Fórum témák
» Több friss téma |
hello
köszi ezt majd leellenőrzöm még ...
szuper ...
nem is akartam h fordítson , csak ahogy én terveztem a - ívra akkor fordított volna... +- tápnál köszönöm a segítséget megyek építgetni
Hali
Ez a kapcsolas soha sem fog neked ket szimmetrikus jelet adni, mert az egyik fel erositese nem egyezik meg a masikkal. Neked ket teljesen egyforma erositest kell csinalni, hogy a ket kimenet kozott 180 fok kulonbseg legyen. Kb ahogy a mellekletben lathato. A diagramon ket teljesen megegyezo amplitudoju, de 180 fok fazisu jel talahato. A masik: lehetoleg keruld a Mohm nagysagrendu visszacsatolo elenallasokat, mert a bipolaris erositok bemeneti arama azert nem teljesen zero es ezert jelentos hofok driftet visz be a bemeneti aram hofokfuggese. Valamint a nagy visszacsatolo ellenallas es a szort kapacitasok jelentos fazistolast tudnak produkalni, ami raadasul frekvenciafuggo is. Udv Vili Ps : Meg annyi, hogy lehetoleg kis impedanciarol kell meghajtani a kapcsolast.
Hali
Egy dologra figyelj meg: az OPA kimeneti feszultsege nem tud lemenni 0 voltig. A minimalis kimeneti feszultseg kb. 40 mV. Esetleg lehetne alkalmazni valami rail-2-rail erositot (pl MCP6002) ami szinte teljes tapfesznyi kimeno feszultseget tud. Udv Vili
Szia,
Koszonom Neked is a segitseget es a rajzot, tenyleg rendesek vagytok. Bizony igazad van, ha a frekvencia valtozik akkor neha kisse elmaszik a ket jel, illetve az erosites merteke is aszimetrikus. Holnap nekiugrok ismet es kijavitom ezeket a dolgokat. Kozben hadd kerdezzem meg milyen progit hasznaltal a rajzhoz es a szimulaciohoz?
hello
köszönöm ... Megcsináltam működik :O) Nekem nem kell soha h 0 v legyen rajta ... de köszönöm az infót Még egyszer köszi mindenkinek
TINA. A Texas honlapjarol ingyen letoltheto.
Hello! U=10mV, f=100MHz, ezt szeretném fel erősíteni
1-2V-ra. Melyik Műv. erősítővel tehetem meg? ÜDV!
Sziasztok. Az kellene megoldanom hogy minél kisebb tokozású tranyó vagy fet segítségével +5V jellel kapcsoljam a +11,1V li-polimer feszültségét amivel egy Fet lenne kapcsolva és az pedig a motoromat kapcsolná az Airfost fegyverembe.
Hello!
Használj pld. IRLR024N-es Fet tranyót. Ezek a típusok, logikai szinttel vezérelhetők. (Logic-Level Gate Driver) De mi köze ennek, a műveleti erősítőhöz? :no: üdv! proli007
Üdv
Régen kaptam ezt a rajzot az erősítésről. Kérdésem az lenne, hogyha (lm324N erősítőnél) az IN+-ra egy akku cella (+)-jét IN--ra az akku (-) pólusát kötöm attól az még erősíteni az ellenállásokkal beállított értékkel? Összerakott akkupack sorba kötött celláinak feszültségét szeretném külön-külön megmérni PIC-cel némi erősítés után, anélkül hogy szét kellene bontani. Ugye a problémám az hogy az egyik cella negatív pólusa az a másik cella pozitív pólusa. Köszi.
Hello!
Meg kellene ismerkedni, a műveleti erősítők alapkapcsolásaival. Számodra, a 3.2.4-es kapcsolás a megfelelő.. üdv! proli007
Köszi
Csak az a bajom hogy ez feladatsor és nem magyaráz semmit, hogy mekkora az erősítés stb. Ebben a kapcsolásban ha az IN+-ra akku cella + pólusát (ami egy másik cella negatív pólusa) rákötöm és az IN--ra a cella negatív pólusát (ami a mellette lévő telep pozitív pólusa) rákötöm akkor mekkora lesz az erősítés? Hogyan lehet kiszámolni? Köszi segítséget.
Hello!
Csak azért tettem fel ezt az oldalt, mert itt találtam meg elsőre a kivonó erősítő rajzát. - Ez az áramkör egyben tartalmazza, az invertáló és neminvertáló erősítőt. - Ha az Ub bemenetet a GND-re tesszük, és csak az Ua bemenetet vezéreljük, akkor invertáló erősítőt kapunk. Az erősítés=-(R3/R1). Azért mínusz, mert fázist fordít. - Ha az Ua bemnetet tesszük a GND-re és az Ub bemenetet vezéreljük, akkor neminvertáló erősítőt kapunk. Ebben az esetben, az erősítés=(R3/R1)+1. Láthatóan az erősítés nagyobb mint előző esetben, de Ub bemenetről azért nem nagyobb, mert ilyenkor R2/R4 feszültségosztóként működik és ez csökkenti a bemeneti jelet pont annyira, hogy Ub bemenetről is pont akkora lesz az erősítés, mint Ua bemenetről. Csak ez nem invertál. - Így a két bemenet különbségi jele (..szor az erősítés) jelenik meg az Uki és GND pontok között. - Ha pld. minden ellenállás azonos értékű, akkor az erősítés mind két bemenetről azonos és egyszeres. Az erősítést R3/R1 viszonyával lehet beállítani, de R1-nek R2-vel R3-nak R4-el azonosnak kell lenni. - Az erősítő felhasználja az IC közös módusú (CMRR) elnyomását, így a kimeneti jel kissé mindig pontatlan lesz. A közösmódusú jel elnyomás, csak addig működik, míg a bemeneti feszültség nem lépi túl az IC bemeneti feszültség határát. (pld. ha az erősítés egyszeres, és a tápfeszültség 5V, akkor az IC bementi feszültsége, nem lehet nagyobb mint kb. 0..4V. De mivel a bemeneten R2/R4 2:1 arányú osztó van, így a maximális azonos módusú jel 0..8V. (Közös módusú jelnek azt nevezzük, mikor az Ub és Ub bemenetet összefogjuk, és egyszerre vezéreljük a két bemenetet, a GND-hez képest. Így a bemenetek között a differencia mindig nulla, de a bemenetu feszültségek a GND-hez viszonyítva nő. Így a kimenetnek is nulla feszültséget kellene mutatnia, de a CMRR hiba miatt nem lesz az.) Remélem, így már érthetőbb. Nézd át az invertáló és neminvertáló erősítők jellemzőit, és hasonlítsd össze a kapcsolással.. üdv! proli007
Hello!
Általánosságban +- tápfesz mellett lehet, de ez alkalmazás (kapcsolás) függő dolog. üdv! proli007
Sziasztok,volna 1 kérdésem.Nem tud valaki 1 kapcsolási rajzot KA4558-as IC-hez ?ez is 1 műveleti erősítő.
adatlapját berakom
Hello!
Nem egészen érthető a kérés. "Ez is egy műveleti erősítő" írod, és valóban az. Tehát egy általános használatú eszköz. Tehát szinte bármely általános műveleti erősítős kapcsolás megfelelő számára. Gyakorlatilag a belseje megegyezik a TEXAS TL072-vel, kivéve, hogy a bemenetén PNP tranyó van, nem Fet. A tápfeszültsége, viszont +-22V ellentétben az általános +-18V feszültséggel. Az emelt tápfesz miatt esetleg egyes tápegységekben jobban használható. (Már amennyiben ez a tápfeszültség igény felmerül.) Valaminek az alkalmazhatóságát nem más, mint az eszköz paraméterei és az eszközzel szemben állított igények határozzák meg. üdv!
Sziasztok!
Előfok tervezésében vagyok éppen és tanácsot szeretnék kérni az lenne a problémám hogy szeretnék egy hangerő/gain szabályzót bele ami 0állásban néma középen 0dB és a legvégén pedíg 15dB meg lehet e ezt oldani vagy csináljak inkább egy külön hangerő szabályzót meg egy olyan erősítőt aminek szabályozható az erősítése? megoldható e ez egybe a leírt módon vagy egyszerűbb külön építanam? előre is köszi!
Hello!
A második megoldás ésszerűbb. Alapvetően egy szintszabályzó és egy ezt követő hangerő szabályzó alkalmazása a célszerű. Így az első fokozat erősítés beállításával a bejövő szintet az erősítő érzékenységéhez állítod (lineáris potit alkalmazva), és a tényleges hangerőt ennek kimenetén állítod egy log-os pitival. üdv! proli007
Sziasztok
Az lenne a kérdésem, hogy a rajzon látható kapcsoláshoz, milyen típusú IC-t ajánlanátok. Jelenleg TL071-el üzemel, +9v-ról. Ez egy harmonikában van, ezért a mikrofon (electret) kb. maximumra van vezérelve, vagyis az IC elég nagy bemenő feszültséget kap. Persze fontos a dinamika, halk játék közben is kell vennie a részleteket. A TL071-el az a gond, hogy max 1x-es erősítéssel tudom használni, jelenleg nem pont így, hanem invertáló üzemben. Kérdés, hogy a 9v-ról, a rajz szerinti kapcsolással, milyen IC az, amivel még torzítás nélkül, nagyobb kimeneti jelet kapok. Maradjak a fetes bemenetűnél, vagy jobb lenne tranzisztoros típus? Üdv mindenkinek: Süszi
Hello!
Hát ha semmi nem az, ami a rajzon van, akkor miért nem annak tetted fel a rajzát, amit használsz? - Tehát, most az a gond, hogy a TL egyszeres erősítés mellett is túlvezérlődik, vagy nem elég a TL kimeneti feszültsége? - Mert alapvetően a kimeneti jelet, a bemenet CMRR elnyomási tartománya (Input Common Mode Voltage Range), és a kimenet maximális feszültsége (Output Voltage Swing) és természetesen a tápfeszültség nagysága fogja meghatározni. Az adatlap ezeket az adatokat ugyan +-15V tápfeszültségre adja meg, de lehet belőle következtetni. Tehát a kivezérelhetőség a bemeneten plusz irányban elérheti a tápfeszt, negatív irányban (GND) kb. 3V-al elmarad. Tehát a bemenetet, 3V..9V tartományban lehet vezérelni. A kimeneten ez (mondjuk 10kohm terhelés mellett) kb. 1,5V-al marad el a tápoktól, így a kimenet, 1,5V..7,5V között mozoghat. Egyszeres erősítésre nézve, nem léphetjük át egyik határt sem, így a jel 3..7,5V közötti tartományban mozoghat maximálisan. Ez a váltó jel csúcstól csúcs értékére vonatkozik. Ez ki és bemeneten kb. 1,5VRMS értéket jelent. (De a műveleti erősítő egyenáramú munkapontját, nem Ut/2-re (4,5V-ra), hanem 5,2V-ra célszerű megválasztani. Tehát ez a maximális kivezérlés, ahol semmi dinamika tartomány nincs. Ha ennél jobbat akarsz, akkor vagy nagyobb tápfesz, vagy Rail-to-Rail típusú műveleti erősítőre van szükséged. (de egyáltalán a mikrofon képes ekkora jel leadására? Nem torzít az előbb be és azt hallod? üdv! proli007
Hello!
(Közben el kellett mennem..) Ha az erősítő kapcsolásod invertáló módú, akkor jobb a helyzet, mert a bemeneti CMRR tartományt nem kel figyelembe venni, tekintettel arra, hogy a vezérelt bemenet a virtuális földponton van és marad a vezérlés hatására is. De a kimeneti jellemzőket akkor is figyelembe kel venni. Tehát érdemes szkópon megnézni, hogy a túlvezérlés határolása szimmetrikus legyen.. Ha jobban kivezérelhető eszközt szeretnél mint a TL, akkor használj MC33201D IC-t, itt kapható is. De a dinamika tartomány többletet akkor is érdemes szem előtt tartani. üdv! proli007
Köszönöm a válaszokat.
Most fázisfordító kapcsolásban használom a TL071-et. Nekem így is jó lenne, csak a kis kimeneti jelszint miatt szeretnék módosítani. Nincs mindig lehetőség arra, hogy a saját kis keverőnket bekössük a láncba, viszont a vonalszinthez a mostani kapcsolás gyenge. Nem a mikrofon torzít, ha 1x-es, vagy kisebb erősírést állítok be, akkor nincs baj. Ha növelem az erősítést, akkor kezd torzítani. Sajnos ez már 2x-es erősítésnél is hallható. Pedig az elegendő kimenő jelszinthez, ettől nagyobb erősítésre lenne szükség. Ezért tettem be ezt a kapcsolást, hogy ebben az esetben, lehet-e jobb a helyzet. Ez egy gyári harmonikamikrofon rajza, persze több mikrofonnal. Sajnos az IC-t nem tudtam beazonosítani. Ha azt mondod, hogy kell neki a +-15volt, akkor csinálok hozzá olyan tápot. Kérdés, hogy melyik kapcsolással tudok jobb eredményt elérni, invertáló, vagy nem, valamint fetes, vagy bipoláris tranzisztoros legyen az IC bemenete. Köszönöm.
Hello!
- Mekkora nálad, a vonalszintű bemenet? Mert ha 0dB-hez 775mV tartozik, akkor ennek jelenleg is +6dB a kimeneti szintje. De általában vonalszintű kimenet jele szokott 0dB körül lenni. Egy vonalbemenetnek, meg 50..100mV már elég szokott lenni. Én eddig, csak profi cuccoknál (vagy nagyon régen) láttam 600ohm-os és +6dB-es ki-bemenetet. Ez is általában a végfokok bemeneti szintje szokott lenni. - De ha a gyári kapcsolásban bármilyen IC is van, akkor is a tápfeszültség fogja elsődlegesen meghatározni a maximális kimeneti szintet (kivét ha trafó van a kimenetén) Abszolút maradék mentes esetben is, ha 9V a tápfesz, akkor ebbe kell beleférni a jelnek csúcstól csúcsig. Így, az RMS érték, nem lehet több 3,16V-nál. Egyszóval nem egészen értem, hogy miért nem elég a kimeneti jel.. (Egyébiránt nemigazán hiszem, hogy spec IC-t használnának.) - Ha invertáló kapcsolást csinálsz, akkor a mindegy, hogy a bemeneten Fet vagy mifene van. Tehát csak a kimenet kivezérelhetősége számít. Ha a terhelhetőséget nézzük (tehát ha az lenne a gond, hogy a következő fokozat terhelné a műveleti erősítőt és azért nincs megfelelő nagyságú kimenőjel), akkor közel a legjobb az NE5532, mert annak kimenő ellenállása elég alacsony. - A +-15V-helyett esetleg célszerű két db. 9V-os elemet használni. 5532-vel elvileg kb. 5V RMS kijöhet belőle. Ha ez nem elegendő, akkor nem tudom mire lenne szükség. (Ha a +-15V-ot, valami konverterrel állítod elő, akkor az biztosan zajongani fog) üdv! proli007
Van otthon egy keverőerősítőm. Ha rákötök a szimmetrikus mikrofonbemenetre egy mikit, akkor a csatorna és master hangerő is kb félállásban van, ilyenkor kellemesen, megfelelő hangerővel szól. Ha a harmonikát rákötöm a vonalbemenetére, akkor az említett két potit, több mint 3/4-re kell tekerni, kb. ekkora hangerőhöz, mint amit a mikrofon produkál. Múlt héten a szegedi művház komoly keverőjét is fel kellett csavarni, majdnem maxra, hogy hallani lehessen. Ezért gondoltam, hogy esetleg kicsi lehet a kimeneti jelszint. Volt nemrég egy kis Alesis keverőm, annak akkora volt a kimenetije, hogy 1/4 master és fél csatornaállásban, iszonyat hangerőt tudott a 2x90-es végfok. Akkor igazán mindegy, hogy invertáló, vagy normál kapcsolásban használom, ezek szerint a rendes tápfesz lenne a megoldás? A gyári keverők ezért tudnak akkora kimeneti jelet produkálni torzítás nélkül?
Ha +-15voltról használnám, trafós, stab IC-s tápot csinálnék neki, most is adapterről megy, 9v-os stabbal. Elemmel nem kínlódok. A kimeneten a rajzon lévő 10µF-os után, van egy 10k poti és innen egy 680 ohmos ellenálláson megy a kimenetre. Mellékeltem a saját, invertáló változatot is.
Hello!
Itt azért több gond is lehet.. - A rajzodon a bemeneten, a három ellenállás után, szükséges egy kondi (pld. 100nF), mert így a műveleti erősítő egyenáramot is erősít, ez eltolja a munkapontot. Az IC kimenetén féltápfeszültséget kell mérni egyenáramban. - A "gyári rajzon is ott vannak a kondik. De az nem Elektret mikrofonhoz van készítve, mert a mikrofonnak nincs tápfeszültsége. Nálad a mikrofon táplálása, hogyan van megoldva? - Az erősítő kimenetén, a poti előtt is kell egy kondi (pld. 10uF), hogy az egyenáramú jelet leválassza. - A szimmetrikus mikrofon bemenetnek elvileg 600ohm a bemeneti ellenállása, és csak akkor erősít rendesen, ha arra szimmetrikus jel érkezik. Tehát nem célszerű oda vezetni a jelet, célszerűbb egy LINE bemenetre. A mikrofonerősítő kis bemeneti ellenállása, erősen terhelheti a jelet. - Gyanítom, nem a tápfesz miatt tudnak kellő kivezérlési jelet adni az erősítők, hanem mert megfelelően vannak illesztve (feszültségben és impedanciában) a ki és bemenetek. üdv! proli007
Igen, a rajzról kifelejtettem a kondit, 10µF-os van a poti után. Az ellenállások előtt vannak 1µF-os kondik, tehát az electret kapszulákról a tápfesz le van választva, csak azt sem rajzoltam be. Ha így is kell a kondi, akkor tudok még utána is tenni egy 10µF-ost. Átjavítottam a rajzot kiegészítve, így néz ki most, csak 5db mikrofonnal.
Egyébként a vonalbemeneten használom, a mikrofonbemenetet csak a hangerő miatti összehasonlításra írtam. Esetleg mit gondolsz, ha kisebb erősítést állítanék be és csinálnék neki szimmetrikus kimenetet, akkor lehetne használni a mikrofon bemeneten is? Vagy még a poti után is tegyek egy kondit sorosan és zárjam le egy párhuzamos ellenállással. Mert ugye, most a poti állásától függően, változik a kimeneti impedancia is. Bocs a tudatlanságért, de nem tanultam az elektronikát, csak magamat képezem a szabadidőmben, de azért szeretnék valami tökéleteset alkotni. Azt mondják, már így is az a kijövő hang alapján, de én tudom, hogy még nem az. Köszönöm a segítséget.
Hello!
- Ha a bemeneten van kondi, akkor az ellenállások után már nem kell. (Megspórolhattuk volna ezeket a tisztelet köröket, ha a tényleges rajzot tetted volna fel..) - Ha a kimenti impedandiát a poti állásától függetlenül szeretnéd tartani, akkor tegyél a poti után még egy egyszeres erősítésű invertáló fokozatot - Szimmetrikus kimenet felől akkor gondolkodnék, ha így nem megfelelő. De először meg kellene próbálnod az NE5532-őt nem? üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |