Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   37 / 375
(#) gulasoft válasza gerry hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Az a fénymásolós kerek van a z-men, arra elég.
(#) gulasoft válasza albinolynx hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Most ezt nem vágom. A fúró fúr nem az alumínium cnc. Mi köze van a mozgató mechanikának a fúrt anyaghoz? Fúráshoz még az Én fagépem is jó, csak a maróba van egy keményfém fúró, úgy viszi az üvegszálas panelt mint a vajat. Erre van kitalálva.
(#) albinolynx válasza Stewe hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Ezzel az elvvel kacérkodok + servo:

http://www.bell-everman.com/servobelt.html

Ennek nincs holtjátéka, nem hülyül meg a servo szabályzó. De lehet, hogy érdemes szimplán léptetővel megépíteni. Viszont azt tudni kell, hogy ez nem önzáró hajtás, mint egy menetes orsó - anya páros.

Golyósorsóra tuti nem költök ennél a gépnél. Még így is kétséges a megépítése. (:
(#) albinolynx válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Az üvegszál por miatt nem rakom fel a gépre. Precíziós kocsik vannak, orsók - féltem őket egyszerűen.
Amúgy semmi akadálya nem lenne, hogy a mostani géppel munkáljam meg a nyákokat.

Ja. Igen az a fúrásnál jön belőle. El kéne szívni azt lehet egyszerűbb lenne megoldani mint egy komplett fél század pontos cnc-t. Vagy benedvesíteni a felületet, mondjuk ez utóbbi nem biztos hogy jó, de olcsó

Közben kihajtottam a fagépemet, x irányban 46 centi (ekkora az y tálca szélessége) y irányban most 35centit tud menni, mert a rugós feszítést nem mertem erősebbre venni, mert mint mondtam ot még egy kisebb motor van, ezért kocsi és a feszítő között 10 centi van (nagy rugó van közte, hogy lehessen erősebbre vagy gyengébbre állítani motortól függően) Ha az a 10 centi egy danamid anyától lemenne akkor az y is tudna több mint 40 centit.
Egy A3 az cirka, 29*40cm-es. Már most is ennél többet tud.
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Sajnos 1.7Nm-es motort nem tudom honnan lehetne kinyerni. A menetesszáron pedig egy 5 centi hosszú anya van, ennek ellenére tud kottyanni, ezt feszítem rugóval, de minél feszesebb a rugó annál nagyobb motor kell rá.
Az y-ont nem is feszítem annyira pont ezért.
Az enyém meg több mint kétszer nagyobb mint egy A4, tehát nagyobb távon kell mozgatni a nagyobb y tálcát. Mindez fából....
Bontott motorom nekem is van egy kiló, a z-n olyan van, de azok túl kicsik egy ekkora szerkezethez.
Írtam már de kimoderálták, (bár ezt a részt nem tudom miért), hogy Én nem olyan gépet akartam építeni amilyen hajtást találok éppen olcsón, hanem olyat amit Én szeretnék, ezért ha Te egy 30 centis fióksint találsz olcsón akkor egy 30 centis gépet építesz, én inkább vettem egy 50centis, mert mint mondtam 46 centi az x-em.
Majd rakok fel képet a fúrt panelról ha érdekel.

Nem akarom erre használni azt a gépet.
Meg kellene oldani a felületkövetést is, ami macerás, mert át kellene építenem a Z tengelyt.

Nagyon célgépet építenék nyákhoz, ha építek. Egyelőre most körvonalazódott már mit szeretnék, összeszámolom mi mennyi lenne. Elvileg minden adott hozzá itthon. Talán tengelyeket kellene vennem.
Például a Z hasznos tartománya is 10mm körüli lenne. Carbide szerszámok ugye szabványosak, más meg nem kerül fel a gépre csak nyák, esetleg 2-3mm vastag lapok előlap gravírozásra, ilyesmi.

Csak nyákhoz akarod használni a géped, vagy univerzálisan mindenre?
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Szijjal lehetne áttételezni a motort, ekkor a nyomaték növekszik, max lassabb lesz.
Na de ha te most valami miatt 412mm-es gépet szeretnél építeni, akkor meg is érdemled hogy csak rendelésre kapj olyan sineket. Láthattad a csapágyas sineket a gépen. Akkorára vágod a rudat, amekkora kell.
Szívesen meglessük a képeket.
(#) Stewe válasza albinolynx hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Igen, ezek háromfázisú szervók, amik nem önzáró hajtásban is megállják a helyüket, és folyamatosan énekelnek. Enkóder a szervó fenekén és a tengely mozgó elemén is, a CNC szoftver szabályozza a tartó és mozgató nyomatékokat, gyorsulásokat, keménységet sebességet a hajtásvezérlő számára... ez már nem a Mach 3 kategóriája.
(#) albinolynx válasza Stewe hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

3F servo az már nem hobbi/amatőr kategória. Volt már dolgom nekem is jópár géppel, stb. Jó dolgok. Majd ha már a hobbista is lineáris hajtást "barkácsol". (:

Mit gondolsz erről a hajtásról?
Szerinted léptetővel hajtva nem lenne gond vele?

http://i56.photobucket.com/albums/g199/albinolynx/lepteto.png

Igazából attól tartok, hogy esetleg nem tudja "megfogni" a léptető a lendületben lévő kocsit és lépést veszít. Bár a súrlódás a tengely és a perselyek között pont jól jön ebből a szempontból.
Ha ez a hajtás beválna, nagyon olcsón lehetne kihozni egy tengelyt kizárólag gravírozásra, nyák marásra használható géphez. Pontos is lenne, a felbontása viszont fél lépéses léptetővezérlés esetén 0.9fok / lépés mellett 0.1mm lenne csak. Jó lenne tudni, hogy ez elég-e nyákhoz?

Ugyanez servo-val 0.01mm felbontással és garantált "feszességgel" kivitelezhető lenne kis DC servo motorokkal (nyomtatókban szokott lenni, 24V-os darabok). Csak ugye ez lenne a drágább kivitel.

A másik, hogy én a Z tengelyt elég primitívre tervezem majd. Fúráshoz nem kell orsóval le-fel járatni, elég egy kis excenter fej ami negyed fordulatra emel rajta mondjuk 10mm-t. Persze ki kell még találni, hogy mi fogja forgatni az excenter fejet.
(#) Sir-Nyeteg válasza albinolynx hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Ugyan ez az elv az alapja én gépemnek is.
Ne aggódj, ha megfogni nem tudja a tömeget, akkor megindítani sem
Surlódás sosem jó! Ne arra építs! 0.1mm kevés. KEll egy áttétel bele. Nézzd meg hogyan indultam el a híddal.
(#) albinolynx hozzászólása Nov 13, 2010 /

Akkor servo-ra építem, ha a 0.1mm felbontás kevés lenne a nyák maráshoz. Macerásabb leáttételezni, meg drága is. Olcsóbban kijövök a servo szabályzóval 1:1 hajtás esetén.
Köszi!
(#) Sir-Nyeteg válasza albinolynx hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Te tudod, szerintem egy bontott fogaskerék páros olcsóbb, mint egy szervó+szabályozó+enkóder. De ha van a fiókban, akkor most jól jöhet!
Nekem a szervómotort is 1:50-es lassításra kellett áttételeznem.

Csak nyákfúrásra, és körbemarásra.

A 0.1mm az túl sok egy nyáknál. 0.05 az már elfogadható.

Így is lassú. Minél lassabban hajtod annál erősebb. Ehhez nem kell áttétel, bár lehet hogy azzal jobban muzsikálna, de az megint csak bonyolít.
Veszek rá 2 alukuplungot, meg egy erősebb motort, és le van tudva a projekt egyenlőre. Majd ha az eszergályos ráér akkor esztergáltatok vele trapézorsót meg anyát.
A Z-re nem kell, mert azon egy 2 a-es motor van, és pici a sin is, meg a menetes szár is. Cirka 35-40 centi.
Mindjárt rakok fel képet, csak az első lukat belőttem, de a ferdeségre nem figyeltem be kellett volna lőni a négy sarkát és utána rögzíteni és fúrni. Mondjuk egy sima nyáknál ahol a fúrással indul ott nem lesz gáz, majd a lukhoz kell igazítani a fóliát. (Bár mivel a luk is be lesz fóliázva lehet hogy más megoldás kell, de erre még alszom egyet.
(#) Stewe válasza albinolynx hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Ezzel a megoldásnak egyetlen hátránya, a túl nagy lépés. Egy lépésköz a meghajtó fogaskerék osztókör-kerületének, és a lépésszámnak a hányadosa. Ha 10mm-es osztókörrel számolok, akkor a kerülete 31,41mm
ez 1000 lépéses (mikrolépéses) motorral is 0,03 mm-es elméleti pontosság, ami a körinterpolációt már agyonvágja, szögletesen rajzol.
Azok a mérőlécek amiket említettél 0,005, vagy 0,002 mm-es osztásúak, el nem tudom képzelni (illetve el tudom képzelni) mit kezdene a vezérlő, ahogy a mérettartás kedvéért oda vissza helyesbítsen.
(#) lui3 válasza gerry hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

A robotronbol bontott motorokrol tudnál bövebb infot mondani?Én is elgondolkodtam hogy veszek egyet a motorok miatt de nem találtam rolla infot hogy a motorjai mit tudnak nekem is gyengére sikerült az X-Y motor kellene valami erösebb.Hány voltosak és hány Nm-sek?
Megéri venni vagy nem?Sajna nekem is áttételezni kellett a motorok miatt igy meg olyan lett mint a tetü,de viszont erös(ebecske),ugyhogyha valaki tud infot a robotron motorokrol kérem ne tartsa magába.
üdv

Áttétel miatt lehetséges, hogy még gyorsabban is fog menni (arányaiban). Na meg próbálgatni kell a mikrolépést is.
Minimum két pozicionáló furat kell az utólagos beállításhoz. (Fidu) Gondolom fa a munkaasztal is: furasd fel önmagával 1-2-3cm-enként. Igazából egy síkbamarás sem ártana. Érdemes lehet a nyák sarkait megjelölni, vagy kifúrni, vagy pzicionáló plusz furatokat csinálni. Ehhez tudnád a fóliát is korrigálni.

Én arra gondoltam egy filccel vonalakt húzok a tárgyasztalra, mondjuk 5 centinként (a gép húzná a vonalat)
Mikrolépés nem kell és ha emlékeim nem csalnak ott gyengül a motor, de ha erősödik, akkor berakok egy 2-est.
A nyák sarkaival az a gond, hogy azt is befóliázom, de közben rájöttem, hogy nagy gond nincs, mert a fólia azért átlátszik. A munkaasztal laminált parketta, az van kilószámra, könnyen lehet rá csavarral egy vastagabb akármit rakni, egy bútorlap volt rajta, azt a gyenge y miatt most levetem, és egy másik laminált parketta darabra raktam a nyákot. A két parkettát meg csak össze ragasztószallagoztam. Primitív megoldás netovábbja, de bejött. Majd legfeljebb felfogatom fixen.
Na az ígért képek.
Az elsőn látszik a nyák ami e van ültetve, mellette egy ugyan olyan csak hogy látni lehessen mi a feladat. (nem a legjobb nyák de mintának jó.
A második képen a kifúrt panelbe berakott eredeti (zöld lötstoppos panel) lábai vannak, egy másik ugyan olyan nyákba, amit nem a bubis maratóval martam, és nem hívtam tovább, nálam ez már selejt kategória, kísérletnek jó volt, a kukából bányásztam elő. Nem sok ilyen van, ezért nehéz volt találni, elsőre nem akartam egy aránylag jót elrontani.
Szerintem egész jó lett, persze lehetett volna pontosabban is illeszteni.
(#) sunraw hozzászólása Nov 13, 2010 /

Üdv!

Sír kolléga, itt vannak a sínről készült képek. Két opció is van. A golyós szemes megoldás masszív, viszont hangos. A csapágyas gyengébb, de nagyon pontos.

Mikrolépésben a motornak kisebbet kell egyszerre mozdulnia, emiatt mondják, hogy erősebb lehet. Ez motor, áram, nyomaték, feszültségfüggő sajnos. Tesztelni kell. Volt aki nagyobb sebességet ért el ezzel a módszerrel. Egyik motornál én is, de csak terheletlenül teszteltem, gyorsítás nélkül. Egészlépésben ment az 1Khz, 1/16-os mikrolépésben a 25kHz.
(#) gulasoft válasza sunraw hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Az ott a végén két csapágy betekerve valami gumis vagy műanyagos izével. Nagyon jól néz ki. Ilyet még talán Én is meg tudok csinálni. Hétfőn megnézem mit kapok a metalokgobusban.
(#) Sir-Nyeteg válasza sunraw hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Nem rossz, de szerintem a csapágyas megoldás amiatt gyengébb, mert nincs megfelelően megtámasztva. Ilyent kétoldalról szoktak. Ehhez kellene a 12.9-es merevségű csavar. Ötletes, és nagyságrendekkel egyszerűbb, mint egy linsin, vagy csúszka

A vezérlőn van 1,2,8,16 azért egy 2-est kipróbálok majd holnap. Mind a két motor max árammal ment, nem melegedett, vezérlő sem, egyedül a mikrolépést nem próbáltam de ami késik az nem múlik.
Képet láttad?
(#) sunraw válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Az sima műanyag persely seeger gyűrűvel rögzítve, a profil nútjával azonos szélességben.

Képen látom, hogy el van csúszva, de nem tudom nagyon kivenni.
(#) sunraw válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Az megoldható hosszabb csavarral, ráadásul van még ilyen csapágyam négy darab. Azok az imbusz csavarok 12.9-esek. Holnap folytatom és megint lesznek képek :yes:
Amúgy van linsin is(thomson super 6), az az X tengely.
(#) Sir-Nyeteg válasza sunraw hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Mármint két csapágy! Mint itt.
Következő: »»   37 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem