Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   579 / 2499
(#) varttina válasza Mayan hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Megépítettem a kapcsolást. Hogy közel tápfeszültségig ki lehessen vezérelni a R1 helyére egy-egy 300 ohmos ellenállást raktam. Így viszont megnőtt az áramfelvétel, és lecsökkent a bemenő impedancia. Ahhoz, hogy jó hatásfokkal működjön az áramkör, R1 helyére áramgenerátort kellene rakni.
Az bal alsó tranzisztor BD241.
(#) csovalek hozzászólása Júl 24, 2010 /
 
Hello.
Lenne egy egyszerű kérdésem,
a balance potit a következőképen gondoltam megoldani egy erősítőben:
3 láb jobb és bal oldalra a jelet raknám a középsőre pedig a földet.
Most szerintetek mekkora értékű poti lenne jó? Én 100k ra gondoltam.
A másik, ha eltekerem az egyik csatorna pont a földön lesz, ami rövidzárnak felel meg.
Szerintetek megoldható így, és nem lesz gond ebből tartósan sem?
Ha pedig így nem lehet megoldani akkor hogy kell bekötni a balancet?
Üdv.
(#) J-O-E válasza csovalek hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Egyszerűen: jobb és bal oldali bemenőjel sztereo potira egymásnak ellentétesen bekötve, és kész a balance szabályzás.
(#) Mayan válasza varttina hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Probaltam ezt en is de nem gyozott meg. Tul nagy nyugalmi aram kellett neki hogy szoljon valahogy. A mostani diodas bufferem 25mA mellett is csodalatosan szol, es nagyzenekaron sem gabalyodik bele a zenebe.
(#) melorin válasza varttina hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Milyen véletlen, épp tegnap került a kezembe egy aránylag régi erősítő, és kitudtam menteni belőle kondikat és potmétert.

Találtam benne 0.68µF 100V WIMA MKS kondit vagy 8db-ot.
Szerintetek ez jófajta kondi bemenethez?

Bekötöttem a potit, és furcsa dolgot tapasztaltam. Ha a két szélső állásba van tekerve, akkor jó, de ahogy elindul középállás felé, elkezd zúgni/búgni a hang, mintha leesne a test a bemenetről. Ha a testpontot a poti fémtestéhez érintem, a búgás megszűnik. Viszont így az erősítő fémházán lévő hálózati földelés összeér az erősítő nullájával. Ez nem baj?

Na meg mire elvittem a bemenő jelet az erősítő hátuljától az előlapon lévő pótméterig(árnyékolt kábellel), onnan meg vissza az erősítő hátuljánál lévő bemenethez, megőszültem, és túl sok lett a kábel, halkan hallatszik egy kis bizsergő hang, ami növekszik, ha a trafóhoz közelítem az ÁRNYÉKOLT kábelt. Mi lenne ha nem lenne árnyékolt?!!

Most azon gondolkozok, hogy egy lemezzel el kéne választani a trafót a dobozon belül. Ehhez bármilyen fémlemez, mondjuk alu lemez megfelelő? A lemezt a földeléshez kössem, vagy a GND-re?
Kezdek beleőszülni ebbe az erősítőbe...Túl sok az opció, és a "mi van akkor ha"...
(#) Doncso válasza csovalek hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Ha így oldod meg, akkor maximálisan feltekert hangerő potinál, és ekkor egyik irányba eltekert balance potival gyönyörűen rövidrezárod a jelforrásod kimenetét.
(#) Directors válasza melorin hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Szia!

Én úgy tudom,hogy erre a célra csak fém lemez a megfelelő és a GND-hez kell kötnöd.Azért várd meg a szakik véleményét is.
(#) varttina válasza melorin hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
WIMA MKS-t még nem próbáltam, úgyhogy nem tudok róla véleményt mondani, viszont azt hallottam/olvastam, hogy sokakanak bevált csatolókondiként.
Egyre ritkábban használok árnyékolt kábelt. Helyette inkább sodort érpáron viszem a jelet. Legutóbbi erősítőmnél a hálózati trafó középre került, hogy meg ne szórja a bemenő jelet, a két bemenet a hátlap két szélén kapott helyet.
(#) Gery hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy belefogtam ennek a végfoknak a megépítésébe. Az erősítőbe amibe belekerül feltétlenül szükségem van jack kimenetre fejhallgatóhoz, és ahhoz kaptam ezt a kapcsolást. Na most a jack aljzaton ott a jobb, a bal és a föld ami közös. De ennek a végfoknak a hangszórókimenete nem a rendes föld. Ezt most hogy tudom megoldani? Vagy az O4 vagy O5 kimenet 2 végfok esetén összeköthető?

Üdv.:Gergő
(#) Kovidivi válasza Gery hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Amit éppen építesz, az hidalt kapcsolású erősítő. A két végfok ellentétes fázisban üzemel, így kétszer akkora feszültséget tud a kimenetre juttatni, mint a nem hidalt, és földfüggetlen a kimenet! A fülhallgatót pedig oda kell csatlakoztatnod, ahova a hangszóró is csatlakozna. Annyi lesz az eltérés, hogy a második linkeden lévő kapcsolásnál az AMP L csatlakozik az O4-hez, a GND pedig az O5-höz, és ezt ne kösd össze a végfok GND-jével, mert annak nem lenne jó vége!
Egyébként ha kipróbálod, akkor az O4 és a GND közé is kapcsolhatnál hangszórót, és az O5 és GND közé is, csak fordított polaritással, a hídkapcsolásból adódóan.
(#) Gery válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
A kimeneteket és a GND eszembe se jutott összekötni, ezért kérdeztem. Akkor ha jól értelek a két végfok O5-ös kimenetét összeköthetem, igaz?
(#) melorin válasza melorin hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Azt hiszem hanyagolom ezt a potit. Tegnap este hallgattam vele zenét, és feltűnt, hogy olyan lágy a hang, és ma megmértem RMAA-val. Az eredmény a képen magáért beszél.
Közben betettem egy aluminium lemezt a trafó és az erősítő közé. Úgy tűnik eltűntek a zavarjelek. Csak még mindíg nem tudom, hogy a GND-t vagy a védőföldelést kössem a lemezre. Most a GND van rákötve, de nem a csillagpontból, hanem a trafóból kijövet.

fr.png
    
(#) Hellboy hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Sziasztok. A kérdés mit szóltok hozzá? Ez az én fáradozásaim eredménye, csak rövidzárvédelem nincs benne.
(#) fleta válasza Hellboy hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Jól szól? Milyen kapcsolás? Nem a KD féle ugye?
(#) Dióda válasza melorin hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Most kiakadnak egy páran rajtam de nekem spec eggyik sincs rákötve a testre.
Igaz vaslemez a doboz de se a földelés se a gnd nincs a dobozra kötve. Sőt mitöbb nekem minden el van szigetelve a végfokomban. Legfőképp mert a végfok (tda7294) bordától szigeteletlen és a borda negatív tápon van. Én elszigeteltem mindent így a doboz csak van magában és burkolati szerepet játszik elektromos nincs csak max árnyékol de rákötve semmi .
(#) lamalas válasza J-O-E hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Idézet:
„SATA kábel szalag kábel, analóg jel továbbításra nem igazán alkalmas.”


Az SATA kabel is tokeletesen alkalmas kisfrekvencias analog jelek tovabbitasara, nyugodtan hasznalhato erositon beluli kisjelu(!!!) reszek kabelezesere.
(#) Alkotó válasza melorin hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Az alumínium lemez elekrosztatikus zavarok ellen nyújthat védelmet. De a trafónak általában mágneses zavarai vannak, ami ellen vaslemez kell. Elég pár tized vastag, pl. a konzervdoboz anyaga.
A GND-re kell kötni, méghozzá a csillagpontból.

Védőföld (védővezető) egyáltalán nem kell egy kettős szigetelésű erősítőbe. Olyannyira nem kell, hogy kifejezetten ártalmas.

Fogalmam sincs milyen a bekötés és a kapcsolás, de valószínűleg nem maga a potméter okozza a problémát, hanem a hozzá kapcsolódó fokozatok impedanciáinak illesztetlensége, illetve ezeknek az impedanciáknak a változása a potméter hatására.
Mikor az RMAA val mérsz, akkor a hangkártya ki és bemenetei illeszkednek a fokozatodhoz, ami egyáltalán nem biztos, hogy hasonló a tényleges fokozatok impedanciáihoz.
(#) J-O-E válasza lamalas hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Lehetséges alternatívák közül nem a legjobb audió kábel a szalagkábel, és hogyan forrasztod?
És hogy fog kinézni? De persze mindenre használható még végfok táphoz is kötegben vagy digitális jeltovábbításra PC-ben SATA felületre.
Remélem érted a viccet.
(#) lamalas válasza J-O-E hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Idézet:
„Remélem érted a viccet.”

Ertem en, csak nem igazan latom ertelmet ezen viccelodni. Hisz az teljesen felrevezeto informacio, hogy az SATA kabel nem igazan alkalmas analog jel tovabbitasara. Ugyan miert nem alkalmas had kerdezzem mar meg?

Idézet:
„... és hogyan forrasztod?”

Gondolom ez a kerdes is vicc akart lenni...

Idézet:
„És hogy fog kinézni?”

Szerintem jobban mint a kesze-kusza huzalozas amit neha napjan latni lehet egy-ket fenykepen. Csak esszel, pontosabban jozan esszel, elore megtervezve kell kabelezni es akkor normalisan fog kinezni.
(#) misi22 hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
üdv! én egy ujj tag vagyok és lenne egy kérdésem lehet nem ide tartozik.
kérdésem a következő:van kettő 2*50 Watt erősitöm az egyik az gyári a másikat úgy csináltatam és eszt a kettőt szeretném össze kötni úgy hogy egy hangerő szabájzoval szabályózam a kettö erösitöt meg hogy mind a kettő erösitöre rá kösem a számitogépet ez hogyan lehetséges??
u gy akarnám meg csinálni mintha egy erösitöm lenne.
van 4 db 100 w hangfalam és mind a négyen akarnám hallgatni a zenét!


várom válaszotokat!
(#) J-O-E válasza lamalas hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
A SATA kábel két lehelet vékony műanyag fólia közé laminált réz fólia, laminált szalagkábel!
Ember biztass még másokat is a használatára, és légy szíves tegyél fel képeket te hogy forrasztod az audio jel továbbítására
Egyébként megnézhetted volna a témával kapcsolatos hozzászólásaimat, én is ugyanazt tanácsolom mint te előbb megtervezni ésszerűen, és ezután nem lesz szükség felesleges kábelekre.
(#) lamalas válasza J-O-E hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Idézet:
„A SATA kábel két lehelet vékony műanyag fólia közé laminált réz fólia, laminált szalagkábel!”

Valoszinu en vagyok tajekozatlan, elnezest. Viszont ilyen lehelet vekony muanyag foliabol keszult SATA kabelhez nekem meg nem volt szerencsem. Az ilyen kabeleket en sem ajanlanam, de en nem is ilyesmire gondoltam.

Idézet:
„...légy szíves tegyél fel képeket...”

Csak a Te kedvedert! A SATA 2.jpg kepen latszik kicsit a kabel belso felepitese is. 2x2db szigetelt tomor vezeto amik arnyekolva vannak kettesevel alufoliaval. Kozepen pedig 2db arnyekolatlan vezetoszal fut amik az alu foliakhoz kapcsolodnak. Egyaltalan nem nehez forrasztani. Kicsit tobb munka van vele mint egy egyszeru arnyekolt kabellel, de ha nincs otthon masfele kabel ez is tokeletesen hasznalhato akar IC (InterConnect) kabelkent vagy erositon beluli kabelezesre is.

Idézet:
„Ember biztass még másokat is a használatára...”

Az ilyen tipusu SATA kabel hasznalatara biztatok mindenkit akinek van ilyen otthon elfekvoben vagy nincs mas keznel. Tokeletesen hasznalhato kisjelu audio celokra illetve egyeb kisjelu, kisfeszultsegu aramkorok osszekotesere, szerelesere is!
(#) J-O-E válasza lamalas hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Most megfogtál annál a cégnél ahol dolgoztam, laminált eljárással gyártották.
És mivel a fotód bizonyított, szétkaptam itthon 4 félét, és tényleg különbözőek, találtam: 4x 0,2mm teflon szigetelésű +alúfólia árnyékolás, de van jobb is aminél az árnyékolásnál is egy +rézszál található ez forrasztható is.
Így hát igazad van tényleg a vastagabb SATA kábel használható analóg audio-hoz is.
(#) melorin válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Tehát nekem a mágneses zavarokat kéne szűrnöm az erősítőn belül, hogy ne hallatszon bele a zümmögés?
Nálam olyan volt, hogy ha az árnyékolt bemeneti vezetéket a trafó felé kezdtem közelíteni, akkor elkezdett zúgni, olyan hagot adva, mint ha megérintem az ujjammal a bemenetet. Ez is mágneses zavar? Mondjuk elvileg a kábel árnyékolásának meg kéne szűrni az ilyet, ezért igazad lehet abban, hogy valami olyan zavar lehet, amit a réz árnyékolóháló a kábelben nem fog fel.

Kettős szigetelés? Hm, nem tudom az enyém milyen szigetelésű doboz, annyit tudok, hogy fém, és a trafó is el van szigetelve alulról pákaszivaccsal (hogy ne rezegjen a doboz) , felülről 2db toroidhoz való gumikarikával.
Konzervdobozzal árnyékolni? Akkor valami jó nagy konzervet kéne vennem Teljesen osszam vele kettő az erősítőm belsejét (már ha bírom) vagy elég csak a trafó mellé egy darab?

Ha nem kötöm be sem a GND-t se a védőföldet a dobozra, de a GND-s árnyékolólemezt rögzítem valahogy, márpedig a dobozhoz, akkor a doboz is GND alá kerül.

Bocs a láma kérdésekért, de ezt az erősítőt jól szeretném megépíteni, és nagyon zavarmentesre. Ezért keresem a legjobb megoldást a földelés és ilyen megoldásokra.

Köszi, hogy segítetek nekem!
Amúgy adok egy képet, hátha ez segít.

DSC_9123b.jpg
    
(#) Doncso válasza melorin hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Nagyon egyszerű a magyarázata, a mágneses szórást a réz nem vagy nem teljesen árnyékolja le, rádiós zavarokra viszont kiváló, használ fém hálós árnyékolt kábelt. Nálam bevált, amikor brumm mentesíteni kellett egy átkozott erősítőt, a transzformátora irgalmatlanul szórt, és persze oda tették a trafót, ahol a potik voltak, illetve ahol a kábel ment , jól meg is szórta, ez a fém hálós kábel segített, régebben a BNC hálózati csatlakozók voltak ilyenből. Mindez idáig sosem gyűlt meg a bajom a brummal, földhurokkal, szórással, nade ez az erősítő amit hoztak, hogy csináljak vele valamit, mindenen túltett, az sem volt mindegy, hogy mit hová, honnan merre kötök, a készülék házára sem köthettem a földet, a jelföldet meg a sima földre, mert egy hiba és már búgott is, ez a kábel is rengeteget felfogott ,sőt, a trafót beburkoltam bontott ATX-es táp dobozával, na az is rengeteg szórt mágneses teret felfogott, ja és a trafó elhelyezése nagyon nem volt mindegy.
(#) melorin válasza Doncso hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Az imént próbálgattam a dobozt különféle földelésekkel.

A bemenetet nem zártam rövidre, hanem a kábel végét csak úgy letettem a parkettáraa. Alapesetben a doboz(fém) nincs se földelve, sem a GND-re kötve. Így zúg az erősítő, és valami folyamatos sercegő hang van a zúgásban, mintha ívet húzna valami, csak persze halkan. Ha jelet teszek a bemenetre, a zúgás és a sercegés is megszűnik, de komolyan, mintha a zenére rátelepedne ez a sercegő hang. Nem hallatszik, de mivel elég vájt fülű vagyok, a magashangokon érzem, mintha torz lenne.

Ha a csillagpontra, tehát GND-re kötöm a dobozt, a sercegő hang eltűnik teljesen, lógó bemenőkábellel is. A zúgás halkan hallatszik(persze, hisz terheletlen a bemenet), főleg ha közelítek a kábelhez a kezemmel. De ahogy a doboz felé közelítem a kábel végeit(már 20-30cm-re elég), elnémul a zúgás. Sőt, elég ha a talajtól elkezdem távolítani a kábelvégeket, előjön a síri csend.

Ha a csillagpontra még a hálózati földet is rákötöm, csinálhatok akármit a bemenőkábellel, nincs se zúgás, se sercegés.

De ha csak a védőföldelést kötöm az erősítő dobozára, akkor zúg mint a nyavaja.
(#) J-O-E válasza melorin hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Egy két infó jól jönne, akkor könnyebb segíteni.
A végfokok betápja az ami a trafónál kifúrt lyukon lemegy, és a végfokoknál vissza egy furaton át?
Az egyenes kábelek összefonása is javít az X-aktás brummokon.
Te esetedben mivel tororid trafód van nagyon kis szórással, inkább gerjedés lesz.
A trafód árnyékolása egy konzervvel, az javíthat már a váltótól való árnyékolás miatt is, és középen egy árnyékoló lemez sem ront a helyzeten ezt neked kell tesztelni.
És még egy milyen végfokod van, a kis hűtőzászlók elegendőek hűtésnek?
(#) skylooker válasza misi22 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Gondolom sztereo. Szóval ha egyik erősítő úgyis saját gyártmány, abba érdemes beletúrni. A hangerőpoti középleágazására rákötsz nagyobb ellenállásokat, pl. 100-200k körül, az be a másik erősítő bemeneteire. (gonolom a poti 50k körüli.) Ha a második erősítő bemenetére kütüd, azt max hangerőre nyomod, és az elsővel szabályozod mindet. Esetleg a plusz 2 satornát így külön szabályozhatod. Ha ez egyáltalán nem kell, az ellenállásokról egyenesen a második erősítő potijai után köthetsz.
Láttam quadro master szabályzóra olyan variációt, hogy feszültség vezérelt fetes osztó, de két egyforma fetet sem láttam még, nem négyet. Lerhet négy jó fesz vezérelt erősítő is, műveleti erősítős (macerás), vagy CA3080-akkal, de annyit nem ér az egész.
(#) skylooker válasza kezdő1111 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Ennél kicsit pontosabb elképzelés kellene, mert így nem lehet segíteni. Milyen célra, mekkora, milyen hangfalhoz, milyen műszerezettség...
(#) melorin válasza J-O-E hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Szia. Igen, a lyukon ki/be vezetett kábel az a trafótól jövő táp.
Pontosabban csak a ~/~, mert a nulla az, ahogyan a képen is látszik, a biztosítékon keresztül egyenesen megy a csillagponthoz, ami a panel alján van.
Nem +/- tápos az erősítő, hanem... inkább mellékelem a kapcsrajzát. Az alsó, tehát a 15-0-15 verzió.

A végfokok BD139-ek. Bőven elégnek tűnik a hűtés hozzájuk Ez "csak" egy fejhallgató erősítő.

Egyébként ahogy azt az utolsó hsz-emben írtam, ha a gnd-t rákötöm a fémdobozra, az idegesítő hang megszűnik. Én azt valószínűsítem, hogy a fémdoboz felvette a trafóból kijövő mittudomén milyen jeleket, és egyéb levegőben terjedő dolgokat, és azt "vette" az erősítő bemenete. Azért gyanítom ezt, mert ha a bemenőkábel végét (csak úgy az RCA-t) közelítettem a dobozhoz, elég durván elkezdett zúgni-búgni a hang. Viszont ahogy rátettem a GND-t, ez megszűnt.
Következő: »»   579 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem