Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock

Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   60 / 67
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Sziasztok! Új ötlet egy ILYEN kábelt kell beszerezni és ebből akár két garnitúra is kijön ha kettévágjuk! Úgy képzeltem ez,hogy alul az alaplapnál kapna egy kis nyákon egy csatit és innen mehet a vezérlőre a kábelezés vagy az a megoldás is jó mint mit a DVD csatlakozós karnál volt nekem,hogy a vezérlőn volt egy átalakító a szalag és a 12 pines tüskesorra. Itt jön az ötlet.. A másik vége forrasztva lenne a karra és szépen meghajtva az oldalához simítva menne a bökkenő,hogy eddig nem sikerült ezt forrasztani mert olvad! Valahol én már olvastam ilyesmit mit most akarok alkalmazni mégpedig belelógatom a kábel végét kromofágba az szépen leeszi a műanyagot és szabad marad a vezetőér mi utána könnyen beforrasztható a megfelelő méretű padokra. A műanyag részt rá lehet ragasztani a nyákra egy pöttyintéssel és felül egy fémet teszek rá még beforrasztom ez megakadályozza,hogy megolvadjon. Sajna nincs kromofágom de fogok szerezni és ez szerint fogom elkészíteni az órát!
(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Szia.
nagy érdeklődéssel olvasom a beszámolóid, szeretném utánépíteni az vinyókaros változatot...Azt írtad, hogy úgy tervezed meg, hogy könnyen utánépíthető legyen. Ez a szalagkábeles megoldás nagyon tetszik, de nincsen itthon kromofágom.. (miért is lenne) és fogalmam sincs, hogy honnan is szerezhetnék....Esetleg nincsen rövidebb szalagkábel, aki átalakítás nélkül használható?
(#) patexati válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Szia! Ha van hozzá csatlakozó azt is rá lehet forrasztani akár a karra is! Kromofág festékboltban kapható de én is kérek a festő havertól miért is vegyek meg egy litert Azt nem mondanám,hogy túl könnyen utánépíthető de én egy hibátlanul működő órát akarok készíteni! Ha a mágneseket valaki megveszi és nem úgy bányássza akkor csak a kar legyártása okozhat némi problémát mivel kétoldalas.
(#) sehaxx válasza patexati hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

szia
SUMITOMO van a kábelre ráirva.
Sajna listába nincs beleirva nekik.
Bejárat mellett volt balra az ajtó mellett.
Kérek egy mailt és átdobom a képet róla nagyba.[

kábel.jpg

(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Szerintem a mágnes nem lehet probléma, rengeteg féle van itt a Vaterán.
Csak dönteni kell, hogy melyik legyen.
(#) patexati hozzászólása Máj 30, 2010 /

Sziasztok! Nem tudom sírjak vagy nevessek Ma akartam a Wand mechanikát méricskélni és nem találom a kar alsó részét (tekercs szerencsére le volt szedve róla) mibe a mágnes bele lett ragasztva Össze vissza kerestem de nincs.. Rájöttem hová is tűnhetett Van egy kis terrierem hát valószínű az vitte el tegnapelőtt ott lebzselt a lábam alatt mikor egy havernak szervizeltem és valószínű leemelte a mögöttem lévő asztalról hová félretettem.. Elég sokáig tartott megcsinálni most meg nincs úgy elásta vagy megette vagy nem tudom mit csinált vele a kis piszok. Kínomban készítettem egy másikat most szárad holnap le kell csiszolgatni stb.. Csak legyen olyan jó mint ami eltűnt. Ilyen nehézség is van.
(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Szia.
Ez lett a végleges elektronika? Bővebben: Link A mai nap állnék neki a nyák legyártásának. Ha van újabb akkor megosztanád velem? Esetleg megnézted a vaterás mágneskínálatot? tudsz esetleg javasolni egy megfelelőt?
köszönettel.
(#) Hp41C válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Szia!

Abban még van egy - két hiba... A legutolsó hiba: a rezgető tápjának szűrésére be kellett tenni egy 100 - 470µF/25V elektrolit kondenzátort. Ezt a módosítás még nem követtük le a tervvel...
(#) patexati válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Szia! Mellékelem a jól működő tervet! A mágnes a kartól függ! Olyan kell mi belemegy a közepébe a karnak (a középső villákat ki kell vágni!) és a legfontosabb,hogy minél erősebb legyen és lapjára legyen észak déli ne keresztbe mart az nem jó!

Wand 886.zip

Mivel nekiálltál segítség képen teszek fel pár fotót és egy rajzocskát a vinyó karokról és a saját szétszedhető kivitelt is mit most készítettem el az helyett mit elvitt a kutya.. A rendelkezésre álló karhoz kell igazítani a kidolgozásokat mindenkinek de az elv az szerintem elég egyértelműen látszik a rajzon.
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

A rajz.
(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Mivel töltötted ki a kar alját? Én melegragasztóra gondoltam..

A ragasztás Epokitt nevű kétkomponensű epoxigyganta mi kiváló a célra. Szépen csiszolható stb.. A meleg ragasztó nem fogja meg és a rezgéstől mozogni fog zörög,stb de lehet működik én nem javasolom. Pár kép,hogy állok. Az egyensúlyához nem kell nyúlnom véletlenszerűen tökéletes mint látszik is a kábelre vár mi forrasztva lesz csak még nincs kromofágom de este lesz holnap indítom..
(#) patexati hozzászólása Jún 1, 2010 /

Sziasztok! Sikerült a szalagkábel forrasztása! Tökéletesen alkalmazható a kromofágos megoldás! Azt ne gondolja senki,hogy beledugom és lemarja.. Kell áztatni akkor lehet finoman szétválasztani utána megint kicsit áztatni és a vezetősávok szabadon maradnak a fóliát meg le kell vágni mi feljött mindkét oldalon azt nem "eszi meg a szer.. Én két laposvas közé fogva vágtam vissza. Beforrasztani 2 perc sem volt! Lehet megtenné erős aceton is de az nincs nekem! A kitöltő anyagot oldja fel az a lényeg!
(#) patexati hozzászólása Jún 2, 2010 /

Sziasztok! Ma próbálkoztam egy 2mm-es alulemezre rátenni az órát ez össze is jött de ennél sokkal merevebb alaplap kell! Elég nagy erők lépnek fel és a legkisebb vibrációnak is van hangja nem beszélve a kép stabilitásáról! Gondolkozom több ilyen alulap epoxiragasztós összelaminálására A vinyó kar csapágyát helyén tartó tengely is valami kemény anyagból kell,hogy készüljön mert az is berezeg nagyobb frekin! Az offset vezérlése jó ötletnek tűnt a csapágy tengelyére rögzíteni de lehet az alaplapon lesz a helye mert az is berezeg és az offsetben észrevehető a vibráció! A vibrációt teljesen megszüntetni lehetetlen de levittem már a deszkamodellen is úgy,hogy megállt a saját 30 dekás súlya alatt is! A kész verzióban majd tervezem,hogy egy 500 gramm körüli súly tartja stabilan az egész szerkezetet ami a talp rész lesz.. Holnap után folytatom..
(#) kocsgab002 hozzászólása Jún 3, 2010 /

Sziasztok.
Levasaltam ma a nyákot, egész jó lett, bár nem hibamentes. De minden hiba javítható ahogy néztem. Folytatom az alkatrészek beszerzésével, és a mechanika építésével..

wand_nyak.JPG

(#) patexati válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szia! Jó lesz ez csak ellenőrizni kell fény felé fordítva,hogy nincs e zárlat valahol bár igyekeztem olyanra tervezni,hogy nincsenek túl közeli vezetősávok forrpontok! A fúró kicsit vastag volt,hogy nézem (gondolom 1mm-es) de megoldható minden! Ha forrasztasz be ne vágd le a lábait az alkatrészeknek csak ha stabilan sikerült beforrasztani ha valahol feljön a forrpot akkor "behajtogatod" a vezetősávra és kész! A legvégén lemosod denszesszel fogkefével és gyönyörű lesz Ha valami nem világos kérdezz! Élesztést kontroller nélkül végezni mindenről kétszer megbizonyosodni drága a PIC! Mivel DIP kivitel minden soklábút tegyél foglalatba ezen ne spórolj!
(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Ó rengeteg kérdésem lesz, összegyűjtöm azokat a dolgokat amik nem világosak, és egyben zúdítom rád Előre is nagyon köszönöm a segítségedet.
(#) patexati válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

A mechanika az még nálam sem tökéletes de az lesz! Elektronikusan minden tökéletes abban mindenre kapsz választ
(#) patexati hozzászólása Jún 6, 2010 /

Sziasztok! Ha az elején tudom milyen sok buktató van ebben a projectben akkor nem álltam volna neki! Nem viccelek ez így van! Szinte az összes szabadidőmet "megeszi" ez a project Áttörés a mágneses fékezés,a szalagkábel is olcsó beszerezhető és alakul a végleges forma de a vinyó kar az egy érdekes "állat" nem elég baj,hogy szinte lehetetlen találni két egyformát de ami jó a célra az nagyon kevés szerintem! A bajok a csapágyaknál kezdődnek! Ugye szeretné az ember egy alaplapra rárakni de a csapágyak kész csavarozható perselyek általában és a menet sem sima M-es ha meg szétszedem teszek bele egy csavart akkor meg szorul,zajos,stb. Én nem szórakoztam! Felrúgtam a terveket és a közepétől folytattam miután a véglegesnek szánt csapágy is zörögni kezdett (valószínű valami mágneses reszelék került bele a kísérletek során) Úgy gondoltam videómotorból van bőven és nem nehéz hozzájutni és a lényeg,hogy 90%-ban egyforma a tengely és csapágyméretük!Én kínkeserves munkával (reszelővel) beleraktam kettő ilyen csapágyat a vinyó karba és tartónak az eredeti tengelyt és a forgórész egy darabját alakítottam ki tartókonzolnak! A tekercs helyére egy mágnes került így az eredeti órában alkalmazott tekercsekkel hajtom (legalább felhasználom olyan szépek) de ez egy baleset miatt van csak mert a tekercsben kárt okoztam nem részletezett okok miatt! Ezzel viszont megoldódik a "zajos" üzemmód nem kell kondi mi megnöveltet a Wand áramot és hát "szakmailag nem fér bele". Hangsúlyozom azonban az eredeti tekercsel elérhető ugyanaz az eredmény mint a sok időt precizitást követelő tekercspárral! A csapágyakra helyeztem a hangsúlyt mert én megérzem ha valami nem elég erős és nem tarom alkalmasnak hosszabb időtartamú üzemre! Az eredeti vinyó csapágyazást gyengének találo legyen bármilyen erős is! Még töröm a fejemet,hogy egy fejmotor eredeti csapágyháza és a dob fűrészelése reszelése folyamán nem lehetne e egy csak videómotoros kart létrehozni Végül néhány kép róla . A kar szép fekete volt de lekopott mire a csapágyakat belereszeltem! Ez komoly precizítást igényelt és majdnem egy napot pedig csak 1,5mm kellett kiszedni de századra kell reszelni! Ezt kéne kijátszani az eredeti házzal..
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Még..
(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Szia.
A 20 Megás kvarcot hol tudtad beszerezni ilyen kivitelben?
köszi.
(#) Hp41C válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Szia!

Oszcillátort használtunk, egy lábat megspóroltunk. Ret-nél, Lomex-nál lehet venni...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Szia! Ez az oszcillátor dolog elég macerás nekem mivel szeretném majd ezt is SMD kivitelben megcsinálni! Azt gondoltam mi lenne ha itt is digitális hőmérőszenzort alkalmaznánk így felszabadulna egy láb és talán lehetne sima kvarc mi lényegesen olcsóbb és könnyebb beszerezni mint egy SMD oszcillátort
(#) lidi válasza patexati hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Most nem találom a kapcsolást, de minek oszcillátor egyáltalán. Órának nem pontos, ahhoz úgyis 32.768Hz es -kell, pic órajelnek meg nem jó a belső osc ?
(#) Hp41C válasza lidi hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Szia!

A pic-nek még a 20MHz-s kölső órajellel sincs elég teljesítménye a feladatok megoldására - kétirányú kijelzésnél írtam róla - a max. 8 MHz-es belső órajel lehetőség kevés... A 32.768kHz a külső RTC-nek kell (táp kiesés alatt saját elemről jár), onnan az időt csak az táp bekapcsolási induláskor olvassa ki, a továbbiakban számolja, illetve a CDF77-ről dekódolja.
A funkciók további bővítése még nagyobb terhelést jelent, a 16F886-ot kinőtte a project... 18F2620-ra próbálom fordítani.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Szia!

Egy 74HC04 tokkal fel lehet építeni egy 20MHz -es oszcillátort a tokozatt helyett és kb ugyanakkora lenne a mérete is.
(#) lidi válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Mennyi idő áll rendelkezésre 1 pixelsor kirakására ?
(#) Hp41C válasza lidi hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Szia!

Ha a kar mondjuk 30Hz -vel rezeg, 168 pozíció/rezgés, akkor kb 200 uS. Nem is ez a baj, hanem, hogy más feladatok is futnak: kezdő pozíció érzékelése, az idő számítása, dcf dekódolás, soros porti kommunikáció. Az okozza a problémát, hogy ha két pont kirajzolása között beérkezett összes megszakítás kiszolgálása hosszabb ideig tart, mint 200uS, akkor a kijelzés csúszik, a kétirányúnál elmozdul a két kép, esetleg kimarad valaminek a feldolgozása. A két kép lebegése már 20uS csúszásnál is észrevehető. Ráadásul a csúszás akkumulálódik, a kép "végén" (a 168. pozícióban) már igen jelentős lehet.
(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Szia.

Azt hiszem most jött el az ideje annak, hogy rád/rátok
zúdítsam kérdéseim áradatát Én olyan vagyok, hogy
nem csak utánépítek, hanem szeretem érteni is a
dolgokat. Először is egy két beszerezhetőséggel
kapcsolatos kérdés.
Eddig nem tudtam szerezni:
-MCP8002
-HIH3610
-24FC512
Esetleg beszerezhetőséget tudnál mondani ezekhez az alkatrészekhez?
Az smd LED-ek milyen méretűek?
Hol tudtál venni 2200µF/25V-os kondot RM3-as méretben?
Működéssel kapcsolatos értetlenkedéseim:
A rezgető kapcsolási rajzában a bal oldali rész egy astabil multivibrátor. A 2 potit egyszerre, illetve egyforma értékre kell beállítani, hogy egyforma legyen a kitérés mindkét irányba. Jól gondolom? Ki tudom próbálni a rezgetőt a hall ic nélkül is? Milyen legyen a hall típusa mert erre vonatkozóan nem találtam infót.
A BPW17 fototranyó mi célt szolgál?, talán fényerőszabályzás?
A tsop1736 gondolom infrás kapcsolatot valósít meg. Ez azt jelenti, hogy távírányítóval beállítható pl? Ha nagy baromságot írok, kérlek javíts.
Jól gondolom, hogy a J2 (I2C Extension) csatlakozó
nem szükséges a működéshez, ott csak a pontos időt
tudjuk kiolvasni I2C buszon?
Nem értem J5 (wand) csatlakozót, mit kell oda kötni, vagy mit vezérel..Illetve ezzel együtt az Rw-Lw pontokat, a mögötte lévő műv. erősítővel.
Írnál róla egy-két mondatot? Egyenlőre így azt
hiszem ennyi, és tényleg sorry, ha nagyon értetlen
vagyok, de jobb az elején tisztába tenni a
dolgokat.
Előre is köszönöm a segítséget.

U.i.: Az alkatrészek megrendelve, mágnesek úton, epokitt megvéve, 4 féle vinyókar beszerezve, nemsokára kegyetlenül beindul a projekt
Következő: »»   60 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem