Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Csak tudnám, hogy mi a túróért nem lehet elolvasni valamit, amikor mindenki mondja, hogy olvasd el. Ez a kondenzátor is minden második héten említve van, erre mindig jön valaki, aki lehagyja és még meg is kérdezi, hogy kell-e...
Szia!
A problémád (csak nagy sebességgel és csak néha mőködik) kontakthibára utal. - Keress egy ellenállásmérőt.. - Ha nincs, akkor köss össza egy LED-et és egy 470 ohm ellenállást, keress hozzá egy 1.5V-os elemet. - köss le mindent a programozóról, pic-et, pc-t, a tápját is. - Vedd ki belőle a 74ls07-et is. - Minden kötést ellenőrizz az ellenállásmérővel vagy a led+ellenállással. (Az utóbbival úgy, hogy az elem egyik pólusára rákötöd a led szabad kivezetését, az ellenállást hozzáérinted az elem másik pólusához - ha nem világít a led, cseréld meg az elem pólusait. Ha világít, többet ne változtass a bekötésen, csak az ellenállást vedd le az elemről, az elem ezen pólusára tegyél egy huzaldarabot.) Minden kötés (a rajzon vonal) egyik alkatrész kivezetésére érintsd rá az ellenállást és a kötésben szereplő összes többi alkatrész kivezetésre érintsd rá a huzalt. Minden összeköttetésnél a led-nek világítania kell, az ellenállás mérőnek rövidzárat ~ 0 ohm -ot kell mutatnia. A tápfeszültség és a föld valamint a Vpp vonalakat is ellenőrzd le. - Javítsd ki a hibákat. - Ellenállásmérővel (vagy a leddel..) mért meg, hogy az egymás mellett (szorosan) levő, de nem összekötendő pontok között van-e átvezetés. A led-nek egyszer sem szabad felvillannia. Az ellenállás mérőnek kohm nagyságrendet kell mérnie. - Ha találtál nemkívánatos átvezetést, szüntesd meg. - Mérd meg a táp feszültségeket külön - Kapcsold ki a tápokat, kösd rá a programozóra, - Bekapcsolás után mérd meg a tápokat még egyszer, - Ellenőrizd le, hogy a pic csatlakozója illetve a 74ls07 megkapja a tápot és a földet, - Kapcsold ki a tápot - Tedd bele a 74ls07-et. - Bekapcsolás után mérd meg a tápokat még egyszer, - Mérd meg a feszültséget a 74ls07 összes lábán: 1. ~ 1.5V, 2 +5V, 3 ~ 1.5V, 4 +5V, 5 +5V, 6 +5V, 7 0V, 8.,9.,10.,11.,12.,13. ~ 0V, 14. +5V A következőket még mindig a programozón mérd - ne catlakoztasd a pc-hez: - Az LPT csatlakozó D0 vonalát egy kis darab vezetékkel kösd le a földre: ekkor 74ls07 3. lába 0V, 4. és az 5. és a 6. lába ~0V. Ha megszünteted: akkor 74ls07 3. lába ~1.5V, 4., 5., 6. lába +5V. - Az LPT csatlakozó D1 vonalát egy kis darab vezetékkel kösd le a földre: ekkor 74ls07 1. lába 0V, 2. lába ~0V. Ha megszünteted: akkor 74ls07 1. lába ~1.5V, 2. lába +5V. Minden forrasztás fényes legyen, a vezetékekre, alkatrész kivezetésere fusson fel a forrasz. De ezt már mások is ajánlották.... A többiektől elnézést - mindenki így kezdte valamikor... Idézet: „A többiektől elnézést - mindenki így kezdte valamikor...” Igazad van, köszönjük! Bennem már nincs ekkora erő!
Idézet: „Kiegészítettem az áramkört azzal a 100nF-es kondival, és 1000-es sebességgel a progi egymás után 2* is sikeresen felismerte a PIC-et.” Van remény, még a PIC nem ment tönkre, csak valami még nem stimmel. Várjuk, hogy gondosan, lassan, megfontoltan végigmenj Hp41C listáján! Annyit még javasolnék, hogy a mérések közben, mozgasd az adott vezetékeket, hogy a rejtett kontakthibák előjöjjenek!
Hali!
Végignéztem az áramkört, ledekkel, multiméterrel, dióda teszttel, de nem találtam semmi érintkezési hibát. Még mozgattam is a kütyüt mérés közben, de semmi. A PortCheck-nél jól működik. A PIC-et mégsem tudja azonosítani, pedig korábban már 2* sikerült. Most mit csináljak? Visszatérve egy korábbi mérésra: PIC azonosításánál mértem az RB6-ot, és 7-et: 1/0 1/0 1/0 stb... De a topicban másképp van írva: 2. 011 000 3, 011 000 4, 011 000 Ezt hogy kell nézni?
Mivel lehet a baj? (a fájlal, a programozóval vagy az ic vel) (Ezt építettem meg:Bővebben: Link)
Progarmozáskor ezt írja ki: Ha Parallel Port PIC Programmer -el ez: Idézet: „„Input program file in Intel Hex Format contains error. Line number one: invalid 'checksum'field in te record.”” WinPic800 -al pedig ez: Idézet: „„Hiba -> Cím írása 0x000006 Beírva: 0x0CC9 Kiolvasás: 0x1068””
Az elso sorra hibat ad a winpic800, a winpic betolti, de az elso sor <0:7> tartalma 3FFF. Gondolom az nem igy van az eredetiben.
A winpic800 uzenete nem a hibas kodra vonatkozik, hanem az egetes hibajara. Valamiert nem tud egetni a PIC-be. Pl rossz HW, rossz tap, rossz csatlakozas, vagy rossz a csillagok allasa . Udv Vili
Akk sztem a PIC a rosz (de vadonat új), mert az első sorban már van valami írva amit ahányszor próbálok törölni nem lehet. Majd veszek újat és megírom hogy mi lett, azért kössz!
Nem tudom milyen HW-t hasznalsz egetesre, de en meg egetovel nem tudtam tonkretenni PIC-et (cca '95 ota). Esetleg tudhatnank valamit a HW-rol?
Udv Vili
Szia!
A Notepad -dal töröld ki az első 3 karaktert, majd a programozást próbáld újra ...
A mellékelt HEX állománnyal próbálkozz inkább! Ebben CR-LF van a sorok végén és nincs ott a fájl elején az UTF-8 kódolás miatti szemét.
Ezt építettem meg: Bővebben: Link
Icserny már átalakította...
Az a baj hoyg még mindig benne van ez a sor:
Idézet: „0X00000: 1068 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF .H?.?.?.?.?.?.?.”
De ez az a sor ami benne van a pic be és nem lehet kiszedni
Sztem most már tényleg az lesz hogy veszek egy másikat
Akkor nem törölte.
Próbáltad már a WPB_F18_F16_v1.18b-vel? Bővebben: Link Olvasd el a topicot és a programot használd mini beállítással!
Most már mind1 mert új PIC lesz belőle, mert sztem túl sok tápfeszültséget adtam neki és kész, a gép már fel se ismeri
Hogy adtál neki túl sok feszültséget? Milyen tápegység van hozzá építve? Nem szoktak ezek tönkremenni, illetve csak a Vpp túlfeszt nem bírják...
Próbáld ki a mellékelt állományt! Módosítottam a HEX állományt, ebben az van a memória elején, ami most a PIC mikrovezérlőd memóriájába be van drótozva. Ha szerencséd van, akkor nem fog zavart okozni a fölösleges BCF 0x68,0 utasítás.
A reset vektor ugróutasítását meg hátrébb tettem eggyel, ott úgyis üres volt a hely.
Gondolod, ha nem lehet törölni, bele lehet írni valami mást?
A kiírásból számomra úgy tűnt, hogy csak az első szó nem törlődött, ezért abba azt írtam, ami most van benne. Kihajítás előtt egy próbát megér...
Én úgy értettem, hogy hiába törli, nem törlődik a PIC. Meglátjuk...
Már mind1 a PIC "megdöglött", a programozó nem veszi be és ha belerakom ebbe a "MAGIC POV" -ba csak az egyik led világít és semmire nem reagál és azért ment tönkre mer mikor beraktam a "Magic POV" -ba alig világítottak a ledek és külső tápra rákötöttem az egészet és véletlen sok voltot kapot
Veszek újat és majd írok hogy mi lesz.
Szia!
Ó, hidd el, nem kell ilyen sok szmájli, anélkül is érthető mindenki mondandója. Nem véletlen korlátoztuk tavaly a számukat. Úgyhogy, ha kérhető, a triplázást hagyd a küszöbön kívül. :yes: |
Bejelentkezés
Hirdetés |