Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED az autóban

Témaindító: scatman, idő: Ápr 3, 2006
Lapozás: OK   12 / 21
(#) nrgie hozzászólása Szept 26, 2010 /

Rendelt már valaki innen, ilyen ledet ?

Állítólag valóban ingyen postáznak.
(#) cimopata válasza nrgie hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Nekem ilyenem van. Elég jó fénye, egy megfelelő optikával én azt mondom kilehet váltani az autóizzót vele.
(#) sunmalac hozzászólása Szept 27, 2010 /

sziasztok!
autóba helyzetjelzőnek vettem pár ledet amiről azt tudom csak h 2Vosak és az lenne a kérdésem hogy mekkore ellekell elé?kb egy lámpához 40db led menne
(#) Zsolt74 válasza sunmalac hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

(#) sunmalac hozzászólása Szept 29, 2010 /

hali!
összedobtam a hátsó helyzetjelzőt

viszont még egy kérdésem lenne:szereztem olyan ledeket amik ilyan kocka fejűek és egy felben 2pár láb van..tehát két külön működő led
ezek milyen ledek?
esettleg tudnátok valami táblázatot amiben benne vannak a ledek és tulajdonságaik?
(#) lanti válasza sunmalac hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

1. Nagyon jó lett! Gratula!
2. 3 lábuak a ledek ? Léteznek 2 sőt 3 színű ledek is !
(#) sunmalac válasza lanti hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

köszi!
őő nem
ez egy téglalap fej(piros)
amiből két pár láb áll ki
2rövid 2hosszú és külön külön világítanak pirosan
tehát mintha össze lenne olvasztva 2led
csak nem tudok róla semmit h hány volt v mAh
ezér lennék kíváncsi h mi a neve
vagy ehhez is köthetek ilyen 15ohm körüli ellenálást?

nah szal lényeg h nemtudom kiszámolni hány ohm ellenállás kell mer nem tudok semmit a ledről..van ötleted? 12V autóhoz lenne ez is
(#) Moderátor hozzászólása sunmalac hozzászólására (») Szept 30, 2010

Légy szíves, mellőzd az MSN szlenget, ez itt nem menő! Viszont a nagybetűket használd bátran, nem harapnak...

Ha pedig kérdezed, hogy milyen, akkor: "Egy kép többet mond ezer szónál"...
(#) sunmalac válasza (») Szept 30, 2010 /

Okés!

Épp most szóltam!
Frankye
(#) sunmalac válasza sunmalac hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Az okés msn - es szleng?
akkor bocsánat..

viszont bekötöttem az autóba a lámpákat, egy ideig működött még alapjáraton meg kiálltam vele, de amikor elmentem tankolni és utána megnéztem már nem égett egyik oldal sem. Ennek mi lehet az oka? Nem hinném hogy érintkezés hiba mert mindkét oldal rossz lett.

Egy oldalon van 40darab 2V- os led párhuzamosan és egy sorba kötött 15ohm- os ellenállás amit az egyik itt mutatott program számolt ki. Kérlek segítsetek! Szerintem a magas fordulatszám miatt lehetett vagy nem tudom..
A válaszotokat előre is köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza sunmalac hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Butasag parhuzamosan kotni aramgeneratort igenylo dolgokat.

Hany mA-esek azok a ledek? En nagyon keveslem a 15 Ohmot 14.4V mellett...
Mondjuk a 2V nyitofeszt is keveslem a feher ledeknek, de mindegy.

Sokkal inkabb sorba kellene kotnod mondjuk 5-ot es ahhoz kiszamolni az elotetet, majd ezeket az 5-os csoport + ellenallas egysegeket parhuzamosan kotni.
(#) sunmalac válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Sorba kell kötni őket?
Ha minden igaz akkor 20mAh - es ledek és nem fehérek hanem pirosak.
Akkor tehát sorba kötve 1ellenállás és utána 5db led, erre nekem 100ohm-os ellenállás jön ki..ez jó lehet már?
(#) bbalazs_ válasza sunmalac hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Ez mar jobban hangzik, igy szerintem jo lesz. 14.4V-al szamoltal?
Ha piros, akkor kb OK is a nyitofesultseg.

Nem KELL sorba kotni oket, de igy okosabb a kapcsolas. Kulonben tul sok feszultseget kell felemeszteni az elotet-ellenallasokon, ami hove alakul.
(#) Moderátor hozzászólása sunmalac hozzászólására (») Okt 2, 2010

Idézet:
„Az okés msn - es szleng?”

Nem. Viszont ezt is írtam:
Idézet:
„Viszont a nagybetűket használd bátran”

Látom, azért végül csak megértetted. Köszönöm.
(#) sunmalac válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

ŐŐŐ nem bocsi én 12V-al számoltam, de akkor kiszámolom 14,4re is
Amúgy ha nem piros a led akkor más?
Csakmert van itthon kék és sárga ledem is és be akarom majd kötni de gondoltam ugyan ezzel az értékkel számolok majd.Ez így nem helyes?Honnan tudom megnézni hogy melyik led hány volt illetve a munkaponti áramát?
(#) bbalazs_ válasza sunmalac hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Csak es kizarolag az adatlapbol. De azert okolszabalykent a kicsi ledek 20mA-esek (kiveve a kisaramuakat, azok akar 2mA-esek is lehetnek).

A nyitofesz csak tajekoztato, mert ugye ha arammal hajtod, akkor az aramgenerator ad neki annyit, ami az adott aram kialakulasahoz kell.
De lenyeg, hogy a pirose a legkisebb, aztan utana a sarga, zold, kek, feher fele folyamatosan no.

A fix feszultseggel azert kell vigyazni, mert ahogy melegszenek a ledek, egyre kisebb lesz az ellenallas (OK, virtualis ellenallas) es ezert nagyobb az aram, ezert jobban melegszik... es igy a vegen gyorsan megfozi magat. Probald ki, valoszinuleg egyetlen leded sem elte tul. Sorra pukkantak ki, ezert a tobbin tobb aram folyt at, igy meg konnyebben elszalltak, stb.
(#) rozsaroland hozzászólása Nov 17, 2010 /

Hali! Kezdő vagyok az elektronika terén, de érdekel a téma! Leírom mit szeretnék, remélem adtok rá valami nem túl bonyolult választ, amit véghez is bírok vinni...

Autómba raktam beltérvilágításra ledeket, és azt szeretném elérni, hogy amikor kinyitom az ajtót, akkor ugye világítanak, és amikor becsukom, rá 5-10 másodpercre fokozatosan halványodjon el a fény! Most simán rá vannak kötve a beltérvilágításra, és ahogy becsukom el is alszanak egyből! A válaszokat előre is köszönöm, és várom őket! Remélem belefér a témába ez a kérdés is!
(#) Gabi válasza rozsaroland hozzászólására (») Nov 17, 2010 / 1

Ime: Bővebben: Link
Egyébként Kugli a barátod: Késleltetett utastérvilágítás kapcsolási rajz Majd légyszi fogadd el megoldásnak, mert gyűjtöm a pontot
(#) Moderátor hozzászólása Gabi hozzászólására (») Nov 18, 2010

Nem megoldás, hanem segítő. Egyébként a hirdetéshez a pontoknak semmi köze. De csak gyűjtsd bátran.
(#) Gabi válasza (») Nov 18, 2010 /

Köszönöm a helyreigazítás, most már ezt is tudom. :yes:
(#) rozsaroland válasza Gabi hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Köszönöm, az infót! Ma megyek angliába 1 hétre, de ha megjöttem, akkor biztosan megcsinálom, mert tetszik a szisztéma! Köszi még1x! Remélem mindent érteni fogok, ha valami nem tiszta akkor kérdezek még!

Köszi csáó
(#) Moderátor hozzászólása rozsaroland hozzászólására (») Nov 19, 2010

Jó utat, de légy szíves az MSN-szlenget ("még1x") mellőzni!
(#) Zeus SH hozzászólása Feb 17, 2011 /

Úgy látom, itt jó ideje csend van. Több kérdésem (kérésem) is lenne. "Extrém" LED-es világítást szeretnék csinálni autóhoz, tehát KRESZ, műszaki, stb nem érdekel, zárt területen lenne csak használva a jármű.

Az ügyben kéne segítség, hogy valaki tudna-e mutatni (még inkább megcsinálni, mert nem értek az egészhez) ilyesmi a LED-hez drivert:

http://www.dealextreme.com/p/prime-100w-8000lm-led-emitter-metal-pl...-42806

A jelenlegi terv az, hogy két ilyen (vagy ilyesmi), 100w-os LED-et kéne hajtani, de költségvonzattól függően még plusz 2x50w is szóba jöhet.

A hátsó világítást és a féklámpát ezekkel szeretném megoldani úgy, hogy normál esetben halványan világítsanak a lámpák, féknél viszont fényesen:

http://www.dealextreme.com/p/red-cree-led-emitter-20mm-1-9-2-2v-1776

Erről fogalmam sincs mekkora fényerőt ad, tehát nem tudom oldalanként mennyit kéne felhasználni belőle, ha azt szeretném hogy három normál égő helyén szeretném őket használni.

Aztán persze jönnének még vicces kérdéseim, úgy mint ledes index (természetesen nem "standard" villogási tempóval), meg még ki tudja mi minden jut majd eszembe.
(#) 76HertZ válasza Zeus SH hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Hi! Ez a dolog engem is érdekelne. Hogyan lehetne meghajtani ilyen 100 Wattos LED-eket 12 Voltról?
(#) sirály12 válasza Zeus SH hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Még a 2x50W-os is sok lesz!

Nagyon nagy fényerejük van, mivel jobban hasznosítják az áramot mint a mezei izzók. Tehát az 50W-os led több mint 2x lesz erősebb mint egy mezei 55W-os izzó.

Viszont teljesen át kell alakítani a refit, mert nem olyan szögben világít!
(#) 76HertZ válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

A refi átalakítása majd meg lesz oldva. Előbb azt szeretném tudni, hogy hogy lehetne meghajtani ezeket a LED-eket.
(#) Zeus SH válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Dehogy lesz sok...

Tudom hogy bitang fényereje van, bár az összehasonlítási alapom "csak" egy 30W-os leddel ellátott taktikai lámpa. Már ez erősebb (vagy legalábbis hasonlóan erős) fényt ad, mint az átlag autó fényszórója, de én olyan fényerőt akarok, amitől "megolvad az aszfalt".

A refik teljesen át lesznek alakítva, csak a karosszériában lévő részük marad meg. Lehet mindenféle optikát venni ezekhez a ledekhez, azokkal tervezem megoldani a fény úttestre vetítését.
(#) Zeus SH válasza Zeus SH hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Viszont az érdekelne nagyon, hogy mekkora hűtést igényel egy ilyen eszköz. Én első körben egy "standard" LGA775 tokozású CPU-hoz való hűtőbordán gondolkodtam ventillátorral, de egy picit félek, hogy kevés. Fogalmam sincs, mekkora hőt ad le egy ilyen led, meg hogy hogyan kéne kiszámítani az ehhez szükséges hűtőfelületet. Azért ahhoz túl drága cucc, hogy kísérleti úton állapítsam meg a szükséges hűtést.
(#) Frankye válasza Zeus SH hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Idézet:
„én olyan fényerőt akarok, amitől "megolvad az aszfalt".”

Erről erősen lebeszéllek! A rendőr, nem is beszélve a KFF-ről, igen drágán méri az ilyen átalakításokat! Nem is beszélve arról, hogy ha ne adj' Isten elvakítasz vele egy szembejövőt, és balesetet okozol:
a.) Úgy bevonják a forgalmidat, mint a szél
b.) Akkora büntetést szabnak ki rád, hogy még az ülonokád ükunokája is azt fogja fizetni
c.) Végül, de nem utolsósorban: Te hogyan fogsz elszámolni a lelkiismereteddel, hogy egy embert megöltél, megnyomorítottál, egy gyerektől Te vetted el az apját, az anyját?

Először ezen gondolkozz el, mielőtt hozzányúlsz a fényszóróhoz!
(#) Zeus SH válasza Frankye hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Ezeken a dolgokon elgondolkodtam, tiszta a lelkiismeretem. Fentebb írtam, hogy ezt az autó kizárólag zárt területen lesz használva, "show-autóként". A helyszínek között csak traileren utazik az autó, nem veszélyeztet senkit. Forgalomba egyébként sem lenne helyezhető, olyan szintű módosítások történnek a karosszérián, hajtásláncon, hogy a műszaki vizsga állomáson már a kapuból visszafordítanák az autót.

A közúti közlekedésben az átlagosnál is "pedánsabb" vagyok, minden momentumra nagyon figyelek. A világításra például annyira kényes vagyok, hogy azért is kicserélem az izzókat, ha már kezd sötétedni a búra belülről.

Nincs az az épeszű ember aki ilyen lámpákkal akár nappal is kimegy a forgalomba, hisz egy véletlen fénykürt-nyomással is súlyos balesetveszélyt okozhat. Ugyanez vonatkozik a szabványtól eltérő hátsó lámpákra, hisz amíg elgondolkodik a mögöttem jövő az érdekesen villanó indexen vagy féklámpán, simán belémgyalogol.

Viszont egy "show-autónál", ahol a figyelemfelkeltés a lényeg, úgy gondolom pont ilyesmikre van szükség, amik látványosan eltérnek az utcán megszokott dolgoktól.
Következő: »»   12 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem