Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   75 / 148
(#) punkkazy válasza albinolynx hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Sajnos csak 60W-os pákám van. Próbáltam leégetni PB gázzal, azzal ment is, csak utána az ón nem futotta be. Pedig aránylag jó minőségű ónt használok, szépen befut mindent és elég alacsony az olvadáspontja.
(#) kadarist válasza punkkazy hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Kapargasd meg késsel a leégetett szálakat, hogy fémtiszta felületet kapjál. Ezek után már be kell, hogy fussa az ón. Persze a folyasztószert sem kell sajnálni.
(#) albinolynx válasza punkkazy hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Szerintem bronz kefével menj rá a huzalra. Talán jobb, mint a késsel.
(#) kendergabi hozzászólása Dec 6, 2010 /
 
Hali
Valaki áttudná alakítani ezt a rajzot pnp tranzisztor helyett npn tranyósra vagy fetesre?A fetes jobb lenne.

fesz2xh.jpg
    
(#) Lac364 hozzászólása Dec 10, 2010 /
 
Üdv m.Valakinek nincs véletlen ötlete fazékvasmag méretezés számitásra? Találtam eggyet de igen kétes eredményeket ir ki a táblázatba.. Bővebben: Link
(#) DöG-1 válasza kendergabi hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
Nekem ez a kapcsolás hülyeségnek tűnik! A kimenet DC szempontból a bázison kersztül kapja az áramot; a kollektorba folyó bétászoros árammal feltöltött L3 pedig nem kerűl felhasználásra (ha nem túl rossz a Q-ja, akkor átver a tranyó)...
(#) emmzolee válasza kendergabi hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
Neked találtam másik rajzot, mert a tiéd félre érthető.

Nézd meg szerintem ilyesmire gondoltál.
NPN tranyóra könnyen át lehet alakítani. A primer oldalon kell a pnp-t npn-re cserélni, és a kondin polaritást cserélni. A szekunder oldalt meg olyanra módosítsd, amilyen feszültség kell.
(#) emmzolee válasza Lac364 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
Hello
Itt találsz egy jól használható leírást: trafó méretezés

Vagy itt van Skori méretező progija. Én szeretem használni.
Trafó méretező progi XLS
(#) emmzolee válasza kendergabi hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
A fénycsöves megoldáshoz itt egy leírás.
Bővebben: Link

Ez a dolog itt ebben a topicbam kicsit off
(#) Lac364 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Köszi szépen a választ .Xls fájlt nem tudom megnyitni de utánna nézek mi is az oka..Köszi mégegyszer
(#) sprofan hozzászólása Dec 19, 2010 /
 
Sziasztok!
Van nekem több darab EER3541 magom amiket ilyen célra szeretnék felhasználni. Bővebben: Link Kapcsolásnak erre gondoltam: Bővebben: Link De ez egyenlőre bizonytalan, kérdésem annyi lehetne, hogy mekkora teljesítmény vehető ki ebből a magból? Nem csúcsérték kellene, hanem amit tud is folyamatosan
(#) cimopata válasza sprofan hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Elméleti oldalról:
Ha a vezetéknek amit rátekersz nem lenne ohmikus ellenállása, és tökéletes csatolásúra tekernéd meg a primert és a szekundert, akkor nincs határa az átvihető teljesítménynek.

Gyakorlati oldalról:
200-500W
(#) sprofan válasza cimopata hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Na az szuper. Közben okoskodtam egy kicsit, és rajzoltam egy invertert a topicban lévő rajzokból. Valaki rápillantana hogy rendben van-e? 3db 50W-os végnek kellene mennie róla. Most látom hogy a trafó adatok lemaradtak ahogy a szekunder oldalról a pár nanós kondik is...

001.JPG
    
(#) gulyi88 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
IC1 nek a tápszűrője kimaradt 4,7U körüli ESR + 10nano körüli fólia.
R13 nem kell szerintem. TL494/3 lábára tedd rá az adatlapi ajánlás szerinti alkatrészeket.
A kimeneti GND meg a bemeneti GND a (galvanikus) visszacsatolás miatt ugyan az kell legyen, kösd össze.
A kimenetre nem kell ez a sok ESR kondi, bőven elég 2-3db ESR (legközelebb az egyenirányításhoz) a többi meg lehet sima. Nem ártana a kondik elé egy kisebb induktivitás (a kondik érdekében).
(#) sprofan válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Azt hiszem minden a helyén van.

002.JPG
    
(#) staci123 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Szia,
az előző rajzodon az induktivitásnak a középkivezetésen nem sok értelme van,és ezért a kimeneti feszültségszabályozás is kétes... Ahogy tisztelt Gyuli fórumtárs ajánlja, a kimeneti oldalon ILLIK a diódák és elkók közé (nem csak szimbólikus) induktivitás,mind a két ágba, ami ugyan bifilárissan lehet tekerve ugyanazon a magon...
(#) gulyi88 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Azt tudod ugye, hogy a C28 és C28 at az IC1 táplábainak tövébe kell tenni (minnél rövidebb és kanyarmentesebb vonalvezetéssel).
Az induktivitás helye nemjó és csak kettő kella "középső" ágba nemkell. D3,6 - C8 és D1,2 - C7 közé kell betenni az induktivitásokat.
(#) pimi9 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Fojtót diódák után kell rakni közvetlenül, kimenetre nem kell sok low esr kondi, elég 1-1db nagyobb.
Bemenetről a két 10mF-ost kidobni, oda kell a low esr kondi (ott terheli impulzus áram a kondikat), mondjuk 330u 16V, 6-7 db.

Ha még esetleg akarsz egyszerűsíteni rajta, akkor az MC33152-t ki lehet hagyni, 4db irfz44 nem igényel egetrengető meghajtást, a tl494 kimeneti tranyái fel tudják tölteni elég gyorsan a gate-ket, és akkor csak 2db pnp tranzisztor kell, meg két dióda, ami az aktív kisütést biztosítja.
(ezesetben viszont a tl-nek, ne 10R-n keresztül add a tápot, hanem egy kis 100uH tekercset használj szűrésnek.)

ui: Atyaég, kimenetre graetz-et tegyél, ne két egyutas egyenirányítót, így füstgép lesz.
(#) sprofan válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
C29-28-at közelebb rajzolni nem tudom, de egyébként tisztában vagyok vele hogy hol kell lenniük fizikailag.
MC33152 van egy kazallal, így került eleve ez bele.
Még az érdekelne hogy miért szükséges híd bele?

003.JPG
    
(#) pimi9 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
No, így már stimmel.

Azért kell graetzel egyenirányítanod, hogy mind két félperiódusban egyenlő legyen a terhelése, ha ez nem áll fenn, akkor a két tápoldal terheléskülönbségének fügvényében közelítene, illetve menne telítésbe a trafó.

Vagyis, ha maradunk az egyel előző rajzodnál, akkor pl. amikor az egyik fet páros vezet, akkor töltené a negatív oldalt, ha a másik fet páros vezet, akkor pedig a pozitív oldalt, ezzel nem lenne gond (azon kívül hogy a hatásfoka nagyon rossz lenne) amíg a terhelés hajszál pontosan megegyezik a két oldalon.
De már egészen minimális terhelés eltérésre is eltolódna a vasban az indukció, és telítésbe vinné.

Graetz esetén bármelyik fet páros vezet, mind két kimeneti puffert fogja tölteni, így a trafó szemszögéből a terhelés szimetrikus marad mind két félperiódusban, és nem megy telítésbe.
(#) cimopata válasza sprofan hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
A VCS a kondikról jöjjön, ne a diódáról.
(#) Lac364 hozzászólása Dec 23, 2010 /
 
Két fet szétdurasztásáról..))Készítettem egy dc-dc átalakítót..sg3524 meghajtó 2 x IRFZ44 fet meghajtás .
Beüzemelés rendben ment oszciloszkóp jel jó gondoltam
szétszedett pc trafót rákötöm mivel már
tekertem le ezt a tipusu trafót gondoltam ez is úgy van tekercselve mint másik amit szétszedtem benne 1,5cm széles lemezcsik réz huzal helyett 2x1,5 menettel tekercselve úgy gondoltam ha nem is lesz tökéletes egy próbát megér .Ampermérő bekötve rákapcs tápot ampermérő nem ment 10A fölé mivel csak addig mér a műszer.Pár másodpercig működött igaz mérni mást nem volt időm egyszerre két durranás és elszálltak fetjeim .Szerencs még van két tartalékom .Minden esetre petárdának jó lenne elég hangosan leheli ki utolsó ampereit :gun: ki mit tippel miért lehetett ekkora zárlat?
(#) staci123 válasza Lac364 hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Szia,
egy PC trafóra kevés a 2x1.5 menet 12 Voltra mert 50-60 KHzen még elmegy,de feljebb jelentősen nő a veszteség a trafómagban... A te átalakítód mekkora frekin ment,és hány voltról tápláltad ? Én amig teljessen be nem lövöm az ilyen átalakítót,30Wos halogénizzón keresztül táplálom (üresjárásban),ha minden OK,12Volról 100mA alatt fogyaszt... Ha baj van, az izzó gyulad ki a fettek helyett és nincs durranás
(#) pimi9 válasza staci123 hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
E magon nincs másfél menet, legalábbis nem lehet vele kalkulálni, csak egész számot vehet fel. Ha tényleg fél menet volt rá tekerve, az azt jelenti, hogy az egyik mágneskört jobban gerjeszti mint a másikat, pl. telítés léphetett fel, és akkor ne is csodálkozz hogy eldurrant.
(#) emmzolee válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Miért ne lehetne 1.5 menet? Egy álló magon simán meg lehet oldani.
Az más kérdés, hogy ilyen kevés menetszámmal tényleg nem lesz jó.
(#) Lac364 hozzászólása Dec 23, 2010 /
 
Természetesen 12v -ról es olyan 40 khz ment.Már szét bontottam ezt a trafót is de meglepődve tapasztaltam hogy ebben nincs lemez menet 2x3menet(4x0,8) huzalból volt tekerve. Vagy ez 80khz nek felel meg mivel ellenütemben megy a két fet.?
(#) pimi9 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Gyakorlatban persze hogy meg lehet csinálni a félmenetet, csak nem úgy viselkedik majd mint ahogy azt ti elvárnátok a menetarányokból következőleg.
(Ugye először kiszámolod, hogy adott frekivel, vaskeresztmetszettel, feszültséggel, és indukcióval milyen menetszám szükséges. Ezt általában le kéne kerekíteni egész számra, de ez elég sok embernél elmarad, pedig illendő lenne tudni. Egy E magban két mágneskör van, mindkettő keresztmetszete, hossza, anyaga ua. De ha te erre másfél menetet tekersz, akkor az azt jelenti, hogy az egyik mágneskört egy menet, a másikat két menet veszi körül. Ezzel viszont az a baj, hogy ahol 1 menet van, ott túlléped a telítési indukciót, emiatt betelít a másik mágneskör is, és vége...)

László364: Olyat sose láttam még, amiben a 12V-os ág is lemezből lett volna tekerve, az előfordult már hogy az 5V-os ág tekercsei lemezből voltak. (Ez is csak régebbi pc tápoknál fordult elő.)
Szerintem te bekötötted az 5V-os tekercseket, teljes kitöltéssel, és kisebb frekivel, elején még úgy ahogy működött, de a fellépő vasveszteség miatt elkezdett csökkeni a telítési indukció, és végül betelített.
Számold ki először, miből mennyit kell rá tekerned, és a többiek is jól mondják, izzó sorba!

ui: Volt olyan toroid magom, amin a primér 40x1 menet volt, és ezt hajtotta egy 30V logic level fetekből álló híd. Csak megfelelő anyagú magot, és frekit kell választani.
(#) emmzolee válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Én olyat nem mondtam, hogy az egyik primer 1.5 menet, a másik meg 2. Nem tudom honnan vetted. Eleve hü.eség lenne a két gerjesztő tekercset aszimetrikusra csinálni.
(#) pimi9 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Idézet:
„Nem tudom honnan vetted.”

Sehonnan mivel ilyet én nem írtam le.
Én nem primérekről beszélek, hanem 1 primérről.
Olvasd el mégegyszer, meg itt egy ábra is.

100_2063.JPG
    
(#) hugi00 válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Nekem van olyan erositom amiben 2*76KHz en uzemel a lemez tekercs.

11-16V(DC) -> +- 70V es +-35V (DC)
Következő: »»   75 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem