Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Buszokban lévő kijelző neve és működése
Lapozás: OK   2 / 6
(#) kadarist válasza voodoo hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Add be az újítási tervedet a Találmányi Hivatalba! De tényleg. Ha fantáziát látsz az elképzelésedben, akkor csináld meg!
(#) klemo86 válasza voodoo hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Egyszerűen nem gazdaságos na! Tudod Te, mennyit zabál olyan sok LED? Ez meg nem fogyaszt semmit, csak amikor reggel rányomatják a járatszámot, este meg hogy "Garázsmenet"… Nem tudom, feltűnt-e a buszokon a CNG embléma - ez azt jelenti, hogy földgázzal vannak hajtva, nem gázolajjal. Ezekből a képekből nem derül ki, hogy ugyanilyen buszokat látsz kis dobozzal a tetejükön, egy pár áramszedőt, kipufogót sehol - ezeket itt alakítják át nagyon komoly berendezések beépítésével, és közel sem fogyasztanak annyit, mint a "hagyományos" trolik! Továbbá a hatalmas panorámaablakokat nem lehet ugye nyitni, mert erre való a klíma, ezzel is spórolnak, 40°C-ban meg lehet rajtuk dögleni
(#) AoC válasza premium hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Én már vezéreltem ilyet, igaz nem a Fok-Gyem verziót, de az alapelv ugyanaz. A kis elektromágnesek mátrixba voltak kötve és a kapcsolás lehetővé tette, hogy mindkét polaritással meg lehessen őket hajtani (UDN2540 és ULN2804 kimenetei között a tekercsek). A mikrokontroller képtartalom-váltásnál néhányszor végigscannelte a teljes felületet és rövid időre minden elektromágnest a megfelelő polaritással hajtott meg. Az impulzus szélesítése biztosabbá tette az átváltást de lassította a működést, ezért inkább rövidebb impulzussal többször átmentem a táblán. Rég volt, szép volt, jó volt
(#) premium válasza AoC hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

Szia!

Van erről valami rajzod? mármint a meghajtás/illesztésről.. nem komplett projekt terv csak kiindulási alap.

Szia!
(#) AoC válasza premium hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

A panelt készen kaptam, én csak a vezérlőprogramot írtam, így rajz nincs csak egy skicc amit én készítettem. Jobban megnézve a meghajtók csak egyféle polaritást tudnak, nem tudom mi volt a trükk (éppen 10 éve dolgoztam ezen). A skiccet azért csatolom... olyan amilyen.
Van szerencsém ismerni a FokGyem táblaáramkörök egy részét is, de az nem az én szellemi termékem így nem linkelhetem be. Ha kérdés van válaszolok.
Egy régi panelon MIC5841 és MIC5891 meghajtókat látok, de ennek meghajtását nem én készítettem.

6275Bsch.jpg

(#) premium válasza AoC hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

Szia!

Tehát a dolog úgy működik, hogy van pixelenként egy-egy tekercs. Ha villanyt kap, bebillen a kis lemezke, és úgymarad. Fordított polaritásnál meg visszabillen? Vagy két tekercs van? Egyik a felső, másik az alsó felére billent?

Az a baj, hogy csak 6 "szegmensem" van, ha szétszedek egyet, akkor nem ad ki egy órát..

néztem a MIC5841 adatlapját. Ez tényleg egy jó cucc erre a célra.
Bővebben: Link
(#) AoC válasza premium hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

Hát ez az amit már én sem tudok sajnos. A programomat vizsgálva az látszik, hogy frissítésnél két ciklus van egymásba ágyazva, a legbelső a sorokon megy végig (rows) a külső pedig az oszlopokon (columns). A kártyára ezeket a számlálókat küldi az előző ábra szerinti bitkiosztásban, hozzátéve az éppen aktuális adatbitet.
Az ábrán viszont úgy látom, hogy a két meghajtó páros éppen ellentétes vezérlést kap (Zrow és Zcolumn), lehet hogy így állítja be a pille mágnesezettségét? (akkor már csak a "row" és "column" elnevezéseket nem értem, de mindegy rég volt
Csatolom egy akkori eszemefuttatásomat, talán segít...

SignComm.jpg

(#) zolee1209 válasza premium hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

Nekem egy 32x16-os táblám van. Én is nézegettem már a vezérlését, valameddig vissza is fejtettem a kapcsolást, de még teljesen nem jöttem rá a vezérlés mikéntjére. Ugyanis elviekben nem lehet kétféle irányú áramot áthajtani a tekercsen, mert van a tekercseken egy párhuzamos dióda. Eddig jutottam vele, sajnos már több, mint egy éve áll a dolog.
(#) Auth Zsigmond válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

Bár engem is régóta kiváncsivá tett e mechanikus kijelző típus, irodalmat nem találtam róla.

Most elolvava a hozzászólásokat, felmerült bennem, hogy ha már úgyis elektromechnaikus szerkezetről van szó, arretásással (határozott mechanikus állapotú rögzítéssel) megoldható, hogy egy áramimpulzus hatására a solenoid "behúz", egy tengelyt elmozdít ("elforgat"), - a dióda az önindukciós feszültséget vágja le-, következő impulzusra ismét behúz, újra továbbfordit mondjuk 180 fokkal...

Az arretálás áram nélkül stabilan rögzíti a tengelyt, függetlenül a mutatott színétől...
(#) zolee1209 válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

Sajnos ez nem így működik, legalábbis az én példányomban semmiféleképp. Olyan, mint egy könyv, ami félbe van hajtva és a középső oldalától függ, hogy milyen szín látszik. Szóval az impulzusra történő körbeforgás kizárt ebben az esetben.
(#) premium válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

Igen, az enyém is ilyen.. kis "fél lapocska" billen egyik, majd a másik oldalra. Egyik fele sárga. másik meg fekete. így mindig csak egy oldal takarja le az alatta levő, fordított festésű hátteret..
(#) voodoo válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

"...a pöttyek "sarkában" van 1-1 zöld LED, és este ezek is világítanak, így nagyon szépen feliratoz,..."

Én erre értem. Ha a pöttyök sarkába ott van az a LED akkor este se látszik, ha nincs áram. Tehát ez éjszaka FOGYASSZA az áramot.
Csak ezt akarom mondani értitek?
(#) kadarist válasza voodoo hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

De nappal meg nem fogyasztja az áramot, ráadásul nappal jobban is látszódik, mint a LED-es mátrix-kijelző.
(#) rockersrac válasza voodoo hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

Fogyasztja nem pedig fogyassza! :beka3:
(#) klemo86 válasza voodoo hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

Látszódik az nagyjából, ha van közvilágítás
De menet közben miért ne lenne áram?

kadarist válasza:

[i]..."Ez a kijelző akkor is megtartja a kijelzést, ha elmegy az áram. Ez gyakran jól jön."...

Még mindig le vagyok ragadva kinek az ötlete volt kitalálni a buszokra kitenni egyszerre flip-dot LED megvilágításosat? Na ugye.
1 buszon nem hinném jól jön ha "nincs áram"
2 LED világít és fogyaszt. Este.
3 a LED közel sem fogyaszt sokat még, ha egyszerre "rengetegnek" nevezhető mennyiség csillog.
Miliampereket eszik, és nappal is jól látható. (én látom)
Vegyítették egyszerre ebbe a megoldásba a gyártók amit nagyon feleslegesnek és pénz pazarlásnak találok. Nem hiszem jó ötlet ami mellett Ti azt mondjátok: de jó, de szép.
Ez az állítás sem igaz szerintem: "sokat fogyaszt".
Saját szavaitokkal ütitek magatokat én meg észre veszem azt. Ennyi. Tényleg nem vitázni akarok csak ugyebár LEDES akkor az nem fogyaszt? Dehogynem. De másik válaszba meg oda írjátok hogy jó a flip dot mert nem fogyaszt. De az is LED-es! Akkor az a LED mivel megy? Mosollyal?

(#) voodoo hozzászólása Aug 20, 2010 /

Bocsi nem akartam végig dőlt betűtípussal írni. Elnézést.

A flip-dot-nak csak éjjel kell kell extra megvilágítás. Nappal nem. Te meg ezt nem veszed észre. Nappali fénynél jobban látszódik egy fényt visszaverő felület, mint egy fényt kibocsájtó fényforrás. Ha még ez a felület fluoreszkáló festékkel van bevonva, akkor még jobb a hatás.
(#) voodoo válasza kadarist hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

Akkor miért nem csinálnak flip-dot-os sorompót? Miért nem flip-dot-os az Audi A6-os hátsó lámpái és még sok sok más dolog? Ezeket mindet nappal is nagyon jól látom. Még mindig nem tartom elég jó ötletnek a kettő vegyítését. LEDes flip-dot eszem megáll .
Miért számít sokat, egy kb 6-10.000ccm3-es dízel vagy gázos üzemű 2-400 lóerős motornál ami a buszokban van, ha nappal is működik úgy sacc/kb 200 LED? ŐŐŐ mondjuk városban fogyaszt 30 Litert, de ha nappal is LED-ek világítanak akkor jelentősen növeli a fogyasztását majd? Nem hinném.
Nem tudom ti nem láttatok még erős fényű LED-et?
Én nappal se tudnám sokáig folyamatosan nézni mert körülbelül "kicsapja a szemem" olyan fénye van!!
Főleg fekete háttérben........ Nem lehet nem észre venni. Nem találok a válaszokban elég érvet arra, hogy kijelentsem: oké tényleg igaz és jó ötlet akik kitalálták és alkalmazták, hogy létezzen LED-flip dot.
és akik ezt meg is vásárolták........ uhh

Itt nincsenek ellentmondások… A LED-kijelzőt nappal nem azok nem látják, akiknek jó a szemük, hanem a 60 fölöttiek többsége, és 60 alattiak is sokan. A flip-dot nappal csak az átváltásoknál fogyaszt, kb 2-3óránként egyszer… Míg a LED-esnek menni kéne éjjel-nappal Csak este világítanak a LED-ek, és sokkal jobban látszik, mint ha egy egyszerű neonnal lenne megvilágítva az egész… Az, hogy sokat fogyaszt, tényleg relatív: ahhoz az átlaghoz képest sok, amennyit összesen "elforognak" a pöttyek (illetve a megvilágításnál a neonos szinte gatya a LED-es mátrixhoz képest). Alapból nem két fillér egy akkora tábla, most hogy LED-eket tesznek bele vagy nem, az nem oszt nem szoroz ebben az esetben - és olvashatóság szempontjából lealázza a neonost megvilágítást. Ne abból indulj ki, hogy Te látod, mert én is láttam a LED-est nappal, de ez nem mérvadó, ha a sofőr azt mondja, hogy minden második megállóban egy kisnyugdíjas félig felmászik megkérdezni, hogy "Hanyas busz?"… A Mars téren este én is látom messziről a parkolóban várakozó buszokat, ahol a fák is takarják őket, hogy mi van rá kiírva - de ez én vagyok.

Szerintem értelme nincs erről vitatkozni, nem Te fizetted ki, Neked miért fáj? Örülj neki, hogy tök jól néz ki, és kész! Egyébként nem tudom felétek hogy megy, nálunk pályázatokat szoktak hason szőrű fejlesztésekre kiírni, és nagy része abból van finanszírozva. Tehát még csak azt sem mondhatod, hogy emiatt drágább lett a bérlet…

Én nem azt mondom, hogy nem néz ki jól. Hanem csak abból indulok ki amikor legelsőnek szószerint ! SZEMBESÜLTEM a például SMD LED iszonyatos fény erejével. Egy szalagon 3-asával vannak és darabolható. Rákötök egy akksitöltőt 3x3 darab hideg fehér fény.
Belenézek 2 másodpercre és: ÁÁÁÁ!

Elnézek oldalra: pislogok-könnyezek és ott marad a szemembe a "pöttyök" helye majdnem megvakít. Tényleg szembesültem. Nem próbálgattam ezt sokáig szinte fájt. Elmúlt.
Vagy például fekete háttérben piros fény ugyan csak jó példa egy 60 feletti alig látó ember is észre veszi. Nézz az egered LED-jébe. De csak egy picit. Már is meggyőződsz arról hogy süt a nap és mégis úgy világít, mint az isten verése
(#) voodoo válasza voodoo hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

Könyörgöm. Aki ezt nem veszi észre az már komoly gond.

Nem nézek az egerembe, mert lézeres Az öregkor eleve egy komoly gond, nagyfater pl felveszi a TV néző szemüvegét, és odaül a TV elé 30centire… Persze rezeg a műanyag doboz, mert ordít is 80 körül ilyen az élet… Rájuk is tekintettel kell lenni. Ha jönnek a turisták a városba, és este ezt meglátják, akkor aztán húha Naja! Több hozzáfűznivalóm ehhez nincs.

Ráadásul a nagyobb felületű, homogén szegmenseket tényleg könnyebb meglátni és értelmezni.
(#) zolee1209 hozzászólása Aug 22, 2010 /

Gondoltam felteszek pár képet, hogy legyen valami témába vágó is...
Próbáltam lekapni a mechanika felépítését, amennyire lehetett, illetve szemléltetni, hogy mekkora fénnyel virít a tűző napon a kijelző, ezért szándékos rajta az árnyék! :yes: A pixelek multiplexelve vannak, a diódák 1N4002 típusúak. A pixeleket lényegében H- hidak hajtják, melyek NPN- PNP tranzisztormezőkből épülnek fel. A kapcsolásban 15V-ot kapcsolgatnak a tekercsekre, ezáltal rövid impulzusokkal is megfelelőre lehet gerjeszteni az elektromágnest. Gondolom ezt abból, hogy én 5V-os tápot adtam a tekercseknek, de volt, ami nem tudott határozottan felmágneseződni... Egyenlőre ennyi.
(#) zolee1209 válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Illetve még két kép az olvashatóság szempontjából, lenyugvó nap mellett...
(#) rockersrac válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Hogy sikerült ,, rávenni" hogy feliratot írass ki vele?
(#) zolee1209 válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

5V-os tápfeszültséggel és türelemmel! "Manuálisan" pötyögtettem be a biteket. Ha majd lesz kedvem, időm, meg P20-am, akkor csinálok hozzá vezérlést is...
(#) voodoo válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Hmm nem rossz Tetszik. Így látva ezt a szép Betti feliratot igazán meggyőző arra, hogy tényleg azt mondjam valóban jó megoldás ez a flip-dot.

Valóban jó olvashatóság jellemzi és nem kell hozzá áram a folyamatos működéshez. De viszont! >>>
Miért nem alkalmaznak ilyet mondjuk, ha annyira jól olvashatóság jellemzi teszem azt az M0-ás autóúton, más autópályákon? Nagyon messziről észre venni az egészen pici apró LEDek fényerejét. Tehát számtalan helyen bizonyít a simán csak LED tábla. Mások mégis azt állítják nem igazán látni azokat. Nah mindegy lényeg hogy nem rossz a flip-dot kijelző, csak érdekesség képpen tettem fel a kérdést nem tudtam hogy keressek rá a működésére egyáltalán a nevét se tudtam.
Picit zavar megmondom őszintén, hogy mások ugyebár az újjabb egyszerűbb LED-táblát úgymond "lenézik" mert nem olvasható és sorolnak példákat. Én meg csak próbálom megvédeni azt, hogy ez nem igazán helyes állítás.

Üdv. Mindenkinek
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem