A privát üzenet rendszerben karbantartásokat végzünk. Lassulások előfordulhatnak!
Fórum témák
» Több friss téma |
hello.
Szeretnék egy olyan rendszert kiépíteni az ajtómra, hogy csak én tudjak bemenni. Nem tudtok egy olyan megoldást(én erre gondoltam), hogy van az alaprendszer és ha közel kerül hozzá egy másik akkor kapcsol valamit. Mint a kártyás beléptetők. A bejárati ajtónkon ilyen cucc van és tökre megtetszett. Nem nagyon értek az ilyenekhez, de ha elém raktok egy kapcsolási rajzot azt meg tudom csinálni. előre is köszi.
Hy!
Otthon elég nehéz kivitelezni az ilyet. ezek rádiófrekvencián sugároznak egy kódot ami alapján az ajtó nyílik v sem. ilyen piciben szinte lehetetlen otthon elkészíteni. Szerintem az lenne a legjobb ha valami olyasmit csinálnál, mint a kocsiban a központi zár v a távirányítós kapunyitó. lehet kapni pici kapunyitó távkapcsolókat hozzá való vevővel. hátránya,h meg kell nyomnod egy gombot a nyitáshoz... viszont olcsóbb mint egy chipkártyás beléptető
Alapvetően két, különböző rendszer létezik, úgy mint:
- Aktív kártyás - Passzív kártyás Az aktív kártyásnál a kártyában van áramforrás, és sugároz jeleket, míg a passzív kártyás rendszerben csak "passzív" elemek vannak. Házilag egyszerű megoldás: Ajtóba (félfába) egy reed-cső, ami kapcsol egy mágnes-zárat, a kártyába pedig egy permanens (állndó) mágnes. A kártyát a reed elé tartod, az meghúz, és nyitja az elektromágneses zárat, az ajtó nyitható. (A hátránya, hogy addig tart nyitva a mágnes-zár, amíg előtte van a "kártya", azaz a mágnes, illetve, hogy bárki, aki tudja, hogy műxik, hol a reed, egy mágnessel ki tudja nyitni, de ugye nem a Magyar Nemzeti Bank páncéltermét akarjuk bezárni...) De egy időzítő körrel az is megoldható, hogy ne csak addig legyen nyitva, míg ott a kártya, erre itt, a fórumban is van több kapcsolás, de rá is kereshetsz a gugiban!
Agymenésem támadt.
Van itt egy téma, amit talán össze lehet ezzel kötni. Vagyis lejárt telefonkártyát megpróbálni átprogramozni, és egy beleégetett kódot azonosítana egy leolvasó az ajtóban. Ha stimmel, nyitná az ajtót... Tovább megyek, mehetne mobiltelefonról is a dolog... Már olyannal, amiben van infra. De egy társasháznál kimondottan a kiszuperált telcsikártya lenne a jó. (Juhász nénitől a harmadikon nem várható el, hogy mobilozzon.)
"Biztonságos" rendszereknél a rádiós távirányítót nem használnám.(mi sem 1szerűbb, mint a nyitás pillanatában akár 50méterről letárolni a sugárzott kódot, utána már lehet nyitni, lásd autók)
RFID-rendszereknél a "passzív" kártyában lévó tekercs 125kHz-en energiát vesz fel az olvasóhoz közelítve és a saját kódját sugározza vissza (5...15cm-re) Akinek barátja a processzor, a telkártya is jó ötlet, mindnek van egyedi azonosítója. Vagy itt a Dallas I-button ugyancsak egyedi gyári számmal.
Hali!
Engem is foglalkoztatott a kérdés, de rá kellett jönnöm, hogy amit könnyű elkészíteni otthon, azt aránylag könnyű kinyitni. Azt javaslom neked, hoy nézz körül a Masco honlapján, mert találni olcsó (6-7 eFt) számkódos beléptetőt. Ezek gyáriak, programozhatók, nincs velük probléma és esztétikusak.
Igen, Sebi, kösz a kiegészítést, éppen erre gondoltam a passzív kártyánál!
Valakitudja hogy a 15cm böl hogyan lehetne kb 0,5-1m -t csinálni? mert nekem ekkora olvasási távolságra lenne szükségem.
De sajnos a CWL-1 is csak 15cm ig olvas. Van valami ötlet esetleg hoygan lehetne ezt megnyujtani?
Konkrétan nem tudom hogy hogyan működik,de amikor a"gazdaságos"áruházból fizetés nelkül távoznál, a pénztár mellet 2 kapu között megszólal a riasztó.Ez is valahogy így müködik,mert az nem fémdetektor.
Ezt a rendszert az a cég gyártja, ahol én dolgozom
(egyébként ShopGuard a rendszer neve...) Holnap megpróbálok kideríteni róla információkat, hogy mégis milyen elven működnek ezek a "varázskapuk"... A sejtésem az, hogy valami induktivitásos módszerrel...(a drágább holmik vonalkód-címkéjének hátuljában/vagy akár magában a címkében/ vékony vezeték van meghatározott menetszámmal)
ehhez mit szoltok ?
kicsit bonyolultabb mintazattal mondjuk olyan lenne mint egy kulcs csak kicsit designosabb hogy egy kartya
erre valaszolni se lehet annyira hulye vagyok nem?
Nem vagy hüle, csak a rajzot nem értjük szerintem.......
a felso kis kep az erzekelo az also a kartya akkor zar a rele ha a zoldvonalak feszultseg ala kerulnek de a pirosak nem tehat nem eleg hogy benyomsz egy femlapot a zarba
Ismerem a ShopGuard-ot, meg a többit is...
Ezek az áruvédő rendszerek (antishoplifting-systems) alapvetően 3-féle módon működnek: RF-rendszer - ez rádióadót használ nagylöketű FM vagy start-stop móddal és amit keres az egy rezgőkör, ami lehet papírnyákon kivitelezve, vagy műanyagházas (tűvel rögzíthető mechanikus v. mágneszárral). Mágneses - ez nagyon fufangos: két nagy menetszámú hangolt antenna van 1 házban, két adó hajtja 30 és 40KHz körüli frekikkel. Ezeknél amit keres az egy speciális övözetű fémszál. Mágneses-ultrahangos - adója hasonló mint a mágnesesé, de a vevője ultrahangot vesz. Amit keres az egy spec ötvözetből készült fémlapocska (tkp hangvilla), amit a mágneses térerő berezget és ultrahangot sugároz. Mindegyik rendszer processzorvezérlésű és nem olcsó. Az antennák távolsága a folyamatos fejlesztések ellenére sem növelhető túlságosan, inkább a keresendő eszköz méretnövelésével valósítható meg. A kapus logika sem hülyeség, de minden bemenetre kell 1-1 felhúzóellenállás, mert így nem működik.
vegre valaki ertekeli a kreativitasom. THX!
HA tudna valkai valami hasznalható bekötést adni ,annak nagyon tudnak örülni
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy nálunk is a házban van ilyen beléptető rendszer, tudjátok azzal a fehér kártyával (meg van a szürkekulcstartója is) és én azt találtam ki a kártyát szétszedve, hogy szeretném az órám hátlapjába betenni a chipet, de ugye ebbe van egy tekercs, viszont magában a kártyában lévő tekercs túl nagy, így nem fér bele, szerintetek hogy lehet készíteni vagy van-e bármilyen mód, hogy ezt megoldjam? Esetleg valamilyen eszközből kiszedni egy ilyen tekercset? Előre is köszi a választ! Üdv Jana Idézet: „szeretném az órám hátlapjába betenni a chipet” Nem lesz túl kicsi ehhez a feladathoz egy karóra hátlapja? Amúgy szerintem annak a tekercsnek az a szerepe, hogy a benne keltett feszültség a chip-et egy pillanatra feléleszti, és szintén a tekercsen keresztül egy megadott kódot sugároz vissza az érzékelő felé... Tehát valami nagy menetszámú, nagyon vékony huzalból kell majd elkészítened a tekercset... ...de az se kizárt, hogy a tekercs induktivitása is szerepet játszik a rendszerben...
Sajnos az a baj, hogy én abszolut nem értek ehhez, így azt se tudom, hogy fogjak bele a dologba.
Igen ez valószínű, hogy ez a szerepe a dolognak, hogy az olvasó gerjeszt gondolom vmi mezőt és az által kap a chip áramot. Maga a chip az iszonyat pici az simán befér a hátlapba, inkább ez a tekercstéma nem tudom, h mehet-e. Meg persze, h kell készíteni ilyen tekercset
Ezt a technológiát RFID-nek hívják. Vehetsz pár száz forintért programozható RFID-t is.
A világon a 125kHz-es EM4102 szabvány szerint készült RFID transponderek terjedtek el, így nagy valószínűséggel neked is az van. Ilyen RFID-t lehet otthon is barkácsolni, de rádiós bemérő műszerek nélkül felejtsd el. Veszel egy olvasót, kiolvasod belőle az egyedi kódot, és úgy le lehet másolni. De olyan piciben megépíteni lehetetlen. Nézz meg egy transponder felépítését... Nem egy egyszerűek... Idézet: „Tehát valami nagy menetszámú, nagyon vékony huzalból kell majd elkészítened a tekercset...” Hopp, ezt elírtam Ugyanis nem a huzalnak kell nagy menetszámúnak lennie, hanem majd a kész tekercsnek
Nem akarom én lemásolni, a kártya az enyém, csak ezt a tekercset akarnám átforrasztani egy kisebbre, ugyianis a saját kártyámat szétszedtem és mint írtam maga az a kis panel vagy mi, az nagyon kicsi, csak a tekercs itt a kérdés
Tekercs méretezése a frekvencia miatt lényeges. De hogy hogy kell RFID transponder tekercset méretezni, azt nem tudom.
Annyi bizonyos, hogy 125kHz-hez 20,8 mH-s induktivitású tekercs kell. Egy hasznos leírás
vannak karóra alakú transzponderek is... (jobb strandokon ilyeneket használnak)
veszel egyet, kibelezed, atforrasztod a tekercset a tiedre (vagy eleve felhasznalod komplett ICstol azt ami benne van), es keszen is vagy... de az orad hat/elolapjanak nem fembol kell keszulnie, azt jo ha tudod... + Azonos frekin kell működnie mindkettőnek... Ezt így elsőre, de sztem ettől jóval bonyolultabb a dolog... ez csak akkor működne, ha mindkét tekercs induktivitása azonos, egyébként teljesen használhatatlan az egész
A chipcad-nél lehet venni bőr alá ültethető üvegkapszula transzpondereket is. A méretét nem ismerem de ha belefér az órádba....
hmmm
nem rossz... lehet, hogy ezzel kellene a horgászáshoz használt csontkukac gyűjteményt nyilvántartani
Sziasztok!
Felakarnám éleszte ezt a témát. Nekem olyan elképzeésem lenne h egy elektromágnes, két fele ha megkapja a megfelelő kódot akk kinyit.Ezt a kódot egy ilyen rendes beléptetős kis "dobozzal" oldanánk meg.ezt hogy lehetne?
sziasztok
nekem olyan elképzelésem lenne ezzel kapcsolatba, hogy egy számkód segítségével tudnék belépni a kijelölt helyre. magyarul az ajtóra egy mágnes-zár kerülne, ami egy vezérlőhöz van kötve. a vezérlő a megfelelő kódra nyitná a kapcsolót, illetve lenne egy kulcsos kapcsoló, amivel szintén tudnánk nyitni a mágnes-zárat. Nem tudtok vmi olyasmi kapcsi rajzot, ami megfelene egy ilyen vezérlőnek, a vezérlőt át lehetne programozni ha kell (új kód programozása) a kulcsos kapcsolót is tudná kezelni, illetve a kód vagy kulcs elforgatása után a mágnes-zárnak 5 másodpercig adna áramot? |
Bejelentkezés
Hirdetés |