Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   590 / 2499
(#) lapose válasza water hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Hali!

Idézet:
„A párhuzamos fetek meghajtására sem jó ez a megoldás (ha nagy impedanciáról van meghajtva nagyobb frekire nem lesz jó).”


Ez ennél a kapcsolásnál hanta!!
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Idézet:
„Tanuló erősítőnek ? Ez egy best buy ( hifi choice 2008 dec.) audiofil fejhallgató erősítő...”

Es? A ketto nem zarja ki egymast.
(#) promise válasza water hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
A 180W-os rajzon szereplő végfok a PA300,az elektor-ban került publikálásra,ez 8ohmra kb.180W-ot tud,4 ohmra pedig 300-at.
(#) water válasza lapose hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Bocs, igazad van összekevertem egy másikkal
(#) lobbooo válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Szia!
Megépítettem egy hasonló kapcsolást, irfp 450-el, teljesen elégedett vagyok vele, +/- 72,5 voltról megy, amire te szeretnéd használni tökéletes lenne.A dc védelmet már ki is próbáltam benn... / bele ejtettem beállítás közben egy fémes tárgyat /, jól működik. :yes: A tápja meghajtva is csak 1 voltot esett, ez a 2KW toroid miatt lehet...
(#) lapose válasza lobbooo hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Szia!

DC védelem egy ekkora erősítőhöz feltétlenül szükséges, én csak azt sajnálom, hogy ezekben a kapcsolásokban nincs rövidzár védelem.
Főleg, ha zenél vele az ember, azt ugye nem egy helyen teszi, hanem szegény erősítőt viszik egyik helyről a másikra. Ilyenkor mindig előfordulhat valami probléma, akár egy zárlatos kábel is, és nem mindegy, hogy elég a kábelt cserélni, vagy az erősítőt is újra kell építeni, vagy még koncert előtt pótolni.
De ha ezt a kockázatot vállalja az ember, akkor semmi gond.
(#) Bassmester válasza lobbooo hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Hali!
Mire használod? Mély végfoknak? A 2000 VA-s trafó az bőven jó lehet egy 2x400 -as véghez, nem is csodálom hogy alig esik a feszültség. Nekem csak egy csatorna kéne belőle és 6-700W-os kapcsitáppal használnám. Az IRFP 450 sem éppen audio célú mosfet, hanem tápegységben használatos. Gondolom hogy IRF240-es fettel is jó lenne, az még olcsóbb is. Ki fogom próbálni egy pár IRF 740-nel és +/- 40V-tal. Ha normálisan szól, akkor megcsinálom "élesben" a kívánt teljesítményűre, rendes fetekkel. A rövidzárvédelem hiánya nem fog zavarni, hiszen kombóban lesz, a dobozon belül fixen rákötve a hangszóróra. Remélem, hogy tényleg jól szól
A mellékelt kapcsolást építetted meg, módosítás nélkül?
(#) lapose hozzászólása Aug 17, 2010 /
 
Ha már hangszererősítőknél tartunk, itt van két Ampeg erősítő, érdemes átnézni őket, akár ötletadónak is.
(#) proli007 válasza doomkiller hozzászólására (») Aug 17, 2010 / 1
 
Hello!
Ez kb. a sehova vezető út eleje.. Ha elfogadsz egy egyszerű baráti tanácsot: Amíg nem ismered a tranzisztorok alapkapcsolásait és azok jellemző tulajdonságait, addig ne próbálkozz új áramkörök létrehozásával (tervezésével). Mert a lehetséges variációk száma elég sok, míg értelmes kapcsolás fog összeállni. Addig válasszál, valami működő bevált kapcsolást és azt építsd meg.
üdv! proli007
(#) operable hozzászólása Aug 17, 2010 /
 
Üdv!
Szereztem ma egy FISHER erősítőt. Leszedtem a burkolatot és meglepetés ért. a 220 kábeleire rá van kötve egy kis adapter ami üzemeltet egy ventilátort amit rá raktak a hűtőre. Nah most ez nem lehet baj?? A másik meg hogy 120W-t irnak és 8OHM.et. az ohm mennyire számit ha pl 4 vagy 6 osat teszek rá? Meg most ugy oldottam meg, hogy egy 80W-s magas hangszoró meg egy mélyláda. külön-külön oldalra. Ezt hogyan tudnám megcsinálni, hogy legyen két magas meg egy sub?
(#) lobbooo válasza lapose hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Ebben igazad van, én is hiányoltam belőle ezt a védelmet, de egy fixen bekötött sub vég egy házimoziban nincs mozgatva, aztán ha mégis, óvatos leszek.
(#) lobbooo válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Sub végnek haszálom, előtte hidalt tda-t használtam, de a mélyek - két sorba kötött pioneer 250 mm - erősebbek voltak, ezért összeraktam neki a csatolmányban lévő véget, hát nem csalódtam benn, ahol a híd tda lefulladt ez ott kelt életre.Öblösebb lágy mélyet ad le a 7294-l. Amúgy egy mono oldalt lát el a 2KW toroid... egy ruszki teljesítmény végből lett kibányászva, itthon letekertem, egy szaki meg újra tekerte nekem a megfelelő feszre, 7000 -be megált, 1 menet/1V, 8.5 kg a csupasz vasmag... Ezt a véget egy kolega már megépítette és felrakta ide a HE-a nemrégiben irfp 260-al. irf 240 nem tudom jó lenne -e. A mellékeltet építettem meg változtatás nélkül. Van kapcs a dc védelemről is, ha kell felteszem! Ő a "picur".

nmos400.JPG
    
(#) Elektro Boy hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
Sziasztok!!!
Most tettem szert egy 2.1-es hangfal paneljára, de kellene rá egy trafó. Az lenne a kérdésem, hogy mekkorát tegyek rá??? 12V 1A megfelel???

A segítségeket előre is köszönöm! :smile:
(#) Leadtek válasza Elektro Boy hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Hello!
A segítséghez ez az infó édeskevés. Keress IC-t a panelon és nézd meg mivan ráírva és akkor többet tudunk segíteni. Ha esetleg tudod honnan/miből való a lapka vagy esetleg hány wattos, az is több a semminél. Ha ez túl bonyolultnak bizonyulna akkor csak fotózd le a panelt és rakd fel ide.

Üdv: Attila
(#) Elektro Boy hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
Tessék a kép, remélem elég lesz
Valami Logitech lehet, ha jól emlékszem... :yes:
(#) Leadtek válasza Elektro Boy hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Hmm... Ebből még sok nem derül ki úgyhogy én azt mondom valahogy vedd le a hűtőbordákat és nézd meg milyen IC van alatta és abból minden kiderül. A tápcsatlakozónál nincs véletlen odaírva a nyákra hogy mennyi volt/watt kell neki?
(#) Mayan válasza Elektro Boy hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Valószínűleg tea2025b, és az egyenirányító is rajta van, vagyis egy 9V-os trafónál nagyobbat ne köss rá!
Amúgy kb. 2*1 + 2W, tehát 1A-es bőven elég neki.
(#) Bassmester válasza lobbooo hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Nagyon szép lett
Feteket összeválogattad valamennyire? Az eredeti leírásban az állt, hogy egy bizonyos szóráson belülre kell válogatni őket. Méréseket végeztél már rajta? Érdekelne hogy mit is tud valójában és hogy mennyit disszipál.
(#) Abukodonozo válasza lamalas hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Persze, hogy nem... Számomra marad ''best (to) understand'' (2010 august).
(#) doomkiller válasza magitor hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Hali! Nem tudom, én csak kész kapcsolásokat építek mert eléggé kuka vagyok elektronikából. Kérdezd meg Mayant ő ajánlotta nekem ezt a kapcsolást, pontosabban nem azt hanem amit mellékelek.
(#) lobbooo válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Köszi! Nem válogattam, pont hatot rendeltem, nem tudtam volna mit kezdeni a maradékkal, ahhoz meg drága, hogy csak úgy legyen. Mértem, 2kW toroid plusz 40 000µF szűrés mellett, egy 35A diódahíddal:
8ohm műterh, 50Hz sinusz 56V kimenőig bírta a műterh,elkezdett füstölni többet nem is mertem rátenni mert kölcsönbe volt,de még nem torzította be a jelet. Van bent erő!
(#) Bassmester válasza lobbooo hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Aztamindenit... +/-72,5V -ról ha 56V Vpp-t tud 8 Ohm -ra, akkor az valóban komoly... ezek szerint nekem is elég lesz 3 pár IRFP 450, a 400W / 8 Ohm -hoz.
(#) lobbooo válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Szerintem elég! 56V az 392W! Azt mondtad Kapcsi tápot készítesz neki, emeld fel a feszt +/- 80 V-ra - terheletlenül - és több mint elég lesz, csak négy ohmra ott már nem ajánlott.A legcélszerübb,ha a nagy panelt építed meg / amit belinkeltem öt pár Fet /, és csak 3 párat ültetsz be, és ha még kell, kibővíted!
(#) lobbooo válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
A T8 - as bc546 tranyót a panel aljába kell beültetni és a bordába besüllyeszteni, hogy teljes hőkapcsolatban legyen! Fetenként 30ma-re kell beállítani a nyugalmit.
(#) Abukodonozo hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
Még valami...

Szintén műveleti erősítős nem interváló áramkörről van szó (melléklet.png). A feszültségerősítést ugye az R1-R2 ellenálláspárral állítom be... A képlet szerint: Au = 1 + R2 / R1. Ha én mondjuk tízszereset akarok, akkor 1 + 10Kohm/1Kohm = 11, kijön. De mondjuk az előbbi ellenállások tízszereseit is vehetem: 1 + 100Kohm/10Kohm = 11, megint. A két variáns között van valami különbség?
(#) nagy_david1 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Szia!
Nincs. Az arányok számítanak de szerintem ez a te topikod. Nekem is rég itt magyarázták el a dolgokat.
(#) Abukodonozo válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Szia nagy_david1!

Köszönöm, szétnézek!
(#) golem hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
sziasztok!

Kérnék egykis segitséget kéne nekem egy tda ic olyan amelyik megyen 12 v rol 8ohm os hangszórót lehet rá kötni meg lehet terhelni 30w ig én nem leltem ilyen icét lenne egy de annak 30v kell
tudnátok segiteni előre is köszönöm.
(#) nagy_david1 válasza golem hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Szia!
Először is kicsit figyelj a szótagolásra és mondatalkotásra mielőtt a moderátorok is észreveszik ezt
Egyetlen TDA IC-ről tudok ami képes erre és az a TDA1562. Azért nem találsz mert képtelenség ekkoracska tápfeszültésgből 8 ohm -on 30W-ot kicsikarni (ohm bácsi). Ez az IC is pufferkondikkal oldja meg ezt a problémát. Nem hiába nincs nagy teljesítményű erősítő alacsony tápfeszültségről. Kivétel amikor invertert használnak de úgy is a végeredmény ugyan az. Ez egy drága IC de ennél jobb és egyszerűbb megoldás garantáltan nincsen.
(#) mineral hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
Sziasztok!

Hozzá jutottam egy BEAG AET 210-es erősítőhöz. Kondenzátorokat kicseréltem de még maradt egy kis brumm rajta. Lehet, hogy ez kábel vagy árnyékolás hiba ezt még tüzetesebben át kell vizsgálnom. Egyébként a hangja csodálatos. (Technics CD ; Videoton DC 3011 hangfalak)
A Hangerő potmétere el van törve. Szeretném kicserélni de valami spec. potméter van benne. Még nem láttam ilyet.

A kérdéseim:

- Milyen potméter ez. Lehet még ilyet kapni?
- Miért így oldották meg ezt az áramköri részt mérnökök, miként funkcionál ez a hangerő változtatásnál. Esetleg frekvencia átmenetet változtat?

Válaszokat köszönöm.
Következő: »»   590 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem