Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   763 / 1320
(#) Hp41C válasza googa hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szia!

Néhány gondolat az (E)USART kezeléséről (A továbbiakban, az egyszerűség érdekében, az egy illesztővel rendelkező kontrollerek regiszter és bit neveit használom, értelem szerűen az USART1 ill. USART2 -re a regiszter és bit nevek átírandók):
- PIC18F67J90 errata-jában van egy megjegyzés az USART-ról...
- Az RCIF bitet az RCREG olvasása törli.
- A vett adat és az adathoz rendelt állapot bitek egy fifo-ba kerülnek, a fifo-t az RCREG olvasása lépteti. Az RCSTA regisztert előbb kell olvasni, mint az RCREG-et.
- Egy vételi megszakítás kérés kiszolgálása alatt csak egyszer szabad az RCREG-et olvasni. Állapot lekérdezéses kezelésnél is csak egyszer szabad olvasni az RCREG-et, az állapotot az PIR1 geriszter RCIF bitjével kell figyelni. Ha vett adat többször kellene, akkor az értéket el kell menteni valahová.
- Ha keretezési vagy ráfutási hiba keletkezett, a hiba törléséhez a vevőt tiltani majd újra engedélyezni kell. ld. Errata.
- Ha a feldolgozás egyes részleteinek ideje nagyobb, mint a venni kívánt karakterek közti minimális idő, akkor a megszakításos, bufferelt kezelést ajánlom...
(#) lidi válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Idézet:
„Egy vételi megszakítás kérés kiszolgálása alatt csak egyszer szabad az RCREG-et olvasni.”
Ez tuti így van ? Mert ugye van egy 2 mély fifo a vételi oldalon, és ha gyorsan jönnek az adatok akkor belekerülhet két karakter. Tehát ha beesik a megszakítás, akkor kiolvasom RCREG et, pufferelem, és utána megnézem hogy visszabillent-e újra az RCIF, mert akkor megint kiolvasom. Vagy ez így nem jó ?
(#) szilva válasza lidi hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szerintem jónak kell lennie, feltéve, hogy csak az RCIF-et vizsgálod meg acélból, hogy van-e következő karakter. Az interrupt-rendszer ilyenformán független az USART-tól, a Hp41C által leírt megkötések kifejezetten az USART modul működéséből adódnak. Gyakorlatilag az ISR-ben lehet egy "while (RCIF) {}"-et is írni, ha nagy sebességű kommunikációt kezelünk viszonylag lassú PIC-en, ezzel csak azt kockáztatjuk, hogy tömeges és gyors adatvételkor túl sok időt töltünk el az ISR-ben és emiatt a programunk többi időzítése szétcsúszhat.

Egyébként emlékeim szerint anno PC-n a 16450/550 kezelésénél is az ilyen while-jellegű interruptos kezelés volt a célravezető, sőt, mivel ott az USART-ból több dolog is tudott interruptot kiváltani, minden várakozó eseményt le kellett kezelni az interruptban.
(#) Hp41C válasza lidi hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szia!

Úgy értettem, hogy ha egy adatot kiolvasunk, és ennek az adatnak a feldolgozásához többször van szükség az értékére, akkor az RCREG-et csak egyszer szabad kiolvasni, az értéket menteni kell, a feldolgozás során a mentett érték olvasható akárhányszor. Pontosan azárt kell így csinálni, mert, ha rendelkezésre áll a következő vett karakter, az RCREG második olvasásra már azt az értéket kapnánk, a harmadikra a következőt (ha már vette), ráadásul a státusz fifó-t is léptetné. Persze ha egy adat státuszát kiértékeltük, az adatát feldolgoztunk / elmentettük, meg lehet nézni, hogy készen van-e már a következő vétele - még ugyanabban a megszakítási rutinban is.
(#) lidi válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Jah, ok, akkor megnyugodtam.
(#) Auf hozzászólása Jún 25, 2010 /

Sziasztok!
Olvastam Topi cikkeit a
"Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők"
Nagyon sokat tanultam belőle. Jó lenne, ha lennének hasonló cikkek a következő témákban is.Magyarul.
- Capture
- Compare
- PWM modul
- Analog-Digital converter
- SSP és I2C
- USART/SCI
- PSP
Kár, hogy nincs.
Használtam a keresőt, de sajna, ami ilyen jó szájbarágósan tárgyalná, és ráadásul anyanyelven, sajnos nem találtam.
Esetleg, ha valakinek van valamelyik témában, szívesen venném, ha megosztaná velem.
Köszi, hogy elolvastad! Szép estét.
(#) SzervízMacska válasza Auf hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Nézd csak! Ebben a témában már 101-szer be volt linkelve, itt van 102-edszer is. Piccolo projekt... :yes: Mindenképpen ajánlott olvasmány.
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Ez tényleg nagyon jó olvasmány, de a fentebb írtakról (CCP, A/D, USART, I2C...) sajnos nem esik benne szó.

Auf!
A CCP modulról (capture, compare, PWM) itt van egy kis magyar nyelvű infó: Bővebben: Link
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Tökéletesen igazad van, de amilyen szép szisztematikusan bővül a tananyag, előbb-utóbb ezek a perifériák is sorra fognak kerülni. Persze azt is tudom, hogy nem illendő más bőrére ígérgetni, ezért elnézést is kérek icserny-től. :hide:
(#) icserny válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Nyugi, én már tavaly beígértem a továbbiakat a PICCOLO projekt bevezetőben! Csak lassan haladok. Most a timereknél tartok.
(#) smrtln hozzászólása Jún 26, 2010 /

Sziasztok!

Van egy PIC16F877-m és egy PT1000-s hőérzékelőm és azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e egy tized pontossággal mérni hőmérsékletet és hogy a PIC-ben lévő 10 bites A/D converter feltudja-e ezt dolgozni?

Segítséget előre is köszönöm.

smrtln
(#) Auf válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Köszi a hasznos infót.
SzervízMacskának is köszönöm a piccolo project belinkelését. Amit már persze régóta benn van a kedvencek közt.
Ahogy Attila86 is írta:
Idézet:
„sajnos nem esik benne szó.”

Viszont én a szájbarágós cikkről írtam,
hogy milyen jó is lenne ha az említett témákban úgymond folytatása lenne a "tananyagnak". Amit lehetne olvasni tovább folytatásként. Ugyanis magával ragadó a cikk. Belefeledkezik az ember minden másba olvasás közben. Mint egy film sorozat, lassan építi fel a történetet, részenként, apránként.
Mivel a címe is erre utal.
Idézet:
„"Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők"”

tehát elindultunk a nullától, és tartunk kábé a robotok felé félúton. (például a "robot" megnézi az analóg hőszonda jelét, begyűjti a mars adatait, majd lementi I2C-n)
(#) SzervízMacska válasza icserny hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Távol áll tőlem a sürgetés. Minden tiszteletem a Tiéd, hogy ennyi energiát fektetsz a hozzám hasonló tanulatlan verebek okításába!
(#) Ideiglenes válasza smrtln hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Okoskodjunk visszafelé:

10 bites AD - 1024 féle kimenet
0,1 °C szorozva 1024 = 102,4 °C

Tehát ha 0,1-es felbontással szeretnél mérni, akkor legfejjebb 102,4 °C lesz az átfogásod. Már csak azt kell eldöntened, hogy mi legyen a minimum vagy a maximum értéked, amit meg szeretnél mérni.
(#) nemgyuri hozzászólása Jún 26, 2010 /

Mit csinálok rosszul?
I2C-s BUS-t tesztelnék. PIC16F886 és kijelzésre 2 soros LCD van. PICKIT2-vel, ha DEBUGgolom "működik" megjelenik minden az LCD-n. PICKIT2-t lekapcsolom-lehúzom (külső táppal) az LCD 1. sora fekete kockákkal van kirakva, a 2. üres. Segítség!
(#) Ideiglenes válasza nemgyuri hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Na én az ehhez hasonló jelenségek miatt öregszek.
Logikusan gondolkozva ellenőrizendő, hogy mi van a következő lábakkal párhuzamosan:

PGD, PGC, MCLR

Debug módban változik-e valamicskét a programkód

Én még soha nem debugoltam a PicKit2-vel, meg mással sem, ezért nem volt még ilyen jellegű hibám. De félek, hogy előbb-utóbb előjön. A megoldásodra kíváncsi vagyok.
(#) nemgyuri válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

MCLR 10k Vcc-re, PDG,PGC -vel nem szolgálhatok, de az ICSPDAT és ICSPCLK -ra csak a PICKIT2 csatlakozik. (megoldásra várok)
(#) szilva válasza nemgyuri hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Amikor nem debug módban indítod, akkor egyáltalán fut-e a program a PIC-ben (pl. egy LED kigyújtásával vagy villogtaqtásával ellenőrizhető)? Az LCD inicializálása megfelelő időzítésekkel az adatlap szerint van-e megírva?

Az LCD leírt állapota olyan, mintha fel sem inicializálnád, ez vagy attól van, hogy a PIC-ben lévő program el sem indul, vagy attól, hogy nem megfelelő az inicializálás.
(#) Hp41C válasza nemgyuri hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Szia!

Ha PicKit2 nélkül indítod, akkor Release módban fordított állomány van beprogramozva?
(#) nemgyuri válasza szilva hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Ha nincs debug módban, úgy tűnik, hogy áll a proci. LCD -re menő lábain nem történik semmi sem. Belső oszcit állítottam be - remélem jól, de most már kételkedem.
(#) szilva válasza nemgyuri hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Ahogy Hp41C irta is, az önállóan futó programot release módban kellene fordítani. Ez kikapcsolja az(oka)t a bite(ke)t a configban, ami(k) miatt debugolni lehet a programot.
(#) smrtln válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

köszi szépen a segítséget, sokat segítettél

smrtln
(#) nemgyuri válasza szilva hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Szilva - Hp41C mit csinálnék nélkületek???
Ez volt a baj. Még nem debuggoltam eddig, így van szívás rendesen. Hálás köszönet!
(#) PLaci hozzászólása Jún 26, 2010 /

Sziasztok!
Bocsi ha evidens dolgot kérdezek, de már az egész délutánom erre ment rá Hogy kell a 16F1826-os picnek megadni a konfigurációs sort mplab alatt?

__CONFIG _FOSC_INTOSC &_WDTE_OFF &_CP_OFF & _PWRTE_ON & _LVP_OFF

Erre hibaüzenetet kapok, de szerintem nem a config bitek megadásával van a gond, hanem valami globális dolgot nem tudok. Ha valaki tudja hogy kell légyszi írjon ide nekem egy configurációs sort! Köszi előre is!
(#) spepe hozzászólása Jún 26, 2010 /

Hello mindenki!

Egy olyan problémám lenne, hogy vettem egy MCP23017-es port extender IC-t ami I2C-vel kapcsolódik a PIC-hez. Egy PIC18F4550-vel szeretném használni. SDCC-t használok és szerencsére van előre elkészített header fájl az adatátvitel beállításához és kezeléséhez de sajnos így sem megy. :S

Az a gond, hogy eleve úgy tűnik, hogy a modul nem küld semmilyen adatot mivel a rákötött LED sem villog. 10K-s felhúzó ellenállás van a vonalakon az ADC-nek pedig csak az RA0 és az RA1-es bemenetei analógok a többi mind digitális (ezeket olvastam főbb hibáknak, megmondom őszintén az ellenállásokat én is kihagytam először) de sajnos így sem megy. Azt írta a PIC adatlapja, hogy egyszerre csak egy adatot tud küldeni ezért az adatok között is van egy kis várakozás, amíg foglalt a modul. A PORTB első két portja (RB0 és RB1-es) pedig bemenet.

Mi lehet még as probléma? Túl nagy a felhúzó ellenállás? Esetleg valami más?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Bye!
(#) Hp41C válasza spepe hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Szia!

A 10k egy kicsit soknak tűnik, de lassabb adatátvitelnek mennie kéne. 100kHz-hez 2K7-et ajánlanak...
(#) icserny válasza spepe hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Ha 10 k a felhúzás, és a LED úgy van ráakasztva, hogy a föld felé megy, akkor az a vonal garantáltan nem fog tudni magas szintre fölmenni!

Az I2C busznak az a lényege, hogy csak az ellenállás húzza fölfelé, a ráakasztott eszközök pedig vagy lefelé húzzák, vagy nagyimpedanciás (TRI-STATE) állapotba kapcsolnak.

Vedd le a LED-et, vagy pedig a tápfesz és a vizsgált vonal közé kösd (min. 1 k áramrkolátozó ellenállással)!
(#) PLaci válasza PLaci hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Talán ez még segítség. Ez a hibaüzenet:
Argument out of range (not a valid config register address)
(#) Hp41C válasza PLaci hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Szia!

Póbáld így:
  1. __CONFIG _CONFIG1, _FOSC_INTOSC &_WDTE_OFF &_CP_OFF & _PWRTE_ON & _LVP_OFF
(#) Ideiglenes válasza PLaci hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

A __config sor előtt ott vannak a list p=pic16f1826 és az #include sorok?
Következő: »»   763 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem