Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   4 / 252
(#) elektro válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
nem
#72363) ha1drp válasza elektro hozzászólására (#72362) Válasz • privát • Csü, 22:42 [ha1drp jelenleg nincs az oldalon]
Már nem kell, illetve nincs is megkülönböztetve az RH ill. URH vizsga. Akinek csak URH-ja volt az is rádiózhat rövidhullámon, de nem használhatja a távíró adásmódot
erre gondoltam találgattam rendeletek de elég bonyolult elemmi rajta
(#) erobi82 válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Nem!!Nem erre gondoltam, visszanéztem én is a topicot ide nem is tehettem fel mert 2,5 mega körül van és pdf, megpróbálom lekicsinyíteni és felteszem, vagy akit érdekel adja meg a címét és átküldöm neki.

Egyébként ha valaki hamarabb rátalál a Magyar Közlöny 2006 május 17.-i 58.számban található
(#) szabi83 válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
(#) erobi82 válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Meghajlok tudásod előtt


Köszi hogy beraktad!
(#) elektro válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
istenem nem is egyszerű ezen elmenni. még mindig nem derül ki hogy csak lehet vagy kell is morze vizsga
(#) ha1drp hozzászólása Márc 17, 2007 /
 

Csak egy lehetőség a morze vizsga.

Amennyiben leteszed jogosultá vállsz, hogy kézi billentyűvel is adhatsz. Amennyiben számítógéppel, adsz-veszel az esetben nem kell letenni a kiegészítő morze vizsgát.

Amire figyelj:
A vizsgáknak több fokozata van, a kezdő fokozat nem jogosít minden amatörsávra, illetve a full teljesítményre.

(#) elektro válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 17, 2007 /
 
igen megfigyeltem bár nekem elég lenne a rövidhullám gondolom a rövidhullámon minden amatőr sáv használható. Számítógépes morze szerintem hülyeség elveszti a morze varázsát bár még nem akarom lerakni énse de lefogom. A teljesítmény korlátot sejtettem hogy van csak nem tom mennyi.
(#) elektro hozzászólása Márc 18, 2007 /
 
nagyon kihalt lett a fórum
(#) erobi82 válasza elektro hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
Nem érünk ráááá................rádiózunk

BOCS Nemtudtam kihagyni
73
(#) elektro válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
na igen
mreggelente egész jó a terjedés minden reggel lehet magyarokat románokat hallani és nagyon szépen ehoz képest hogy milyen öreg az ML
(#) erobi82 válasza elektro hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
Biztos a reggeli "kakaskört" hallottad...
(#) elektro válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
hy
valóan azt hallotam. A lényeg találtam egy antenna kézikönyvet. Van ez a DDRR nevűantennna 80m elégemberbarát méretei vannak. Szerintetek jó ez
(#) ha1drp hozzászólása Márc 18, 2007 /
 
A sok kérdésetekre a válasz a rádióamatőrök fórumán kellene feltennetek, illetve böngészve a már meglévő témákat biztosan sok mindenre megkapjátok a választ

Egyébként ma az alsósávos antennák közül a vételre a "beverage" , adásra a "4 square" antenna használatos, már persze akinek van több száz nm.-es telke.

A fórum elérhetősége: www.hasix.org

Egy előző hozzászóláshoz. YAESU rádiók. Nagyon szépek meg jók is, ma már van összsávos (RH+URH), összüzemmódos FT817 (5w) FT857, FT897 (100W). ezek ára ma használtan 100e és 200e között van.
Ezekkel a rádiókkal nagyon sokan rádióznak jellemzően mindenki megelégedéssel használja. Persze van jobb (?) is, de az áruk már más kategória.

+ bocs a reklámért az oldalam lap alján egy két link a beszerzésre: h**p://ha1drp.fw.hu
(#) elektro válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 26, 2007 /
 
hy
Mostanában nagyon eltüntetek
Valaki elmagyarázná pontosan hogy mi az oldalsáv mert tudom hogy van meg hogy ezzel is hangolni kell meg hogy az SSB üzemmód az egyoldalsávos meg ilyenek de pontosabban mi is ez?
(#) ha1drp válasza elektro hozzászólására (») Márc 26, 2007 /
 
Csak igen röviden:

Az SSB adásmód az AM üzemmódból "alakult" ki, azonban a vivőfrekvencia elnyomásra kerül (ez a DSB), illetve az egyik oldalsáv is csillapítva van.
Az adó oldalán azt jelenti, hogy a nagyfrekvenciás jelhez a hangfrekvenciát kiegyenlített modulátoron át keverik össze, ilyenkor a vivő nem kerül tovább. Az egyik oldalsáv elnyomása pedig egy meredek kristályszűrő segítségével történik.
Vétel oldalon a vett jelet egy középfrekvenciára keverik, ahol szintén egy szűrő van, majd egy újabb keverő, ahol a középfrekvenciával közel megeggyező (beat) oszcillátorral hangfrekvenciás tartományba keverik a jelet (visszaállítják a vivőt)
A beat oszcillátort egyszerűbb esetekben két frekvenciára kell csak beállítani, úgy hogy a szűrő áteresztési tartományának egyik, illetve másik szélére kell hogy essen - az oldalsávnak megfelelően.
A kifejezetten amatőr célra gyártott rádiókon már több évtizede már csak egy kapcsoló van: LSB/USB

Mielőtt bárki megszólna: Amit leírtam a klasszikus eset, más módszerek, eljárások is léteznek, illetve a szűrés, oldalsáv viszonyok tekintetében e fentiek nem teljesek.
(#) elektro válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 26, 2007 /
 
hy
akkor kezdem érteni ezeket az oldalsávoksat egyébként vannak 20m méter az elvileg magyarországon is amatőr sáv csak éppenségel üres vagy én nem hallom őket pedig ezekre jó vevőket és enberi méretű antennákat találtam. Amúgy 80m en egész jól tudom mostmár venni a dolgokat elég érdekes kiosztásban reggel néhány magyar este meg DX re hívnak románoktól kezdve mindenki.
(#) elektro válasza elektro hozzászólására (») Márc 26, 2007 /
 
na végre valami jó is a kis öreg böszkével V3GK hallotam ai kanadában lakik az magyar állomást csak addig hallotam hogy hotel-alfa inne volt egy hosszú és erős fütty és hiba vettem fel nem birtam kivenni mi lehettett tovább ez most pár napja volt egy ékszaka asszem 40m en de azt nem tom pontosan
(#) csikosgabi hozzászólása Márc 27, 2007 /
 
SZevasztok.Vannnak CB-sek ebben a topicban????
Vagy he-n vannak eggyáltalán
(#) elektro válasza csikosgabi hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
hy
ha jól tudom akkor már nincs cb vagyis fizetős vagy még szerintem az se nekem valahol van CB de úgy érzem apám eltökítetta mikormondtam hogy büntetik
(#) Kera_Will válasza elektro hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Hááát kár volt eltetetni CB-t és megijeszteni faterodat .

Ha SSB-s volt akkor az 1 alaprádiónak jó lett volna amihez tudtál volna konvertert akasztani 50/144 megára 1 full módos rádiónak. NA jó kisebb kompromiszumok árán, mert a CB-k általában nem folyamatos hangolásúak.

CEPT normában meg max.: 4W FM módban az engedélyezett. Igaz ha a rádió csak AMes volt akkor más a helyzet az télleg nem jóh írtelen sok mindenre ...

(#) elektro hozzászólása Máj 21, 2007 /
 
hy
szeretném felhívni a figyelmet az ujj rádió amatőr rendeletről és módosításokról aki szeretne vizsgát tenni az irjon privátban
(#) elektro válasza elektro hozzászólására (») Máj 21, 2007 /
 
hy
valahogy magyarországon nagyon lecsengőben van ez a dolog. Meg tudnátok mondani mirét nem érdekell senkit?
(#) szabi83 válasza elektro hozzászólására (») Máj 21, 2007 /
 
itt az internet, van broadcasting soft... 1 perc alatt tudsz rádiót sugározni..

- vizsga nem kell
- nem illegális, vagy ha az is, érdekel az mineket?
- ..
- stb...

üdv
(#) Moderátor hozzászólása elektro hozzászólására (») Máj 21, 2007
 
És különben is...ha nem kapnak rá 9 óra alatt, az azt jelenti, hogy senkit nem értekel? Ha holnap írna be akár több ember is, akkoris ezt mondanád?

Nem kell ennyire rohadtul rohanni!
(#) Kera_Will válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 21, 2007 /
 
Hurrá Szabi!

Broadcostolhatsz neten ... aztán ha valami havária van akkor meg borul mindened ...

Szóval azért nem minden a NET .... ...

(#) dakos hozzászólása Máj 29, 2007 /
 
Sziasztok!

A segítségetek szeretném kérni. Szeretnék építeni egy egyszerű rövidhullámú vevőt, hogy tudjam hallgatni az amatőr forgalmat. Találtam is egy nekem tetsző kapcsolást és kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy mennyire használható a készülék.
Cikk a vevőről: http://www.hamoperators.com/bars/regenproj.html

Előre is köszönöm!

newregen3.pdf
    
(#) ha1drp válasza dakos hozzászólására (») Máj 29, 2007 /
 
Biztosan utánépíthető, de ha megnézed igen sok rajta a "gomb". Ezeket a regenerativ vevők igen érzékenyek a jelszint nagyságára, illetve a moduláció is elhangolhatja.
Válassz inkább szinkrodin rendszerű vevőt. Elég sok jelent meg az RT évkönyvekben, évfolyamokban és max. 1-2 tranzisztorral több.
(#) dakos válasza ha1drp hozzászólására (») Máj 30, 2007 /
 
Köszi a segítséget!

Én is gondolkodtam hogy valami "komolyabbat" kéne csinálni csak nem tudom hol lehet kf. tekercseket és transzformátorokat kapni. Nem tudom hogy léteznek e ilyen amatőr boltok ahol ilyeneket árulnak?
(#) ha1drp hozzászólása Máj 30, 2007 /
 
KF tekercseket beszerezni Mo.-on a HAM bazárban tudsz, illetve kitermelheted régi rádiókból. De amire szerintem te gondolsz az már egy szuper rendszerű vevő lesz.
Legegyszerűbb talán egy NE612 (NE602; SA602 SA612) + LM386 IC páros. Irodalom ezerszám található az RT.-ben, illetve keress rá az NE612-re a NET-en. Ha nincs lehetőséged a bemenő kör hangolgatására, akkor azt kezdetnek el is hagyhatod, az oszcillátor rezgőkörét pedig a fórumon megtalálható PIC-es frekvenciamérővel le is ellenőrizheted.
Ne bonyolítsd túl már az elején, mert műszerek hiányában csak egy félbehagyott panel marad az egészből! Illetve mégegy jótanács: antenna nélkül a vevő nem működik
(#) ha1drp hozzászólása Máj 30, 2007 /
 
Az előzőhöz egy link:
Bővebben: Link
Következő: »»   4 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem