Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ledes vaku építése

Témaindító: asda10, idő: Márc 14, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) malay válasza Bell hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Köszi a gyors választ! A hűtésen én is gondolkodtam, tekintettel, hogy egyoldalasra terveztem a nyákot, nem lesz nehéz, mert fűrok alá lokat, azt a másik oldal hűtőborda, közé meg hővezető paszta. Fettel azért nem akarom kiegészíteni, mert ő is fettel használja. Inkább hűtés. a másik fetet is kellene hűteni...
Akor hibát keresgélek még! Köszönöm mégegyszer.
(#) malay válasza Bell hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Szia! No, martam hozzá másik nyákot, és új alkatrészekkel működik, azonban szerenék némi infót kapni az ic melegedéséről. Én 10W-os leddel használnám, aminek a nyitófeszültsége 8,5v körül van, és 800mA felvett áramnál 9.8V. Sajna, most vidéken vagyok, így nem tudtam huzamosabban kipróbálni, de valóban melegedett az IC. Most úgy martam a nyákot, hogy az ic alatt van egy luk, amibe hővezető pasztát tettem, és alá jönne a hűtőborda. A nyák 20x25mm. Mekkora hűtést tettél a 350mA-es áram mellett? Bevallom, hogy ha nagyon nagy hűtőbordát kell hozzá használnom, akkor egy csalódás lesz. Skori non-diszcipatív áramgenerátora, igaz kicsit nagyobb, de hő az nuku. Előre is köszönöm a segítséged!
(#) Bell válasza malay hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Az IC nagyon pici, ezért a kis teljesítmény is jobban melegíti. Szerintem elég a hővezető paszta és ha fér a tetejére is tennék 1-2 cm2 -es vékony lemezkét. Eredetileg egy ChipCad -nál vásárolt panelem volt, de időközben valamivel tönkretettem, így most nincs kéznél.
Az a non-disszipatív hol található? Építettem párat mindenféle IC-kel, de eddig talán ez az MP tetszett legjobban. Talán a belső FET-je nem elég ütős. Már 8 miliOhm -os példányok is léteznek 1-2 százasért.
(#) malay válasza Bell hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Szia! Köszi az infót. Kicsit letörtél... De sebaj.
A non-diszcipatív egy Ne555 alapra épül fel, FEttel. Nekem bejött, de kb dupla ekkora méretben 30x45... Annyi amit nem tudtam megoldani, hogy amikor ráteszem a tápot, akkor először felvillan az egész. Annyi még róla, hogy én a leddel egy térbe építettem, és így ha a 2x10W led sok hőt ad le, és a nyák is kicsit melegebb lesz, akkor kicsit elmászik az áram, no nem sokat...
Ezen a linken egy csomó áramgenerátor van, én a szabályozható változatát építettem. http://skory.gylcomp.hu/kapcsaramgenerator.html
Az az egy biztos, hogy semmi hő nem termelődött a leden kívül, szóval a hatásfoka valami fantasztikus.
(#) Bell válasza malay hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Megtaláltam a gyenge pontját. A FET 0,3 Ohm -os. Ennek 40-ed része sem ritkaság.
Egyébként szerintem lényegesen többet tud, egyszerűbb, jobb a legtöbb hasonló árú holminál.
A melegedésnek több oka is lehet, rossz minőségű induktivitás, stb..
(#) malay válasza Bell hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Ebben igazad van, olvasgatom a 2481-et követő generációt, hátha találok olyat, aminek jobb a hatásfoka... 2483, 2488.
Visszatérve az induktivitásra. A datasheet azt írja ha jól emlékszem, hogy 0.3ohm nál kell kisebb legyen, amit én használok, annak 0,08ohm. (természetesen SMD-ben) Amilyen induktivitást ő javasol, azok meg 0.034ohm körül mozognak, de olyat é nem találtam a piacon... A melegedésről nem tudok sokat mondani, mert egyenlőre a nyaralóban vagyunk, ahol meg nincs a nagyteljesítményű ledhez megfelelő hűtőbordám, szóval egyenlőre lapos vasra tettem, de nem a legoptimálisabb.
(#) tib12 hozzászólása Aug 16, 2010 /

Szerintetek hülyeséget csinálok ha egy akkura rakok egy mikrokapcsolót utána egy kondit mégegy mikrokapcsolót és pár ledet(vakító lenne csak ugy szorakozásbol). Tudom hogy hülyén hangzik de hirtelen ez pattant ki belőllem(lényeg h ne süssem meg a ledet[mer nem birom a szagát ]).
Előre is köszi!
(#) Bell válasza tib12 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Ha jól kötöd be, a LED árama nem lesz több néhány 100 Ampernál, de az is rövid ideig fog tartani.
A kondenzátort és a mikrokapcsolókat - takarékossági okokból - akár el is hagyhatod.
Érdemes tisztázni előbb, mit szeretnél csinálni.
(#) tib12 válasza Bell hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Az lenne a lényeg hogy egy kondirol villan egy hatalmasat a led egyik mikrokapcsoló a kondit tölteni a másik kisütné de majd mellékelek rajzot!
(#) Bell válasza tib12 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

Nem a kapcsolásra van szükség, hanem arra, hogy Te gondold át.
A LED-eknek van egy típustól függő maximális árama. Ha azt túlléped, tönkremegy. Közben valószínűleg villanni is fog egy utólsót.
Próbáld ki.
Ha mégsem ment tönkre, valamit rosszul csinálsz.
(#) urh hozzászólása Aug 2, 2013 /

Sziasztok!

A Cím helytálló mert azt szeretnék építeni, ami a fórumcíme is egy LED VAKU-t, de a feladat az lenne, hogy van nekem egy 1000mA 3,6V Li-ion akkumulátorom, egy kis Lumix DMC-FS3 fényképező akkumulátora volt, ezt szeretném használni áramellátásnak, és erről szeretnék nagy fényű FEHÉR ledeket világíttatni, a lényeg, hogy egy embert betudjak világítani olyan 2m távból. Azt, hogy mennyi ledet és, hogy hogyan használjam rátok bízom! Igen, világítania kellene, a lehető legkisebb legyen az áramkör mert egy fényképező tetejére akarom megépíteni. Ki-be fogom majd kapcsolni, amikor kell tehát végeredményben egy 3,6V-os LED LÁMPA kellene.
(#) vpvpvp hozzászólása Márc 5, 2014 /

Sziasztok,

12V-os 5050 SMD LED szalagot (nem RGB!) szeretnék fotózáshoz használni. A lényeg az lenne, hogy állítható legyen a fény erőssége valamint, hogy ne folyamatosan égjen, hanem az exponálás (Canon DSLR) pillanatában villanjon fel, akár egy vaku!
Lényegében egy LED szalagos vakut szeretnék építeni.

Tudtok ehhez javasolni valamilyen egyszerű kapcsolást?

Köszönöm!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem