Fórum témák
» Több friss téma |
Az én órámban 4MHz van, kb. 15 óra alatt 3 másodpercet siet. Át kell kalibrálni a számlálót, 62500-hoz 47-et hozzá kell adnom...
Amúgy 27pF-os kondik vannak, az megfelelő, vagy már túl nagy?
Nem én készítettem a szoftvert bele, nem is igazán érték hozzá, de ezeket mértem:
22-22p=24óra/2 sec siet 39-39p=24óra /3 sec késés 10-10p=24óra /14sec siet 22-39p=72óra/ 1-1,5 sec siet Ha nagyobb mint ami kellene akkor késik, ha meg kisebb értékű akkor meg siet. De ahogy ma nézegettem a quartzok leírását, 25fokon ha jol jár pontos, akkor ha csökken vagy nő a hőmérséklet mindig késni fog a jó órajelhez képest. Arra gondoltam Magyarország átlaghőmérséklete 11fok, arra kalibrálnám be. Vagy a másik, a készülék dobozán belül ugyis lesz stab-kocka ami meleg lesz, az mellé, vagy arra rá szerelném és mindig melegen lenne, alapba sietne 1-2 másodpercet, 25fokon, és mikor pl 40fokos lenne max a borda akkor 10ppm, és mikor 10fokos, aminél szerintem nem tudna hidegebb lenni akkor is 10ppm értékkel menne.Ami azt jelenti, hogy 0,8másodperc késés naponta.
Akkor úgy néz ki hogy a kvarcot fogom kicserélni, egy videóból bontottam ki,
ami már 15-20 éves is lehet(ne)...
Sziasztok
![]() nemrég találtam a neten egy ígéretesnek tűnő AVR-es óra kapcsolást programmal, de már le is volt forditva hex fájlba. A Topi féle programozóval (http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/avr-doper_usb-s_isp_programozo.html ) próbáltam ráírni a progit az ATtiny2313-as mikrokontrollerre AVR Studio és WinAVR páros segitségével de hibát jelzett ki és nem tudom hogy kellene megoldani mert még elég kezdő vagyok ![]() segítségként itt az az üzenet amit programozás közben ír ki alul az AVR Studio: Getting isp parameter.. SD=0x02 .. OKOK Reading FLASH input file.. OK Entering programming mode.. OK! Erasing device.. OK! Programming FLASH .. OK! Reading FLASH .. OK! WARNING: FLASH byte address 0x0007 is 0xFF (should be 0xC0).. FAILED! Leaving programming mode.. OK! Szeretném a segítségeteket kérni hogy milyen beállitásokon kell változtatni az AVR studioban ( Project/Configuration options vagy ott ahol a fordítónak adjuk meg a paramétereket) Előre is köszönöm ![]()
A hiba nem az órában van. A Topi féle programozó firmware bugos. Az eredeti firmware régebbi verziójára épül, innen ered a hiba.
Töltsd le az obdev.at honlapjáról a legfrissebbet(2008-11-27). Ez teljesen kompatíbilis a Topi féle programozóval. Egyébként a Topi féle firmware-vel csak akkor működik rendesen, ha a CKDIV8 fuse bit ki van szedve, de akkor is csak 1MHz fölött. Az új firmware alapesetben 500kHz-ig visz, alatta át lehet kapcsolni a slow SCK-t és akkor 32kHz-es kontroller órajel mellett is príma lesz...
Egyébként kicsit csodálkozom, hogy nem sikerül a programozás. Nem kapcsoltad át kvarckristályra? A CKDIV8-at se felejtsd el kivenni még programozás előtt!
Ha ez megvan, a Topi féle programozó firmware is tökéletesen fut. Amúgy most nézem a kapcsolási rajzot és az óra konstrukcióját. Nem okoskodni akarok, de én pár dolgot biztosan másképp csinálnék. A legnagyobb probléma az áramszüneti rendszer hiánya. Egy ilyen órát(főleg a LED-es kijelző miatt) nem lehet elemről táplálni, ha trafóról megy akkor áramszünet esetén elszáll az óra... Az a kívánatos, hogy áramszünet esetén az elem fenntartja az órát, de a kijelzés szünetel. Másik bajom, hogy ez az SC0B-21 kijelzőmodul nekem nagyon de nagyon nem tetszik. Ha már multiplexálva van, akkor miért nem kétszámjegyű kijelzőmodulok vannak benne? Fele annyit kell forrasztani, és maguk a modulok is olcsóbbak. Az sem tetszik hogy közös katódos a kijelzőmodul, mert a mai modulok többsége közös anódos. A kvarckristály frekvenciájába nem kéne belekötnöm. Azonban tény, hogy egy 4MHz-es kristályt sokkal pontosabban le tudnak gyártani mint egy 16MHz-est. Amúgy egy órába a 32.768kHz a kívánatos, ilyennel a fogyasztása pár mikroamper lenne... A nyomógombokba is belekötnék, bár az ATTiny2313 nyújtotta kis lábszám mellett "bocsánatos" bűn... ![]() A végszó a részemről, hogy építsd meg nyugodtan. Majd később, az általam leírtak alapján, egy kicsit több tapasztalattal nekiállhatsz egy saját programozású órának is.
Ja, még nem említettem: új 4MHz-es kristállyal pontos lett az órám. Az órajel szoftverben 1MHz-re lett leosztva, így a fogyasztása áramszünetben 400uA, a CR2032 elem kb. 1 hónapos áramszünetet vészelne át. Egy akvárium napkelte-napnyugta vezérlője lett, a lámpa 1V-10V vezérlőfesszel működik, ezt PWM-el állítom elő. Képeket csatoltam.
Hol kell átkapcsolni kvarckristályra?
![]() a fuse bitek közt a legutolsó? (ha igen mennyire kell nekem jelenesetben beállitani?) és ugye a program elején olvasható hogy szükséges a CKDIV8 bekapcsolása. De a Topi féle programozónál kikell iktatni. Akkor hogy oldjam meg az órajel problémát? ![]() ![]()
lol.
![]() 16MHz-es kvarckristály mellett maradhat a CKDIV8, ott már mukodik a programozó. Először kapcsold át 16MHz-es kvarckristályra. Legördülő menünél külső nagyfreki kriszály. VAGY: használj 2MHz-es kristályt(ha kapsz) és akkor kiveheted a CKDIV8-at...
és leszedtem az obdev.at oldaláról azt a firmware-t amit javasoltál de nem tudok vele mit kezdeni mert az összes fájl ami benne van szöveges dokumentum.
![]() hogyan kezdjem el az új firmware telepitését? ![]() (ezt a verziót találtam: avrusb-2008-11-26 )
És ha 2 MHz-s kvarcot használok akkor is be kell állítani a fuse biteknél a SUT_CKSEL ben hogy Ext. Crystal Osc. ......
mert ott csak 4 MHz-től kezdődnek az értékek. ![]() vagy melyiket kell beállitani a SUT_CKSEL ben 2MHz külső oszcillátor esetén? ![]()
és még egy kérdés
![]() a Project menüpontban található konfigurációs beállításokban miket kell beállítani Frekvenciának mennyit kell beírni? 2000000Hz? ![]() és melyik optimalizációs beállítást kell belőni?? meg tudnád írni? ![]()
Sziasztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi. Találtam ezt a linket, és érdekes ez az óra. Kit formájában lehet megvenni, csak kérdés, hogy a mikrovezérlő vajon fel van-e programozva ebben a kit-ben (?), vagy nekem kell letölteni a belevaló programot és beégetni. Ugyanis nyílt forráskódú az egész projekt. Bővebben: Link Köszönöm.
Én nem venném meg, de lehet hogy csak azért mert meg is tudnám építeni. Kétoldalas? Sííímán áttervezem!
Ha valaki KIT-et árul akkor illik felprogramozott IC-t adni hozzá, de nem értem miért nem az eladót kérdezed? @up: most nézem hogy a felprogramozáshoz is nyújt "segítséget", így lehet hogy mégis üres IC-vel adja... Ha meg engem kérdeztek, a 74HC247 gagyi dolog, helyette egyszerűbb lenne még egy shift regiszter...
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni: http://www.egyeni.hu/?7-szegmenses-digitalis-ora,22 DE úgy szeretném hogy a másodperceket is kijelezze. Min kéne a programban változtatni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |