Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
A Li-Ion akkumulátorokat (mobiltelefonban) kell még "formázni" azaz 16 órát tölteni? Csak mert hallottam már ezt-is azt-is. [most épp egy 1320 mAh Li-Ion akkumulátoros Nokia telórol van szó]
Egy 500mAh-s 7.2V-os NiMH akksit szeretnék tölteni de csak egy 9V 500mA-es adapterem van. Párszor feltöltöttem vele, de gondolom nem ideális hozzá. Ha bekötök egy ellenállást azzal a töltőfeszültséget vagy a töltőáramot csökkentem? 100mA 8.4V lenne a cél.
Hali!
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy 120V-os 120W-oskapcsolóüzemű tápegységem. Ebből hogy lehetne mondjuk 30V-os tápot csinálni úgy hogy még ígyis vagy 80-100W-os ki tudjak szedni belőle?
Sziasztok!
Nincs valami ötletetek, arra, hogyan lehet szabadban akkora hangerőt előállítani, minél egyszerűbb cuccal, ami 2-3m-es körzetben a fájdalom határ felett van. Valami nagyobb frekin, olyan 8-12KHz környékén. A cél, az, hogy ha valaki éppen be akar törni (egy hét alatt ma másodszor próbáltak, igaz csak a múltheti sikerült), akkor olyan szintű zaj, legyen amit nem nagyon tud elviselni. Sajnos, az, hogy valaki felfigyeljen rá kevés. Előre is köszönöm az ötleteket, segítséget!
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy tudnátok e nekem segíteni egy kicsit.. van ez a kapcsolás: Bővebben: Link És ez nekem az istennek se kapcsol 50 fok körül hiába tekergetem a potit... forrasztóval melegítve kapcsolgat de az meg ugye több 100 fok is van... ha ráteszem az 50 fokos bordára akkor semmi... már izzad pedig rendesen a borda is meg én is... annyit változtattam, hogy a 2k2 -es ellenállat helyett most 1k8-as van de volt már 2k4-es is, de hiába ez semmit nem csinál alacsonyabb hőmérsékleten... sajnos 2k2 -es nincs itthon... mit cseréljek benne, hogy alacsonyabb hőmérsékleten kapcsolgassa a relét?
köszi a választ!
Kicsit féltem, hogy ekkora teljesítményről lesz szó, valami szünetmentes ellátás kell, mert mi van ha elvágják betápom? Bár ehhez talán túl félősek, vagy sötétek. Szerinted négyszög nem lenne jó? Kicsit egyszerűbb a végfok, ha torzíthat. És talán a hatásfok is jobb, igaz a hangszórót meg jobban megviseli. Tölcsért méretezni kell? Vagy ide esetleg jó a hasra ütéses módszer?
Ok. Köszönöm, akkor neki is állok!
Félméteres fagyi! Hmmmm. Átkozott fogyókúra!
Hali!
Mérd meg, 50fokon az ic 2. lábán a feszültséget, utána azt, hogy be tudod e állítani a 3. lábon a trimmerrel ezt a feszkót, vagy valamivel kisebbet. Ha nem, akkor értelemszerűen változtasd valamelyik ellenállást. Ha csak kisebbet tudsz állítani, akkor vagy a 150KOhmost csökkentsd, vagy az alsót növeld, ha nem tudod addig leszabályozni akkor fordítva. Nézd meg azt is, hogy a tl431 anódján stabil e a feszültség!
Tökéletes lett köszi... 100k-ra kicseréltem és mostmár nagyon pontosan be tudom állítani...bár kicsit elszednvedtem vele... nem árt ha az ember feszejt is ad a kapcsolásnak ha azt várja, hogy működjön
De azért van egy dolog ami nem hagy nyugodni valamiért nagyon érzékenyen érinti a kapcsolást, hogy ha bedugok valamit a konnektorba mert akkor mindig kapcsol a relé.. de aztán vissza is.. tehát vsak egy pillanatra kapcsol be... :S ez mitől lehet.?
Zárd rövidre a C1-et és úgy próbáld. A beállitott kapcsolási pontot valószínűleg minimálisan után kell állitani.A C1-el soros ellenállást meg kell növelni többMohm-ra, különben túl nagy lesz a hiszterézis. De ugyanazt az eredményt éred el, ha a neminvertáló bemenet feszültségosztójának értékét csökkented.
Felesleges erősítővel meg hangszóróval szenvedni ! Sokkal jobban jársz, ha veszel gyári riasztó szirénát. Van 120 dB -es az már nagyon komoly (erősítővel meg sem közelíted), és 12 V -ról 1A alatt fogyaszt, tehát egy riasztó akksiról vígan elmegy (12 V/ 1,2Ah). Csak arra figyelj, hogy ne szem elé tedd, mert lefújják purhabbal, mielőtt megszólal.
Igazad lehet! És lehet olcsóbb is. Csak azt nem tudom mennyire elviselhetetlen. Ahol lakok, sajnos nem számíthatok arra, hogy átnéz a szomszéd, vagyis lehet ő néz át Mindenesetre kipróbálom hétfőn.
Köszi az ötletet!
A 120 dB az a fájdalom küszöb felett van, magyarul elviselhetetlen. Ha ezt szobába teszed, nem kívülre, biztosan nem marad meg mellette senki halláskárosodás nélkül.
Idézet: „Ha ezt szobába teszed, nem kívülre, biztosan nem marad meg mellette senki halláskárosodás nélkül.” No ez az, kintre (is) kell. Talán, több?
120dB már közel egy koncert és egy repülőtér között van Szerintem ha ez nem elég a betolakodónak akkor semmi.
Sziasztok
Tudnátok-e nekem ajánlani egy IC-t ami analóg jel multiplexálását végzi úgy, hogy a be és kimenetein negatív feszültséget is tud vinni. (audio célokra kellene) előre is köszönöm Üdv Izeg
Hello!
Ha az analóg kapcsolónak +- tápot adsz, akkor negatív feszültséget is tudsz kapcsolni.. (pld. CD4051 és +-7,5V. de nem egy minőségi darab.) Hiszen a feladat az, hogy a kapcsolt feszültség nem közelítheti meg a tápot.. üdv! proli007
Igazad lehet, ha bele gondolok, hogy teszem vissza a kocsiban az akkusarut
Üdv!
Helyettesíthető-e az LM301AN műveleti erősítő a TL071-essel? Mert van egy rossz Ganzuniv 2-es mérőműszerem, amelyben elszállt egy 5.1 V-os zener. És valószínűleg az LM301 is. Helyette raktam Tl071-est, és most azt csinálja hogy ha a forgókapcsolót - ba állítom akkor a mutató kimegy végkitérésig, ha kikapcsolom akkor nem megy le 0-ig. Csatolom a két IC lábkiosztását. Szerintem nem helyettesíthetőek. Ja és az LM301-esnél a Balance lábak mire szolgálnak? Kösz előre is!!!
A TL FET-bemenetű. Lehet, hogy ez is gond. A balance az olyan, mint az offset null. A kimeneti DC-nulla voltot lehet beállítani-eltolni ezzel a funkcióval.
Szerintem ugyanaz az LM301AP. De a biztonság kedvéért nézd meg a katalógust.
Van egy kezdő kérdésem.
A leválasztó trafó miben különbözik a klasszikus hálózati trafótól? Azt tudom, hogy az áttétel 1:1.De a kivitelben is van különbség? Szükségem lenne legalább egy 500VA esre. Szerintem venni fogok. Láttam is toroidot 17e ért. A suliban szabályozható volt. Mi főleg csak az asztalilámpához használtuk. Az ilyen tápforrásban ellenállásosan van megoldva az amplitúdó szabályozása, vagy inkább elektronikusan?
Sziasztok
Sajnos nem vagyok túl jártas az elektronikában. Ugyan villamos szakmám van, de nálam a villany, az 220-nál kezdődik. Szóval relék, jelfogók, mágneskapcsolók, motorok, trafók,stb. ezekről van fogalmam, de tranzisztorok, diódák, fatok, fetek, ic-k, meg mitudomén mik, ezekkel soha nem foglalkoztam. Szóval a kérdésem az lenne, hogy... Szeretnék előállítani magas frekvenciájú hangot, mondjuk olyan 10-40kHz(ultrahangot) számítógéppel, egy jelgenerátor programmal és valamilyen hangsugárzó eszközzel, Kutyariasztás céljából, estleg kipróbálnám szunyogra is. A fórumon olvasgattam hogy sokan készítenek ilyesmi ketyeréket mindenféle kapcsolási rajz alapján, de sajnos én ilyesmiket még soha nem csináltam, ezért maradnék ennél az egyszerűbb megoldásnál: Számítógép, program, hangszoró. A számitógépben alaplapi hangkártya van. Alaplap: GA-MA74GM-S2H kérdés: ez a hangkártya képes-e előállítani ezt hangot (10-40kHz) Innen töltöttem le a progit. neve: jelgen.zip http://www.hobbielektronika.hu/gyujtemeny/index.php?dir=programok Kérdés: Ez alkalmas-e a hang előállítására? (szerintem tök jó és nagyon egyszerű) A harmadik és szerintem a leg lényegesebb dolog a hangsugárzó. Kérdés: milyen hangsugárzót vegyek ami valóban tud ultrahangot(20kHz fölöttit) és alkalmas az állat riasztására, ilyesztésére, nevelésére, hogy kussoljon el, mardjon a picsáján vagy húzzon arébb. (bocs, de kissé ki vagyok már a szomszéd kutyájától). A negyedik legfontosabb kérdés, ha veszek egy ilyen hangszorót, (sokan a piezot emlegetik) hogy tudom összehozni a számítógéppel a normál genius hangszoróm mellé vagy ideiglenesen helyette? Gondolom a 2500ft-os genius hangszoróm nem tud 20kHz-et. Mondjuk van egy mini hifim amire ki szoktam küldeni a hangot zenehallgatásnál de nem hinném hogy az is tud ezen a frekvencián valamit is. köszi a válaszokat.
Hali!
Az a lényege a leválasztó trafónak, hogy a szekunder oldal független a földtől. Így ha meg is markolod az egyik végét nem lesz megrázó élményben részed, persze ha mind a két véget akkor... A szabályozható torroid úgy néz ki, hogy a vezeték egy sorban van tekerve és csak egy tekercs van, ennek a tekercsnek a tetejéről le van szedve a szigetelés, ahol egy "áramszedő" csúszik, így olyan mintha rengeteg megcsapolása lenne, és innen veszi le a változó feszültséget. Ez viszont nincs leválasztva a hálózatról, un. takarék trafó, autó trafónak is hívják.
Most tervezek egy kis apró segéd berendezést, tápegységhez és/vagy erősítőhöz. Amit tud jelenleg:
- Egy nyomógombbal ki-be lehet kapcsolni az egyik relés kimenetet (egy gombnyomásra a relé behúz, következő gombnyomásra elenged) - Méri a hűtőborda hőmérsékletét és ennek függvényében egy duál LED-del visszajelez. Alsó határ alatt zölden, felső határ felett pirosan, a kettő között pedig sárgán világít. - Jumperrel választható a védelem, hogy a felső határ elérésekor kikapcsolja-e a (már előzőleg bekapcsolt) kimenetet, vagy hagyja figyelmen kívül. Nos, annyi lenne a kérdésem, hogy hány fokra állítsan az alsó és felső határt? Arra gondoltam, hogy 0-tól 40C-ig zöld, 40és 70C között sárga, és a afölött piros. Esetleg más értékek? Javaslatokat várnék.
A biztonsági transzformátornak nem csak elektromos, de bizonyos mechanikai tulajdonságnak is meg kell felelnie.
Köszönöm a választ.Szerintem érdemesebb készen venni, esetleg erre specializálódott céggel megcsináltatni.És akkor a biztonság is garantált. Nekem oszcilloszkóp galvanikus leválasztásához kellene főleg. Úgyhogy a szabályozás nem is kellene.
De esetleg meglehetne úgy csinálni, hogy lenne közvetlen 230V és vele párhuzamosan egy szabályozható kimenet is.De mondom, nem az a lényeg. Mondjuk a 2A az azért jól esne, mégha a szkópnak nem is kell annyi.
Köszi ez pont megfelel, hiszen tizedfok pontossággal mér. :beka3:
Különvélemény?
Tudnátok ajánlani valamilyen olcsó és beszerezhető step-down táp IC-t? Paraméterek: bemenő fesz max +30~50V DC, kimenő pedig +5V és max. 300mA.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |