Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   15 / 45
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Mérgettem.És a primer oldalon van 2 gyanús bordára szerlt szerintem tranyó aminek a 2 szélső lába között zár van.Nem tudom hogy ez így kell-e legyen?
(#) peter1995 válasza mugab hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Nos.Kiszedtem a felös vezetékeket.Volt belőle jó sok.Mind egy.
Viszont.Bedugom PS.oN GND-re a venti fepörög.Viszont ha jól hallgatóztam a trafóból(nagy)valami szabálytalan ciripelés jön.8Olyan mint amikor kezd kiszáradni a venti csapágya.)Először azt hittem hogy az de most elkülöníthető hogy a trafó ciripel.
Lehet hogy abban van a hiba?És azért nem ad áramot.A diódákat egyebet kimértem azok jónak tűnnek.
(#) mugab válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Abban is lehet hiba bár ritka, inkább valami vezérlés kinlódás. És akkor itt jön a képbe a kiszáradt elko...
Elsősorban púposak, másodsorban a melegedésnek jobban kitettek, harmadsorban a vezérlésben meghatározóak
A félvezetőket kivéve mérted remélem...
Mert elsőre a cirip is diódagyanús nálam.
(#) szilva válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Nekem volt ilyen hibám. A trafó ciripelt, feszültségek megvoltak, látszólag jól, enyhe terhelést még el is viseltek. Kicsit komolyabb terhelésre a táp leállt.

A hibát az okozta, hogy a szekunder oldalról a primer oldalra a vezérlést átvivő kis trafó meghajtásánál lévő két kis tranzisztor közül az egyik hibás volt. A vezérlés így "féllábasan" ment át a primer oldalra, és kis terhelésnél még így is normális feszültségeket tudott a kimenetre produkálni. Szerintem nálad is valami ilyesmi lesz, azaz a nagy tranzisztorok felé menő vezérlés útját kellene végigméregetned.
(#) peter1995 válasza szilva hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Aha értem.Viszont arra lettem figyelmes hogy:
Dedugom.A 12V kimenetre egy 60W-os 12V-os izzót kötök.PS-ON GND-re még a venti sem pörög föl.El sem indul.Az izzó alkig pislákol.Kihúzom a konnektorból abba a pillanatba felizzik az izzó de úgy hogy ki akar égni.
Szóval amikor már nem kapja az 50Hz ~220V feszt akkor amíg a kondi tárol minden rendbe jön.

Én nem vonnék le messzemenő következtetéseket egy nem üzemszerű állapotban tapasztalt jelenségből akkor, amikor az üzemszerű működés nem hibátlan. Először rendbe kellene tenni a dolgokat, hogy a tápegység úgy viselkedjen normál körülmények között, ahogy az elvárható tőle.

Ahogy emlékszem, nem ez az első tápegység, amivel meggyűlik a bajod, át szeretnéd alakítani őket. Javaslom, hogy először megjavítani tudd őket, és közben szerezz tapasztalatokat. Ha ez már megy, akkor kezdd el csak az átalakítgatást. Egy ezresből be lehet szerezni 10-20 hibás tápegységet, ebből biztosan lehet összerakni legalább ötöt, ami tökéletesen működik. A nem túl márkás, nem agyonzsúfolt, 200-350W-os típusokkal érdemes szerintem kezdeni. Én is így csináltam, nekem Codegen, Mercury, Acorp és társaik voltak a kezemben a tanuláskor.

Aha.Ezt a 700W-osat nem akarom átalakítani.(mert ha elba*ném akkor főne rendesen a fejem)
Viszont van egy jópár dolog ami 12V-ról működik annak jó lenne.150W-os fényorgonák stb.

Meg megmértem a kis trafó körül levő dolgokat ott is minden oké.

És a kis trafó után, a primer oldalon, a nagy tranzisztorok környékén? Jó lenne jelalakokat nézni szkóppal, végig a vezérléstől a két nagy tranyóig. Szerintem valahol aszimmetrikussá válik és az lesz a gond.

Persze ilyen mérésekhez kell a 230V-os oldal elé egy elválasztó trafó, és nagyon nagy odafigyelés!

Néztem a 2 nagy tranyót is kiforrasztva.Viszont az lehet hogy nem oké.A típusuk 20N60C.Viszont az egyiknek a 2 szélső lába között nincs kapcsolat.Mert úgy van hogy egy tranyónak 2 féle modon kell vezesen és többin nem.Ez viszont csak a féle lábkiopsztással vezet.Lehet hogy szakadt?
Mivel helyettesíthető?
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Az csak jó, ha a MOSFET gate-source között szakadást mérsz. Adatlap
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

De amikor meg be van forrasztva akkor a 2 szélső között zárlatot mutat.Lehet hogy a tranyót meghajó rész nem okés?

névtelen.JPG

Kiforrasztott állapotban kövesd végig a gate fóliáját, és keresd meg a zárlatos alkatrészt. De lehet, hogy a meghajtó trafó tekercsét méred rövidzárnak, ha trafós a meghajtása. Lehet, hogy nem is ott kell keresni a hibát. Tölts fel egy képet erről a tápról.

A 20N60C az szerintem MOSFET és nem tranyó. Valószínűleg az egyik szakadt. Jó lenne tisztességesen kimérned őket.

Bővebben: Link
Íme néhány kép a tápról.

Bocs csak a kinézete miatt mondom tranyónak.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 21, 2010 / 1

A megjelölt elkó nem púpos? Ajánlatos az összes elektrolitkondenzátort kicserélni ilyenkor.

kondi.jpg

Most hogy mondod egy nagyon kicsit látni rajta.Jó a szemed ha a képről vetted észre.De csak azon az egyen.Most átnéztem tüzetesebben is a többit.Csak az az egy púpos egy picit.Gondolom az egyből csere.
Csak az a baj hogy ez egy 2200µF 6,3V-os kondi.Nekem pedig 10 meg 16V-osba van ilyen.Azis jó?

A nagyobb feszültségű is jó, csak a nagyobb mérete miatt nehezeben fog beférni. A púpos kondin másképp csillan meg a fény, így könnyű észrevenni.

És lehethogy csak az a baja?Röhögnék.
A képről láttad a kondit vagy ismered a tápot?
Egyébként csak 25V-os van.Azt meg megoldom hogy beférjen.Ezek szép lapos kondik.

Meg van egy alkatrész becsomagolva a bordáknál.A teleje ami látszik olyan mint a kondiké.De nem látni hogy púpos-e vagy nem.De az szerintem egy hőérzékelő.Annak ahibájáből nem lehet a hiba.Hogy rossz adatokat ad az IC nék a hőről.

A képről vettem észre a púpos kondit. Cseréld ki, és utána számolj be a fejleményekről.

Kicseréltem de nem változott semmi.Viszont ha a 12V kimenetre és atestre kötök plusszba egy 4700Uf kondit akkor nem esik vissza annyira a fesz terheléskor és terhelés nélkül is stabilabban tartja.Mert a+ kondi nélkül 11,7 és 12,3 között ingadozik.

Hú, ez nem egy szokványos tápnak néz ki.

Szerintem a kis trafó a készenléti tápegység, és a vezérlés itt nem a szekunder oldalon van, hanem a primeren. A primer oldali nagy puffer alatt van egy (EMI-filter?) tekercs, az alatt egy kis panelkén egy IC, szerintem az a vezérlés (talán valami UC38xx lehet?). A nagy trafó alatti optocsatolókon jön vissza a visszacsatolás a szekunder oldalról, valamint a PSON-nal történő bekapcsolási jel is. Ilyen rendszerű tápegységet én ekkora teljesítménnyel még nem, de 250-300 wattosakban láttam már, főleg márkásabb gépekben (pl. HP).

Azt is el tudom képzelni, hogy a nagy trafó nem push-pull üzemben működik, hanem egy forward konverterrel állunk szemben, ahhoz egy kapcsolóelem elég. Vagy rajzot kellene szerezni, vagy legalább nagy vonalakban felskiccelni, hogy mi mivel van összekötve ott a primer oldalon.

A panel legszélén lévő hűtőbordára mik vannak felcsavarozva?

Szeréld ki az összes elkót!

Nos.A primer oldalon A középső bordán van a 2 20N60C FET.+a dióda híd.Vele párhuzamosan a legszélén ott is van 3 db 20N60C és egy dióda.A dióda is a bordán van de egy szimpla dióda.Van itt még egy 8 lábú IC ami egy BVG44-es

A szekunder oldanon van egy kis paneon egy IC ami egy PS223as Ic és mellete van egy 8 lábú IC is amit nem tudtam leolvasni.Ez a szekunder oldalom.Ebbe a 2 IC-s kis panelba megy minden kimeneti feszből egy jel és ide megy a PS-ON is.

A primer és a szekunder között van 3db 4 lábú alkatrész(talán opto) amik 817B névre hallgatnak.

Holnap csinálok a panel aljáról is képet és beirogatom hogy a főbb alkatrészek közül melyik hol van.

Mindet cseréljem ki?Az a baj ezzel hogy a mostaniak a "vékony magas"kategóriába tartoznak nekem meg a normál elkok vannak.

Próbából cserélj ki egy-kettőt. Ha a külső kondenzátor rákötése után jobban viselkedik a táp, akkor valószínűsíthető, hogy a szűrőelkókkal van baj.

Nekem az nem világos, hogy mi célból van annyi 20N60C a primer oldalon. Egy valószínűleg kell a készenléti tápegységhez, de mihez kell a maradék négy? Nincsenek párhuzamosan kötve? A primer oldalon lévő, kis álló panelbe szerelt IC típusa lehet, hogy kicsit megvilágosítaná a helyzetet. Ja és még egy: a nagy trafó primer oldalának a bekötését viszonylag egyszerű lekövetni a fóliáról, az is hasznos infó lenne.

A 817-esek valóban optók, és ahogy írtam is korábban, a szekunder oldalról a visszacsatolás (feszültségszabályozás) és az elektronikus ki-be kapcsolás (PSON) jönnek át a primer oldali vezérlőbe. A harmadik elképzelhető, hogy valami védelmi shutdown-információt közvetít. A szekunder oldalon lévő kis áramkör mindössze egy supervisor egység, ami figyeli a kimeneti szinteket, előállítja a power good jelet és kezeli az elektronikus ki/be kapcsolást.
(#) szilva válasza kadarist hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Ez valóban gyanús. Az ilyen rendszerű tápegységek eléggé fejre bírnak állni, ha eltűnik a szekunder oldali kapacitás egy olyan vonalról, ahonnan a szabályozás felé menne a visszacsatolás. Tehát elsősorban azokat kellene ellenőrizni/kicserélni, amelyek a szekunder oldalon a diódák után vannak.
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Természetesen a szekunder oldali kondenzátokról van szó elsősorban. Azon a környéken, ahol a púpos is volt.
(#) Sword hozzászólása Okt 22, 2010 /

Az ATX tápokban lévő, nagyobb, trafó szerű, sok kivezetéses valami az tényleg trafó? Van egy döglött tápom érdemes kiszedni belőle? használható valamire ha nincs baja? Van egy nagyobb és két kicsi mellette.
Következő: »»   15 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem