Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „azon kívül pedig nem szerencsés mind az 500mA-t kihúzni a portból” Valami indokod van ellene?
ilyen pici izzót nem is kapok sehol ..
ha ledeket kötök sorosan annyit hogy 5V -nyi áramra elég legyen az jó ?
sajnos sok alaplap csak elvileg támogatja, hogy ennyi áramot húzz ki a portból, gyakorlatban nem képes rá. szerencsés esetben csak az eszköz nem működik (vagy nem megfelelően), de volt már rá példa, hogy komolyabb baj lett belőle (végleg bedöglött a port).
nem véletlen, hogy ha ezt a határt túl szeretnéd lépni, akkor azt szoftveresen tiltja az oprendszer, és külön engedélyezned kell, hogy megtehesd.
5V, az feszültség, de nem gond.
itt az oldalon találsz egy ledes számolóprogramot, azt használd. egyébként a legtöbb gyári usb lámpa egyetlen ledet használ egy megfelelően nagy ellenállással. Idézet: „nem véletlen, hogy ha ezt a határt túl szeretnéd lépni, akkor azt szoftveresen tiltja az oprendszer, és külön engedélyezned kell, hogy megtehesd.” Te kevered a dolgokat egy kissé. 100mA-t vehet le egy portról a cucc, anélkül, hogy a host-hoz szólnia kellene valamit (tehát még be sem kell jelentkeznie neki, elég ha csak a +5V és a GND be van kötve). Ha ettől több kell neki, akkor a descriptorában jeleznie kell a host-nak, hogy mennyi kell neki, és akkor a host vagy ad neki annyit, vagy nem. Maximum 500mA-t kérhet, ennyit simán kapnia kell, én nem látok semmi okot, ami miatt a host megtagadná ezt. Az 500mA-t ha egy alaplap nem képes leadni portonként, miután a descriptor ezt jelzi, ott az alaplap hibás eleve. De ha nem kéri semmi a nagyobb áramot, akkor 100mA felett simán korlátozhat. Persze van egy rakás cucc, ami arra épít, hogy úgyse korlátoz, de ezek nem felelnek meg a szabványnak!
Üdv,
Pont benne vagyok én is egy hasonló projectben Nekem a billentyűzet fölé kéne valami fény, ami a gombokat megvilágítja. Általában tudok gépelni vakon is, de ha nem látom, amit írok (jelszómező, vagy hasonlók), akkor bizonytalan vagyok Elképzelésem az volt, hogy a scroll lock LEDjét két vezetékkel kihozom a bill fölé, és rá pár (4-5db) fehér LED néhány mA-ről (4-5) hajtva, hogy ne legyen vakító (s így billről visszaverődve zavaró) fénye, csak épp elegendő a monitor fényét megderítvén. Viszont zöld led leledz a billben, ami jóval alatta nyit a fehér (=kék) lednek.... annyival mindenképp alatta, hogy a töksötét marad tőle. nincs se soros ellenállás, se bármi nyoma a led vezérlésének, hogy bele tudnék nyúlni picit, alig van alkatrész a billentyűzetekben, csak a sok műanyag görcs USBről kéne tápot nyúlni, a scroll lock LEDjének áramát meg kapcsolóként használni. Erre kérnék valami egyszerű ötletet ^^ (1db. optocsatoló némi előtétellenállással nem lenne elég? van esély rá, hogy "észreveszi" a bill, hogy kicseréltem a zöld ledet az opto bemenetére, és meZZavarodik tőle? áramot majd lefigyelem valami potméterrel [h*lyeséget írtam... szal lemérem az áramot, ződled ki, be poti+opto, méregetés, csavargatás, poti ki, ellenállás be, ha kéri] gondolom az opto belsejében nem zöld led lakik...) A billentyűzetem USB-s -- ha párhuzamosan lopom az áramot a lámpa LEDjeinek a bill. paneljánál az oda bejövő USB kábelről, akkor az okozhat problémát? Ha így éjjel nem voltam érthető (amire jó esély van...) akkor majd korrigálok. Válaszokat előre is köszönöm
LOL ez gyors vót
Ezek szerint másnak is feltűnt, hogy van egy felesleges LED és egy hozzá tartozó hasonlóan felesleges kapcsoló a billentyűzeten Kitalálok neki valami meghajtást, mert nekem nem viszi, ha kicserélem... :/
van smd. 0603as. elég pici? ^^ csak még azzal nem próbáltam, gondoltam ugyanaz a nyitófeszültsége, ha a színe ugyanaz... no minnyá
Bővebben: Link1
Bővebben: Link2 Meg Bővebben: Link3 Sokkal Bővebben: Link4 Valamont mindenfele itt a electronics-diy.com/electronic_schematics. Az utolso link nagyon sok topic temahoz nyujthat segitseget vagy megoldasi peldat.
Helló
Ha párhuzamosan kötnék be ledeket az usb-re (úgy 4-6 ledet) az mennyire egészséges? Nem értem a lényegét, hogy pl minek ellenállás bele. Ha párhuzamosna kötöm akkor ugye minden leden 5V van és gondolom annyi áramot vesznek fel amennyi kell nekik, nem?
"annyi áramot vesznek fel amennyi kell nekik, nem?" - Nem! Csak annyit, amennyit tudnak. Többet nem!
Igen ez valahogy egyértelmű.
Úgyértem, hogy ha mondjuk 10mA kell a lednek akkor 10mA-t vesz fel és nemkel ellenálásoznom meg semmi!?
Jajj dehogyis! Ha usb-ről akarod táplálni, akkor mindenféleképp kell ellenállás, mert a port feszültséggenerátornak tekinthető (egészen 500mA-ig), efölött meg tönkre is mehet.....
Mondjuk egy fehér led nyitófeszültsége 3V, és 20mA -el akarod hajtani, akkor a maradék 2V-ot el kell osztani az áramerősséggel: 2/0.02=100 ohm. A ledek nemtudják a saját áramfelvételüket korlátozni, és tönkremennek.
"Csak annyit, amennyit tudnak. Többet nem!"
Ez még nem is volna baj... viszont, hogy kevesebbet se, az már inkább baj, tekintve, hogy kábé 100mA jut egy-egy LEDre, ha egyáltalán 500mA-nél sztojt mond az alaplap ...egyszóval nem árt az az ellenállás...
Én pont azért fogalmaztam így, hogy irónikusabb legyen. Egy kis mondatértelmezéssel kilogikázható, hogy tönkremegy, minden esetben. A kell és a lehetséges szóval játszottam Szép ez a nyelv
Üdv!
OFF
"Szép ez a nyelv" Ebben egyet értek, Grétsy László 4 prezident um... visszahozhatnák a műsorát, gyerekként is szerettem. ON
Üdvözlet!
Végigolvasva a hozzászólásokat azon töröm a fejem, hogy a vebkamerába szerkesztek egy fehér ledet és le engedem a kéménybe, szét akarok nézni mintha valahol el lenne dugulva....Led + ellenállás az tiszta, de a vebkamerának nem lehet szétszedni az usb csatiját, és belül piros fekete zöld és fehér kábel érkezik. Azt mondhatni, hogy a piros és fekete a tuti táp, vagy mérjek rá és ahol 5V van az a biztos? Ha ott műszerrel méricskélek nem tudom tönkretenni a portot?
Szia!
A piros és a fekete színte biztos, hogy táp, de nyugodtan meg is mérheted multiméterrel.
Igaz, három év múlva:
Remek srác vagy, Hurka!!! Én egy hasonló megoldást kell találjak, azzal a különbséggel, hogy adott időpontokban be kell kapcsoljak egy relét. És ez a DTR 4-es lábbal egy megoldás. A VB programom félig megvan. Még azon gondolkodom, hogy a 4-es DTR -en megjelenő feszültség megbízható-e. (Nem jelennek-e meg időszakos "parazita" feszültségek), s nem-e kell mégis PIC-ekhez forduljak. Serial Monitor programokkal fogom figyelni a kimenetet Üdv.
sziasztok
aszt szeretném kérdezni hogy van e olyan progi amelyel lehet az USB-t Ki/Be kapcsolni a gépről a progival KÉRLEK ÍRJÁTOK MEG A PROGRAM NEVÉT!!!
Olyan kérdésem lennehogy usb re ledet akarok kotni es mejik a + es - az usb n
Bővebben: Link
A legtöbb usb-n piros a +5v a fekete a gnd.
Szia!
Ahhoz kevés lesz egy program! Kell valami áramkör is, ami tud kommunikálni a PC-vel.
Ezt szoftveresen vagy hardveresen akarod megoldani? Ha szoftveresen akkor itt van mellékelem. Bónusz hogy prellmentesít is...
Üdv!
Érdemes-e az áramkört egy optocsatolóval leválasztani, még akkor is ha pl: csak 2 ellenállás meg 2 led van?
Hello!
Nekem a microchip-es (PICkit2) programozóm programja tudja kapcsolni azt használom ha ilyenre van szükségem.
hellosztok van nekem egy http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://szerszambolt.com/wp-conte...ih=643
ilyesmi fejlámpám és megakarom csinálni hogy usb röl működjön ellemel 4,5 voltal müködik hogy 5 v on müködjön ahoz mekkora ellenállást használjak? választ előre is köszönöm!
boccs rosszul irtam 5volt van usb-n és hogy 4.5v ot kapjak???
Üdv!
Feszültség osztó kapcsolással. Bss oldalán van kalkulátor. |
Bejelentkezés
Hirdetés |