Fórum témák
» Több friss téma |
Néztem pár oldalt, lényegében áramot akarok csinálni telefontöltéshez akármilyen módon.
Először kezdtem a napelemekkel, hogy veszek párat. 4db-ot, (4 x 0,5 V, s terhelve jóval kevesebb), azzal töltök több ceruzaelemet (4db), és arról veszek le nagyjából stabil 4,8 V-ot. A másik lehetőség, hogy egy Maxim IC-vel (pl: max856) alakítom át, de az csak 150mA ... Aztán hallottam olyat, hogy mikrofonnal csinálnak áramot. Bár ezzel annyit nem foglalkoztam. Az érdekelne, ki mit tud a Peltier-elemekről, hogy visszafele gondoltam, hogy áramot termeljen. Itt pár link a forrásaimról: ismeretek: Link Árak:Árak: Link Elsőre a konkrét kérdésem az lenne, hogy igy visszafordítva hogy lehet a hatásfokot növelni? Az első linken van rá hivatkozás, de az halott, ezért remélem, hogy ti tudtok segíteni A google-el is próbáltam barátkozni,(keresni) de nem igazán hozott ki találatot. :no: u.i.: Azért nem írtam témamegjelölést, mert fogalmam, sincs, hogy hova tegyem.
A Seeback-effektus az, amit te keresel. De nem igazán fog menni, mert komoly hőmérséklet-különbség kell ahhoz, hogy használható energiát állíts elő.
A mikrofonos megoldás még kérdésnek is rossz. A napelem lesz az, amit te keresel, egy ilyen jó lehet, hozzá egy pufferkondi meg egy boost konverter és kész. pl. ilyen vagy ilyen az a sok nyíl vagy mi, meg az egész darabos formázás elég primitívvé teszi a mondandódat ám...
Igen, olyan, mint amikor a marketinges műsorban jön a felirat:
"Hölgyeim és Uraim! Itt van, megérkezett, megkaptuk, mostantól rendelhető akciós áron!" De mindettől függetlenül nem lehet mindenki fórumbajnok vagy hozzászokva az ilyen felületekhez, úgyhogy mindenki örömére most javítom a hozzászólást, buta felhasználónevű illetőt meg szépen megkérjük, legközelebb kicsit konkrétabban, összeszedettebben próbáljon meg fogalmazni, és ne használjon fölösleges marketing-elemeket! Jó? :wink:
Oké rendben, kicsit késő volt, de figyelhettem volna jobban. Csak kicsit átláthatóbbá akartam tenni a dolgot.
A peltirel elemmel kapcsolatban találtam egy linket (youtube) Itt nem úgy tűnik, hogy akkora hőmérséklet különbségre lenne szükség: Link
A napelemes töltés kapcsán mit szóltok ahhoz, hogy napelemeket összekötve kinyerni mondjuk 2-3v-ot, és azt rákötni cerka aksikra párhuzamosan. És utána sorosan levenni a feszültséget. Akkor nem kéne DC-DC konverterre szükség, ami körülbelül ezer forintos megépítéssel jár, hanem venni pár akkut, ami akkor is mehetne, amikor nem süt a nap.
Mit szóltok? És még egyszer elnézést, amiért moderálnotok kellett
Egyébként találtam egy oldalt, ahol lehet olcsón venni napelemet. Remélem nem szúrtok le a reklámozás miatt
Link itt De ez tényleg jó ár
De itt van még egy:Bővebben: Link
Akkor most nem értem. Ez miért rossz?
igen és itt 400 fokos a hőelem egyik fele, a másik fele meg szobahőmérsékletű...
nézd meg, ekkora hőmérséklet-különbség mekkora teljesítményt generál, arról nem is beszélve, hogy mennyi ideig képes tartósan elviselni egy félvezetős hőelem az ekkora hőmérsékletet. a napelemet meg nyugodtan rákötheted a ceruzaakkura, persze rövid úton véget is vet majd az életének. ezt buck/boost konverter nélkül nem lehet normálisan megoldani, csak gányolni. ami lehet hogy működik egy napig vagy egy hétig de nem lesz sem tartós, sem jó hatásfokú, sem költséghatékony.
Akkor a peltirel hőelemet most már értem.
A mikrofonos megoldás el van vetve. Akkor marad a napelem. Akkor DC-DC konverterre gondolsz? Azokból csak 150 ma-eseket találtam. Ha közvetlen kötöm össze a napelemet az elemekkel, az miért lenne gond?Hallottam valami olyasmit, hogy visszafolyhat a feszültség... De akkor egy dióda nem segít? Vagy akkor a DC-DC konverteren nem folyik vissza ugyanez?
Egy 150W 15,5V-os peltier elem kb. 100 fokra hevítve 15 fokos környezetben kb mekkora teljesítményt adhat le?
Vagy kb a névleges teljesítmény hány %-át adhatja le fordított üzembenű?
Sziasztok engem az érdekelne hogy milyen alacsony hőmérséklet érhető el ezekkel a modulokkal? És hogy ezt lehet e fokozni azzal ha egymásra helyezzük a modulokat. Mivel mindegyik modulnak vagy egy jellemzője hogy mekkora a maximális hő elvonási képessége, és mekkora lehet a két oldala közötti max. hőmérséklet külombség arra gondoltam hogy ez így működhet. De ha így növelem a hőelvonást természetesen a felmelegedő oldalt valahogy hűteni kell mert több hő keletkezik a nagyobb hőelvonás miatt (léghűtés). De ebben nem vagyok teljesen biztos, ezért várok véleményeket ennek életképességét illetően. És ha ez így nem működő képes, akkor ötleteket szívesen fogadok hogy hogyan lehet ezekkel a modulokkal -100 celsius alatti hőmérsékletet elérni.
A segítséget előre is köszönöm.
Üdv, épp ma néztem utánaEgy pár gondolat
Sikerült egy másfél évvel ezelőtti kérdést megválaszolnod. Talán azóta rájött.
Vettem minap egy 12v os peltier elemet, viszont amikor rákapcsolom a számítógép tápjára, minkét oldala melegszik. Az 1ik oldalnak nem hülni kellene?
Sziasztok, segítségre lenne szükségem.
Mely Peltier elemekből lehet deltaT=50-80 fok között aránylag gazdaságosan elektromos energiát termelni? A maximális-állandó hőmérséklet(peltier elem egyik oldala) 110 fok körül lenne, de alap üzemen ez 100-101 fok (víz párolgási hője.) minimális hömérsékelt Peltier elem másik fele szoba illetve napi természetben létező hőmérséklet, max+10 fok (sikeresen alkalmaztam vízhűtést a PC-mben, 30 fokot javítva a CPU-n 20-at a csipszetél) Az áram erősség, lehet többszörözik, de alapjában véve 38 volt, és 0.02-0.2A-re lenne szükség. Válaszotok elörer is köszönöm.
A TEC1-12706 kb 0,3W -ot tud leadni, ha 100 ℃ körüli az egyik oldala, a másik meg 25 ℃.
Közben a hővezetése miat kb 60W hőt von el a meleg oldalról, amit pótolni kell.
Sziasztok. Próbálkozom itt!
Ha adott egy peltier elem, egyik oldalt fűtom. Mi történik ha a másikat nem? Máshogy kérdezem: ha az egyik oldalt fűtom de a masik oldal egy hutobordaval erintkezik es nem adok rá semmilyen áramot eshet e baja? Viselkedik e úgy mintha csak egy fémlemez lenne berakva? Vagy inkább mintha egy nagy hőszigetelő tulajdonságú anyag lenne benne..?
Valahol a kettő között. Jól vezeti a hőt de nem olyan jól, mint egy fémlemez. A két burkoló lap jó hővezető, általában kerámia, a kettő között pedig a félvezető van.
És az a működési elve hogy azon az oldalon kell a hideget generálni ahonnan a hőt kapja? (Potolni a 'hővesztés')
Ha az van a névlegesen egy ilyen modulon hogy pl 60w azt hogyan tudnám átalakítani hőfok értékke vagy bármivé amiből látom hogy mire lesz elég? Biztosan létezik valami ha csak kozelito számítás..?
Kap áramot, az egyik fele felmelegszik, a másik lehül. Vagy. Kap hideget és meleget, a kivezetésein feszültséget lehet mérni.
Az adatlapját kell tanulmányozni, a 60 W valószínűleg a felvett teljesítmény. Peltier elemeknél létezik olyan adat is amely megadja, hogy a két oldal között, ideális esetben, mekkora hőmérsékletkülönbség keletkezik maximum. Tehát hiába hűtöd autóbusznyi hűtőbordával az egyik oldalt, a másik oldala egy határ alá nem fog lehűlni. A másik témában láttam, hogy CPU és a hűtőbordája közé akarod rakni. Felesleges. Elvileg jobban le lehet hűteni így a processzort de ez arányaiban sokkal több energiát igényel, mintha egy jobb, hőcsöves hűtőbordára raksz egy ventilátort. Azzal is ésszerű keretek között lehet tartani egy CPU hőmérsékletét. Ha nagyon extra CPU sebességet akarsz elérni, akkor viszont sokkal komolyann hűtés kell, mint amennyit egy peltier elemmel el tudsz érni.
Köszi!
A következő a szitu: Van egy amd 6magos proci, egy arctic freezer a11es hutovel. 20 koruli szobahonersekletnel elmegy. Most beraktunk egy picivel erosebb vga-t es egy komolyabb jateknal a proci felmegy 55 fokig a vga 70 fokig es behal a gep.. szoval egyik verzi az hogy a gephazban kialakitom a levego utjat es a beszivasi lehetoseghez felrakok egy peltiert es hideg levegot tud beszivni mintha a szoba max 20 fokos lenne vagy se... masik verzio hogy rarakom a procira mint hutes.. valamit csinalnom kell mert a nyari nap sugara tuzesen sut le reája..
A behalásnak 1000 oka lehet. Másik tápegységgel próbáltad? Másik RAM modulokkal? 55 és 70 °C nem sok, bírnia kellene.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2018
1000 oka lehwt de csak nyaron csinalja.. amikor mar meleg van a lakasban. Milyen ok lehwt táp felol a hofokra nezve? Mert csak ilyen hofokoknal hal meg
Ott is lehet "pár" ok. Pl. egy alkatrész (jellemzően elektrolit kondenzátor) nem úgy teljesít magasabb hőmérsékleten, mint kellene, ezáltal a tápegység kimeneti feszültsége el kezd ingadozni, zajossá válni.
Első lépésként takarítsd ki a gépet, mozgass át minden csatlakozót. Ha nem segít, próbaképpen tegyél bele másik, biztosan jó tápegységet.
Sűrített levegővel épp a minap fújtam ki... lehet ujrapasztazok es a tapot is szetszedem megnezem a kondik nem puposak e.. ha ugysem javul akkor jelkezem. Arra most nincs kapacitas hogy egy masik hasonloan job40ezres tapot beszerezzek csak ugy pribakepp sajnos :$
Az alaplapon is van három "segédtápegység", ami a procinak, meg a ramnak meg nemtomminek állít elő tápfeszültséget, ezek kondijai elég szerencsétlen módon a CPU hűtőbordája mellett vannak, és a lefújt meleg levegőnek kéne "hűtenie". A legtöbb esetben ezekkel van baj. Ráadásul elég nehéz cserélni. Azokat is nézd át, nem púposak-e.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |