Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 60 Digitalis bemeneti modul

Témaindító: boros000, idő: Jún 16, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) boros000 hozzászólása Jún 16, 2010 /

Hello mindenkinek. Utananeztem, olvasgattam de nincsen igazan ilyen tema a forumon.

A feladatom/problemam az lenne, hogy keszitsek egy 60 db. UV fenycsovel rendelkezo levilagito gephez (flexo ipar) egy ellenorzo kartyat, ami a fenycsovek allapotat ellenorzi. Nos ebbean a gepben van 60 drb. fenycso aminek az gyujto es vezerlo elektronikajaban van egy kimenet aminn jelenleg egy zold led van ami 2.5V (mintha) mukodik. Ezt a ledet kellene kiiktassam. A kerdesem az lenne, hogy csinalte valaki mar olyasmi, h egy mikrovezerlo 60 portjat hasznalta fel vagy kulon kulon csinaljam meg. Ugyertem pl 20-ankent.
Dolgoztam mar PIC18F97J60-as mikrovezerlovel. Ennek lenne portja eleg, csak kerdes, hogy a A..J port mindenikjet hasznalhatom akar dig. bementkent?
Az adatlapjaban irja h DataInput de megis bizonytalan vagyok es gondoltam megkerdezlek titeket eloszor.

Hozzatennek meg annyit hogy ez az ellenozro kartya SPIn keresztul (DaiziChaine - ha igy irjak, mind1) modban lesz csatlakoztatva egy PIC32es fejlesztokartyahoz.

Egyebb megjegyzeseket is szivesen varok.
Koszonom elore is,
B.Csaba
(#) vilmosd válasza boros000 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hali
Itt vannak I/O bovitok SPI es I2C buszosak: Microchip. Ezeket barmilyen uC-vel hasznalhatod.
Udv Vili
(#) Hp41C válasza boros000 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Szia!

Már csak a kábelezés miatt sem célszerű ennyire összetömöríteni... Ha már egyszer SPI felületen kérdezik le az adatot, nem célszerűbb egy 64 bites léltető regiszterrel összeszedni a jelzéseket. A 64 bites léptető regiszter 8 darab 8 bites egységből (14HC166) felépíthető... Az SPI CE lefutó éle betölti a párhuzamos bemenetek adatát, az SPI SCK jel lépteti, a soros kimenet mehet az SPI SDI vonalára.
(#) boros000 válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

koszonom a hozzaszolast.
Ezek maximum 16 dig bemenettel rendelkeznek.
Valojaban a kerdes az lenne, hogy letezik-e olyan mikrovezerlo amivel ezt megtudom csinalni, vagyis h 60 darab bemenetet hasznaljam digitaliskent, vagy csinaljam felosztva!
(#) boros000 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Koszonom valaszod, erre nem is gondoltam. Nagyon jo es pofas kis megoldasnak talalom, a baj csak az, hogy nem dolgoztam soha meg lepteto regiszterekel. de valamit csak talalok.
Szoval lesz egy egysegem amit ellatok egy legbutabb mikrovezerlovel amin van SPI es meghajtom vele a 8 leptetot, ami 8 bitet kerdez le?Valahogy igy kepzeljem el?
(#) idlob válasza boros000 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Most van 60 db zöld ledes elektronikád, vagy egy led ami az összeset ellenőrzi?
Milyen felbontás kell? Csak az, hogy mindegyik működik (akkor ugyanis ágyúval verébre a uC, néhány optocsatolóval kivitelezhető), vagy meg kell tudnod mondani, hogy melyik nem működik?
(#) boros000 válasza idlob hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Most az van, hogy van egy asztal 60 csovel es mindenik cso vegen kilog egy zold led.szoval 60 ledem van.A lenyeg h meg kell mondja az egysegem a vezerlo PIC32esnek h melyik fenycso nem megy
(#) Hp41C válasza boros000 hozzászólására (») Jún 16, 2010 / 4

Szia!

Idézet:
„Hozzatennek meg annyit hogy ez az ellenozro kartya SPIn keresztul (DaiziChaine - ha igy irjak, mind1) modban lesz csatlakoztatva egy PIC32es fejlesztokartyahoz.”

Nem kell további kontroller. A 8 darab 74HC166 már kérdezhető SPI-n.

A 8 modult (74HC166) láncba kell kapcsolni: a legutolsó modul soros kimenetét kell vinni az előző soros bemenetére.... A második soros kimenetét kell vinni az első soros bemenetére, az első soros kimenete megy a fejlesztő kárta SPI SDI jelére (ha több egység is csatlakozik rá, akkor egy 3 állapotú meghajtón keresztül). A soros órajel közös az összes modulra, a fejlesztőkártya SPI SCK órajele (meghajtón keresztül). A betöltés is közös mindegyik modulra, a fejlesztőkártya SPI CE jele (meghajtón keresztül).

74HC166.pdf

Tied az 50 Pont.Koszonom szepen

MEg annyi kerdesem lenne, hogy mit ertesz "meghajton keresztul"?
(#) Hp41C válasza boros000 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Szia!

Köszönöm a pontokat...

74HC125 - 74HC126 meghajtókat...
(#) vilmosd válasza boros000 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hali
A ledek helyere teszel optocsatolot, es az opto kimenetet valamilyen modon beviszed a uC-be. A bovitoknel nincs problema, mert egy tok tud 16 bemenetet, es fel tudsz fuzni egy SPI buszra 7 tokot (A0, A1, A2). Ez mar 112 I/O csatorna. Neked 4 tok is eleg mert ezel 64 csatornat tudsz lekerdezni. Vagy hasznalsz a Hp41C kollega altal ajanlott 8 shift regisztert. Ez lehet hogy olcsobb megoldas lesz. A bovitos megoldasnal lehet elony az interrupt-on-change tulajdonsag, mert csak akkor kell lekerdezni, ha valamelyiken van valtozas. A shift regisztert allandoan pollingolni kell.
Udv Vili
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem