Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Melyik PIC csoportot választottad ki a felismeréskor?
Hát rámentem arra hogy midrange -> standard. De akkor kiírja hogy NO DEVICE DETECTED.
Jót választottál ki. Akkor valami nincs jól bekötve, vagy még valamelyik vonal nem jól működik. Ismét át kéne nézd a vezetékeket a PIC lábáig, hogy minden érintkezik-e, de előtte újra el kellene végezni a vonalak tesztelését, műszeres feszültségmérését, miközben ki-be kapcsolgatod őket! Az ICSP vezeték sem lehet 10cm-nél sokkal hosszabb. Az áramkröd is lehet ludas, ha nincs rendesen hidegítve, vagy másra is használod a programozó lábakat.
Hello
Segítséget szeretnék kérni. Vettem Szilvától egy Pickit2 készletet. Meg is építettem. Az a kérdés, hogy kell rá feltölteni a firmvare-t? Légyszi szájbarágósan, mert eléggé beerdőztem a témával kapcsolatosan. Most úgy érzem minden összekeveredett. Köszi
Szia
Nem lehet, hogy már rajta van? (logikus lenne)
Te. Nem tudom. Erről nem is volt szó.
Teljesen ismeretlen számomra ez a terület. Vettem is egy pic-et, hogy ki próbáljam a dolgot vele ez egy PIC16F628A. Találtam a neten egy hex file-t. Gondoltam azt kellene rá írni próbából. Tudtok ebben segíteni, hogy ezt hogy kell csinálni?
Ja, nem erre gondoltam. Félre érthető voltam.
A cucc úgy néz ki működik, mert végig néztem a hitelesítés dolgokat, meg egyéb beállítási dolgokat. Én vettem egy picet gyakorolni, hogy egyáltalán tudok-e írni a pickitemmel. -rákötöm a pickitre a programozni kívánt picemet. -A pickitemet bedugom az usb-csatiba (hangjelzés van, hogy érzékel egy eszközt. ki nem ír semmit jobb oldalt alulra.) az eszköz kezelőben megtaláltam usb HID -elindítom a programot. 2.261 verzió. -Ki írja: PICkit 2 connected. ID = PicKit Klón mz Az ID-ben lévő nevet én adtam hozzá. -Ezután a device family menüt meg nyitom, és -kiválasztom a picemet a listáról. -A program memory, és az eeprom data ablak aktív lesz -Ezután a file fül alatt az Import Hex -et választom, és kitallózom, azt a file-t, amit be akarok égetni. -Erre azt írja ki, a vaj színű ablakban, hogy Hex file succesfully imported. -Ezután rá kattintok a write-ra, és sárgában kiírja, hogy no device detected. Mit rontok el? Köszi.
Azt honnan látom, hogy fölismeri-e a pic-et? Én állítottam be a device family-ben a konkrét típusát.
Én egy PIC16F628A -t szeretnék beégetni. A picet a következőképpen kötöttem. Pickit icsd kiosztása: 2. Vdd - 14-es láb 3. Gnd - 5-ös láb 4. Dat - 8-as láb 5. CLK - 7-es láb Ez így nem volt jó. aztán rátettem az 1-es icsd lábra - Vpp az ic 4-es lábát, de így sem tudom olvasni. Beteszek egy képet, a picem láb kiosztásáról. Légyszi segítsetek abban, hogy helyesen kössem be a pic-emet.
Szia!
Valószínűleg be van állítva a "Manual device select". A Programmer menüben vedd ki a pipát a "Manual device select" elől... Ha automatikus a felismerés, elég a családot kiválasztani, a típust már a beolvasott ID kód alapján azonosítja....
A sorrend eleje sajnos nem jó, de kijavítalak, miként kell. :yes:
- A PICKit2-t rádugod a gépre. - Elindítod a kezelőprogramját. - Kizárólag ekkor szabad rákötni az égetendő PIC-et. Ez azért van így, gondolj bele, mert amíg a kezelőprogram nincs elindítva, addig nincs, ami kezelje magát a PICKit2-t, nincs, ami szabályozza a működését, hogy mit csináljon a rákötött, égetendő PIC-kel. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor káosz uralkodik a PICKit2-ben, de fő az elővigyázatosság, és ilyen alapon célszerű ez a műveleti sorrend.
Igazad van. az volt ki pipálva. köszi.
Ennek ellenére nem ismerte föl a pic-emet. Azt írja a device-ban, hogy No device found. A vajszínű ablekben meg: no device detected Meg kérhetlek, hogy segíts abban, hogy helyesen kössem be a picemet? köszi. Az előző hozzászólásomban be linkeltem a pic láb kiosztásáról egy képet.
5 szál vezetéket szükséges alkalmazni az égetéskor.
Vdd - 5 V-os tápfeszültség, az égetendő PIC tápellátását szolgálja GND - egyértelmű PGD - ezen a lábon keresztül töltődnek be a PIC-be az adatok PGC - mivel a programozás egy szinkronizált művelet, ezért ezen a lábon mérhető a programozás közbeni órajel, amely az adatáramlásnak adja az ütemet Vpp - kb. 12,5 V-os programozói feszültség, ez billenti programozási állapotba a PIC belsejét
Szia!
Programozandó pic nélkül végigcsináltad a Tools / Troubleshoot menüpontot?
Köszi.
Ezzel a láb kiosztással kitöltötte a device ablakot. Úgy néz ki jó lenne. Ekkor rá kattintottam az olvasásra,, és ki akadt. Ki írt valamit már nem tudom mit, mert bezártem a programot, és újra meg nyitottam, és akkor már nem egy kódot írt ki, hanem a picem típusát. Ezek után töröltem a picem tartalmát. azt írta ok! aztán be olvastam a hex file-omat, és ettől aktív lett aprogram memory ablak, aztán meg nyomtam, hogy írás, és elkezdett dolgozni. :yes: Aztán ki olvastam amit be írtam, és sikerült. Hát ez boldogság. Az első bekapcsolásomnál mi volt a gáz? Szokott ilyet csinálni a programozó?
Kössz mindenkinek a segítséget. Nagyon hasznos volt.
Végig szerettem volna csinálni, de nem sikerült szerintem.
Azt hogy kell végig csinálni? Mindjárt elkezdem, és be írom, hogy mit ír ki. Azt sem tudom, hogy van-e frissítve a firmware. Amikor játszottam a kalibrálással, akkor meg változtattam az 5 V-ot, aztán rá kattintottam, de a voltmérőmön nem változott semmi. Na mindjárt próbálkozok vele. Esetleg nem tudtok véletlenül magyarnyelvű leírást a PicKit2 használatáról? Azt se tudom, mire jó a tact kapcsoló a panelon.
Van rajta. Szilvától vettem ezt az össze szerelhető készletet. A panel tökéletes, az összes alkatrész stimmelt, és mindenhova be is került. Lehet csinálok egy nagyon rövid usb kábelt.
Ha jól tudom, a szilva-féle PICKit2 nem tud Vdd-szinten "alkalmazkodni" a beállítottakhoz, tehát csak az 5 V-os PIC-eket kezeli.
Ezt írja ki.
Lehet azért nem lehet beállítani, mert nam tud amúgy sem más feszültséget? Beteszek egy képet, hogy mit írt ki miután meg próbáltam levinni a feszültséget 2.5V-ra. Mondanom sem kell, nem változott semmi a voltmérőmön, 5.02V van mindig. amikor rajta volt a mikrokontroller, akkor 4.92V volt rajta. Ha jól emlékszek rá.
Ahogy írtam, a szilva-féle verzió csak az 5 V-os PIC-eket támogatja, úgyhogy más feszültséget nem tud kiadni a Vdd kivezetésen, mint 5 V.
Szia!
A Szilva -féle klón csak 5V-ot (USB feszültség - a fet -en és a diódán eső feszültséget) tudja kiadni. A Vdd mérést úgy végezd, hogy 4.70V-ot állíts be, mérd meg, nézd meg a visszamért ertéket... Aztán mehet a következő tesz, a Vpp teszt...
Beállítottam a Vdd feszültséget 4.7V-ra ahogy mondtad. Minden ok. Műszerrel mérve 5.02V
Eljutottam a Vpp tesztig. Megnyomtam a teszt Vpp -t, a kimeneten megjelent a 12.21V Eddig ok. Aztán megnyomtam az /MCLR On- t, és a feszültség a kimeneten 0V lett. Aztán meg nyomtam az /MCLR Off -ot, és a kimeneten a fezsültség 0V maradt. Aztán megint meg nyomtam a Test Vpp -t, utána megint az /MCLR Off -ot, és megint o V lett a kimeneten. Ez így rendben van? Valami olyasmit értelmezek a kék szövegből, hogy egy stabil értéknek kell lennie. Nem biztos, hogy jól értem. Hogy lesz az jó?
Szia!
Ez így jó... A MCLR off nagyimpedanciára kapcsolja a vonalat... Mehet a következő teszt: A PGC és PGD vonalak statikus és dinamikus tesztje...
Igen azt is végig futtattam.
amikor a kimenetet high-be kapcsoltam, akkor a műszerem 4.95V-ot mutat. Low-ra kapcsolva 0V lesz amikor a toggle 30KHZ-re kapcsolok, akkor 2.42 V lesz. Gondolom itt egy 30KHz-es jel van, de itthon szórakozok most ezzel, és nem tudom szkópra tenni. Amúgy érdemes lenne? Ha nem, akkor nem foglalkozok vele. Ezt megtettem a PGD, és a PGC lábakon is. Ugyan ez volt az eredmény. Szerintem így ok lesz. Érdemes még valamit ki próbálni? A Tools menüben van még sok minden. A szilva féle pickit 2 klónon mi az a nyomógomb? Még eddig nem kellett használnom.
Szia!
Sok funkciója van programozás, program kiolvasása gombnyomásra, logikai analizátorból kilépés... stb. Egyenlőre nem kell. Ha a Troubleshoot -ot végigmérted és jó, akkor próbáld meg újból a pic felismerését. Előtte még egyszer nézd meg a programozó vezetékek bekötését...
Jaa, az már megoldódott, mert rosszul kötöttem rá a mikrokontrollerem lábait. azt gondoltam azért mondod, hogy teszteljem le, mert egyszer volt egy hibás beindulása a pickitemnek.
Egy picet már sikerült megírnom vele. Kipróbálni nem tudtam, mert nem megyek át a műhelybe ma, de összehasonlítottam a beírásra szánt HEX file-t, meg azt amit a picembe beírtam, és utána kiolvastam, és egyforma volt. Az írás végén zöld ablakban jelezte, hogy részéről minden ok volt. Bekapcsolgattam azóta többször is, és föl ismerte a picet rendesen. Bár eddig 1 db-al próbálkoztam. Tényleg. Van még itt 2 másik. Azokkal is ki próbálom. Azért mindenképpen hasznos volt a segítséged, hogy valamennyi képet kapjak erről a pic égetőről. Sajnos nem nagyon tudok még a picekről sem semmit, de úgy érzem, ez egy hosszabb fejezete lesz az életemnek. Esetleg valamilyen magyar ismeret anyag nincs ezzel az égetővel kapcsolatban? Jó lenne érteni minden funkcióját a programnak. Azt is szeretném kérdezni, hogy a firmvare-t hol lehet meg nézni, hogy nekem melyik van benne? Esetleg hogy kell frissíteni? Nem azért mert feltétlen frissíteni szeretném, csak hogy tudjam azt is. Arról olvastam, hogy valakinek nem vált be az új verzió, és vissza tért a régihez. Ahová föltelepült a programom, ott találtam egy HEX file-t. Az a neve, hogy PK2V023200.hex Ez lenne az? Úgy érzem ha valamit után építek egy cikk vagy leírás alapján, és meg adják a hex file-t is, akkor be tudom majd égetni. Az igazi zsonglőrség az abban van, amikor meg is tudom írni a programot. Ehhez még sokat kell olvasnom. Egyelőre ennek is örülök.
Hi
Megpróbáltam egy új picet föl ismertetni vele. Széthúztam mindent, és kikapcsoltam a progit is. Betettem a vadi új picet a foglalatba, rádugtam a programozót, bedugtam az usb-be, programot elindítottam, és ezt írta ki. Alulra csatolom. Ez volt a gondom délután is a másikkal. Aztán újra indítom a programot, és ugyan ez a helyzet. Aztán bezárom a progit, lehúzom az usb-t, vissza dugom, progit elindítom, és megy rendesen. Ez mitől van?
Szia!
Akkor már jól működik... A Help / About jobb felső részén a harmadik sorban "OS Firmware Version" szöveg mellett látható... - Valóban az az állomány tartalmazza a firmware-t. - Töltsd le a PicKit2 honlap -járól a legújabb eszközleírást (Device file) és tedd be a PicKit2 program könyvtárába. A frissítésekei itt keresd... - Töltsd le a MpLab programot és telepítsd. Ezzel a programmal tudsz majd fordítani... - Több szintje is lehet a pic-ek felhasználásának: - Letöltött hex felhasználása, - Forrás letöltése, fordítása, felhasználása, - Apróbb módosítások a letöltött forrásokon, - Saját program írása... (ebben is fel lehet használni már elkészült programrészleteket). Kezdetnek egy LED villogtató programot ajánlanék...
Hello
Itt egy kép amikor újra indítottam, és minden rendben volt. Föl is programoztam egy új picet. Ezt írta ki:
Szia!
Nem jól csinálod: A sorrend legyen a következő: - PicKit2 csatlakoztatása a géphez, - A PicKit Program indítása, - A pic család kiválasztása, - Vdd kikapcsolása, - Pic csatlakoztatása / kártya csatlakoztatása - A pic család újbóli kiválasztása. Ekkor jól kell felismernie a kontrollert... A szétcsatlakoztatás fordított sorrendben menjen: - Vdd kikapcsolása, - Pic / kártya lecsatlakoztatása, - PicKit2 program bezárása, - USB kapcsolat bontása. A fenti sorrendben van néhány lépés ami feleslegesnek látszik, de a sorrend nem csak a PicKit2 saját programjánál használható, hanem az MpLab-nál is (a Vdd bekapcsolva hagyja).... |
Bejelentkezés
Hirdetés |