nézted a portod működését? Elolvastad a linkelt cikket? Ha igen mit nem értesz a PGD, PGC bepipáláson? Kérlek ne kapkodj, és lépésről lépésre haladj, és mindent nézz meg amit kérdeztem, mert nem fogunk dűlőre jutni! A bekötést meg inkább te ellenőrizd, mert a képekből nem biztos, hogy jól látszik minden! (Van rá esélyed, hogy fordítva számoltad a lábakat! Nincs ráírva a csatira a szám?) Itt egy jó kép a számozásról! Vigyázz ez az aljzat! Bővebben: Link
Az aljzaton nincs számozás, a csati meg "fiú".
De tuti hogy rosszul kötöttem be, a WPB-vel kapcsolgattam a D0-t, és a D1-et, és a Parallel Port Monitorral néztem, hogy változik -e a feszültség. Ezután multiméterrel is kipróbáltam. A WPB tökéletesen működik, kapcsolgatja a D0, D1-et, ahogy kell. Hát akkor nincs más hátra, mint megfordítani az lpt csatit... Csak kár, hogy levagdostam a fölös lábakat. Ha nagyon nem megy, veszek másikat. Az ini fájlban ez a portcím van: &H378,LPT
Az lpt bekötésénél fontos, hogy az összes Gnd össze legyen kapcsolva, 1 nem elég?
A portcím jó, elvileg az az alapcím a WPB-ben. Az is jó, hogy a monitor progin látszik, hogy a WPB működteti a portot.
Idézet: „Hát akkor nincs más hátra, mint megfordítani az lpt csatit...” Ezt úgy mondtad, mint ha nem lennél meggyőződve, hogy jól van-e bekötve! Mert ha nincs jól akkor mi a kérdés? Megnézted a képet? Az alapján jól van, vagy nincs jól? Ha nincs jól, naná, hogy be kell kötni jól! Az összes GND-t javasolt bekötni, nem véletlenül van úgy a rajzon. Elég a csatlakozónál közösíteni. De ha nincs meg minden GND láb, attól még mennie kéne...
De, abszolút meg vagyok győződve róla, hogy bénán kötöttem be az lpt-t
Szóval megcsinálom, utána elvégzem a méréseket, mielőtt belepakolnám a PIC-et. Van rá esély, hogy a PIC megúszta a dolgot?
Igen van. Várom az eredményeket! Jó munkát!
Bekötöttem, és rámértem. Az RB6 tökéletes, azaz pipa nélkül 0V alatt, pipával 4 fölött, az RB7 ugyanígy.
Mehet bele a PIC?
A program nem tudja azonosítani a PIC-et. Az írás nem sikerült, de annyi változás van, hogy a "3FFF"-ek helyett mindenhol "000" van. Ez azt jelenti, hogy mostmár sikerült olvasni a PIC-et? -félsiker-
Mégegyszer nekiállok méricskélni, ha nem találok semmi hibát vegyek egy új PIC-et?
Az újabb mérésnél más lett az eredmény.
Most építettem egy tüskesoros csatit az iscp-re, hogy pontos legyen a mérés. Mérések: - táp bedugva, égető csatlakoztatva a géphez, kapcsolók kikapcsolva RB6, RB7 = 1,58 V - Vdd, Vpp bekapcsolva RB6, RB7 = 0,13 V - RB6 pipa RB6 = 0,12 V RB7 = 5 V // fordítva vannak bekötve? - RB7 pipa RB6, RB7 = 0,13 V Mára ennyi, még ellenőrzöm az érintkezéseket, aztán megvárom, hogy írjatok erre valamit... |
Bejelentkezés
Hirdetés |