Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos draga hangszerekbe is belerakjak a sok szemetet. Az igenytelensegnek a netovabbja.
Sziasztok! Van egy Yamaha PSR-125 nevű szintetizátorom X éve, s az elmúlt jó pár évben párhavonta egyszer-egyszer kapcsoltam csak be. Legutóbb azonban nem tudtam bekapcsolni (a kijelzője se világított), pedig az adapter lámpája jelezte, hogy áram alatt van. Elemet nem szeretnék venni a szintetizátorhoz, másképp hogyan tudom kideríteni, hogy az adapter rossz-e vagy a szintetizátor?
Ja, ez egy 3 és 12V között állítható feszültségű adapter, s mivel nincs meg a szintetizátor útmutatója, nem tudom, hogy hány V-ra kell állítani. Csak 12V lehet? Tök hülye vagyok a témában, valami zörög az adapterben már egy ideje, lehet, hogy a feszültségállító-gomb már csak dísz, nem csinál semmit, hanem egy fix értéket ad. De korábban így is működött a szintetizátor vele. Olvastam itt ilyeneket, hogy fordítva bekötés meg ilyesmi. Ez nem tudom, hogy nálam hiba lehet-e, az adapter kábelét a szintetizátorban lévő foglalatába csak egyféleképpen lehet bedugni, nem? (Bárhogy forgattam, nem változott semmi.) Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni. Ákos
Szia!
Ki kéne próbálni az adaptert, valami mással is, amit nem tehet tönkre. (pl pc-hangszóró, autóizzó stb) Persze egyszerűbb lenne kimérni a kimenő feszültséget, hogy van-e. Kérni kölcsön másik 12v-os adaptert, megnézni a polaritást a szinti és az adapter rajzán, és azzal is kipróbálni. Kölcsönkérni elemet, s ha azzal jó, venni hozzá egy olyan tápegységet, melynek feszültsége, és a leadott áramerőssége, közel hasonló a szintetizátoron feltüntetetthez.
A 125-ös 10-12VDC feszültségről üzemeltethető, és jó ha tud >1A áramterhelhetőséget az a dugasztáp. Tehát a gagyifon tápok nem túl jók ilyen célra, mivel az üresjárati terheletlen feszültségük akár 16V is lehet. Kipróbálásuk egy 12V feszültségű, pár wattos izzóval a legegyszerűbb. Ha ez világít akkor a szintivel van a gond. Ha zörög akkor már eleve van valami gond vele. Sajna mostanság már egyre több nem bontható, szerelhető dugasztáp kerül forgalomba. Ezeket csak kókány módon lehet javítani, ha érdemes egyáltalán. A stabilizált tápok, amik megbízhatóak, pedig nem olcsók. Persze egy szinti árához képest igen.
Köszönöm, sikeresen megoldódott a probléma. Kiderült, hogy az adapter volt a rossz (SAX-800). Nagy nehezen szétszedtük (ehhez egy szimpla csavarhúzó közepébe egy vájatott kellett fűrészelni, mert ilyen csavarok fogták). Kiderült, hogy azért zörgött, mert a feszültségállító műanyaga elöregedett és eltört. Szóval fixen rögzítettük 12V-ra (ehhez egyébként a mutatót 9V-ra kellett állítani, mert stabilan mindenhol 3V-tal többet adott, mint kellett volna...), s így már működött a szintetizátor.
Ezek szerint eddig szabályozatlanul 15V-ot adott, de szerencsére nem okozott kárt a szintetizátorban.
sziasztok!
segítsetek! van egy Yamaha psr 530 szintim. most hozattam bele ujj hanglapot. beletettem az első 15 billentyű megszólal a többi nem vagy csak hosszas nyomogatás után. az előző hangpanel eltört ezt cseréltem ki. igaz bekapcsoláskor mikor még nem tudtam hogy az a baja egy óriási visszhangos reccsenést hallottam. az ütem az megy mást nem hajlandó. valaki sejti mi lehet a gondja? várom válaszotokat!
Tedd meg, hogy konkrétabban leírod mi a baj! Gondolom a hangpanel alatt a billentyűk alatti, panelt érted. De a billentyű és a panel között, szokott valami olyasmi gumi is lenni, mint ami a távkapcsolókban van. Ennek tuti, hogy tisztának kell lennie, finoman le kéne mosni róla a kóla, és egyéb ital, és porszármazékokat. Majd pontosan a helyére illeszteni. Valószínűleg nincs a helyén ezért nem szólal meg a többi billentyű. És ha ha midi in-ről is működik minden hang másik billentyűről vezérelve, akkor biztos, hogy ez a baja!
a gumilapokat megtisztítottam most az a dolog érdekessége most meg a jobb oldal szól az első 10 billentyű a baloldal nem válaszol van midi kábelem amit vettem azt még nem próbáltam ki hogy összekötve a géppel megyen e
az az érdekes még hogy eddig az akkord sor ami a baloldalt volt és egy billentyűt lenyomva mindég 60 értéket kaptam most teljesen fel van fordulva most 48 van annak a helyén összerakás után bekapcsoltam egy nagy visszhangos reccsenést hallatom ezt elfelejtettem megemlíteni várom válaszod Kezdj el shift billentyűt, és írásjeleket használni! szamóca.
Az 500-as sorozat típushibája volt a billentyűzet alatti gumiharangsor szakadása, illetve a vezetőréteg gyors kopása. Jobb lenne ha feltennél valami használható fotót a hibás részről, mert így nem tudni pontosan mit értesz hangpanelon.
Sziasztok!
Akkor teszek fel képet a hangpanelről, illetve a gumiharangokról.Nem tudom mi lehet a baja de igy hátha sikerül rájönni!
Aham. Ha a harangok nincsenek elszakadva, és összeszerelésnél vigyáztál a begyűrődés mentes összeszerelésre, akkor nagy a valószínűsége hogy a harangok érintkező felületének a vezetőképessége csökkent le. Persze lehet más baj is, ezt így "táv vezérléssel" nehéz javítani.
Próbáld ki a következőt hogy erről meggyőződhess. Szétszerelt állapotban tégy egy oktávnyi harangsort az klaviatúra érzékelő paneljára, és kapcsold be a készüléket. Próbáld ki hogy nyomogatva így működik-e az érzékelés, miközben cserélgeted a harangsorokat, és oktávonként haladva végigpróbálgatod. Ha valamelyik harangsor hibás, az kibukik. Ha az egyik részen megy ugyanazzal a harangsorral és a másik részre helyezve nem, akkor a cserénél hibáztál, vagy a panel, illetve feldolgozóegység lehet a ludas.
Köszönöm az eddigi segítséget!
nagyon rendesek vagytok! a következőt észleltem a gumiharangok egyrésze kihagy ezt enyhe csiszolással megoldható,amit még tapasztaltam hiába váltogatom a hangszíneket, szinte minden érintkező egy-hangon szólal meg mondtak nekem valamien billentyűzet vezérlőt azt hiszem a képen látszik, ahol a panelt fotóztam! csak háttal van lehetséges hogy az hibásodott meg várom válaszotokat nagy tisztelettel:Szalkagyuri
Az egy hang alatt, egyfajta hangszínt, vagy egy hangmagasságot értesz? Tehát bármelyik billenőt nyomod le, az adott hangszín, ugyanazon hangmagassága szólal meg? De hangszínt váltani tudsz, csak a billentyűk nem működnek?
(Én nem merném ezeket csiszolni!) Szerintem a vezérlőpanel összekötő vezetékeket is nézd át. Azokat Ohm-mérővel kikapcsolt állapotban ellenőrizheted, nem-e szakadt valamelyik.
Ha lecsiszolod a vezetőréteget, akkor kuka lesz a vége. Bár ha nem működik az érintkező, akkor csak a harangsor cseréjével segíthetsz a bajon. (ezért adtam el anno az 500-asom, nem győztem haranggal )
A vezérlő, vagy feldolgozó egység lehet hibás, de alaposan nézd végig hogy nem-e a cserénél követtél el valami baklövést. Zárlat, szakadás szempontjából alaposan vizsgáld át mielőtt cserélni akarod, mivel ez ritkán hibásodik meg. Írj nagy kezdőbetűket, és mondatvégi írásjeleket! Többet nem szólok!
Nekem a Roland Jv30-asról törnek le egyenként a programváltó gombok, és minden évben egyszer, visszaragasztom őket de egyre esélytelenebb a dolog. Már arra is gondoltam, hogy valami rugalmas anyaggal kiöntöm, de vagy beragadnak, vagy kitörnek. Kár pedig olyan jó kis hangszer
Azt nem ismerem. Tudod én Yamis vagyok. :peace:
Bár nagyon sok fajta ragasztó létezik manapság, szinte bármilyen anyaghoz.
üdv van egy YM-90F tipusú kínai szintim nem tudom a márkáját mint mondtam kínai az vele a gond hogy bekapcsolás után minden működik rajta csak a billentyűk nem.
A gond azután jelentkezett hogy a hátlapi csatlakozókat megcsináltam (jó tapasztalat NE AGY KÖLCSÖN SEMMIT!) Nem tudom mi lehet a baj csak a dob billentyűk működnek és a vezérlő gombok. Please help !
Szétszedted?
Összerakásnál elmozdult a csatlakozó, egyszerű kontakthiba lehet, mert különben a többi gomb sem menne. Újra össze kéne rakni, alaposabban!
megvolt nincs változás Köszi a gyors választ.
Egyébként biztos hogy kontakthiba csak azt nem tudom hol mert ha fejre állítom szólnak a billentyűk. Nagyon köszi még egyszer a segítséget.
Szia! Valóban kontakt a hiba csak itt fordított-állandóan zár valamelyik kapcsoló, azért müködik fejreállítva- elengedte a ragasztó a kontaktot valamelyik kapcsolóban! Üdv!
Szia van egy Yamaha PS-6100es szintim az a hibája hogy egy oktáv nem szól rendesen állitólag a gumicsik kopott ki de én nem értek hozzá Zala megyéből keresek szerelőt aki meg tudja javitani.Köszi madmax74
Szia!
Szerintem a cserében a beszerzés a nehezebb, utána már könnyen találsz valakit aki kicseréli. Annak idején mikor eltört egy billentyű a Roland Jv30-ban, én bementem a Westend melletti Roland márkaboltba,(Pesten) és nyögvenyelősen ugyan, de rendeltek nekem egyet(450Ft). Mondjuk várnom kellett rá vagy két hónapot mire megkapták, de nem hagytam békén őket... Neked valami Yamaha képviselettel, márkabolttal kellene felvenned ez ügyben a kapcsolatot, esetleg vállalkozó kedvű hangszerboltos ismerős is segíthet. Persze adott tipushoz rendelitek a gumipárnát, talán célszerű ilyenkor nem is egy darabot rendelni. Azért előfordulhat, hogy ezek a vackok elmozdulnak, kijönnek a billentyű alól. Sokszor csak vissza kell pattintani, őket a helyére, viszont ha már így se jó, elkopott, elérett, akkor csak a csere segít. Az én billentyűmnél egyszer egy szösz ment oda, azt letisztítva jó lett az adott billentyű, de ha egy teljes oktávod nem megy, akkor persze egy szösz nem lehet az oka.
Az oktáv gumiharangsort az Atlantis-,nál rendelhetsz bele, ha még forgalmaznak alkatrészt hozzá egyáltalán. És készülj fel hogy nem aprópénzt kérnek ezért a filléres dologért.
Sziasztok,
Van egy Roland EM-25 hangszerem. Tökéletesen működött idáig, ma pedig kapcsolnám be és semmi (be sem tölt), pontosabban az LCD bekapcsol , de tovább semmi, Floppy világít. Van esetleg ötlet?
Így látatlanban, két dolog amit megnéznék a helyedben, ha úgy döntesz, hogy szétszeded:
-Megkeresném a táp részt és megmérném műszerrel a feszültségeket, megnézném, hogy nincs-e megpörkölt, esetleg nagyon melegedő alkatrész. -Megigazítanám a csatlakozókat, amelyekkel a különböző panelok csatlakoznak.
Korabban eleg sokat javitottam a D70-et, meg mast is, es megfordult a fejembe a grafit ceruzas dolog, de nem jott be. Ha meg vezetokepes lenne is utanna az erintkezo, gondolj bele, foleg dinamikas hangszernel meddig birna.
Helló. Igaz hogy nem szintetizátorról nenne szó hanem egy orgonáról de hasonló a téma.
Azt kell az orgonáról tudni hogy csupa Tesla IC-k ből áll, igazi régi darab. A végfok kiment benne, felúrtam az egész házat egy TESLA MBA810DASSD0 IC-ért, de semmi, aláltam egy hasonló lábszámmal rendelkező játékost, a hűtés kialakítás is azonos, csak ennek a száma MBA810DASU20. Régi lemezjátszóból termelte ki Megcsináltam a hűtést rajta, hővezetőpaszta meg minden, nagyonszépenszól abszolute nem melegszik. Szerintetek van rá esély hogy újra elhalálozik az IC? Na már most örültem is hogy szól szép sorba C D E E E E E nm szól az E hang. Lekaptam az E hanghoz tartozó panelt és mit találtam? Egy újabb TESLa T88 MH7474-es szörnyet. Megint Tesla, megint IC, csak az a baj hogy foggalmam nincs ilyen IC-t iből termelhetnék ki, keresgettem neten, venni se tudok, ilyen típusszámmal meg nincs semmi. Ez elvileg valami Flip-Flop lenne? 7474 Flip flop, bár nem biztos hogy ez is jó..... Ilyen Ic-t honnét tudnnák szerezni, mert már boltban sem kapni :/ Szerintem ez lehet a baja mert a panelon a olyan komolyabb alkatrész nem igen van, KC239F tranzisztor kettő, illetve Tesla T71 KF517 321 tranzisztor, meg valami tranzisztor szerű valami amire semmi nincs írva csak a tetején van valami kék csík, felülnézetből trapéz alakú, és két lábát a panelon vezetősáv köti össze. Amikor lenyomom a billentyűt koppanó hallot hangok, de nem jön ki a hang... 7474 lenne a hibás?
A TBA 810 7W-os quad in line tokozású borzadály csehszlovák variánsa ez, amit már nem gyártanak. Hülye hűtése, és semminemű védelme, alkatrésztemetőnyi kiegészítői mind arra szavaznak, hogy ne is létezzen.
A TTL kettős flip-flops MH7474 helyettesíthető bármelyik csereszabatossal. Bővebben: Link
Sziasztok! Adott egy Technics SX K350 -es kisérőautomatikás szinti, érdekes egy hibrid a solo presetjei pcm, a poly presetjei analóg szintézisűek. Namost a solo presetek szólnak rendesen, a dob és kiséret, valamint a poly presetek iszonyú halkan, ha odadugom a fülem a hangszoróihoz akkor hallom és ugyanezt produkálja külső erősítőn is. Szóval szól, csak -1000 dB-en! Kérlek segítsetek, szeretném megmenteni ezt a masinát! Köszi!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |