Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   70 / 254
(#) p_istvan válasza sooty hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Kösz!
Akkor megoldhatónak látszik, csak a tápot megszakítani kell és nem pl. nullára leszabályozni és nem szabad elkót rátenni, csak a szokásos hidegítést.
(#) Gery78 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Sziasztok! Nem egészen értem ezt a kísérlet dolgot, miért nem kapcsoljuk le egyszerűen a 74HC595 tápját is? Mehetne egy körről az egész 74-es család, aztán az egészet lelőjük, ha a csöveket kímélni szeretnénk. Szerintem egyszerűbb volna. Mi a véleményetek erről?
(#) p_istvan válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Mert a probléma akkor is fellép csak a HC595 bemenetén! Ahhogy a tanult kolléga is írta (Hp41C)
Idézet:
„A HC595 belső védő diódákat tartalmaz a bemenetein, azon keresztül elég jelentős árammal tudja terhelni a bemenetét, ha nincs tápja...”

A HC595 alig fogyaszt, statikus üzemben, ha nem folyik a kimenetén áram.
(#) vicsys válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Nem értem a vacakolást a táppal... Homályosítsatok már fel!
T.i.: Elmegy az áram- nincs +5V- RTC ketyeg elemről.
Visszajön az áram-van +5V- PIC kiolvas RTC-ből és DCF-ről szinkronoz.
Ergo: nem kell akku és akkus táp!
(#) p_istvan válasza vicsys hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Nem az a baj ha elmegy a táp (az más ügy)!
Hanem amikor le akarjuk kapcsolni a nixie-ket akkor a meghajtást is, mivel a hat 74141 kicsit sokat fogyaszt, és Hp41C kolléga pedig igen környezettudatos... Ami nagyon helyes hozzáállás!
(#) Gery78 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Most itt nem a hálózatkimaradás esete forog fenn, az OK. Hanem azon gondolkozunk, hogy a csőkímélő üzemmódot hogyan valósítsuk meg. Pl. elmegyünk dolgozni 8-10 órát nem fontos, hogy menjen a kijelző - élettartam növekszik. Szerintem egy elemről, - ha a csőkikapcsolás napi szintre be van állítva - akkor ne az elemtől várjuk el, hogy hajtsa az órát, hanem meg kellene oldani, hogy csak a kijelző részt kapcsoljuk le.

Szerk. De nem úgy volt hogy a nagyfesz tápot lekapcsoljuk és kész? Vagy kimaradtam valamiből? Már én sem értem.
(#) Hp41C válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szia!
Itt most a 6 (esetleg 7) csöves párhuzamosan vezérelt óráról van szó, amibe beletervezünk 6 ill. 7 db 74141 -et fejenként kb. 125mW (gyártófüggő) saját fogyasztással. Ez a saját fogyasztás eltörpül a csövek (6 *200V * 5mA = 6W) fogyasztása mellett. Akkor lesz meghatározó, amikor a csöveket kikapcsoljuk (esetleg az anód tápját is), 6 csőre és egy 30 napos hónapra, napi 24 órában 0.56 kWó.
(#) sooty válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Az én környezettudattalan órám (igaz az multiplexelt és 3 ic van csak benne) kikapcsolásakor az anódvezérlést kapcsolom le 0Fh bcd értékkel és fogyasztása 380mA-ről 140mA-re csökken, a glimmek mennek tovább mint egy standby fény. Már itt is látszik, hogy sokat lehet spórolni. Ha a nagyfeszt is lekapcsolnám, meg a két bcd dekóder tápját szinte alig enne valamit.
(#) Gery78 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Kezdem érteni, tehát akkor a lekapcsolásnál a fogyasztáscsökkentés a cél, és nem akarjátok, hogy a PIC is lekapcsoljon, különben hogy futna benne a program, és hogy működhetne az időzített le, és felkapcsolás. Az jutott eszembe, hogy a PIC meghajtó lábaihoz amelyek a 74HC595-öt hajtják, nem kellene-e oda tenni egy illesztő tranyót lábanként, és ha lekapcsolnánk a HC595-öket is, akkor nem a PIC-et terhelné, hanem a tranyókat. Szerintem ha odatennénk egy nagyobb áramú tranyót akkor azt simán lehetne terhelni. Nem tudom az a 3 PIC láb nem lesz-e így is túlterhelve. (Ha jól látom a rajzból) Kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Más téma: Találtatok már nagyfeszre teljesítmény tranyót, hogy vezérelni tudjuk a nagyfesz táp ki és bekapcsolását (Q8)? Mit szólnátok a BU508-hoz?

BU508.pdf

(#) vicsys válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Embörök! Azaz Bélám az Úrban!
Na nehogy már a meghajtó IC-ket is lekapcsoljuk. De akkor is:
Egy relével megoldható a csövek anódfesze és meghajtó IC-k tápja is. Azt meg csak észreveszi a PIC, hogy megszűnt az egyik I/O-n a tápfesz (OFF állapot figyelés)... Már rögtön nem is hajt meg semmit (floating out). Nos?
(#) p_istvan válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Azt, hogy az egy NPN típusú tranzisztor, oda meg egy PNP kellene, ami ritkább nagyfeszültségűben!
De már írtam MOSFET-ből könnyebben találni megfelelő feszültségű és polaritású és teljesítményű eszközt, olyat amit be is lehet könnyen szerezni.
(#) p_istvan válasza vicsys hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Több relével meg akár a nixie-ket is kapcsolhatnánk...
(#) vicsys válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Igen, igaz. Szerintem elég a közös anódfeszt megszakítani. Tirisztor nem lenne jó?
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza vicsys hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Az a baj, hogy tirisztorral egyenfeszültséget csak bekapcsolni lehet, kikapcsolni elég körülményes.
(#) hapro válasza vicsys hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Energiatakarékosság szempontjából megoldható lenne az overkill órádban az, hogy a csövek áramát úgy állítom be, hogy teljesen sötétben, még éppen látni lehessen a kijelzett számokat, semelyik ne legyen sehol hiányos, viszont amikor világos van, vagy rásüt a nap, akkor meg értelem szerűen megnövekszik az árama a csöveknek, és itt jön a lényeg, hogy amikor süt a nap akkor ne növelje meg ennyire az áramot, mert látom úgy is ha mondjuk nem 5-600mA-t szolgáltat a tápja, hanem csak mondjuk 300mA-t. Tehát a fölső tartományt szeretném kissé leszabályozni. Lehetséges ez? Ha igen akkor hogyan?
(#) vicsys válasza pucuka hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Esetleg egyenáramú triac? Hülyeség?
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szia!

Ahogy írtad, az IRFU9310PBF (< 200 Ft) jó az anód feszültség, az IRF9520NPBF , IRF9Z34NPBF, NTD2955-1G (< 100 Ft) a dekóderek tápjának kapcsolására.>>
(#) sooty hozzászólása Szept 15, 2010 /

Lehet megint olcsó AURIOL dcf77-es órát kapni a L*DL -ben, teszteléshez, vagy kiműteni belőle a dcf vevőt ideális... :yes:
(#) hapro válasza sooty hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Mi az az olcsó? a vevőhöz képest
(#) sooty válasza hapro hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Mit tudhat ez a conradoshoz képest vételi stabilitásban?
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Amikor a conr*dos nem fog semmit ezzel szoktam tesztelni, hogy van-e vétel, mert ezt könnyebb ide oda cipelni, sajnos még odáig nem jutottam, hogy kiváltsam vele a conrados modult, csak kiméregettem a kimeneteket: ha a fotót nézed balról jobbra : 1. dcf out, 2. +3V, 3. kapcsolo? 4. GND Ezért írtam, hogy teszteléshez. Szerintem megy az órán kívül is és még egy csomó alkatrész is lesz belőle (csipogó, lcd háttérvilágítással, gombok stb. ) Szóval van, hogy ez mutatja a jelet és szinkronizál, a másik meg teljesen halott.
(#) MrBrown hozzászólása Szept 15, 2010 /

Azzal kapcsolatban van-e valakinek gyakorlati tapasztalata, hogy a Z568M órámnak mindenképpen saját hálózati trafós tápot szeretnék "mezei" 230V-os mozgásérzékelővel...
Az IN-1-es órámba beleaplikáltam egyet a hatalmas (elektronikához képest) burkolat és így természetesen a prizma nélkül, de sajnos így csak nagyon szűk szögben "veszi észre" a mozgást. Van esetleg valakinek tippje hogy milyet érdemes használni ami pici-csinos, nekem már az is elég ha csak a bekapcsolt időt lehet rajta állítani 10-15 perc körülire?!
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Csak ezt találtam. Ez viszont nagyon jó lenne...

Hoppsz! Van másiiik!
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Nem rossz, igaz nem is olcsó, de Z568M... miről beszélünk
Gondolom ez olyan nyitott kollektoros kivitel amihez kell még egy "végtranyó" ami ellátja árammal a relét sőt fenn is tartja ezt az állapotot x-ideig.
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szerintem egy egyszerű NE555+relé megoldja a gondot.
(#) Gery78 válasza sooty hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Hogy néz ki egy ilyen Auriol óra? Ha megkérlek szépen tudnál feltenni egy képet róla?
(#) sooty válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Sajnos valami szintillesztés még kell a benne található modulhoz, mert ugyan megy a modulja az órán kívül is, de nem hiszem, hogy 3V-ról rendesen át tudja billenteni a pic bemenetét, nem beszélve a 10k felhúzó ellenállásról ami a conrados vevőhöz kell. Így inkább csak teszteléshez jó, hogy van e vétel, meg terjedés. Tessék...a kép Auriol óra Én csak egy ledet tettem a modul kimenetére, az szépen villog, ha van jel, de az eredeti elemről működtetem.
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Szia!

Egy földelt emitteres tranzisztor megoldja a szintillesztést, a program felkészíthető az aktív alacsony/magas DCF jel fogadására is. Ezt a tranzisztort is rátervezhetjük az óra paneljára, hasonlóan a mozgásérzékelőhöz is lehet beépíteni egyet...
(#) Gery78 válasza sooty hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Szia! Köszi a képet! Én is ezt szerettem volna javasolni, hogy tegyél egy illesztő tranyót a kimenetére FE-es kapcsolásban, és készen is van. Én is tettem egy ilyet a CD4060 kimenetére, hogy meghajtsa a TTL bemenetet.

Milyen antenna van benne? Az gondolom a modul mögött van. Arról is tudnál feltenni egy képet?
Következő: »»   70 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem