Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   890 / 3983
(#) dante01 hozzászólása Jún 3, 2010 /

sziasztok!
szeretnék készíteni a számítógépem tápegységére egy túlfeszültség védelmet amely figyeli a kimeneti feszültségeket és ha baj van leállítja a tápot...

kapcsolási rajzot meg nyákrajzot meg ilyeneket megoldok.
Csak azért írok a kezdő kérdések közé mert reménykedek abban hogy így kapok gyors választ.

A kérdésem csak annyi hogy mekkora az a feszültségérték ami már nem megengedhető.kíváncsi vagyok az összes kimenetre amit a tápegység ad,mert az összes ágat figyeltetni fogom, tehát 5 ,12, 3.3 , -5 ,-12 voltra.
(#) MaTe193 hozzászólása Jún 3, 2010 /

Hali!

A kérdésem a következő:Az alábbi kapcsolásban lehet-e módoítani a frekvenciát és ha igen,akkor hogy?

Várom a válaszokat:Máté
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Természetesen lehet. A híd ellenállásainak és kondenzátorainak értékváltoztatásával.
Összefoglaló a Wien-hidas oszcillátorról: Bővebben: Link
(#) David.zsombor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Megépítettem.Nem jó.Mi a baj nem értem
(#) MaTe193 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

És az lehetne,hogy egy forgókondit és egy potmétert tegyek be?

Sztereo potméterrel és kettős Yaxley- kapcsolóval állítható frekvenciájú oszcillátort kapsz.
Egy műveleti erősítős megoldás:Wien-hidas oszci LF351-el, és egy tranzisztoros:
Tranzisztoros Wien-oszci
(#) MaTe193 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

A módosított kapcs. rajz szkeccsét el tudnád küldeni?
(#) braviklacy hozzászólása Jún 3, 2010 /

17DC-ból=12VDC elő erősítökhöz lenne 2amperes terheléselelő erősítökhöz lenne 2amperes terhelésel
(#) maTaKee válasza braviklacy hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Helló!
egy 7812-es stabilizátor IC megfejelve egy áteresztő tranzisztorral pl.:2N3055

Üdv Mate!
(#) petemazi hozzászólása Jún 3, 2010 /

Két párhuzamosan kötött 7812, vagy kapcoslóüzemű stabilizátor?

Mi az a szkeccs?
(#) mate_x válasza kadarist hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szia!
Szerintem móricka rajzra gondolt.
(#) szamóca válasza maTaKee hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

L78S12CV (STM) STANDARD VOLT.REG. +12V 2A
88Ft-ért már viheted is a Lomexből.
(#) spyker hozzászólása Jún 3, 2010 /

Hello mindenkinek!
En meg kezdo vagyok, epiteni akaraok egy b6 passat lampatestjebe smd ledeket. Osszesen 20 smd lednek van hely, lyuk . Ugy gondoltam, hogy felosztom 5-szor 4-es csoportra. Piros ledekbol epitenem, ugy kelenne, hogy mukodjon, hogy hasznalni lehetsen halyzet lampanak, ekkor kapna kapcsolasi feszultseget 1.85 v-ot, es fekezesnel raengedne a maximalis feszultseget 2.5 v-ot. Az eddig leirtakat ossze is tudnam hozni, csak akad egy kis gond, hogy az akkumulatorok feltoltve nem 12 v feszultseget adnak le, hanem tobbet, hogyan oldjam meg, hogy a feszultseg allando maradjon? Valami stabilizalo aramkorre gondoltam. Nincs valamelyikotoknek egy kapcsolasi rajza ezzel kapcsolatban?
Elore is koszonom a megoldasokat!

Esetleg weboldal cimet ha kuldtok ahonnant b6 passatba valo smd ledeket tudnek vasarolni. Az is nagy segitseg lenne.
Koszonom!
(#) kormoran hozzászólása Jún 3, 2010 /

Ebben a kapcsolásban a kapcsolási rajzon az alkatrészek rövidítésénél a J betűvel jelölt két alkatrész mit takar? (A többivel már találkoztam, de ezzel még nem.)
Továbbá a HDR1X2 és HDR1X3 az alkatrészek pontos típusai?
(#) mate_x válasza kormoran hozzászólására (») Jún 3, 2010 / 1

Sima tüskék. A J az jumpert jelent.
(#) kormoran válasza mate_x hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Köszönöm a segítséget.
(#) spyker válasza kormoran hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szia!
En meg kezdo vagyok, de ugy tudom, hogy a j betu az 5%-os tureshatart jelol, az alkatresz meg azt hiszem, hogy egy d osztalyu audio erosito.

Bar nem vagyok biztos benne!
(#) kadarist válasza spyker hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Jelen esetben egyik megállapításod sem stimmel.
(#) spyker válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Ok, koszi a kiigazitast

Mekkora hujeseget irtam, most neztem meg a kapcsolasi rajzot

Tud esetleg valaki segiteni a ledes kerdesemmel kapcsolatban?

(#) kaqkk válasza spyker hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Én 3 betűt írtam a gugli keresőbe "LED" és volt vagy 30 találat Egyébbként a lámpatestekbe (audi- WW nem
smd hanem szuperflux ledeket használnak ) ezen a néven kersd
(#) Tribor hozzászólása Jún 3, 2010 /

Sziasztok,

Készíteni akarok egy nagyon egyszerű kis egyenáramú tápegységet ami toroid tekercsből, egyenirányítóból és egy pufferelésre használt kondenzátorból áll.
Elsődleges problémám az, hogy amint bekapcsolom ugye a kondi feltölt így később szerelés közben okozhat meglepetést. . Másik dolog, hogy jó lenne az üzemelését egy leddel jelezni.
Én arra gondoltam hogy a ledet akár a pufferolt kb. 34 V-os részbe valahogy bekötve láthatnám hogy áram alatt van a a rendszer, és kikapcsolás után a led kiürítené lassan a kondit. Ez megoldható, vagy teljesen életképtelen gondolat?

Üdv.: Tibi
(#) CsemanAttila hozzászólása Jún 4, 2010 /

Üdv!

Egyszerű kérdésem lenne.. Ha egy autós relé behúzó két lábára pozitív áram érkezik, lesz valami baja? Előre is köszönöm
(#) mex válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Ha mindkét láb azonos potenciálon van, akkor ott áram nem folyik, tehát nem lesz baja.
(#) CsemanAttila válasza mex hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Nagyon szuper! Köszi a választ
Következő: »»   890 / 3983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem