Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses Led kijelző, BC/DC kapcsolóval, hogyan?
Lapozás: OK   2 / 3
(#) bosch1980 válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 15, 2007 /

Hello Srácok!

Nem arról volt szó, hogy a 4511 a közös katódos, az LS247 -esek meg a közös anódos meghajtására jók?! Csak kérdezem.

Így is működik, ahogy Jani lerajzolta? Telejesen összezavarodtam!

Köszönöm a válaszokat különösen Janinak a kódkapcsolós rajzát, nagyon tetszik!

Sebi! Rájöttem, hogy miért nem működik az e szegmens. Nem fogod elhinni, de az ic foglalat kontakthibás. Tényleg ezt a 4511-et be lehet forrasztani foglalat nélkül is?? Mert ez az első ic-s kapcsolásom! Hallottam, hogy néhány ic elég érzékeny a hőre. Beforraszthatom foglalat nélkül? Nem megy tönkre? Egyébként 260 C˙-on forrasztok.

Mi a véleményetek?

Holnap vagy hétfőn felrakom a videót a jól működő számkijelzőről, ha a forrasztást megcsináltam, vagy kell vennem egy másik foglalatot!

No jó éjszakát kívánok!

Üdv. Bosch
(#) Sebi válasza bosch1980 hozzászólására (») Ápr 15, 2007 /

Nyugodtan beforraszthatod. Én SMD processzort is szedtem le hőlégfúvóval, semmi gond nem volt vele, pedig mikor leesett a panelról, sistergett a tetejére cseppentett víz.
(#) bosch1980 válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 15, 2007 /

Szia Sebi!!!

Köszönöm! Te mindig segítesz nekem!
Nagyon kedves Tőled!

Figyu Sebi! Akkor a csatolt képen a jobb oldali kapcsolás műkdöik vagy nem? Így is be lehet kötni?

Csütörtökön elutazok, de előtte még szeretném megcsinálni a forrasztást amit javasoltál Sebi! És utána felrakom a videót a kész kapcsolásról! Tudom holnapra igértem, de lehet, hogy csúszni fog! Bocs!

Jó éjt Sebi!
(#) _JANI_ válasza bosch1980 hozzászólására (») Ápr 16, 2007 / 4

Miért? A másik kapcsolás nem működik??? :wilting:

Szerintem mindenképpen megéri foglalatot alkalmazni!

H. miért?

Hát mert:
1: Kíméled a nyákot az alkatrész cserélésekor, azaz nem kell agyonforrasztani
a panelt egy-egy cserénél.

2: Kímélheted az érzékeny - "drága" IC-ket! :buck:
:felkialtas: Főleg a statikus kisülésre érzékeny MOS, CMOS, FET elemeket tartalmazó IC-ket lehet úgy kímélni, h. csak a legvégén ülteted a helyére. ( Persze a többi típust sem kell élve boncolni! ) A sztatikus kisülés nem egy IC-nek okozta már a halálát! Előfordulhat, h. az IC még életképes marad, DE sok rejtélyes hiba forrása lehet!!! :felkialtas:

3: Próbakapcsolásnál feltétlen ajánlott az alkalmazása! Az előbb leírtak miatt.

Persze egy-két kontakthiba előfordulhat, főleg az "olcsóbb" típusnál. De akkoris megéri! :yes:

Sok sikert az építéshez!
ÜDV.: _jani_
(#) Sebi válasza bosch1980 hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Persze hogy működik! Az a közös anódos kijelzőhöz való LS247-es, amit ajánlottam.
(#) bosch1980 válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

Sziasztok Srácok!

No készen vagyok!! Köszönöm a segítségeket! Nagyon tetszik nekem ez a kis áramkör!

Büszke vagyok magamra!

Csatolok egy videót a kész kapcsolásról! Szóval 7 szegmenses kijelző BCD kapcsolóval!! És működik!

Mindenkinek köszönöm a segítséget!

Megoldottuk!!!

Nem a videón, hanem a képen 9,9 voltal van meghajtva! A kapcsolási rajzon 9 volt szerepel! Egy kicsit még adtam rá! Szerintetek mennyit bír ez a kijelző? Mennyi a max feszültség amit elbír?

Csak azt nem tudom kinek adjam a pontot? Lehet, hogy magamnak adom!! Csak vicc volt srácok!

Szerintem Sebi érdemli meg a legjobban, Ő mindig itt volt, ha szükségem volt rá! De lehet, hogy csak véletlenül! Mi a véleményetek?

Írjatok!

Legyetek jók!

Üdv. Bosch - áramkörfejlesztő
(#) bosch1980 hozzászólása Ápr 17, 2007 /

Olvasom a fórumot... Na jó azért Jani is megérdemelné! Janinak vagy Sebinek fogom adni a pontot! Még meggondolom és megvárom a véleményeket! De lehet, hogy nem kéne ebből ekkora ügyet csinálni, de igazságos akarok lenni!

(#) Moderátor hozzászólása bosch1980 hozzászólására (») Ápr 17, 2007

így jó?
(#) bosch1980 válasza (») Ápr 17, 2007 /

Köszönöm szépen Szabi! Így jó! Így nagyon jó! Köszi!

Nem nagyon tudtam volna dönteni, mert mind a ketten nagyon sokat segítettek! Janinak az első válasza, meg a kódkapcsolóról a szuper leírás! Sebi pedig az építésben sokat segített! Fiúk mind a ketten kaptatok 50-50 pontot! És nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Mindenkinek aki segített és itt volt azoknak is köszönöm!

Mindenkinek jó olvasgatást!

Tényleg van még egy szép zöld közös katódos kijelzőm!! Párhuzamosan ráköthetem a ellenálások után? Égne egy piros is meg egy zöld is! Tök király lenne!! Szerintetek!?
(#) Sebi válasza bosch1980 hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

Rákötheted újabb 7db ellenállással, mert az ellenállás a LED-ektől függ. Ha nagyobb feszről táplálod, akkor nagyobb ellenállások kellenek, mert a LED az - színtől függően 1,4...4,2V - feszültséget tart a két kivezetése közt, mint egy zener.
Az LS247-es áramkört ne tápláld 9V-tal, mert előbb-utóbb tönkremegy, a max 5,25V lehet!
(#) _JANI_ válasza bosch1980 hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /

Köszönöm.

A 4511-nek 5-15Voltig lehet a tápfesze, s a kimenetelet MAX 25mA-val lehet terhelni... (Ez határadat!)

Idézet:
„Tényleg van még egy szép zöld közös katódos kijelzőm!! Párhuzamosan ráköthetem a ellenálások után? Égne egy piros is meg egy zöld is! Tök király lenne!! Szerintetek!?”
A 4511-re?

Elméletben, egy "inverz" kijelző lenne a véderedmény.
Szerintem NE-próbáld ki! Mert a 4511 csak H szint kiadásakor tud teljesítményt kiadni a kimenetén. Az L-szintű terhelhetőségről nincs adat... Valamint a ledek sorbakerülnének, áramkorlátozó ellenállás nélkül. S a kijelzők tönkre is mehetnének. Vagy a 4511 lesz hátba támadva a leden keresztül, (L szintű terhelés) és ellenállásnélkül az is veszélyes!

Az LS247 + zöldledes kijelzőröl is raksz fel képet?
(#) bosch1980 hozzászólása Ápr 29, 2007 /

Sziasztok Srácok!

Megérkeztem az utazásból. Tök jó volt.

Meg aztán a hugi örült, hogy az albérletükben megjavítottam egy csomó dolgot. A barátja nem igazán egy ezer mester...

Szóval nem kötöm rá a zöld kijelzőt rendben van. Szerintem valamikor kicserélem a piros kijelzőt egy zöldre, és akkor majd arról is teszek fel képet.

Az LS247-es kapcsolásba még nem kezdtem bele, de ha elkezdem majd írok.

Mindenkinek kellemes estét!

Mi újság veletek srácok? Tudtok valami izgalmas topicot itt a hobbielektronikán?
(#) _JANI_ válasza bosch1980 hozzászólására (») Ápr 29, 2007 /

Üdv ismét!

Hála istennek (és TOPI mesternek-is, S még sok kérdező - hozzászónak... ) van miből választani!

Mire gondolsz?
(#) bosch1980 hozzászólása Ápr 30, 2007 /

Szia Jani!

Örülök, hogy itt vagy Te is!

Valami hangfrekis erősítős dologra gondoltam. Ma voltam egy rádióamatőr haveromnál és megépítettem egy egy hangfrekis erősítő másik párját, mert tanácsolta ha építek akkor sztereo erősítőt építsek.

A múlktor vettem hozzá dobozt szerencsére jó nagy így belefér mind a kettő panel (elvileg csak mono-t akartam építeni). De még kell vennem szetereó potit, meg két kis hűtőbordát, meg még ki tudja mit.

Lehet, hogy nyitok egy másik fórumot ennek a témának, ha nem találok a kérdéseimre választ valamelyik másikban.

Egyébként ic-s erősítő, szóval nem a legszuperebb, de ha kész lesz én örülni fogok neki. Ez lesz az első bedobozolt kapcsolásom, amit legalább haszálni is tudok valamire. A többit csak kedvtelésből készítettem, mint ezt a BCD kapcsolósat is. Mert meg akartam oldani azt a feladatot, amit kigondoltam.

No, lényeg a lényeg. Írjatok, hogy mi újság van! Például Sebivel mi van? Nem tudsz róla valamit?

Sebi hogy vagy?

Jó éjt!

(#) Sebi válasza bosch1980 hozzászólására (») Ápr 30, 2007 /

Hali!
Én is itt vok... üdvözöllek.
(#) _JANI_ válasza bosch1980 hozzászólására (») Máj 4, 2007 /

Szia!
Ajánlom figyelmedbe a fórum keresőfunkcióját! :yes:
Vele sokkal hatékonyabban tudsz a témák között keresgélni…
jó böngészést!
(#) bosch1980 hozzászólása Máj 5, 2007 /

Koszi Jani!

Mindenkinek jo butykolest kivanok!

Udv. Bosch
(#) bosch1980 válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Sziasztok!

Jani és Sebi nem tudom, hogy érdekel titeket a téma, de nyitottam egy új topikot: Autórádió építés, szerelés címen.

Szeretettel várlak titeket ott is, mint régi jó pajtások!

Üdv neketek!

u.i.: Persze mindenkit szeretettel várok...

u.i.2: Ja és előbb utóbb rövidre zárom ezt a topikot... Azóta nem építettem meg a zöld kijelzőssel az áramkört. Sztem nem is fogom.
(#) _JANI_ válasza bosch1980 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Szia.

Köszönöm a meghívást mások nevébenis!
Elfogok látogatni! :yes:

Azért a témát nem kell lezárni :no: :no: :no: .
Még hátha lesz vegy két jó kérdés ebben a témában...

Jó bütybölést!
(#) bosch1980 válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 22, 2007 /

Jól van Jani, legyen ahogy mondod, nem zárom le a témát. )

Köszi és Neked is jó bütykölést!

Sebivel mi újság, nem tudod?

Jó éjt!
(#) _JANI_ válasza bosch1980 hozzászólására (») Okt 26, 2007 /

Sajnos Nem! :no: [off] Lehet h csak elfoglalt...
(#) dbase hozzászólása Márc 30, 2009 /

Hali. Mitől függ az hogy a 6-os szám tetején a vizszintes azaz "a" szegmens világít-e?
Melyik IC vel világít? Vagy az eddigi téma videon kontakthibás volt?
(#) titi válasza dbase hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Hali!
Egy régi hobbyelektronikában volt erről egy cikk, hogy hogy lehet megcsinálni, hogy a 6-os és a 9-es számok "szebbek legyenek.
Két tranyó, meg egy-két ellenállás.
(#) pbalazs válasza dbase hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Attól függ, hogy a meghajtó IC meghajtja-e. Pl. a 7447 nem kapcsolja be, de a 74247 igen.
(#) dbase válasza titi hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Nekem személy szerint hiányzik, de most néztem a 4511 pdf jét s 6-os kijelzéskor nem világít. Szétnézek az IC-k közt. Köszi. Megpróbálom keresni, de full nem rémlik, hogy láttam volna, biztos mert nem érdekelt akkor.
(#) titi válasza dbase hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Remélem "kiolvasható"...
(#) dbase válasza titi hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Köszönöm fáradságod, jelenleg a cd4543 icnél tartok, mely már rendesen megjeníti a 6 és 9 es számjegyeket.
Ha nem sikerül ezzel marad az átalakítás majd.
Mégegyszer köszönet :worship:
Ja és ezek az IC-k már cmos.
(#) titi válasza dbase hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Szívesen, nincs mit!
(#) dbase hozzászólása Márc 31, 2009 /

Van egy rajzom, mellékletben. Azt írják betárolja az utolsó karaktereket. Igaz lehet? A zöld diódák ledek lehetnek? Ha pl rakok egy kis akkut, és csak az ickre kötöm akkor áramszünet esetén szépen betárolná?
A lényeg egy kijelző megépítésére kértek fel, mint a kirakatokban lévő forint/euro, adás/vétel 7szegmenses kijelzővel. Mivel 3 karakter lenne, és 3-5 sor, a vezérlésre bcd koder kapcsoloval, vagy nyomógombokkal monthatni egy távirányítóval. Bedug beállít kihuz, másikba bedug beállít resetel. Ötlet egyszerübben? A lényeg áramingadozásra ne menjel, vagy áramszünetre. Köszi.

dec_bcd.png

(#) El_Pinyo válasza dbase hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Szia!
Az áramkör valóban eltárolja a legutolsó állapotot, hiszen minden ÉS kapu bemenete vissza van csatolva a kimenetről. Azok a zöld diódák valóban LED- ek, de ha nem vagy kíváncsi a BCD kódra, akkor nyugodtan ki lehet hagyni őket az előtét-ellenállásaikkal együtt. Viszont észre vettem egy hibát a kapcsolásban. Hiányzik egy dióda az 1 és az 5 számú nyomógombok között.
Megnéztem az általad említett CD4543- as IC adatlapját, és azt láttam benne, hogy elég kicsi a kimenetek árama. Emiatt egy meghajtó fokozattal kell ellátni feltéve, hogy ezt a dekódert akarod használni. Ez a meghajtó lehet akár integrált, vagy diszkrét alkatrészekből összeállított is.
Üdv.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem