Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Régen nem használt mobiltelefonok életre keltése (akksi bikázása)
Lapozás: OK   1 / 2
(#) lui144 hozzászólása Nov 22, 2009 /

Üdv mindenkinek! Van nekem itthon 1 jó pár darab régi mobiltelefon amiket szeretnék valahogy működésre bírni. Az sztem nem megoldás, hogy hagyjuk a töltőn napokig, sőt akár hetekig, mert nem történik semmi. Én az akksijuknak a bikázására gondoltam, de nem tudom, hogy mennyire kivitelezhető és az akksi mennyire bírná. Arról nem is beszélve, hogy már jó régen nem használt akkumulátorokról van szó. Erre van valami jó megoldás Válaszokat várom
Lui144
(#) didyman válasza lui144 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Felejtsd el. Életveszélyes is lehet. Elbomlott, korrodált elektródát nem lehet helyreállítani, vaterán meg filléreért kukázható akár új akku is sok készülékhez.
(#) Krisz03 válasza didyman hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Egyetértek. A mélykisült akkuk már amúgy sem használhatók semmire sem, és tényleg veszélyes. Nálam is volt már "pukkanás" közeli állapotban egy felpúposodott Li akku, ami azért lett ilyen, mert hosszú állás után elkezdtem töltögetni.
Tehát mégegyszer: veszélyes!!!
(#) Medve válasza lui144 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Én bátrabb vagyok, ha a hőmérsékletet kordában tartjuk, nem lehet baj. Régi akkumulátorokkal sok jóra ne számíts, ha nincs nagy gond velük, életre lehet őket kelteni, un. zappolással. Ha a feszültség nulla a cella ellenállása pedig kicsi, impulzusszerűen alkalmazott nagy árammal ujra használható állapotba lehet hozni. Ennyi, egyéb varázslat szerintem nincsen. ... Te mit értesz "bikázás" alatt?
(#) lui144 válasza didyman hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Vaterán nem találtam azokhoz a telefonokhoz akkumulátort amik nekem vannak. Meg amihez vannak azok nem biztos hogy jók.
(#) lui144 válasza Krisz03 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Érdekes, mert én nekem is volt már, hogy Lítiumos akksit elkezdtem hosszú nemműködés idő után tölteni, de mégis működött és működésre bírta a telefont a régi aksi és szó se volt felpúposodásról. Meg a mostani mobiltelefon akksik silány minőségűek. Meg amiket lehet ceruzaelemmel működtetni azokat ki tudtam próbálni.
(#) lui144 válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

A bikázás alatt azt értem, hogy sikerüljön annyira feltölteni, hogy a mobiltelefont működésre tudja bírni. Felpúposodva nincs 1 akkumulátorom sem. Ezeket a telefonokat akarom működésre bírni (zárójelbe az akksi tipusát írom le):
Benefon Sigma (6V 1000mAh NiCd)
Panasonic Eb-GD30 (Ni-MH)
Siemens C30 (Ni-MH)
Alcatel 303 (Ni-MH)
Motorola T180(Ni-MH)
Motorola Star tac (Li-ion)
Alcatel 311 (Ni-MH)
Sharp GX20 (Li-ion)
Sharp GX17 (Li-ion)
Olyat viszont sikerült elérnem (igaz le is merült hamar) Motorola T180-nál, hogy az akksit elkezdtem tölteni 1 commodore 64-nek a tápegységével azzal a 2 csatlakozásával ahol kb18V-egyen feszültséget mértem és töltöttem 1 peren keresztül ezzel a fesszel és mondom, 1 rövid időre működésre tudta bírni a telefont olyannyira, hogy tudta tölteni a töltője ami 12V-ot bisztosít. Ezt a zappolást hogyan tudnám kivitelezni?
(#) didyman válasza lui144 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Első körben bízd a töltést a telefonra. Még ha szoftveresen nem is ébred fel, a régi gépekben a töltést kezelő terület tiszta HW-es dolog, és ezek az áramkörök ismerik a mélykisütött akku kíméletes ébresztésének módját, pár óra, vagy egy nap után képesek az akkut olyan állapotba hozni, hogy normál töltés lehetséges. A mélykisütött akku ilyetén bikázása továbbra is életveszélyes, ugyanis nem kell ahhoz a felszínen is érezni a meleget, hogy baj legyen, ha belül keletkezik benne átütés, cellazárlat, annak hatását nem lehet megbecsülni, nem véletlenül írjuk, hogy ez veszélyes, nem kell minden akkunak eldurrannia, amit kézbe veszel, egy is több a soknál, nemigaz? Ha mindenáron külsőleg akarod éleszteni, típustól függően valami 1/10C-nél kisebb áramforrásra pakold rá egy-két órára, folyamatosan mérve a kapocsfeszt. Ha az akku használható, ennyi is bőven elég lesz ahhoz, hogy aztán a telefon átvegye a dolgot, ha nem tiszta HW-es a töltés folyamata, vagy a töltőeletronika dögnek ítélte az akkut.
(#) Medve válasza lui144 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Én csak úgy csinálom, hogy feltekerem a tápot kb 20V-ra, ráteszek egy feszmérőt az akksira, és impulzusszerűen ráteszem a "nagyfeszt" a cellára. A feszültség egyszercsak elindul felfelé, 1 V-tól már átteszem a töltőre. Elegánsabb módszer, ha egy 30V-ra feltöltött kb 47µF-os kondenzátort sütögetsz rá periodikusan. (Említenek X mF-os kapacitást, és 50-100V is!, de én finomabb lélek vagyok) Hogy mekkora legyen az energiacsomag, azt az akku kapacitása, állapota dönti el. Az akku gyártásakor is használják ezt a módszert, ezzel némileg nagyobb kapacitásra lehet idomítani a cellát. Inkább a NiCd esetében használják.
(#) didyman válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Tessék arra is gondolni, hogy a kapacitásügyileg eleve túlhajszolt, alulméretes cellában ekkora tüskék hatására lokálisan milyen átütések tudnak keletkezni, növelve ezzel az önkisülést például, vagy végleg tönrketéve az akkut. Egy mai Li-ion, vagy Ni-Mh esetében én nem mernék ilyennel kísérletezni, de pl. UPS-akkut szoktam hasonló módon felrázni..
(#) Medve válasza didyman hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Természetesen a módszer nem kiméletes, a gyártó -gondolom- szigorú felügyelet alatt használja ezt. Házilag ezt csak az egyébként rossz celláknál javallott, ahol már nincs kockázat. Egy Li-ion akku lakástűzzel köszönheti meg a hasonló beavatkozást azzal óvatosan kell bánni, de te zselés akkunál is értél el eredményeket?
(#) Krisz03 válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Idézet:
„te zselés akkunál is értél el eredményeket?”

Szulfátoldónak hívják az áramkört, van is erről téma a fórumon. Én a minimum fél-háromnegyed éve nem töltött 7Ah-s riasztó akkura tettem rá, amiben már csak 8V-ot mértem, és töltést nem igazán vett fel. Most már ott tartok, hogy 13V-ig tölthető, töltőt lekapcsolva 11.5-12V-ig esik vissza. Viszont egyre ritkábban használom, nehogy szakadást idézzen elő az akkuban. Ezentúl inkább töltöm, kisütöm (kis árammal, és nem mélykisülésig), töltöm...
(#) didyman válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Ezek nem zselés akkuk (habár annak nevezik széleskörben tévesen), hanem kötött ólomsavasak, és azoknál szoktam egyszerű, relés astabil multivibrátorral alkotni valami impulzusüzemet és azzal rángatni, de nem tudok olyan átütő eredményről beszámolni, ami miatt általánosan alkalmasnak érezném ezekhez, lusta, magasabb belső ellenállású akkukat fel lehet támasztani vele, ennyi tapasztalatom van.
(#) burgdavid válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Medve módszere tökéletes arra, hogy annyi fesz legyen az akksiba, hogy a telefon elektronikája elkezdje tölteni. Így akár egy napig is használható lesz készenlétbe a telefon. Beszélgetési idő max 4-5 perc
Én is így szoktam feléleszteni a régi Panasonic meg Siemens meg Ericcson telóimat. A Li-Ionos akksi kezdetben szinte rövidzár a tápnak, majd pár impulzus szerű lökés után kezd magához térni. A NiMh meg a NiCD akksik egész másképp vislkednek, de pár óra nosztalgiázás erejéig helyre tudnak jönni.
Púposodást még nem tapasztaltam, pedig csináltam már jópárszor.
(#) accesid válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

medve

egy problema van ezzel amodeszerrel! nagyon sok akku tartalmaz vedoelektronikat tultoltes/rovidyar ellen, eyekbol vannak olyanok amik 5V folott kikapcsolnak vegleg, vagy karosodnak, van ami szetpukkan (chip az akuban), szerintem nem kene 20-30Volt-al eroltetni
(#) Medve válasza accesid hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Nem figyeltek Ezt a módszert a NiCd-nél hatásos, esetleg a NIHM-nél. Ezekben én még nem találkoztam védelemmel, töltőelektronikával, stb-vel. A cellába épített elektronika a Li-Po (Li-ion)-nál van mert kezdetben igen hajlamosak voltak kigyulladni. Meg az Info-litium pakkban ugye a az energiamanagemant miatt..
(#) accesid válasza Medve hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

3310 8210 7210 ni-mh, nem mind de sok meg az utangyartottakbol is tartalamazott tartalmaz elektronikat, a siemensek alcatelek motorolak nem...
(#) chuck69 hozzászólása Márc 23, 2010 /

Sziasztok.Van egy 10 éves, de zsír új 12V/2000mAh ólom akkum, 1.7V van csak benne.Valahogy életre lehetne kelteni?Soha nem volt feltöltve.Tippeket köszönettel várom.....
(#) Barret hozzászólása Márc 23, 2010 /

Szia! Az a kérdés hogy fel volt-e már savazva?
Ha igen,akkor 99% hogy kukázhatod!
(#) chuck69 válasza Barret hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Ez egy zárt rendszerű, kamera akku.Szét sem lehet szedni.Üdvözlettel
(#) zolika60 válasza chuck69 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Sok remény nincs, de egy próbát megér. Nézz szét itt.Bővebben: Link
(#) tóth ferenc hozzászólása Júl 2, 2010 /

telefont számot vagy telefon hogyan lehet meg határozni hogy merre van elöre is köszönöm a segitséget?fecó
(#) gaben62 válasza tóth ferenc hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Üdv.ha előfizetős a mobilod,és ellopták kérhetsz bemérést,a szolgáltatótól.
Viszont ha nem volt az,akkor veszett fejsze nyele.
Amennyiben azt szeretnéd,hogy mikor elhagyod,vagy ellopják,és más ne tudja használni,valamint küldjön sms-t a hollétének helyéről,akkor végy Nokia E51-52,E71-72,symbianos,okos telefont.
Erre telepítsd a lopásgátló progit,és kész.
Minden leírást több száz progit találsz,nokiaprogramok.hu-n.
(#) pucuka válasza tóth ferenc hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Fizikailag meg lehet határozni, azonban törvény szabályozza hogy kinek férhető hozzá ez a lehetőség.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Egyébként létezik olyan szolgáltatás ami ezt a lehetőséget használja, úgy hívják, hogy célravezető, csak fordítva működik, mint ahogyan szeretnéd. És csak meghatározott típusú, a kezedben levő telefonokkal elérhető, és természetesen előfizetéses.
(#) Busz hozzászólása Júl 3, 2010 /

A bikázás általában működik ezeréves akksiknál is.

Az érdekes jelenség hogy a LI-ion akksik felpúposodnak ha elhasználódnak.. nem tudom miért.

De viszont ilyen állapotú akksit is hoztam már vissza úgy hogy kipróbálható legyen a teló és hogy a saját töltőjével működjön.
Mert ha simán egy mélykisült akksit felrakok a telóval tölteni akkor tényleg nem történik semmi hetek után sem.

Sőt mikor orosz 18V-ot leadó, 10A -es akksitöltőt mikor ráküldtem a Sony Ericson LI-ion akksira akkor is jópár próbálkozás és jópár másodperc töltés kellett ahhoz hogy az akksit feltöltsem 4V-ra hogy bekapcsoljon a teló.

Elsőnek kiakadt az ampermérő a töltőn de csak egy pillanatra majd beállt stabil 4A áramfelvételre a mobilakksi. Igen, a töltő 4A-ert adott a mobilakksinak. Persze ezt impulzusszerűen csak 10 másodpercre. Aztán még vagy 4 -szer 10 másodperc 4A-es töltés és voalá máris életre kelt az akksi. Ez szó szerint bikázás volt. De alig melegedett.

Na én így szoktam csinálni, nem tudom mennyire veszélyes.

LI-ion, li-polimer mobilakksiknál is bevált, sőt NI-MH és NI-CD kameraakksiknál is.

Egy sem durrant vagy ment volna tönkre, pedig kb 20 akksit már így életre keltettem. Az már más dolog hogy némelyik csak percekig tudja megtartani a feszt önmagában de ha töltőn hagyom a telőt lehet nosztalgiázni. Sőt volt olyan akksi ami rendesen helyrejött a művelet után. Persze van amelyiknek a 18V, 10A -es töltővel elég csak 1 másodperc! kapcsolat és máris működik!
(#) tamas 88 hozzászólása Júl 4, 2010 /

Sziasztok!
Van egy Sony Ericsson k810i telefonon.
Egyszer mikor az asztalról vettem fel, le volt esve a hátulja és föl púposodott az akkuja, de annyira, hogy bele se lehetett tenni. Azóta vettünk bele 2 másik akkut és mind a 2 fel púposodott pár napon belül. Most van benne egy 550mAh akku, azzal jó, de 1 nap alatt lemerül. (Ha nem használom, akkor kibír 2 napot is.)
És nagyon hamar fel is töltődik, amikor felteszem töltőre, akkor azt írja hogy: Töltés, idegen akkumulátor.
Ez az idegen akku mit jelent? Sony hoz kértük az új akkut... Lehet, hogy valamit be kell állítani a telefonon?
Aki tudja, hogy mi a baj az írjon!
Előre is kösz!
(#) tamas 88 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Szóval akkor tönkrement?? Hát ahhoz, hogy frizbit csináljak belőle ahhoz túl drága volt... 40 valahány ezer még kb. 2 éve... szóval nem akarom kidobni...
(#) csapo1002 hozzászólása Nov 7, 2010 /

Sziasztok. Nem Tudom jó helyre írok-e, de: Csináltam a telómon egy szoftverfrissítést és elment róla a függetlenítés! Csak a gyári(szolgáltatói) simkártyát fogadja el! Újból kell függetleníteni???
(#) Peti027 válasza csapo1002 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Üdv!

Milyen telefon?
Amúgy 99% hogy újra kell függetleníteni ilyenkor, én Sony Ericcson-al voltam így.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem