Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   933 / 3985
(#) vladcepes válasza moltam hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Nekem is bekeretezi de csak amíg el nem küldöm a következőt.
Hogy kell lemérnem?
A műszert hova rakjam? Ohm mérésre?
És csak simán rárakom a mérőműszer egyik felét a hangszóró egyik felére a másikat a másikra? vagy hogyan?
(#) moltam válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

A műszert ohm mérésre, 200 ohm os méréshatárra kapcsolod, és a hangszóró két kapcsához érinted a mérőcsúcsokat.
(#) vladcepes válasza moltam hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

120.7 et mutat. Akkor ez mennyi? hogy kell kiszámolni?
Na és mekkora ellenállást kell sorba kötni a hangszóróval? Mert ebböl a 120.7 böl én nem értek semmit.
Köszöntem a segítségeteket.
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

És ha esetleg úgy nem lesz jó és potival szeretném kipróbálni akkor abból mekkora kellene?
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Mérj le egy ismert értékű ellenállást. Biztosan van otthon ilyen. A kijelzett értéket hasonlítsd össze a valós értékkel. A digitális műszer közvetlenül mutatja az ellenállás értéket. Ha 200 ohm-os méréshatárra kapcsoltál, akkor 120 ohm-os a hangszóród.
(#) luczó norbert hozzászólása Júl 18, 2010 /

sziasztok norbi v.ok...adott egy 2.5v6 calibra motor(c25xe)....van egy 93-as hibakódom:hall effect schwitch low voltage......de nem folyamatosan világit a check hanem idönként fél percre felvillan....ha jol tudom holtpont jeladó a bünös 3vezertékes bosch...kiis vettem megtakaritottam,kimértem a középsö és az egyik szélsö csati között folytonosságot mértem....baj?mit mérjek-tegyek?köszönöm
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Így van még egyszer megnéztem 200 ohmosan mértem és 120,7 et mutatott.Tehát 120 ohmos ellenállást kössek sorban a hangszóróval? Ha esetleg az még mindig hangos akkor tegyek be egy 70 körülit? és így tovább? Addig amíg megfelelő lesz a hangja?
Ha potit akarok kötni akkor ugyan úgy legyen 120 ohmos a poti?
(#) mate_x válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Szia!

Potiból inkább 1kohmosat tegyél be, ezt addig tekered, amígy nem lesz meg felelő számodra a hangerő.
Ha 120 ohmos potit tennél bele, akkor csak a hangerő feléig tudnád állítani a hangerőt, 1kiloohmossal pedig széles határok között.

Üdv.:
mate_x
(#) kismuk2 hozzászólása Júl 18, 2010 /

Szerbusztok
segitsetek hol lehet kapni a laminálható fotóérzékeny foliát
(#) mate_x válasza kismuk2 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Szia!

Ilyen fóliáról én még nem hallottam(javítsatok ki ha létezik).
Ha fotós eljárással akarsz nyákot csinálni, akkor Positiv 20-szal le kell fújnod, majd száradás után jöhet a világítás.
Ha érdekel honlapomon van róla írás, hogy szoktam én csinálni.

Üdv.:
mate_x
(#) maTaKee válasza kismuk2 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Helló!
Pl.:Bővebben: Link

de csak a google-be írtam bele azt, hogy "fényérzékeny fólia" és rányomtam a keresésre.
(#) peti13 hozzászólása Júl 18, 2010 /

Sziasztok! Terveztem egy nyákot egy erősítőhöz, csak több szem többet lát elven nem tudna esetleg valami képzettebb fórumozó ránézni és áldását adni rá, illetve kiszúrni a kezdő hibákat? Nagyon megköszönném. Csatolom a kapcs. rajzot és a nyáktervet .LAY-ban és JPG-ben is. Köszönöm, ha valaki veszi a fáradságot és megnézegeti

UI: a kapcs.rajzot BSS-ről szedtem és az ott látott elven terveztem, tehát a tranzisztorok alul vannak a panelon és úgy lehet felrögzíteni őket. Ha valakinek van már kész nyákterve vagy jobb ötlete ennél mindent szívesen várok

Üdv!
(#) peti13 válasza peti13 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Őőő... Valamiért nem törölte az előző fájlokat... Az utolsó három az érvényes... Elnézést.
(#) deef hozzászólása Júl 18, 2010 /

Sziasztok !

Arra szetretnék választ kapni, hogy miként tudok megfelelő feszt előállítani pl. 12,3V zenerrel, és vele szembe kötött diódával, ill. ha nem is ez az érték jön ki, de hogy tudom kiszámolni, meghatározni a bizonyos zenerrel szembekötött dióda eredő feszét ?
Lehet, hogy nem tudom pontosan elmagyarázni mit akarok, de remélem, megértitek.
(#) BEMcorp hozzászólása Júl 18, 2010 /

Sziasztok!

A kérdésem a következő: ha fogom ezt a peltier-elemet (Bővebben: Link), és rákötöm az autó 'hálózati' 12-14V-ját (valami bika kábellel), kell valamilyen áramgenerátor, vagy működik anélkül is?
(#) BEMcorp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Köszi!
A kocsiba szeretnék valami egyszerű léghűtés (klímának azért még nem nevezném...), a bejövő levegőt valamennyire talán lehűtené, a melegoldal hűtését meg a motortérben óriáshűtőborda+ventillátor oldaná meg.
Köszi a segítséget!
(#) proli007 válasza deef hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Hello!
Ha jól értem, egy zénerrel sorba kötött diódáról van szó.. (a "szembe" gondolom azt jelenti helyesen, hogy míg a zénert záró irányba, addig a diódát nyitóirányba kell kötni)
- A zéner könyökfeszültsége (mint ahogy a diódáé is) függ, az átfolyó áram értékétől. Zéner esetében, ez az adat vagy szerepel az adatlapon, vagy 5mA mellett értendő. De a könyökfeszültségnek egyébiránt szórása is van.
- Szilícium diódák nyitófeszültsége, kb. 700mV körül van, de ez is függ a dióda maximális áramától, valamint a pillanatnyi áramértéktől.
- Tehát alapból, a zéner feszültségéhez, soros diódánként, kb. 700mV-ot kell hozzáadni, így megkapod az össz feszültséget. De mérni az adott kapcsolásban a legcélravezetőbb.
(Mindkét eszköznek még hőfüggése is van.)
üdv! proli007
(#) kadam hozzászólása Júl 18, 2010 /

üdv! Találtam itthon egy ősrégi NYÁK-ot, s benne egy 2N 3055/5 nevű tranzisztort. A nevén kívül annyit írtak még rá, hogy: 1988. Elképzelhető, hogy akkor gyártották?
Tudom, nem a világ legfontosabb kérdése ez, de kíváncsi vagyok. Bocsi ha esetleg valakinek útban lenne a hozzászólásom.
(#) vladcepes válasza mate_x hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Szia.
Köszöntem szépen.
Holnap remélem ki is próbálom.
Még arra is gondoltam hogy rakok bele egy (3-részes kis toló kapcsolót vagy minek mondják-ami a lakás telefonokban is szokott lenni) és akkor az egyikhez kötök 120,másikhoz 60,harmadikhoz 30 ohmos ellenállást és akkor csak oda kapcsolom ahova akarom.
Ez is jó lenne?
(#) Orion90 válasza kadam hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Igen. Kb. 20-30 éve gyártják.

Használj inkább potenciométert. Kényelmesebb, folyamatos beállítást biztosít.
(#) kadarist válasza Orion90 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

A hatvanas években dobták piacra a 3055-öt, úgyhogy nem mai gyerek ez a típus.2N3055
(#) kadam válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

hűű 15 A :eek2: Ez tud valamit. Kíváncsi vagyok működik-e még.
(#) kadarist válasza kadam hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

De 55V-os kollektor-emitter feszültségnél már csak 2A a megengedett maximális árama. Ezt azért figyelembe kell venni. A 115W-os max. teljesítményt nem szabad túllépni.
(#) kadam válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Ha túllépem akkor tranzisztorból átmegy szúnyogriasztó gyertyába Most nem is jönne rosszul.
Köszi a segítséget.
(#) exabit hozzászólása Júl 18, 2010 /

Hali! Egy egyszerű trafó szekunderét szeretném egyenirányítani. (A trafón zöbb leágazás is van 3-30 voltig és kb 2-3 amperrel terhelhető) Amim van graetz hidam az 600V/15A-es. A kérdésem hogy mennyire gond ha a graetz ennyire túl van méretezve?
(#) kadarist válasza kadam hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Szívesen!
(#) kadarist válasza exabit hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Szia!
A nagy feszültségű diódákon egy kicsit nagyobb feszültség esik, mint a kisebb feszültségűeken. Ez veszteségként jelentkezik, de a gyakorlatban nem szokott problémát okozni.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

OKÉS köszöntem.
A potinak csak két lábát kell használni ugye?(ebben az esetben).Középső és egyik szélső igaz?

Igen, igaz, középső-szélső.
Következő: »»   933 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem