Fórum témák
» Több friss téma |
Nyugodtan rákötheted, egyiket az egyik oldalra, másikat a másik oldalra. Polaritásra vigyázz.
A teljesitmény is pont jó, igy legalább nem hajtod szét a hangfalakat.
Azzal a 2x15W-ossal nem elég hangos?
Vagy miért kell másik erősítő? Szerintem elsőként hallgasd meg...
Halgattam de, fülem szerint nem elég hangos. Hát még az is a problémám hogy, ha feltekerem recseg és gondolom ez az erősitő hibája mert másik hangfallal is berecsegett. (Régebbi tipusú az erősitö is)
Sziasztok! Először is minden kedves fórumozónak B.U.É.K.!
Van egy olyan erölködőm, ami a tipikus: " A or B : 4Ω~16Ω/Ch A + B : 8Ω~16Ω/Ch -Ez oké egyértelmű. Csak most felmerült egy rendhagyó eset, miszerint egy erősítőröl kell mennie a "lényegnek" Vagyis: egy pár top láda 4Ω-osak (A-Ch)(hangváltóval, de nincs levágva az alja a mélyről) egy pár 8Ω-os mély (B-Ch)(rajtuk MÉG nincs semmi szűrés) A+B-módban vagyis párhuzamosan, mert 2csatornás a vég nem négy Azt nem értem hogy változatlan "A" hangja ha átkapcsolok A-ból A+B-be holott, jelentős hangerővel bír "B"-is .... Tudomásom szerint, (az előbb kiszámoltam), az eredő csak 2Ω -Valóban ekkora terhelést kap az erősítő??? még szerencse h nem fekszik ki a vég. :'D Amúgy konkrétan egy Technics SU-V303-ról van szó. Elöre is köszönöm a közreműködést! A következő körkérdés majd ezután... A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
Elég amatőr vagyok a témában ezért, azt eltudná magyarázni valaki , hogy mi dönti el azt hogy az erősítő épen 8 ohm-os vagy 4 ohm-os ( laikusként arra gondolok, hogy a beépített ellenállásokból adódik ez.?) Csak azért kérdem, mert szeretnék egy kis 2x40w erősítőt építeni "kezdésként". És jó lenne tudni hogy hogy is lesz az ilyen vagy olyan ohm-os. Előre is köszönöm a felvilágosítást.
4Ω-ra tervezett erősítőre köthetsz nagyobb impedanciájú hangszórót-hangfalat, de az előírtnál kisebbet nem.
-Pontosabban köthetsz, de arra vigyáznod kell, h csak "akkora" teljesítményt vehetsz ki a végből mint amit 4Ω-on produkálna. (Feltéve hogy ellenállsz a kísértésnek) -Amennyiben kihajtod, vagy a táp, vagy a vég kifekszik. Ez a legjellemzőbb tapasztalat. Persze vannak kivételek, pl: védelem ami vagy a tápot, vagy a kimenő teljesítményt figyeli és-vagy hőszenzor-(Utóbbi önmagában szerintem kevés lenne önmagában.) és vagy leold vagy korlátoz. Többek közt az erősítő visszacsatolása gondoskodik a korlátról. Ha kevés az infó Itt a HE-n belül találhatsz plusz infót ha visszaolvasol!
Üdv
"4Ω-ra tervezett erősítőre köthetsz nagyobb impedanciájú hangszórót-hangfalat, de az előírtnál kisebbet nem. -Pontosabban köthetsz, de arra vigyáznod kell, h csak "akkora" teljesítményt vehetsz ki a végből mint amit 4Ω-on produkálna. (Feltéve hogy ellenállsz a kísértésnek)" Ha nagyon figyelek rá, hogy kis teljesítményt kapjanak a hangszórók (tehát ha bőven az a szint alatt hajtom meg őket, amikor még nem torzítanak), akkor nem lesz gond? A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Nagy lesz a kimeneti áram és ezzel együtt nagy teljesítményt disszipálnak a végtranyók, szóval a melegedésre oda kell figyelni a torzítás pedig igencsak megnő.
Idézet: „Pontosabban köthetsz, de arra vigyáznod kell, h csak "akkora" teljesítményt vehetsz ki a végből mint amit 4Ω-on produkálna. (Feltéve hogy ellenállsz a kísértésnek)"” Pont ez az, amiben sohasem bízzál. A hangulat növekedésével nő a környezeti zaj (ricsaj), csökken a füled érzékenysége, halkabbnak hallod a műsort, és máris nyúlsz a tekerő gombhoz. Ennek következménye egy pukkanás, némi füst, és azután a csönd.
Khm, feszgenerátor (reméljük, hogy az).. tehát nagyobb impedanciájú terhelésen (4R helyett 8) kisebb a kimenőáram, kisebb a max. kivehető teljesítmény. Figyelni csak arra kell, hogy ne vezéreld torzításba, mert a hangszórók lehet, hogy nem szeretik. Az erősítőnek semmi baja nem lesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
"A hangulat növekedésével nő a környezeti zaj..."
Házibulira gondolsz? Nem mondtam el a felhasználási kört, házimozi erősítőről van szó - de gondolom ez nem befolyásolja az impedancia kérdést. (Venni akarok egy újabbat, mert a mostani nagyon elavult portok szempontjából.) Amit kinéztem, az "6 ohm-os alapból", tudtommal ennél nagyobb hangszóró az mehet rá, mert abból nem lesz gond. Máshol a hozzáértők azt mondták, hogy a kisebb az melegedést okozhat... Nem értek hozzá...de hátha nyújt némi infót ... Szinte csak filmezésre használnám. Van külön mélyláda (az új erősítőn ehhez passzív a kimenet), a másik 5 hangfalra inkább csak a magas jutna és az is csak csak halkan. A mostani erősítővel is már elviselhetetlen hangerőt lehet belőlük kihozni - nem szoktam erőltetni, érzékeny rá a fülem. Persze ha ezt meg tudjátok cáfolni - miszerint ezzel még nem vagyok kivédve - azt elhiszem nektek. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Pont fordítva lenne és akkor az erősítőnek is lehetne baja, nem? A hangfal kisebb impedanciájú lenne, mint az erősítő.
Nem volt világos, mert az idézett részben a fordítottjáról van szó, a minimumnál nagyobb terhelőimpedanciáról. Ha nagyon aggódsz az erősítő miatt, akkor egy 1,5-2,2R soros ellenállással lehet picit emelni a terhelőimpedancián. Max. kicsit kiemel majd mélyben-magasban, sok bajt nem okoz.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Sziasztok!
Először is remélem, hogy találok még itt valakit. Másodszor brutálisan tudatlan vagyok a témában. A probléma: adott egy JVC A-K11 ( http://www.hifiengine.com/manual_library/jvc/a-k11.shtml ), ami 8Ω-os. Ezzel az erősítővel szeretnék használni egy pár REVOX Studio 4 MK II 4Ω-os hangfalat. Mik lennének a lehetőségeim? -ellenállás (erről még lenne egy kérdésem lentebb) -soros kötés egy pár 4Ω-os hangfallal, esetleg 8Ω-al (ilyenem amúgy volna is) -egy másik erősítő 4-16Ω independencia tartománnyal Az ellenállást hova kéne kötni? A negatív polaritásra? Veszítene a teljesítményből? Vagy nem volna gáz, mivel az erősítő 30W/kanális/8Ω, a hangszóró meg 80W/db/4Ω? Előre is köszönöm szépen!
Szia!
Ha beletörődsz abba, hogy fele hangerőnél többet nem állítasz be, akkor lehet, hogy nem kell semmilyen kiegészítést elkövetni.
Szia! A megnyugtató megoldás azért egy 4Ω-mal terhelhető erősítő lenne.
Ennek a JVC-nek ugyan van túlterhelésvédelme, de a tranzisztorai nagyon kicentizettek még a 8Ω-hoz is. A soros ellenállás, vagy hangszóró a teljesítményveszteségen kívül a hangzást rontja le.
Szia. Hát nem épp. nem húztam fel félig, az első szám ment, kb 1:30-nál járhatott, mikor megszakadt egy másodpercre a hang, aztán ment kb 5 másodpercig és ismét ugyan ez. Ekkor kapcsoltam ki az erősítőt.
A túlterhelésvédelme ezek szerint üzemképes
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2016
Okozhatott ez a kis manőver valamiféle károsodást?
Ennyi szerencsére nem, de itt a pont ahol illik felfüggeszteni a kísérletezést.
Köszönöm szépen a választ. Legbelül én magam is éreztem, hogy ez lesz a legjobb megoldás, de jól jött a lökés
Még annyit szeretnék tőled kérdezni, hogy egy Technics SA-EX 300 jó barátja lenne-e a REVOX ikreknek?
Technikailag megfelel. Ha netán ilyet szeretnél vásárolni, számolj azzal, a benne lévő RSN3403 végfok IC beszerezhetetlensége miatt egy későbbi esetleges javítás szinte reménytelen.
Sziasztok! Remélem olvassa valaki még ezt a topicot!
Kérdésem az lenne, hogy van egy gyári videoton hangfalpárom (dc2012) és ugye az 4 ohm-os és szeretném 8 ohm-osra megcsinálni! A kérdés, hogy elég a mély 4 ohm-os hangszórót kicserélni ugyan olyan gyári vt 8-ohmosra, vagy a hangváltóval is kellene csinálnom valamit? 4 ohmos hangváltóra, ha ráakasztom a 8 ohmos hangszórót, akkor mi lesz? Jó lesz az úgy vagy nem az igazi? Esetleg ha kicserélném a hangváltót egy 8 ohmos hangdoboz hangváltójára? Akkor meg a közép és a magas hangsugárzók nem lesznek "jók"?!
Szia. Van 8 ohmos DC2012 is. Abban minden hangszóró 8 ohmos. Nem lesznek jók teljesen a 8 Ohmos hangszórókhoz a 4 Ohmra méretezett LC elemek a hangváltóban.
Ez így kb. olyan, mintha lenne egy dízel autód és átszerelnéd egy ugyanolyan benzinesre, csak a kasztni maradna... Vegyél egy 8ohmos hangfalat...
Miért kellene a 8R?
Lehet cserélni a mélyet, de ehhez gyári hangszórót nem kapsz, nem készül már 30 éve. A most gyártottaknak rosszabb a mélyátvitele. Kivéve, ha az eredetit kínai habszéllel javították, akkor kb. azonos. A hangváltó eleve rosszul tervezett, nagyon ne aggódj, hogy elrontod a VT munkáját. Ha a mély 8R lesz, az újak közül HA20-569-cel lehet megpróbálni, a középpel sorosan 3,3R a magassal 4,7R. A magas és közép szűrőjét viszont át kell nézni, és cserélni pár alkatrészt még benne. A magas soros kondenzátora 1,0µF legyen, a középé 3,3µF (de lehet, hogy gyárilag is ennyi, ezt nem írtam fel, amikor dolgoztam vele). És kb. megvagy az átalakítással. Ha nagyon precíz akarsz lenni, az induktivitások értékét is ellenőrizni kellene a magasnál és a középnél (a ráírt háromjegyű számjegy alapján meg tudom mondani), de azok úgy rémlik, hogy megfelelőek ehhez a módosításhoz. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2019
Azért akarom így, mert VAN egy szép 4 ohmos párom és van GYÁRI 8ohmos hangszóróm hozzá!
Azért nem vennék másikat ha nem muszáj! Neked pedig köszönöm a segítőkész, kérdésemre adott válaszod! Amúgy meg azért kellene 8 ohm, hogy az erősítőhez tudjam illeszteni! Kérdez valamit az ember egy hangszóróról és már a motorcserénél járunk, komolyan, besz@rás! |
Bejelentkezés
Hirdetés |