Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Sziasztok,
Gyarló módon mindhárom hőkompenzált 6 csöves nixie KIT-emhez a kerámiás ruszki military spec. 74141-eket vettem meg mert a normálhoz képest max egy ezressel kellett többet fizetnem értük. Valaki meg tudja mondani hogy mivel is tud ez a kerámiás többet a társainál? Magasabb külső hőmérsékleten képes stabilan üzemelni a kerámia hordozó miatt?
Hogy a témánál maradjunk: NIXIE karóra, még kisebb
Ok. Ezt benéztem. Az tényleg tükröződés. Kárpótlásul néhány igazi kép (nem légycsapóval) .
Szia!
A DCF vevő nem szereti a kapcsolós tápot (77.5kHz/3 = 25.83 kHz a tápok működésének frekvenciája közelében van), a TV-ket (77.5kHz/4 = 19.375 kHz). Analóg áteresztő tápról járatom. Az RC tag egyrészt a digitális tápfeszről (nálam 20MHz-vel jár a kontroller), másrészt a kábelről, mint antennáról jövő zavarokat kívánta csökkenteni.
A kerámia az a katonai verziója. Inkább úgy fogalmaznék, hogy szélsőségesebb hőmérsékletet visel el. A sima К155ИД1 -10...+70 °C, a kerámia КМ155ИД1 -45...+85 °C tartományban használható. Az összes többi elektromos paramétere megyegyezik. Lehet hogy az atomtámadást is jobban viseli
Nem probléma, én is néztem már be dolgokat. A képeid nagyon tetszenek, öröm nézni!
Sziasztok!
Nagy ráértemben csináltam az órámhoz egy előlapot. Mit szóltok hozzá, szerintetek megfelelő vagy fejlesszem tovább?
Ezt az oldalt majdhogynem a kezdetek óta ismerem, de a nixie-karóra kisebbik változata még nekem is új. :vigyor4: Nem hittem volna, hogy még kisebbet tud faragni a készítője...
Meg tudnád oldani, hogy még 3 kapcsoló is rákerüljön? Az idő beállításra gondoltam: +,- és enter. Esetleg egy kapcsoló még amivel lehet váltani, hogy fixen a pontos idő vagy idő/dátum (éé-hh-nn) váltogatva menjen? Szívesen tervezek panelt.
A tápegység nem kapcsolóüzemű tápegység amiről járt eddig, és nem szinkronizált vele. Konkrétan erről járt: Bővebben: Link De furcsa módon, ha hozzáértem a FET hűtőfelületéhez, akkor az LCD kijelző ami méri az áramfogyasztást, és a másik meg ami méri a feszültséget ugrált össze vissza. Ráakasztottam egy multimétert ellenőrzés képen, és minden a legnagyobb rendben volt, de aztán mégse.
Most sima 7812+áteresztő tranzisztor...erről jár. TV nincs itthon, arról nem szerezhet zavart, laptop van, ami 2 szobával arrébb, a közelében csak elektromos gyújtású neon van, de az is messzebb mint 3 méter, még légvonalban is. Egy triakos forrasztóállomás üzemelt mellette, de azt akár kikapcsoltam, akár be akkor se csinált semmit. Viszont a glimm nem úgy villog, ahogy a leírásban szerepel, nem 1Hz-es frekvenciával. Leginkább sehogyan nem villog. Ha hozzáérek a FET hűtéséhez, akkor szabálytalanul de villog, és ha ott tartom a kezemet a közelben, akkor is folytatja a villogást, de egy idő után abba hagyja... Ez mitől lehet? Mellékletben csatolom, hogy ugye erre a szűrésre gondoltál? Mert én ezt építettem meg.
Szia!
Igen, de nem 100k hanem 100 ohm van benne nálam...
Nekem nagyon tetszik! Oldalról hogy néz ki? Fa oldallal el tudnám képzelni.
Az oldala még csupasz nem tudom, hogy miből legyen.
Nem rossz ötlet a fa sem, még gondolkodom rajta.
Jól néz ki, de nekem az jutott az eszembe, hogy azoknak készült, akik nem tudnak 4-ig számolni
Sziasztok!
Tovább játszottam a programmal... Multiplexált 6 csöves óra: Ha Valakinak van kedve, tervezzen egy panelt az alábbiak szerint: - Kontroller : 16F84A, 16F627(A), 16F628(A) - a felhasználtra le kell fordítani. - Bemenet: RA0 - DCF77 vevő jele ugyan úgy mint az eredetiben, RA4 - nyomógomb a földre, 10k felhúzóellenállás kell, ha megnyomjuk a dátum jelenik meg az idő helyett, - Kimenetek: RB0..3 - anódok, ahogy az eredetin, RB7..4 - BCD kód, ahogy az eredetin, RA2 - 10 másodperc anód, RA1 - 1 másodperc anód. Még nem dolgoztam át az időzítést, az órajel marad a 3.2768 MHz. Itt a programja, szimulátorban fut.
mérd a bemenő áramot.
Nálam melegedett a FET amíg 250mA körüli volt az áramfelvétel.Kicseréltem a diódát,egy ugyan olyan ti- pusúra, de kisebb áramúra,(az eredeti 5A-es volt), az áramfelvétel 150mA,FET nem meleg(én a hűtőfület is lefűrészeltem a hely miatt.
Szia!
A nyomógombos dátum kijelzés már megvan, az állításra egy kicsit várni kell... Panel tervezésénél, ha a port kiosztás nem jó, akkor össze tudom cserélni... A tápot nem terheljük túl a 1.5 szörös terheléssel?
Éppen most méretem az áramfelvételt 12V-ról 130-600mA. Ez ugye a fénytől függ. A 600mA-nál egy halogén izzó elé tettem a fényérzékelőt, a 130mA-nál, meg a két ujjam közé szorítottam, gyakorlatilag a teljes sötétséget szimulálva.
Holnap megpróbálom cserélgetni a diódát van itthon többféle bontott gyors dióda, hátha alapon.
Szerintem nem fogod túlterhelni, nálam a vicsys féle táppal megy a 6 db z566m az eredeti program hekkelt változatával. Csak én az anódok meghajtását hagytam 4 biten és egy bcd dekóderrel csináltam meg a 6 cső kapcsolását. A bemenetekre a dcf-en kívül gombok kerültek (gyors előre tekerés, dátum kijelzés a 30. másodperctől ki/be, kijelző kikapcsolása).
A követező a jelenség:
Tegnap délutántól bekapcsolva hagytam az órát, ugye minden szép és jó volt, nem is melegedett már. Éjjel 2:30-körül fölébredtem, ránéztem, minden rendben volt. 6 körül elmentem itthonról, és 10-kor telefonál az asszony, hogy meghalt az óra, és hogy olyan szagot érez mint amikor a konvektort először gyújtják be, és leég a por róla. A FET lábai körül a nyák elszineződve, a FET szigetelő gyűrűje ami a csavarban volt szétolvadva, és így gyakorlailag már lötyögött a hűtő fülecske. A kérdésem az, hogy mi történhetett, hogy az egyik pillanatról a másikra meggondolja magát, és szétfűti az agyát? Az 500mA-os biztosíték természetesen szétégett, de gyakorlatilag nem védett meg semmit. Lehet, hogy ez egy lomha típusú volt, csak annyira lomha, hogy ő akarta elhagyni utoljára a süllyedő hajót... Most csak remélni tudom, hogy az IC-k és leginkább a csövek túlélték...bár a csöveken rendellenes elszineződést véltem felfedezni, de talán csak bemagyarázom magamnak, hogy az rendellenes, és nem emlékszem rá, hogy az olyan volt.
Szia!
Ha csak a hex áll rendelkezésre, akkor 16F84A kb. 1000-1200 Ft (a max. órajeltől függ 4MHz - 20MHz), ha a forrás is megvan - vagy hajlandó vagy a visszafordított programban kotorászni kb. 10-20 percet, akkor 16F627 @ 650Ft, 16F627A @ 450Ft, 16F628 @ 700 Ft, 16F628A @ 500 Ft, 16F716 @ 300 Ft, 16F818 @ 530 Ft (Áfá-s árak).
Igen csak az van meg de PIC -kit -em sem nincs az is csak a havernál van mondjuk 5 percre lakik tőlem
Meg aztán egyikünk sem ért olyan mélységekben ehhez , így marad a 16F84A-20 , most néztem bele pont a már régen kész egy szemes órámban is az ketyeg .
A bázisellenállásokat csökkentsd le 1,5 - 3,3 kOhm-ra,
Az anódellenállást pedig úgy, hogy kb. 5,5 mA folyjon: az égési feszültség az 140V a táp mondjuk 200V akkor 10 - 12 kOhm kell.
Hát Zoli nincs ezzel szerencséd ! Egészen biztos minden alkatrészed stimmel most már csak arra lehet gondolni hogy valami nem ok ? Az enyém csak úgy csupaszon már 2 hete megy semmi hütés sehol , igaz jó meleg a FET és a stab hűtő zászlója de semmi gond vele .
A stab IC nálam egyáltalán nem meleg épphogy csak kézmeleg, az alkatrészek meg egészen biztos, olyan értékűek mint a terven. Leszámítva még az induktivitást az 100 helyett 84uH de jelenleg nem hiszem, hogy ez annyit számítana.
De ha egyszer működik, akkor miért csinálja ezt egyik pillanatról a másikra? A FET-et mértem multiméterrel és az az érdekes, hogy valószínű jó, és ha nagyon nagy szerencsém van, akkor végül mégiscsak a bizti ment ki és kész...most fogom áramkorlátos tápról kipróbálni, hátha alapon.
Szia!
Töltsd fel - spórolok neked 900 Ft-ot...
Azt nem igazán értem hogy ha már úgyis 230V-ról megy az óra -és trafó mindenképp kell bele- akkor minek a kapcsoló üzemű táp bele, ami valóban megnehezíti a DCF77 vevő dolgát.
Vagy speciálisan lehetne hozzá megfelelő trafót tekerni, vagy valami kis csöves készülék trafóját használni, vagy egy kis szembefordított nyáktrafóval előállítani az anódfeszültséget.
Ez volt a vicsys tervén ezt épitte meg és meg sokan mások is . Természetesen tudom van számtalan más megoldás is de itt ez volt kézenfekvő szerintem a méretek végett . De ha nem gond a méret akkor lehet alkalmazni a sima trafós vagy akár a szembe forditott megoldásokat is .
Nálam is az egy kijelzősnél két külön trafó van betéve akkor az volt az egyszerűbb és az volt kéznél : Bővebben: Link Nekem special semmi gondom sem ezzel sem a kapcsoló üzemű táppal nem volt ez idáig .
Szia!
A példát innen lehetne venni, itt két hálózati transzformátort használnak szembefordítva. A fényerő szabályzást kellene máskép megoldani. Láttam olyan kapcsolást, ahol a 16F84 egy lába és a föld közé egy kondenzátort kötöttek, ami egy foroellenállásos hálózattal tölthető fel. A kontroller minden digit váltáskor kioltotta a digiteket, kisütötte a kondenzátort, megvárta amíg kialakult a magas szint, aztán vezérelte a következő digitet. Ebben a megoldásban az anód feszültség állandó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |