Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 132
(#) kadarist válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Szia!
Lehet, hogy nem megfelelő a tekercs vagy nem oda való diódát használsz.
(#) Ricsi89 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

A tekercs gyári, direkt ehhez vettem és a diódát is. Ez már egy ideje üzemel, csak kisebb terheléssel, most viszont nem akar menni nagyobb terheléssel, állandóan ugrál a fesz és van amikor olyan, mintha le is állna. Milyen más tekercset rakhatnák oda? Jó lenne még ma összerakni, mert az lcd tv-mnek csinálom a háttérvilágítását. A régi inverter 24V-ról ment, ez pedig 12V-os.

Milyen a szerelés? Nincsenek az alkatrészek nagyon széthúzva? Az adatlapi kapcsolást építetted meg?

Úgy emlékszem, hogy az adatlap alapján lett megépítve és minden légszerelve van az IC lábaira forrasztva.

A légszerelés nem lenne rossz, ha rövidek a hozzávezetések. Ez a fix 12V-os vagy az "adj" verzió?

Ez a változtatható verzió. Most nem a tv tápjáról tápláltam, nem volt bekötve a 3-as, 5-ös láb a kimenet testjéhez, mert ezek csak simán össze voltak kötve és a hűtőfelületen volt letestelve. Amikor letestelem, akkor leesik a kimenő fesz, ha az le van terhelve valamennyire. Amikor szabadon van, akkor szépen szabályozható a kimeneten a fesz. Lehet tönkrement a tekercs? Vagy az Ic a szar?

Csak a képen látható megoldás az elfogadható. Minden lábat be kell kötni.

Tudom, ez az én hibám volt. Kicseréltem a tekercset, most egy 100uH-s tekercs van benne, de csak max 8V, 1,5A-t tudtam kiszedni belőle és a tekercs is sípolt elég rendesen. Most viszont az IC nem melegedett csak a tekercs. Nagyobb méretű tekercset csak 50uH-set találtam, ez jó lenne bele? Még van 200-as is, de az is kisebb kb olyan, mint a mostani, ami melegszik.

Jó nagy LOW ESR-es pufferkondi van a kimenetére kötve? Én mindenképpen ragaszkodnék a példakapcsolás alkatrészértékeihez. Persze olyan tekercs kell, ami bírja a 3A-t.

Próbálgattam a tekercseket, de egyik sem hozott javulást. Bármelyiket is tettem bele, nem bírt a kimenettel. Kötöttem rá egy 2200 µF-os kondit is, de azzal sem javult semmit. Kellene valami más megoldás, amivel tudok csinálni 24-ből 12V-ot.

Pedig ez éppen ara lenne jó. Van még tengernyiféle kapcsolóüzemű átalakító.

Lehet, hogy van, csak épp hétvége van, boltba nem tudok elmenni semmi alkatrészért. Leghamarabb kedd reggel nyit a bolt. :no: Szóval valami olyan megoldás kell, amit a legalapvetőbb dolgokból is meg lehet csinálni, csak olyan meg nem lesz.

Ideiglenesen egy számítógéptáp is megteszi.
(#) szelizotya hozzászólása Nov 28, 2010 /

Sziasztok!

A következő probléma miatt kérném a segítségeteket:

Napelemes Li-ion töltőhöz kellene építenem egy buck/boost típusú konvertert.
A napelem terheléstől függően kb. 50-70V között üzemel (MPPT-vel szabályozva) és a maximális áram 12-13A.
A Li-ion cellák feszültsége 58,8V. Kapacitásuk 48000mAh.
A dc/dc konverter után a töltési karakterisztikát egy buck konverterrel állítanám elő, amit áramgenerátorként használnék, de hogy tudjam tartani a konstans feszültségű töltést az Li-ion 2. fázisú töltéséhez, így mindenképpen szükségem lenne stabil 58,8V-ra.
Elsőre flyback konverterben gondolkoztam, de várok mindenféle ötletet.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Ricsi89 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Csináltam egy áteresztőtranyós tápot, Lm317 plusz egy tranzisztorral, kb 2 órát ment, majd a melegedés miatt elpukkant az áteresztőtranyó. Tudtam hogy ez lesz, 25W-ot nem egyszerű egy ilyen kis helyen elfűteni. Magával rántotta a háttérvilágítás invertert is, de abban csak egy sot23 tokozású tranyó ment át vezetőbe. Tettem be egy BC546-os tranyót, meg kicseréltem a biztosítékot benne és ismét működik.
Már csak egy 3A-t stabilan tudó konverter kellene, ami 24V-ból 12V-ot tud csinálni. Erre van valami ötleted?
(#) kadarist válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Csinálj egy tápegységet ezzel az IC-vel. Addig is egy számítógéptáp vagy egy áteresztős táp, persze jó hűtéssel.
(#) Ruzsa hozzászólása Dec 2, 2010 /

Hali!
1 kapcs üzemű tápot kellenék csinálni! Lényeg hogy két érték közt ha változtatom a bemenő feszültséget a kimenet stabil legyen! Az is mindegy ha feszültség növelő vagy csökkentő! A kimenő és bemenő feszültség értéke is mindegy nekem! csak működjön! Valami olyasmire gondoltam, hogy 10 volt alatt változtatgatom a feszültséget és a kimeneten egy led világít állandó fénnyel! De igazából mindegy! csak működjön! Én nem igazán értek ezekhez, ezért olyan segítségre lenne szükségem amihez van kapcsolási rajz ic típus meg a többi alkatrész adata is megvan! Olvasgattam már itt de mindegyikben volt valami ami ami nem tiszta! Előre is köszi a segítséget!
(#) proli007 válasza Ruzsa hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Hello!
Ebből aztán nem sok derül ki, csak hogy kapcsolóüzemű táp kell, meg hogy minden mindegy. De azért tudni kellene a következőket.
- Mire szeretnéd használni (Mert lehet nem jól adod meg a dolgokat, vagy nem is ezt szeretnél.)
- Mekkora kimenő feszültséget szeretnél.
- Mekkora a kimenőáram (terhelés, vagy mit működtet)
- Mekkora lesz a bemenőfeszültség tartománya. (tól-ig)
"Valami olyasmire gondoltam, hogy 10 volt alatt változtatgatom a feszültséget és a kimeneten egy led világít állandó fénnyel!" mert ehhez még nem kell tápegység, de nem mindegy hány Volt-tól hány volt-ig változik a feszültség. És tényleg egy Led van-e.
üdv! proli007
(#) Ruzsa hozzászólása Dec 6, 2010 /

Hali!
A suliba adták ki feladatnak h csinálni kell kapcs üzemű tápot! Csak pár mérést kell rajt csinálni! Nem lesz használva!
hali
(#) kRoy válasza Ruzsa hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Parancsolj, én ezt a National Semiconductor on-line tervezőszoftverével csináltam, össze is raktam, működik.
(#) proli007 válasza Ruzsa hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Hello!
Esetleg egy MC34063 IC-ből készült kapcsolóüzemű tápon jobban lehet méregetni. Az adatlapján számtalan típusú kapcsolást találsz..
(Használd a hozzászólás fejlécében található Válasz gombot, mert így nem tudható kinek miről írsz..)
üdv! proli007
(#) Morphipapa hozzászólása Dec 16, 2010 /

Sziasztok.
Egy kicsi előfoknak szeretnék 9V-os feszültséget előállítani. Adott egy 35V-os egyenáramú táp, ami a végfokot hajtja. Ebből a tápból szeretném megoldani az előfok áramellátását is.
Ez hogyan kivitelezhető a legegyszerűbben?
Van-e rá mód, hogy több ilyen kis előfokot hajtsak egyszerre?
(A gyakorlatban ezek az előfokok 9V-os elemről működő gitár torzítók, kompresszorok, stb...)
Üdv,
Dávid
(#) lazsi válasza Morphipapa hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Szia!
Legegyszerűbben egy ellenállás + 9V-os Zener dióda (+ nagyobb kondenzátor ~ 1000 uF).
Az ellenállás számításához ismerni kell (vagy megtippelni) az áramkör fogyasztását. Mivel előfokról van szó, gondolom a fogyasztása 1. alacsony, 2. nem nagyon ingadozik.
Ha nem tudod az áramfelvételét megmérni, első körben válassz 470 Ohm-os ellenállást, az kb. 50 mA-t jelent. Ha nem éri el a 9V-ot, akkor csökkentsd az ellenállást.
Természetesen több előfokot is használhatsz, de az nagyobb áramot jelent, vagyis kisebbre kell cserélni az ellenállást.
Ha zavarják egymást az előfokok, tegyél mindegyik tápjába sorosan egy-egy 10 Ohm ellenállást + nagy (100 µF - 470 uF) kondenzátort.

A több előfok esetén az kérdés, hogy egyszerre mind be van-e kapcsolva. Ugyanis, ha az áramot az összesre méretezed, de időnként csak egy van bekapcsolva, akkor a többi áram a Zeneren fog folyni, és az esetleg túlmelegedhet. Támpontnak: a pici Zenerek kb. 300 mW-ot, vagyis kb. 33 mA-t szoktak bírni.

Elvileg lehetne stabIC-vel is megoldani, de azok nem nagyon szokták szeretni az ilyen nagy bemenőfeszültséget.

Üdv,
Lazsi
(#) Morphipapa válasza lazsi hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Szia!
Köszönöm a választ.

Idézet:
„A több előfok esetén az kérdés, hogy egyszerre mind be van-e kapcsolva. Ugyanis, ha az áramot az összesre méretezed, de időnként csak egy van bekapcsolva, akkor a többi áram a Zeneren fog folyni, és az esetleg túlmelegedhet.”

Több előfokot tervezek, ezek mind-mind 9V-ot igényelnek. Egyik felel a hangszínért, a másik a torzításért, harmadik a kompresszálásért. Ezek külön kapcsolhatóak lesznek egy bypassos megoldással. Ha netán csak egyet használok (a sima EQ előfokot), akkor -mint említetted- a többi áram a Zeneren fog folyni.

Erre megoldást jelenthet, ha párhuzamosan kötök 2 ugyan olyan Zenert?

Üdv,
Dávid
(#) lazsi válasza Morphipapa hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Idézet:
„Erre megoldást jelenthet, ha párhuzamosan kötök 2 ugyan olyan Zenert?”

Nem igazán... A két Zener nem lesz tökéletesen egyforma, vagyis az egyik jobban ki fog nyitni, mint a másik, tehát nem lesz egyenlő az áramuk -> az egyik jobban fog melegedni.

Idézet:
„Ezek külön kapcsolhatóak lesznek egy bypassos megoldással.”

Tehát mind "benne lesz a dobozban" és működik, csupán a jel vagy átmegy rajtuk, vagy nem. Így a táplálás szempontjából mindig mindegyik be lesz kapcsolva.
Vagyis nem úgy lesz, hogy külön kis dobozokban vannak az egyes egységek, és vagy rádugod a rendszerre (jel és táplálás szempontjából egyaránt) vagy nem. A második esetben jelentősen változik a terhelőáram (és az most nem jó), az első esetben viszont nyugodtan lehet számolni állandó terheléssel (az jó).
(#) robuuur hozzászólása Dec 18, 2010 /

Üdv mindenkinek!

2005 Dec 28-án vicsys feltett ide egy kapcsolást ami nekem nagyon tetszik és szeretném megépíteni. csak nem tudom hol tudok beszerezni ilyen ferritet a trafóhoz :
" N27 a vas (52x49) "

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) spepe hozzászólása Dec 20, 2010 /

Hello mindenki!

Nekem is kéne egy feszültség konvertáló áramkör amivel 5V-ból 12..13V-ot tudnék előállítani. Nem gond ha tekercs kell hozzá bár jobban örülnék egy kondis megoldásnak egy 555-el csak sajnos amiket eddig próbálgattam nem nagyon jöttek be.

Tudom, hogy vannak IC-s DC-DC konvertálók de én direkt szeretném így megoldani. Az IC-t bármikor meg tudom venni és szeretnék tanulni még az elektronikában sok mindent ezért gondoltam, hogy egy ilyen áramkör megépítése hasznos lehet.

Köszönöm a válaszokat előre is!
(#) fari14 hozzászólása Dec 21, 2010 /

Sziasztok! Olyan kapcsolási rajzra lenne szükségem, amely 0,5 - 0,6V-ból (I= 3,5A) pontosan 12.2 - 12.4V-ot állít elő. A segítséget előre köszönöm.
(#) nem hozzászólása Dec 21, 2010 /

Sziasztok!

Szerettem volna építeni egy -12[V]os tápot egy panelra, de nem igazán akar összejönni.

LM2575 adatlapjában lévő invertáló mintakapcsolást (FIGURE 10. Inverting Buck-Boost Develops −12V) raktam össze, de a 3as és 5ös lábon 0.0[V]ot mértem, a 2es lábon 0.51[V]ot.

Összeraktam kétszer is próbapanelen és ugyanaz.

Mindeközben a labortáp 2A-es fogyasztást mutatott (vagyis, lehet, hogy több lett volna, de annyi az áramkorlátja).

Elképzelésem sincs, mi lehet a gond. Kicseréltem másik LM2575-re, hátha az a ludas, de ugyanaz. van bárkinek bármi ötlete?

köszönöm!
(#) nem hozzászólása Dec 22, 2010 /

Megvan a válasz.

A hűtőfelületet nem kellett volna leforrasztani az egyébként földelt rézre, mert a föld inverteres kapcsolásnál ugye nem az a föld... Nem is csoda, hogy a labortáp áramkorlátját súrolta a sztori (hátha valakinek még hasznos lehet az infó, aki benézi, mint én)
Következő: »»   29 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem