Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   273 / 844
(#) storm válasza Hetope hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Lehet megint félreérthető voltam, nekem most ez van megépítve(csatolva), és a kineő fesz csak 3,5V-ig vihető le
(#) Doncso válasza storm hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Ha rám hallgatsz, az áramkorlátosat csinálod, nagyon sokszor jól jön ám hidd el, nem is gondolnád. Kezdő elektrósok számára meg szinte kötelező. De ahogy gondolod, ez csak egy jótanács.
Üdv. D.
(#) storm válasza Doncso hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Egyelőre szeretnék egy olyan tápot amiben 0V-tól lehet szabizni a kimenő feszt majd utánna jöhet az áramkorlátos táp de előtte szeretnék összedobni egy egyszerűbbet.
Szerintetek hogy lehetne?
(#) Hetope válasza storm hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

No OK . Az IC 4.és 5. lába a komparátor két bemenete és ebben a kapcsolásban a 4. láb osztott feszültségen van . Tehát a kimenő feszültságnek csak egy rászét kapja igy már azok értéke is bele szól a játékba !
(#) fongab válasza storm hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Szia
A 723 –as IC nél van olyan alapkapcsolás, ami 7-37V ig tud szabályozni.
A 723IC 7lába és a kimeneti osztó ami a testre megy azt a két részt a testhez képes -7Vra teszed.
Így a 723 IC 0-30V között szabályozható lesz, a kimenet .
Amit te beraktál kapcsolást, azt csak 2-7V ig szabályozható, elviekbe.
üdv.
(#) fongab válasza fongab hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Szia
Most nézem, éppen te kérdezed, hogy ez milyen. 0-30V
Bővebben: Link
Na, erről beszéltem. Igaz, van egykét alkatrész, ami csak a csicsa miatt van benne.
üdv.
(#) storm válasza fongab hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Aha igen ezt gondoltam esetleg valaki ki tudná venni a felesleges alkatrészeket és feltenni egy olyan rajzot?
(#) radocziandras válasza storm hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Egy áramkorlátos táp nem olyan bonyolult.Még mindíg az a kérdésem, hogy miért nem építesz egy olyat amiben van áramkorlát meg feszültségkorlát?Sokkal több értelme van kezdésnek egy olyat építeni,amit nem kell alakítgatni és olyan 30volt és 3amper körül van.Fogsz egy nagyobb dobozt , hogyha kell később bele tudd tenni a minosz ágat is, meg a műszereket, ha kezdésnek nem raknád bele.Egyébként ha nincsen lézernyomtatód, bemégy az iskolai könyvtárba vagy valahova ahol fénymásolnak, viszel műnyomót, és egy olyan mintát amin többször is rajta van a nyákrajzolat és rámásoltatod.Ezt rávasalod, innentől már nem olyan nagy cucc, veszel vas-kloridot meg festőfóliát leteríted a padlót, keresel egy nem fém edényt és kimaratod.Ennyi.Szerintem sokkal egyszerűbb keresni egy olyan rajzot, amit nem kell alakítani, mint alakítgatni.Meg ha össze tudod rakni odáig, hogy feszültséget szabályozzon, onnantól már nem túl bonyolult egy áramkorlátosat összerakni.
(#) fongab válasza storm hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Szia
Amit én nem tennék bele:
R10, LED1, LED2. Amit másként csinálnák az a -7 illetve itt -4,7V. Nálam, a trafóról külön táp, -5….-7V ra. Tehát ott R1 Z2 kimarad, de még lenne 7805 IC A C1,C2, marad ami ott van dióda, ahhoz még kell kettő. És a trafón két tekercs lenne, 30V és egy 10V -os
Ami még kérdés, R4, R5, R6, LED3, T1 kell –e. A R9 kimarad, P1 menne a P2re. Ezzel lehet beállítani, hogy a nulla feszültség, az nulla legyen. (P1)
De lehet, hogy csak a R4, R9 megy, a P1 ismét, a P2re. És a R5, R6, LED3, T1 kell az áram korláthoz.
Én, elsőre így látom.
üdv.
(#) Doncso válasza radocziandras hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Na jó de ez így sokkal bonyolultabb. A kitaposott ösvényt nem izgalmas bejárni. Viszont okosabb, ezt mi tudjuk
(#) storm válasza fongab hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Nos hát akkor majd ez lapján megpróbálom átalakítani a kapcsolást. Nem teljesen értek minden részt, de azért megpróbálom
(#) Doncso válasza storm hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

A legnagyobb butaságra készülsz, nekiállsz úgy hogy nem is érted mit csinálsz, a vége kudarc lesz aztán majd jól elveszi a kedved az egésztől. Miért nem jó neked az eredeti kapcsolás? Az biztos működik.
(#) storm válasza Doncso hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Lehet hogy butaság de a kedvem biztos nem veszi el az eredeti azért nem jó mert egy csomó felesleges alkatrész van benne
(#) storm hozzászólása Jún 21, 2010 /

Na szóval szerintem ez marad:
A0,33R 5W-os ellenállást 1R 5W-ra fogom cserélni és így valószinű, hogy bírni fog 3A-t
(#) Doncso válasza storm hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Jaa, értem, akkor bocs, további sok sikert.
Üdv.
(#) storm válasza (») Jún 21, 2010 /

Elnézést kérek, de én a többiek 'biztatására' a labortápot szeretném megépíteni (amibe van áramkorlát).
(#) fongab válasza storm hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Szia
Ellenállás teljesítménye= IxIxR =3x3x1=9W amit cserélni akarsz, hogy bírja 3x3x0,33=2,97W
Akkor neked, melyik a jobb?
üdv.
(#) storm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

elég innentől: (#737858)

Mennyire befolyásolja a kapcsolást, ha R2-t kihagyom?
(csatolva)
Köszi
(#) Attila86 válasza storm hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Hát... gyakorlatilag annyira hogy egyáltalán nem fog működni mert az IC nem kap tápfeszültséget.
(#) storm válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Elhagyás alatt úgy értettem, hogy kivezem és átkötöm 1 ellenállás lábával
(#) tibibalogh520 válasza storm hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Akkor először zárlatba megy a Z1, majd a graetz, és végül leég a trafó...
(#) storm válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Értem, köszönöm
(#) FlashJimmy hozzászólása Jún 21, 2010 /

Van nekem szétkapva egy pár CRT monitor. A kérdésem az, hogy a benne található kapcs.üzemű trafóból lehetne-e csinálni valami jó kis tápforrást.Valakinek hasonló tapasztalata? Köszönöm
(#) roland0327 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Zoli, törölted a h.sz.-em? Pedig olyan kíváncsi voltam.
(#) fongab válasza storm hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Szia
A 723IC a 7láb és a 12láb között 40V feszültség lehet. Amíg ezt nem léped túl, a IC működni fog.
Utána, kijön a füst belőle, ezért nem működik.
A 7lábat azért kell 7V al eltolni mert a 6lábán van egy hő kompenzált, kimenet ami 7,2V És ezért ér, a 723 nagyon sokat. Ha ez nem lenne benne, bármelyik műveleti erősítőt használhatnánk.
Tehát a 6láb összevan kötve a 5lábbal (nem invertáló bemenet ) A 4lábon, ( invertáló bemenet ) várom, a 6lábon lévő feszültséget. Ha kisseb, akkor elkezd nyitni ez által a 10lábon a feszültség nagyobb lesz. A 4láb a 6 os hoz képes nagyobb, akkor zár ekkor a 10lábon a feszültség kisseb lesz.
Ezt a feszültséget még csökkentheti, a 2 es és a 3láb közötti feszültség. Itt ha eléri a ~0,7V ot akkor a 10lábon, kisseb lesz, a feszültség. Ez a, áram korlát.
Röviden, tömören, kb. ennyi.
üdv.
(#) storm válasza fongab hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Aha, így már naggyából értem, amúgy kicsit nehézkesen de készül a nyákrajza
(#) Roky hozzászólása Jún 21, 2010 /

Sziasztok!

Azoktól kérdezném, akik megépítették a 2.7.1-es tápot, hogy a kb. 60 mV offset hiba normális-e akkor, amikor a fesz. szabályzó poti teljesen le van csavarva, vagy ez a jelenség csak nálam jelentkezik?

Tudom, az már gyakorlatilag nulla, de azért csak megkérdezem....

Egyébként király

Na szóval ekészült a NYÁK rajz az átkötésekből lehet, hogy kicsit soklett. Szerintetek milyen lett?
P3 mivel úgyis ki lesz vezetve az előlapra, így csak forrpontokat tettem a NYÁK-ra. Esetleg ha valaki gyorsan átnézné és keresne hibákat nagyon megköszönném.
Szerk.: A LED-et ne nézzétek az is az előlapra fog kerülni

723.lay

(#) Piszkos hozzászólása Jún 21, 2010 /

Üdv! Elméleti kérdésem lenne: Szimmetrikus kimenethez sorba szoktuk kötni a tápokat. Működik ez mondjuk 4 táppal is, a feszültség növelése érdekébe? Pl építek egy dupla labortápot 24 voltra, és mondjuk később megépítem a párját, így már +- 48 voltot elő lehet állítani?
Következő: »»   273 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem