Fórum témák
» Több friss téma |
Az mennyivel lenne jobb, ha a hobbycnc-n enne a fene?
Biztosan rossz mindkettő amiről írtál, alapvetően az a problémám, hogy elegem lett. Kiárulom a gépműhelyt a tavasszal, szóval ilyen egyszerű a dolog. Nem ebből élek, fogok élni (sajnos). Lehetne persze hiwin legkisebb kocsikból, kis "ékszer" golyósorsókból, meg kavo főorsóból is gépet építeni. Tisztáztam az első postomban, lehet még gépet sem építek majd. Egyelőre azt szedem össze, hogy mim van hozzá, hogyan tudnám a legkevesebb munkával a leghasználhatóbb CÉLgépet összehozni. Most amúgy találtam két egyforma servo motort, amikhez vannak szíjak is. Szóval én ilyen szemmel nézem ezt a projektet. Egyedül az elektronika része lenne fix eddig (van két üres servo szabályzóm).
Arra gondoltam, hogy a műhelyben egyen a fene sorozatgyártás mellett
Egyedi-, illetve célgép gyártással foglalkoztam.
Minél többet foglalkozok vele, annál jobban meggyőződök afelől, hogy maradok a vasalásnál. (:
Sok idő, kell megint egy laptop, mert desktop gépnek nincs hely. Ha érdekelnek valakit építő elemek (léptetőmotorok [ van 2db 0.5Nm-es is], kis servo motorok) keressen magánban. Én befejeztem... Köszi!
Azért nem hagyott nyugodni egy dolog. Sprint Layout 5-öt használok. Ebben beállítottam 0.1mm-es raszter osztást és húztam 0.1mm-es vonalakat a rácsozatnak megfelelően.
Kinyomtattam (1200dpi-ben), hát nem tudom. Mi is pontosan az 0.1mm-es felbontással a probléma? Vagy én nézek be valamit, de nagyon?
Ez mindig relatív!
Munkahelyemen századokkal dobálózunk! SM beültetés.
Ez viszont hobbielektronika fórum, én egyre jobban meg vagyok győződve afelől, hogy tökéletesen elég lesz a 0.1mm-es felbontás is (legalábbis nekem).
Íves részek nálam nincsenek nyákon, mert párhuzamos, merőleges, 45 fokos vonalakkal dolgozok. A forrszemek pedig nem kör alakúak, hanem négyzet, aminek 45 fokban le vannak törve a sarkai. Szóval majd elválik.
Próbáld ki, ess neki. Később is tudsz változtatni!
Engem lehet, hogy érdekelne a fogazottszíjad és a tárcsák. Hogyé adod??
Kicsit azért más felfogásban tervezek, de valószínűleg léptetővel megépítek egy prototípust. (:
Ha a felbontásod 0,1 akkor le kell mondanod a panel gravírozásról: nézz meg néhány datasheetet, a lábkiosztási méretekről, és rá fogsz jönni, hogy a 0,005-es felbontás is csak kompromisszumokkal elég.
A fél lépés bejött. Tényleg erősebb lett a motor, gyorsabban hajtható a tengely. Persze nem nagyságrendekkel, gyorsabb, de egy 15-30%-al. biztos.
Most már 1mm az 228,4 lépés. Ha a tengelyt teljesen pontossá tudnám tenni, egy atompontos gépem lenne
Hallgatlak, hogy mire gondolsz, mert nem igazán értelek.
Vagy arra gondolsz, hogy 1.27mm - 2.54mm rasztertávolság?
Meg a 0,43mm-es lábszélesség... ha az elméleti pontosság is 0,1 mm akkor nagyon durva lesz a végkifejlet, és ez még nem is a legfinomabb osztás. Ha két oldalról kell megmarni egy vezetősávot, akkor érhetnek meglepetések. A 0,38-asról ne is essen szó
Van olyan maró ami 0.1-mm-es? Hány mp-enként ötik az el. Nekem van egy 0.1-es vastagított szárú fúróm hát az is olyan vékony még nem mertem vele fúrni, nemhogy marni.....
A paneleket gravirozni szokták, és itt a vágó él a 0,1mm, nem a gravirtű vastagsága, mert az általában 1/8"-os...
30-45-60°-os csúcsszöggel, és 0,1-0,5 mm-es keresztéllel köszörült gravirtűről beszélek, a szára 3-4-5-6mm vagy 1/8-3/16-1/4"
Néhány példa.
Fú ilyet szereznem kell. Gondolom valami f20 vagy hasonló előtolással kell menni. A gond ott van, hogy még nincs síkbamarva az asztalom, de egy kisebb részen ki lehet próbálni. Mondjuk a másodiknak rárakott parketta alá lehet emelést dugni és akkor nem kell síkba marni.
Persze, viszont furatszerelt alkatrészekkel dolgozok.
IC-nek, tüskesornak van fix lábtávolsága, többi kompromisszum képes. Legalábbis amit én használok. Írtam már, hogy nem tömeggépet akarok, hanem célgépet. 0.5mm alatt nem használok vezetősávot sem. Meglátjuk, bekértem az árajánlatokat, utána eldől a sorsa a gépnek.
S355-ös köszörült acéllemezben, 30mm/min merülési, és 60mm/min előtolási sebességgel használjuk a keményfém csúcsot, 4500-as fordulaton, a felület vágóolajjal van borítva. A kis felbontású léptető hajtásoknál vigyázni kell, mert az átlagsebességtől függetlenül minden lépésnél "rúg egyet", a pillanatnyi sebesség akár többszörös is lehet!
Így lesz belőle tömeggép, épp a finom megoldások fognak hiányozni, amik különlegesen alkalmassá tennék egyedi nyák gravírozásra.
Van nekem egy készletem, a gravirozóhoz kaptam, szerintem abban van ilyen.
Azt csak óvatosan használd, egy ilyen gravírtű árából egész jó kézi gravírozógépet lehet venni, a tartozékként adott szénacél/gyorsacél darabokat csak fához, és műanyaghoz javaslom.
Mindegy, hagyjuk...
Megkaptam az iglidur perselyekre az árajánlatot: 12db - 10.000,- Ft + szállítás. Karbantartás mentes, száraz kenésű, alacsony súrlódási tulajdonság. 10mm-es tengelyhez.
Ha csak egyenes vonalakkal fogsz dolgozni, akkor még nincs vele gond, de gondold el, hogy néz ki egy vonal, mikor a vezérlő a körinterpolációt (amihez 3 tizedesjegyig számolja a szerszámpályát) 0,1mm-es lépésű cikkcakkban varázsolja elő.
A rajzon egy 1 mm átmérőjű körív, 0,1 mm-es felbontású rajza van.
Egy gravírtű ára max 1000ft/db. Egyedileg készítik, azaz a méretet te adod meg. Szára 1/8" azaz 3.175mm. Nyákhoz általában 20fokosat ajánlanak, 0.1-0.2mm-es felülettel. Lehet nagyobbat is használni. Fordulatszámra a 15-20ezer a minimum, de illendő egy 40-50ezres sebességet elérni.
Ennek függvényében lehet az előtolást is megválasztani. 100-200mm/min-es sebességet el lehet érni törés nélkül a 15ezres fordulatszámon is, feltéve, hogy pontos, precíz a szerszám befogása. 40-60ezres fordulatszámon, akár 1000mm/min-es előtolást is lehet alkalmazni. Ezek a számok nagyban függnek a merevségtől, a megvezetéstől, a pontosságtól, a lépés méretétől, stb. Én most éppen a 40ezres fordulat fölé jutásra gyúrok.
Van persze, csak az nem gravírtű, ezt is többen mondták. A gyorsacél ide nem jó. Nem ártana némi forgácsolási elméletet is összeszedni.. ez a meglátásom.
Idézet: „A gond ott van, hogy még nincs síkbamarva az asztalom, de egy kisebb részen ki lehet próbálni. Mondjuk a másodiknak rárakott parketta alá lehet emelést dugni és akkor nem kell síkba marni. ” Nem is kell neked "profi" gép, ha már az elején kókányolsz.
Sziasztok szerintetek egy Makita 3710 felsőmaró alkalmas nyák marásra gravírozásra?. Valamint hol lehet olcsón 6mm szárral gravírtűt venni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |