Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   54 / 199
(#) GyurikaBx válasza gsc73 hozzászólására (») Dec 3, 2010 / 1

Szia!
Keresőbe beírva a 2sc1027-et nem talált semmit, de viszont ha úgy írod be, hogy KTC1027 úgy már van is találat és a HQ-ban is kapható itt a Bővebben: Link Ezeket a tranyókat a KEC gyártja jó fajta tranyák. De van 2SC-és helyettesítője is 2SC2235 az olcsóbb is.
(#) oregtamas0202 válasza gsc73 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Üdv ! Esetleg KTC 1027 Koreai. Öreg T
(#) gsc73 hozzászólása Dec 3, 2010 /

Kedves GyurikaBx és oregtamas0202!

Köszönöm a segítséget! Mivel nem vagyok naprakész tranzisztorok terén (sem...) nem tudtam biztosan, hogy a 2SC1027 helyettesíthető a KTC1027Y-nal, mert ki tudja, hogy mit jelelölnek a betük (én nem...)

Így akkor valószínű, hogy 2SC2235-Y lesz, mégiscsak olcsóbb.

Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget! Remélem, hogy meg fog végre szólalni a bal csatorna is. (már kezdtem feladni, de a kitartásom,és a TI (mármint az egész topic) segítségetek átlendített a holtponton!)

Üdv: g.
(#) Peter911 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Szia! Meg van neked ennek az erősítőnek ( SPL DIG-1450) a kapcsolási rajza? Ha igen, akkor megkaphatnám én is? Esetleg letölthető valahonnan?
(#) emmzolee válasza Peter911 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Sajnos nincs soha semmihez kapcsolási rajzom. Pedig milyen jó lenne sokszor.

Ha esetleg találsz ilyen letöltőhelyet ingyenesen, az engem is érdekelne.

Most volt nálam egy Wharfedale házimozi szub erősítője javításon, de aki előttem próbálkozott vele, az telerakta nem bele baló TO-92-es lábkiosztású tranyókkal, és eleve azt ki kellett találni, hogy pnp, vagy npn tranyó kell e oda? Vagy földelt bázisú-e, vagy földelt emitter, vagy collector? Egyáltalán milyen a lábkiosztása? Tuti volt.
A kezére kellett volna b.-ni aki előttem csinálta, és bele tört a bicskája, és úgy hagyta.
A vége az lett, hogy vissza kellett rajzolnom Mórickában, és úgy kitalálni, hogy mi kell oda. Ráadásul hőkompenzált volt, hogy bonyolódjon egy kicsit (ha elromlott volna az a tranyó benne, akkor azt is be kellett volna szerezni)

Szóval nagyon jól jött volna egy rajz.
(#) Peter911 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Én mindig rákeresek a rajzára a javítandó készüléknek, de pl.: ennek sem találtam..( Van amit sikerül letölteni, innen-onnan. ) Ezért kérdeztem tőled, hogy meg van-e?

Warfedale cuccok közül nekem csak egy hatodrendű bandpass sub-om van. Nem aktív. Sajnos én már hangszórók nélkül kaptam, de tettem bele egy nagyobbat (sajna az eredetiket nem sikerült megszereznem.) De ezzel így is nagyon jó hangja van.
(#) EcoPityu válasza Peter911 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Nem nagyképűen, de a legtöbb analóg végfok olyan primitív, hogy át lehet látni...
Jó-jó volt egykét erölködő, ahol a szinterősítéseket a szimmetrikus tápellálás miatt komplementer párok hadával érték el, és még az áramgenerátorok is TO 92-esek... 12 db kis vacak egy oldalban, plusz a két meghajtó, és a két végtranya, hát az azért már nekem is meghaladta a tudományom, és amikor már elfárad a kezed a panel fordigatásától, hogy kövesd a vezetősávot, hát akkor azért már kemény melónak mondható. Nos ilyenkor jön a lerajzolás, és végső esetben a kapcsrajz kutakodás...

A Fairless one-ba az SMD összetevők miatt már nem is mertem mélyebbre menni kapcsrajz nélkül, de az nem igazán mondható primitív erősítőnek!
(#) hugi00 válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Van egy ilyen a tulajdonomban es sokaig elveztem:
- de sajnaos egyszer hangszorocserenel rovidzar a kimeneten.

TRIO-KENWOOD KR-V990D

En nem jutok vele elore. (

Mit gondolsz neked menne ?
(#) EcoPityu hozzászólása Dec 4, 2010 /

Most van nálam egy "CarSound" erölködő, és meglepődtem, hogy mily egyszerű és gyengének látszó tranzisztorral építették (2SA1726 EZ ) Amit símán lehet helyettesíteni az annó jól ismert /Quad 405 meghajtójával/ BD 244-el! Vacak 6A, 80V, és utána számoltam, hogyha nem jön ki belőle több mint 12Veff, akkor azon a 12V-on 2ohm-al 6A-folyik, és az már 72W, hídban 4ohm-on 144W, és az erölködöben is a 4 csatornához 30A-es bizti volt , tehát 300W-nál többet nem is tudhat... Hát így van ez. Kicsit határon működik a cucc!
És azért a 12V eff-hez is kell vagy 23Vszimm, 4-5V-os szat. fesszel számolva!
(#) EcoPityu válasza hugi00 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Szia!
Egy Panasonic 5 lemezes CD-táras DVD-5.1-es volt egyszer a kezemben, belenéztem, megláttam, hogy modul rendszerű (annyira "okos", hogy a sok tudomány nem fért el az alaplapon, ezért állítva 7 cm-enként egy újabb 3 tenyérnyi panel full SMD-ben...) és jól megijedtem tőle! Végigméregettem, hogy miért nem kapcsol be, aztán már sikerült szimulálni az előlapról indított kapcsoló jelet, és a végfok, ill táp bekapcsolt. De sem a mocsok digit hangerőszabályzó, sem a bemenetváltó nem működött, mert ezeket is az előlapi 4x vagy 40 lábú kishernyó működtette... Nos ezeket szerintem komplett panelcserével javítják még a szakszervízek is.

Ráadásul a 6 csatornás bazinagy szürke 50 akárhány lábas IC-t is megpróbáltam kitelepíteni belőle újrahasznosítás céljából, de mire kivettem, elhallgatott... (tuti kapott valami életjelet belülről, hogy működjön!)

Amúgy a tiednek mi a baja?

Pista
(#) gsc73 hozzászólása Dec 11, 2010 /

Sziasztok!

Sajnos még mindig nem tökéletes a Jensen Invader 2000-em. A legutóbbi beavatkozás az volt, hogy a végtranzisztorok előtt található 2SC1027 kicseréltem KTC1027Y-ra, MINDKÉT oldalon. Ugye eredetileg a BAL csatorna szállt el, de gondoltam, hogy a szimmetria nem árt, és ha lenne valami gond a jövőben, jobban lehet összehasonlító méréseket végezni. (sajnos jól gondoltam)

A BAL csatorna is megszólalt, és nem is tűnt föl semmi probléma, kicsit meg is hajtottam! Amikor a balance segítségével meghallgattam külön-külön a két csatornát, akkor tűnt fel, hogy a BAL oldal (amelyik eredetileg elszállt) kicsit torzít. Nem nagyon, és főleg talán a magasabb tartományban, de ebben nem vagyok biztos. Abban biztos vagyok, hogy az erősítő, mert kábeleket, hangszórókat „kereszt-ellenőriztem”.

Ezt a hibát hogyan lehet kideríteni? Mit-hogyan mérjek? Egyáltalán mi okozhatja?

(#) emmzolee válasza gsc73 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

A megdöglött végfokod végteranyóit meghajtó félvezetőket is nézd meg, na meg a velük kapcsolatos alkatrészeket. Lehet hogy mikor le égett, egy kis meleg kezelést adott visszafelé, amitől elváltozott néhány alkatrész értéke.
(#) hugi00 válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Ha ra jottem volna, nem akarnam radsozni. )

Az kimenetett, hangszorojavitas utann sikerult rovidrezarni.
- azota nincs eletjel.
(#) albinolynx hozzászólása Dec 14, 2010 /

Picit elüt a témától, de biztosan tudtok segíteni.
A hangerő gombokkal a vonalkimenet szintje is állítható fejegységeknél?
(#) gsc73 válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia!

Biztos jön majd egy nálam sokkal jobban hozzértő, de gondoljunk csak bele: ha nem lehetne szabályozni, akkor az erősítőn hogyan szabályoznád a hangerőt? Egy külön potival? Tapasztalatom szerint (nem rég van erősítőm, az sem tökéletes sjanos) a vonali kiment együtt fut a hangerőszabályzóval, csak kisebb feszültségen (talán 2-4V, de ebben sem vagyok biztos) és természetesen pici terhelhetőséggel, hiszen nagy bemeneti ellenállású erősítő vezérlésére szolgál.

Ha tévednék, javítsatok ki.

u.i.: emmzolee: hogyan ellenőrizzem? Kiforrasztom, és? A dióda ellenőrzések mutatnak majd valami eltérést? Hiszen szól, csak kicsit torzít. Milyen eltérést keressek?
(#) albinolynx válasza gsc73 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Én is ezt a logikát követve gondolom azt, hogy szabályozható, de biztosan szeretném tudni.
A vonalkimenet elvileg szabványos 1Vp.

Köszi!
(#) gsc73 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Okés....nem szabályozható.
Akkor hogyan lesz hangosabb az erősítő, amit az autóba építünk, a fejegység RCA csatlakozójáról hajtjuk, és feljebb tekerjük a hangerőt?

Én pontosan azt gondolom, (nem vagyok szakértő) hogy az autós fejegységek RCA kimenetei nem szabványos vonalkimenetek, mint a hifiben, hanem erősítő meghajtására használatos változó feszültségű kimenetek.....

Ha tévedek, remélem valaki kijavít.....és akkor okosabb leszek. Mivel nam vagyok biztos a dologomban, ezt ki is szeretném emelni. Csak következtetek. 1998 után viszont (az egyre növekvő minőségű rendszerek miatt) áttértek a 4 V-os rendszerre, mely azt jelenti, hogy az erősítők 0,4-4 V-ig fogadják az RCA jeleket."

Kicsit google-ztam:

"Az erősítők bemeneti érzékenysége 0,2-2 V-ig volt szabályozható. Ez azt jelentette, hogy a fejegység RCA kimenetén a zene hangerejétől függően 0-0,5 V közötti jelszintet mérhetünk. Az erősítők bemenetiszint(hangerő)-szabályozójának működési elve, hogy az erősítő névleges teljesítményét a szabályzóval beállított bemeneti feszültség hatására éri el. Tehát egy 0,2-2 V-ig állítható erősítő bemeneti szabályzójának maximális állásában 0,2 V hatására éri el névleges kimenő teljesítményét."

Bővebben: Link
(#) gsc73 válasza gsc73 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Bocs...nem sikerült a szerkesztés........

Az "1988 után"-i mondat a google idézet után következik...

(#) oregtamas0202 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Üdv .Csak a mondat végéhez , va -vannak : mono -2 -3-4 -5 ill. 6 csatornás erősítők , ahol a subwooferre használt csatornát külön potencióméterrel lehet szabályozni. Oka , hogy a többi csatornától függetlenűl lehessen állítani a mély hangerejét. Igaz ez megtehető sok rádión is , de így egyszerűbb - gyorsabb , mivel nem kell a menűrendszerbe belépni és gyorsabb a módosítás. Öreg T
(#) albinolynx válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Ha fix feszültségű a vonalkimenet, akkor hogyan szokták megoldani azt, hogy a fejegységről van szabályozva a MASTER hangerő?
Van egy előerősítőkből álló doboz a műszerfalnál, vagy hogyan? Nem áll össze egyelőre.
(#) albinolynx hozzászólása Dec 14, 2010 /

Tehát ha van egy fejegységem és ez van feltüntetve:

1 pár 4V RCA kimenet

akkor az 4V-ot ad a vonalkimeneten és hiába tekerem/nyomom a hangerő potit/gombokat, nem változik?
Kizárólag valami menü féléből lehet állítani a jelszintet?
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Ne hülyéskedj... a vonal kimenet (RCA) a fejegységek kimenetén; az azon beállított hangerőtől függően változik.

Üdv
Inhouse
(#) hugi00 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

En meg helyreteszem eme kerdest.

Autoradioknal a 4V-os RCA azt jelenti a max kimeneti szint 4V.

Mindenfele opcio kikapcsolasa utan, maximalis hangeronel 2,6V. (Alltalaban !)
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

De láttál, használtál, kötöttél már ilyet? Ha nem, akkor is logikus, hogy ugyanúgy szabályzod a hangerőt a fejegységen, mint erősítő nélkül. Alapból csak szintszabályzó szokott lenni az átlag autós erősítőkön. De tényleg...

Üdv
Inhouse
(#) titi válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Hali!
Ha nem baj, egy kicsit én is beleugatok a dologba.
Nézzétek meg egy fejegység kapcsolási rajzát, abból kiderül. Amit én láttam, azon azt látni, hogy a vonalszintű kimenetet a végfok elől veszik le, az előerősítő után, ami a hangerő, balansz, magas ill. mély szabályozást végzi.
Ebből következik, hogy a vonalszintű kimenet hangerejét befolyásolja a hangerő-szabályozás.
Persze nem biztos, hogy minden rádiónál így van.
(#) emmzolee válasza gsc73 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia.

Kiforrasztod a tranyókat, és meg méred akér dióda vizsgálóval, hogy egyformák-e a paraméterek. A diódákkal ugyanúgy. A torzításnak több oka lehet. Munkaponti hibák, kondi száradás, ...
Először ki kellene zárni a hibás félvezetőket, utána jöhet a többi gyanús dolog.
Tényleg a tápokat mérted? (előfok táp, végfok táp) Azok nem aszimetrikusak?
A jól működó csatorna alkatrészeinek a munkapontjait össze hasonlítottad már a rosszul működő csatorna azonos alkatrészeinek a munkapontjaival?
Esetleg szkóppal, ha van, nézz rá több helyen, hogy honnantól torzul a jelalak.

Nincs esetleg egy kapcsirajzod róla? (közeli jó fényképek?)
(#) pinyó39 válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

A "villanyhoz" , meg a focihoz ebben az országban indenki ért). A fix feszültségü vonalkimenetnek nem sok értelme lenne, nem tudnánk allítani a hangerőt a fejegységről.
(#) albinolynx hozzászólása Dec 15, 2010 /

Egyszerűbb "szülésre" számítottam...

A lényege, hogy szabályozható a vonalkimenet szintje az előlapról.

Köszi!
(#) gsc73 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Szia!

Nagyon köszönöm a segítséget! Tápot csak az "elején" mértem, és eszembe se jutott volna újra. Az összehasonlító munkapontmérést még nem csináltam meg, de úgy gondolom, hogy az lesz az eslő, mert az talán a legegyszerűbb, utána majd meglátjuk. (gondolom bemenet földelése után) Szkóp sajnos nincsen (saját), de kis (nagy) szervezéssel hozzá tudok jutni, de ez a legvégső esetben használható megoldás, amikor minden egyéb módszert kizártunk.

Sok hasznos ötletet adtál, :yes: már csak időt kell rá szakítanom, hogy újra kivegyem az autóból, és méregessek...

Üdv:g.
(#) Inhouse válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Igen.

Üdv
Inhouse
Következő: »»   54 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem