Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 782
(#) potyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 30, 2007 /

Az adatlapjaban 100kHz-en olyan 600W-ra emlekszem, de ez attol fugg, hogy mekkora melegedest engedsz meg a tekercselesben. Ha tobb menetet teszel, akkor nagyobb a teljesitmeny (a nagyobb feszultseg miatt ugyanakkora fluxusnal) de a vekonyabb huzal miatt nagyobb a tekercsveszteseg is.
(#) MaSTeRFoXX válasza potyo hozzászólására (») Márc 30, 2007 /

Húú, Köszi!
Ez így elég is lenne.
Megnézem még az adatlapját még

Igen reális érték a 600, keresgéltem, az ETD49 az kb 800W az ETD59 az 1700W
(#) cimopata válasza eSDi hozzászólására (») Márc 30, 2007 /

Hello
A fazékmag AL1800 as szerintem bárhol lehet kapni esetleg rendelni nem olyan nagy ritkaság.
Ehhez az ic hez terveztem egy komolyabb verziót. Igazából csk néhány cuccot: egy IRF820 at, két tranyót.
A lényeg hogy nem a belső fetet hasunáljuk hanem arról vesszük le a vezérlést és az majd egy nagyobb fetet hajtana így kb 50-100W os tápot lehetne csinálni pár száz forintból.. Szóval nem sokkal bonyolultabb. Majd megrajzolom mire gondoltam.
(#) cimopata válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 30, 2007 /

Szerintem tévhitben élsz. Az összes PC tápban van segédtáp és az önrezgő igen. De a segédtáp hajtja meg a vezérlő IC-t. Ha megnézed azért van benne 3 nagyfeszültségű tranyó. 2 a tápé és 1 a segédtápé. És van benne 3 E vasmag. 1 a teljesítményátvitelhez. 1 a tranyók vezérléséhez, és 1 az önrezgő segédtápnak.
(#) cimopata válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 30, 2007 /

Szerintem az ETD39 ből simán kijön 100kHz en 300W. De még több is.
(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Márc 30, 2007 /

A sima AT-s tápokban nincs segédtáp. Az magától indul. A vargáné é társában meg csak 2 trafó van: teljeítményre, és a meghajtó trafó amiben van az áramfigyelés. Az ATX-ben tényleg van segédtáp....
(#) potyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 30, 2007 /

Igen, az AT tápok elég érdekesek ebből a szempontból. Valahogy önrezgően beindul, és aztán a vezérlő rákényszeríti a saját jelét az inverterre. De hogy hogyan, fogalmam sincs. Viszont ahogy néztem, az ATX-nél is ugyanúgy néz ki a tranzisztorokat meghajtó rész, csak valami ellenállások hiányoznak. Kéne szerezni megint egy kicsit döglött ATX tápot, és kisérletezni, hátha az ATX-nél is be lehet barkácsolni az indulást segédtáp nélkül.

A Végtranzisztorok bázisa fel van húzva a +320V-ra illetve az "alsó" tranzisztoré a középpontra ha jól emlékszem. Bekapcsoláskor valamelyik tranzisztor vezetni kezd, emiatt beindul az oszcilláció... Hogy pontosan hogyan, azt most nem vágom, hogy vajon a meghajtótrafón keresztül, vagy máshogy.
De esetleg úgy mehet hogy először a fölső tranzisztor vezet, ekkor felmegy a közöspont (ami megy a trafóra) feszültsége, emiatt kinyit az alsó, de közbe már a fölső már nem vezet(muszáj nem vezetnie, mert különben zárlat ), és az alsó akkor a közöspont feszültségét kisüti, emiatt kikapcsol, majd ekkor bekapcsol a fölső tranyó... Ez így megy amig végül feléled a TL494, az meg a jelével elnyomja.

Néha a fölső tranzisztor bázisát a graetz híd elé kötik. Találtam már ilyen rajzot is.
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 30, 2007 /

Ma vettem ETD39-es magot, belekerült 1951Ft-ba, de ez legalább nagyobb mint a PCtáp trafó....
(#) cimopata hozzászólása Márc 31, 2007 /

Sziasztok

Elkészült a segédtáp és rádobtam a nagy kapcsitápomra. Megy faszán kb 16V-ra állítottam be a segádtáp feszültségét. Szerencsére a zeberes vádelemnek köszönhetően a fetek még nem durrantak el. De!!
Ráraktam a tápot az erősítőre (2x LM3886) és miközben szól a hangszóró egyet-egyet zörren-serceg de elég hangosan.
Valószínüleg akkor amikor a táp érzi hogy esik a kimeneten a feszültség és bekapcsolja a feteket. Természetesen minél nagyobb a hangerő annál sűrűbben kerreg, mármint a hangszóró. De rohadt hangosan szoval igy nem lehetne használni.
Ez mitól lehet? Mert a kapcsolási frekvencia 80kHz és a kimeneten van 2 db 2mH fojtó is.
A másik problémám hogy mekkora hűtés kellene a 4 fetnek, mert ami most van elégéé forró kb 40cm2 van most a 4 fetre?

Amugy épít valaki ilyen tápot mostanába?
(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Márc 31, 2007 /

Idézet:
„Amugy épít valaki ilyen tápot mostanába?”

Az enyém folyamatban van. Még az ETD39-re kell méreteznem tekercset. 100kHz körül van 380-400W körül, remélem meg tudom hajtani ekkora frekivel.
Valószínülega tavasziszünetben lesz már valami eredmény. Valószínűleg 2 db TL494 lesz benne, az egyik a + a másik a - feszültséget fogja figyelni,azegyiknek az egyik, a másiknak a másik végtranyó jut majd. Szerintem így mennie kell
(#) gulyi88 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 31, 2007 /

csáá
ezt annak idején már kitaláltuk, és rájöttünk, hogy
egy magra nem szabad külön modulálni a + és a - feszt ( félperiódust..)
ha túl nagy a terhelések külömbsége, akkor a mag egyik irényba elmegy telítésbe az meg szar ügy...
egy magot csak szimmetrikus jellel hajtsál.. hogy a magban a indukció (B) középártáke nulla legyen
logikus ha egyik irányba töbet mágnesezel akkor elmegy a balansz B nem lesz = 0 !!!!!
vagy csinálj olyat mint cimopata, meg én hogy 2 in 1
és akkor akármilyen eltérő terhelést rakhatsz rá pl erősítőt..
ha meg félhidas és kondi is van a trafóval sorba, akkor tök értelmetlen a külön modulálás..
a kondi visszahozza kozépre azaz B= 0 ra a cuccot..sztem

csáá
(#) kurtyka hozzászólása Márc 31, 2007 /

Üdv! Vettem egy pár számítógéptápot olcsón, de egyik sem jó. Elkezdtem csinálni egy tápot én is ez a Skory féle lesz, mert egyszerű és amire nekem kell megfelel, rajz mellékelve róla. Kérdésem lenne hogy két számítógépből kivett shottky diódát akarok egyenirányítónak ezek SBL2040CT típusúak 20A és 40V na most egy tokban kettő dióda van és ha ezek párhuzamosan kapcsolom akkor ugye használhatom 40A-esként?? Másik kérdés hogy kb. 75kHz-en az ERL35 és EI33-as vasmag (szintén számítógéptápból bontott) mekkor teljesítmény átvitelelére képes?? Szerintetek jó ez a táp?? Előre is köszi a választ! Üdv Kurty.
(#) MaSTeRFoXX válasza kurtyka hozzászólására (») Márc 31, 2007 /

Szerintem ez a kapcsolás fogja magát oszt leég...Nincs benne szabályzás, a freki annyira felmegy amíg összenyit a 2 fet. Én már próbáltam megépiteni, mind a 2-szer nem jött össze
(#) vzoole válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 31, 2007 /

Leégni biztos nem fog.

Én is tervezem ennek a megépítését, már tárgyaltam is a gazdájával (Skorival), csak még oszcilloszkóp hiány miatt állt a projekt.

Na az már van, és rendelem is a többi alkatrészeket.
(#) MaSTeRFoXX válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /

Hát nem tom... Nálam zárlat lett belőle az biztos, pedig elszórakoztam vele egy ideig

Megtekertem a trafót, a skinhatást most figyelmen kívül hagyva a tesztelés idejéig, egyeres vastag huzalból. Az elején el volt kötve a TL494 (kiszedtem még régebben a frekvencia beállító ellenállást) emiatt csak csattogott, meg kerregett a trafó, de most már jó. 2x35V-ra tekertem meg, de ma csak a +35-tel volt időm szórakozni.
Nem tudom hogy hogy figyeljem a negatív feszültséget. Lehet hogy azt kéne csinálni, hogy jó vastag huzalból vagyis sok 0.2-0.3 mm átmérőjú huzalból kellene a tekerni a szekundert, hogy minél kisebb legyen a belső ellenállása a tápnak. + rá kéne rakni még tápáganknt min 10000µF-ot.
A neten most durkálok, de eddig egyetlen házi gyártású autóerősítőbe való inverternél (230-as tápokat nem nagyon találok..) nem találoztam feszültségfigyeléssel, főleg azzal nem hogy külön figyeli a negatív ágat. De még keresgélek.
(#) kurtyka hozzászólása Ápr 3, 2007 /

Üdv!Kérdésem lenne hogy két számítógépből kivett shottky diódát akarok egyenirányítónak ezek SBL2040CT típusúak 20A és 40V na most egy tokban kettő dióda van és ha ezek párhuzamosan kapcsolom akkor ugye használhatom 40A-esként?? Másik kérdés hogy kb. 75kHz-en az ERL35 és EI33-as vasmag (szintén számítógéptápból bontott) mekkor teljesítmény átvitelelére képes?? Szerintetek jó ez a táp?? Előre is köszi a választ! Üdv Kurty.
(#) MaSTeRFoXX válasza kurtyka hozzászólására (») Ápr 3, 2007 /

75kHz-en kb annyi a gyárilag a PC-tápban a frekvencia, tehát kb annyi teljesítmény jön ki belőle mint amennyi rá volt írva a tápra....

Diódát nem lehet párhuzamosan kötni....mire nem elég 20A?
(#) potyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 3, 2007 /

Idézet:
„Diódát nem lehet párhuzamosan kötni”

Igazság szerint lehet, de az áramot valahogy el kell osztani közöttük. Kapcsolóüzemű tápnál ezt úgy szokás megoldani, hogyha több szálból van tekerve a szekunder, akkor a szálak felét az egyik diódával, a másik felét a másik diódával egyenirányítják.
(#) MaSTeRFoXX válasza potyo hozzászólására (») Ápr 3, 2007 /

Jó, így igaz.
Esetleg ellenállással... de ezt itt kerülni kell....
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Ápr 3, 2007 /

Találtam egy egyszerű módot, hogy honnan kerítsek a trafóba a primer és a szekunder tekercs közé vörösréz fóliát (a kapacitív áthatások csökkentésére): Fogni kell egy darab nyáklemezt, a szélénél tapétavágókéssel felpöndöríteni a fóliát, majd befogni a satbua a nyákot, majd hőlégfúfóval melegíteni a panelt, és csipesszel vagy fogóval húzni le a rézfóliát....
Döntöttem, csak a pozitív eszültséget fogja majd figyelni az áramkör... zenei terhelésnél eléggé rángatja mindkát oldalt az erősítő, ezért szerintem sokat nem szól bele az az 1-2 volt különbség ha van. Tavasziszünetben majd kipróbálom TDA7294el
(#) kurtyka hozzászólása Ápr 4, 2007 /

Szerintetek müködne egy végtelen egyszerű kapcsi táp amiben lenne mondjuk egy 555-ös ic ami meghajtana egy fet-et és a hálózati egyenirányított feszt kapcsolgatná egy kis tekercsre ami lehetne számítógéptáp trafóján vagy gyűrűsmagján és a szekundert csak simán lehetne használni, akkor itt a teljesítmény csak a fet és a vasmagon múlna nem??
(#) Isti hozzászólása Ápr 9, 2007 /

Hogy is van ez?

A kékkel jelölt tekercs szűri a kimenetet?
A piros csinál a kapcsolgatott 300V-ból 5-t, 12-t?
A zöld mit csinál? segédtáp?
(#) Isti válasza Isti hozzászólására (») Ápr 9, 2007 /

ja a kép
(#) MaSTeRFoXX válasza Isti hozzászólására (») Ápr 9, 2007 /

Igen, a piros viszi át a teljesítményt, az csinál 5-öt és 12-t. A kékkel jelölt fojtótekercs csak az egyenfeszültséget szűri.
A TL494-es vezérlő IC meg a "zöld" trafón keresztül hajtja meg a tranzisztorokat.
(#) Isti válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 9, 2007 /

kössz ( holnap már bontom is ki... )
(#) dB_Thunder válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 9, 2007 /

Hozzátenném azt, hogy az a kékkel jelölt "folytó" felelős az aszimmetrikus terhelésnél ne változzon(nagyon) a "félszabályzott" kimenetek feszültsége!
(#) Snake hozzászólása Ápr 20, 2007 /

kipróbáltam egy vezérlést cimopata "kapcsitáp v2.WMF "-bol inspirálódva (a kapcsolási rajzot mellékeltem). namostmár a trafó primerje negyszögjelet kap, a szekunderen pedig szinuszos formát vesz fel a jel miért? ha ezt a jelet adom a FET-nek akkor az startból halál, nem? lehet-e egyáltalán trafón négyszögjelet átvinni?

TRAF.WMF

(#) Snake válasza Snake hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

kifelejtettem a rajzról a BD139-nek tett védelmet: egy egy 1N4007-es dióda
Következő: »»   13 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem