Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   920 / 4003
(#) Mtt591 hozzászólása Jún 30, 2010 /

itt van hozzá egy nagyobb felbontású kép ahol olvashatóbb a szöveg: Link
(#) David.zsombor válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Aha értem aleírásban az van hogy nyomjak közé ragasztópisztolyal és akkor nem üt át az jó?
(#) David.zsombor válasza ISF79 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Én is megnéztem jó lenne megépíteni de ez a IS471FE elég egy komplikált dolog ic és IR érzéklő egyben és nálunk nem hiszem hogy lehet kapni.Ja és ezt mivel robotokhoz tervezték nincs értelme 15-20 cm nél nagyobb hatótávolságnak.
(#) ISF79 válasza David.zsombor hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Lehet szerencsére:

IS471FE
Megépítettem csak nekem még kéne az a fránya 10 centi
IR
Fizikus 2. robot cikkében levő Sharp érzékelő valamelyike lenne jó szerintem.
(#) qvasz2 válasza David.zsombor hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Ha kellően óvatosan kezeled nincs rá szükség. Érdemes egy műanyag dobozba szerelni. Persze, ha akarod, ragasztózhatsz is, így elszigetelve minden érinthető fém részt.
(#) dannu hozzászólása Jún 30, 2010 /

Hellosztok azt szeretném kérdezni hogy ez a chipek mire velók valami vilógó kütyüt össze lehet e belőle hozzni ? Kép csatolva

PICT0121.JPG

(#) _JANI_ válasza dannu hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Szép kis gyűjtemény. De jó részük speciális feladatra készült s csak arra jók. De a 74-es sorozatú IC-kel talán még lehet kezdeni valamit...
(#) kisist1 válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Ezzel tudnék dolgozni?
Bővebben: Link

de ezt csak soká tudnám megépíteni
a végén lehet hogy kihúzok mindent a falból, csak a gépet hagyom, és kimegyek nézni a villanyórát egy stopperrel, hogy mennyit forog
(#) dannu hozzászólása Júl 1, 2010 /

Ahhan és mit lehetne vele csinálni ? Tudom z ic k közöt van bios, billentyűzet chipt is . De a 74 sorozat számú ic kell mit lehet kezdeni ? Én egy ilyen villogos marhasáot szeretnék csinálni zenére vilogjon vagy magótol is jó .
(#) sadamsa hozzászólása Júl 1, 2010 /

Tudnak valaki segíteni, hogy az hogy melyik a fázis és melyik a nulla bekötésnél az lényeges e? Mivel ugye váltakozó áram, illetve a dugaljt is egyszer ilyen irányba egyszer olyan irányba dugjuk be szóval nem értem mi ennek a jelölésnek a lényege? Vagy ez csak amolyan elméleti ábrázolás?
Van egy bekötni való fémhalogén lámpám, ahol a trafóra kell kötni a fázist, a másik vezeték meg a nulla. Most akkor itt valahogy meg kellene keresnem melyik vezeték a fázis és arra kötni, nem mindegy?
(#) kadarist válasza sadamsa hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Nem igazán számít a működést illetően a fázis-nulla helyzete. A védővezető bekötésére viszont figyelj oda!
(#) dannu hozzászólása Júl 1, 2010 /

Utána kerestem az icknek melyik van fent a neten mayar oldalon és ezeket találtam, és mit lehetne belőle építeni ?
link 1link 2link 3
(#) sadamsa hozzászólása Júl 1, 2010 /

Az a földelés ugye?
Még egy kérdés: a lámpa fojtóját egy régi PC tápegységbe raktam (földelt, hűtő venti is van benne), és a bekötött vezetékek a bekötés helyétől kb azonnal 90fokban megvannak hajlítva (csak így fért el) és egy kis kb 0.5mm es vezeték darab szabadon van a hajlítás következtében, ez a tápegység fémdobozától kb 2.5mm távolságban van. Nem fog átívelni? 150w-os a fojtó.
(#) kadarist válasza sadamsa hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Igen, a földelés. A hálózati oldal biztosan nem ível majd át. A gyújtási oldalon sem lehet gond a hozzá adott szilikonvezetékekkel. Azért az fontos lenne, hogy a gyújtó a lámpához legközelebb helyezkedjen el.
(#) David.zsombor válasza ISF79 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Több IR led? passz de azért van ára az ic nek.Vegyünk 500 at úgy kevesebb mint a fele
(#) laikus hozzászólása Júl 1, 2010 /

Sziasztok!

Én egyáltalán nem értek semmit az elektronikához, csak egy nagyon laikus kérdésem lenne. Az elképzelhető, hogy egy konnektor rosszul van bekötve (vagy valami más baja van) és sorra tönkreteszi a háztartási gépek motorját? A konyhámban van egy hármas konnektor, az egyikbe a mikró van bedugva, a másik kettőt használom robotgéphez, stb. Másfél éve lakom itt, ezalatt egy turmixgépnek és egy botmixernek égett le a motorja.
A mikrónak egyelőre semmi baja nincsen.... Elképzelhető ez vagy a gépek voltak rosszak? Elnézést, ha nagyon nagy butaságot kérdeztem, de nem értek hozzá és már nem merek semmit használni ott

Nagyon köszönöm ha valaki válaszol egy kétségbeesett nőnek
(#) ISF79 válasza David.zsombor hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Én is erre gondoltam, megpróbálkozom 4 leddel 2 helyett.
(#) David.zsombor hozzászólása Júl 1, 2010 /

Sziasztok engem az érdekelne hogy mi a jelentős különbség a pic az avr es az eeprom között.Köszi
(#) nagy_david1 válasza David.zsombor hozzászólására (») Júl 1, 2010 / 1

Vannak erre külön topikok is, de tömören az eprom az memoria a többiről meg összefoglalva itt
(#) Abukodonozo válasza David.zsombor hozzászólására (») Júl 1, 2010 / 1

Ezt ajánlom neked!
(#) David.zsombor válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Köszi
(#) jocki17 hozzászólása Júl 1, 2010 /

Sziasztok!
Lehetne egy kérdésem?
Valaki tud nekem küldeni meghívót az elektrotanyára?
Megköszönném.
(#) dave500 hozzászólása Júl 1, 2010 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy egy kb 100W-os házimozi erősítő, hány v-al működhet?(Régebbi típus, DVD-s. Mert ebből nekem a mélynyomó kéne. Szerintetek egy egy 12V-os kocsi akksiról elmenne? Válaszotokat előre is köszi!
(#) gaboca323f hozzászólása Júl 1, 2010 /

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy adott egy mikrofonos műveleti erősítő(?) tl071-el, a kimenetére moc3020-on keresztül rá van kötve egy BT137. Zenére minden basszusnál kapcsol, elindít egy kis 230voltos motort.

Hogy lehetne azt megoldani, hogy a basszusra ne ráadja az áramot a motorra, hanem az legyen mindíg rajta, és amikor mély van akkor elvegye azt tőle.

Előre is köszi az esetleges válaszokat.
(#) David.zsombor válasza laikus hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Én nem értek hozzá és ha senki sem válaszol az nem feltétlenül azért van mert nem olvassuk el hanem mert ez inkább egy mikroelektronikával foglalkozó oldal de tedd fel még egyszer a kérdésed mert általában csak arra válaszolnak ami elől van.
(#) nagy_david1 válasza dave500 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Szia! Nem működne. 1) általában 17V feletti feszültségüek a trafó szekunder oldalai 2) és a nagyobb probléma, hogy ott neked szimmetrikus tápod van. Esetleg 2 akkumlátorról megszólalhatna.
(#) nagy_david1 válasza gaboca323f hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Sok féleképpen meglehet. Akár egy inverter ic-vel is vagy kapus IC-vel is. Akár tranzisztorral is felépíthető ugyan ez, esetleg egy másik műveleti erősítővel és szerintem még soknak lenne ötlete.
(#) nagy_david1 válasza laikus hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Szia!
Szerintem a robotgépek a gagyi márkák. Viszont szerintem a kérdésed tedd fel ITT. Itt a többiek szivesen segítenek, és jobban is értenek az ilyen jelenségekhez. Az a topik jobban specializálódott a hálózati dolgokra.
(#) nagy_david1 válasza dannu hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Az összes mellékelt IC-vel lehet astabil multivibrátort építeni.
(#) _JANI_ válasza gaboca323f hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Konkrét kapcsolás nélkül elég nehéz jó tanácsot adni...
De ahogy nagy_david1 is mondotta: [i]"Sokféleképpen meglehet. ... "
Következő: »»   920 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem