Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tölcséres hangsugárzó építése
Lapozás: OK   17 / 30
(#) gida válasza hammer14 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szia! Ugy tudom valami Somogyi Hangszoroi vannak gumi membránosak.
(#) hammer14 válasza gida hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Hát akkor a rutsche felejtős ! 2 oldalt terheltél sülhet ki jó is a dologból illetve reflex vagy zárt ládával.
A két oldalt terheltnél viszont ott van az is ha életébe nem épített még tölcséres ládát és nem asztalos aki sokat vágott már szögbe illetve csiszolt gyalult akkor szívás lesz minden rossz indulat nélkül mondom ezt! Elég egy helyen elnéz 1 fokot a negyedik terelőnél az már lehet 5cm eltérés lesz simán. Lényeg több anyag legyen mint amennyi a ládához szükséges és előbb utóbb pontos lesz . Vegyétek ezt is figyelembe ha jó cuccot akartok. Hangszóró meg idővel úgyis gagyinak fog bizonyulni tehát abból csere lesz,de legalább a láda frankó lesz meg én is 2 évig házibuliztam a sal-al és jó volt mások szerint,csak már végére szerintem nem.....
Keres rá: google-be bass horn és nézelődj!

Ja hangszórónak nincs gumi membránja az amire te gondolsz az membrán szél az a kilengést illetve a felfüggesztés tipusát határozza meg egy részbe
pa-nak jobb esetbe harmonikaszerű szövet papír féleség a széle.
Bármi kérdésed van még és ismeretem is van róla szívesen válaszolok.Hogy értsd miért kell pontosnak lenni!
(#) patrik1995 válasza patrik1995 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Sziasztok újfent
Sikerült dűlőre jutnom a mélyládám terén, végülis győzött a HOG melyet szépen építgetek is már 1 láda már kész épp a gitt szárad rajta a másik még készülőben amint mind a 2 láda kész és beüzemeltem csatolok képeket, és pár infót róla
Így első ránézésre és első hallásra megdöbbentően pozitív képet kaptam
(#) sound.man válasza patrik1995 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Szerintem jól döntöttél.
(#) patrik1995 válasza patrik1995 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Sziasztok!
Linken csatoltam a kívánt képek a szilveszteri bulim előtt
Hog Scoope 18"
Nagyon adja... összemértük az erejét azonos hangszóróval és egy ugyszint gyári tervek alapján épített rutséval. Hangerő különbségben nagy eltérés nincs, viszont sokkal szebb a hangja számomra.
A hangszóró membránját eléggé megfogja igy nem nagy a kitérés sem, ettől függetlenül a hangnyomás rovására nem megy.
Amit még tudni kell róla hogy 50m2 alatt ne próbálja meg senki sem használni inkább szabattérre ajánlom mert ott jön ki igazán a vadmacska belőle
(#) potenciameter válasza patrik1995 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia! Azt akarom kérdezni, hogy milyen hangszórót használsz a hogban? A hangszóród merev, kemény membránú? Milyen külömbséget tapasztaltál a tölcséres és a B-reflex/Band-Pass ládák között? Csak érdeklődök, mert szükségem lesz nagy hangnyomású ládákra és igy lehet hogy könnyebb lesz a választás.
(#) patrik1995 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

reflex18R400at egyelőre.
Ez relatív kinek mi a kemény merev, papír membrán.
Attól függ hova kell, ha szeretsz cipekedni és nagy helyre akarsz tölcsért már ajánlani tudom 85kiló a hogom de nagyot bont hangnyomásra ott van a szeren, viszont 50m2 alatt halott... allig szól valamit.
bandpass inkább magasabb frekre fekszik rá szerintem nem disco zenéhez való nekem ez nem tetszett csak benne, lágy szép de kevés... a reflexhez pedig sokkal erősebb nyomó kell hogy szóljon.
(#) potenciameter válasza patrik1995 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ezeket nagyjából én is tudtam, azt akarom tudni, hogy ugyanaz a hangszóró( a te esetedben 18R400) sokkal nagyobbat szól hog-ban mint reflex ládában? és lemegy olyan mélyre mint a reflex?
(#) agressiv válasza patrik1995 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

A bandpass inkább az alacsonyabb frekvenciákra megy!
(#) hammer14 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia

A kérdésed egy fizikai tény! Reflexnek jobb a hatásfoka vagy a tölcsérnek.... A tölcsérnek ! Nagyobb helyre tölcsér kisebbre relfex. Reflex hatásfoka számokba 0,5-2-3 ig terjed tölcsér meg 5 től-akár20-ig. Hossztól mérettől és nyomókamrától.

Én próbáltam már ugyanolyan hangszórót tölcsérbe és relfexbe és igazolt a a tényt. Reflex egyenletesen hangosodott ahogy tekertem neki azonban az erősítő felénél jár mikor a reflex halhatóan megállt hiába tekertem tovább... Nem nagyon volt értelme csak jobban torzított(Val színű hangszóró hiba miatt). Úgyan az a hangszóró rendes hosszú nagy szájú tölcsérbe egy db-ig nem volt nagy szám azonban a poti negyed állásánál megindult a levegőoszlop a ládában és a megiramodik szó pont ide ilik. Nagy helyen a reflex kileheli a lelkét oda jó hangszóró kell 500w 800w-al vagy többel. Tölcsér az nem ilyen persze a jó hangszóró ott is előny,de sokkal kevesebb kakaó elég 100-200w oda tud verni.
Persze a tölcsér sem fog egy kínai hangszóróból beyma minőséget csinálni,de jobb lesz bőven mint akármelyik relfex vagy band pass ládába(magához képest).
Kis csutka tölcsért ne válassz ha tölcsért akarsz,mert annak elég csúnya ütős kopogós a mélye(illetve rezonáns pl rutsche) szerintem ahoz hogy öblösebb reflex ládához szerű mélyed legyen ahoz kell több méteres hosszúságú. Nem feltétlen 3-4m,de 150cm hossz fölött kell gondolkozni.
(#) potenciameter hozzászólása Jan 5, 2011 /

Köszönöm a választ. Milyen ládát javasolsz 1,5m fölött? Hog? Azt a 2,2m magas tölcsért nem szeretném, mert szinte lehetetlen szállitani. Mi a véleményed a Punisherekről, láttam róluk videót ott nagyon jól szólt, nem tudom h élőben mit tudnak.
(#) patrik1995 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Szerintem előbb tisztázd magadban hova akarod milyen hangszóróval. A HOG nem tűnik nagynak de hidd el eléggé vad megépíteni... és sulyra is eléggé van mdfből simán kijön 100kiló környékére hangszóróval... kereket vettem én is rá mert nem kényelmes szállítani
füleket beleszerelni meg nem nagyon lehet bár... de én nem bontottam meg inkább az oldalát.
(#) karpi válasza patrik1995 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

A tolcser meretei a lesugarozni kivant frekvenciatol fugnek nem a Watt-oktol.

Nem megy ugy hogy kis szoba kis tolcser nagy szoba nagy tolcser .

Kis szobaba nem fer be a nagy tolcser ez lenne a baj .Nagyon mely frekvenciakhoz oriasi tolcser szukseges ami mar akkora mint maga a ket lakoszoba nagysagu zenehalgato terem.
Lattam sokan kisebb tocsereket epitenek a "magasabb" frekvenciakhoz majd a szub-nak reflex vagy dipol megoldast hasznalnak.Ami biztossan eleg egy kisebb szobaba /terembe nagyhatasfoku hangszorokkal eloteremtik a 100dB-t a szimfonikus zenekarnak.
(#) patrik1995 válasza karpi hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Köszi a tanórát ezzel tisztában vagyok de átlag felhasználó mit vesz észre? A hangok jelen esetemben nem jönnek ki szépen a ládából kis helyen.
Persze, hogy nem a watt számít. nyilván te is annak a párján állsz hogy ha tölcsér akkor már nagy tölcsér... de sokaknak az valóban nagy és az inkább fix installhoz javasolt.
frekvrenciák pedig leadja a kistölcsér is az alacsony frekit de nem mindegy mekkora hangnyomással. Szerintem a HOG is csak ilyen 40-50hztől szól igazán de ne kérdezd mekkora hangnyomással mert nincs termlabom Nyilván ha valaki alacsony teljesítményből akar nagy hangnyomást elérni meglehetősen alacsony frekvrencián annak big gun.

Nekem nincs szükségem nagyon alacsony frekvenciára kb. 50-60hz töl 150ig de azt nagyon keményen nyomja.

Azért nem tudom a helyhez igazitani a tölcsér méretét, mert nem mindig ugyanazon helyen fogom használni, viszem ide-oda attól függően hogy hol kell bulit csináljak. Normális dolog, hogy egy házibuliba nem állitok be egy 100kg-os tölcséressel, természetesen oda b-reflexeket, meg ilyesmiket viszek. De amikor szabadtérre kell akkor oda nem elég a b-reflex (vagy nagyon sok darab kell belőle), vagy amikor egy nagy terembe kell menjek akkor ott jól jön a tölcséres.
B-reflexem az van, ami elég egy kisebb terembe, mondjuk 10*20as terembe vagy kicsit nagyobba, de egy 600négyzetméteres diszkóterembe nem elég.
(#) agressiv válasza patrik1995 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Idézet:
„pedig leadja a kistölcsér is az alacsony frekit de nem mindegy mekkora hangnyomással.”

Az alulméretezett tölcsér semmilyen hangnyomással nem fogja megszólaltatni az alacsonyabb frekvenciákat.
(#) patrik1995 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Attól mert te nem érzékeled a hangnyomás még jelen van. Ha te csak láda nélkül rákötsz egy hangszórót egy állandó frekvrenciára legjobb példa rá egy jel generátor. Az a hangszóró márcsak maga a membrán mozgásából leadja azt a frekvrenciát a maga hangnyomásában. Az másik kérdés, hogy ilyenkor milyen szintű és mennyire van eltorzulva.
De jelen esetben nem egy elmérezett exponenciális tölcsér a cél hanem meglévő tervek.

Hát én csak ajánalani tudom a hogot a céljaidnak megfelelne ezekben a tartományokban nagyot bont Próbáltuk beyma 18g550 hangszórókkal is hát valami brutális. Ha lesz rávalóm én is cserélem a reflexeket arra. Itt ha visszaolvasol láthatod, hogy nem keveset hezitáltam a rutse és a hog között és épkézláb ötletek is voltak mért jobb a hog és bizonyított... nem annyira elterjedt de nekem igazából a formája miatt tetszett meg. nem mellékesen nagyobb a szájnyílás a tölcsér hossza és a mérete is egészségesnek mondható.
(#) potenciameter válasza patrik1995 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Még azt szeretném tudni, igaz már egyszer meg kéreztem, hogy kemény, merev a membrán, nehezen mozgatható kézzel? Csak azért kérdezem, mert első ránézésre is látszik a hognál és a ruthsenél is hogy nem sok minden fogja vissza a membránt, szinte úgy tud mozogni mint ha doboz nélkül lenne.

Értem mire gondolsz Ugy látszik de nem, egy 18"os hangszóró nagy levegő mozgat meg hirtelen és ezt kipréselnie még azon a helyen is nehézkes dolog. Egyébként mikor építed látni fogod hogy igen kis nyílással indul a tölcsér. a Hognak kisebb mint a rutsenak. Nekem a meglátásom épp az hogy allig mozog a membrán pedig meghajtom 400W-al keményen. Előzőleg bandpass ládában volt és a kilengésem változatlan.
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 5, 2011 / 1

Egy lengőrendszer attól "keményedik" , ha olyan alkatrészeket használnak ami oda való. Pl olyan pille ami nagyobb membrán elmozdulást is enged úgy ,hogy a cséve központosítva marad. Akár 2 akár 3 darab pille is mehet bele. A membránszél is hasonlóan,de abból egy darab. Talán a textil szélek a legkeményebbek. Egyébként ez a "keménység paraméter mérhető akár otthoni körülmények között is.

Cms paraméterre keress rá. Minél kisebb annál kisebb az engedékenysége ,azaz keményebb. A PA hangszorok 0.4 körüliek a hifi hangszórók 0.7.
(#) hammer14 válasza karpi hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

"Kis szobába nem fer be a nagy tölcsér ez lenne a baj"

Öhm hát ezzel picit butaságot mondtál már bocsi! Jó nyilván egy spajz méretű helyre tényleg nem férne be,de egy 5x4m-es helyre bőven befér a big gun-om is. Egyben az a dj pult is és szevasz.

Az igazi probléma az az hogy a tölcsér előtt kell lenni egy bizonyos hossznak ahol a hanghullám ki tud teljesedni minél alacsonyabb freki annál nagyobb hossz.
Ez magyarázta pl azt is hogy házunkba máskor egy egy helyen alig szólt a láda,de a harmadig szomszéd viszont átjött hogy a fürdőjébe dübörög minden és a gyereket nem tudja fürdetni.(ez komoly) Hozzá teszem egy láda volt még akkor csak kész 80w-al volt hajtva.
Nagyágyú tipikus tulajdonsága közé tartozik az is hogy sarokba fordítva szájjal,néha jobbat produkál mint előre nézve. Ha kis helyen van a tölcsér használva akkor ilyesmi módszerekkel lehet valamit javítani a mélyeken.

Nem tudom 100dB az amúgy nem kevés egy picikét?
Bár ki tudja szimfonikus zenekar előadás még nem hallgattam mérni meg főleg nem csak olyan kevésnek tűnik!
(#) hammer14 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Minden normális láda méretezve van egy egy frekvencia tartományra ahol van csillapítása. A rutsche se engedi a hangszóró membránt szabadjára csak az 50hz tartomány alatt. Az amúgy tény és való hogy az egy oldalt terhelt ládákba kemény felfüggesztésű hangszóró kell.
Azzal viszont nem lesz gondot + a végfok limitere is védi a membránt a jó kis 25-30hz-es lökésektől.
(#) patrik1995 válasza hammer14 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Jó ötlet ez a módszer kár hogy nem fix instalom van nekem sem:S azért látványnak is adni kell egy picit.
(#) patrik1995 válasza hammer14 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Ha pedig van egy jó kis eq-ja és limiter helyett egy kis kombinált kompresszor akkor pedig nincs ok a félelemre, am ezt mondtam én is, hogy nem engedi nagyon szabadjára a membránt ha rendes PA hangszórót használsz nem lesz gond!

Még egy dolog merült fel bennem. Épitettem már pár ládát, b-reflexet elég sokat, 1darab bandpasst, és zárt ládákat is. És néhány alkalommal segitséget is kértem itt a forumon és általában mindig kaptam néhány tanácsot, segitséget. Magamtól is rájöttem, de sokan megerősitették véleményem, hogy hiába van jó minőségű érzékeny hangszóró ha nem passzol hozzá a láda, egyszóval nem hozzá lett tervezve.Adott esetben egy rcf h.sz óriásit szól a hozzá tervezett ládában, és egy Electro Voice-nak is óriási hangja van a saját ládájában, de ha megcseréljük őket az egyik a másik dobozában szint semmit sem produkál, legalábbis nem akkora hangnyomást amit elvárnánk tőlük.

Szóval azt vettem észre az eddig olvasottak alapján ebben a topikban, hogy a tölcséres ládákba "szinte" akármilyen mély hangszóró használható. Hogy is van ez pontosan?

Ez így igaz. álltalában a reflex és zárt ládáknál a reflex nyílás és a láda mérete hangolja be megfelelően az egész hangzást és teremti meg az ideális környezetet a hangszóró számára.
A tölcséreknél ez kicsit máshogy alakul de inkább valaki olyan magyarázza ezt el pontosan aki nagyon vágja... minden esetre ezen tölcsérek majdhogynem mindenevők.
(#) hammer14 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Ő hát igen!

Jól értelmezed a hozzászólásokat de nem teljesen igaz hogy akármelyik mély hangszóró jó tölcsérbe.
AZ viszont biztos hogy a tölcsér tervezésénél a membrán felületen kívül nincs hangszóró paraméter.
De pl az alacsony rezonancia frekijű hangszóró az előnyös. Meg az átvitel se mind1 azért.
De mielőtt bárki elkezd hatalmas tölcséreket építgetni érdemes belegondolni hogy talál-e hozzá olyan hangszórót ami pl 30hz-től indul. Mert bizony pa ba nem nagyon találni nagyágyú is csak olyan 30-től kezd dolgozni de ink 35.Nem 22 ahogy a terven említik.
De azt is csak úgy éri el hogy a 2 láda lehangolja egymást. Magyarán a hangszór lerontja a ládát a láda javítja a hangszóró mély átvitelét így lesz egy köztes rész se nem 22hz se nem 40.
Összefoglalva a tölcsér mindenevő lenne a legtöbb esetbe és ésszerű határok között.
Azonban egy egy hangszróhoz itt is lehet tölcsért tervezni ami ugye egy bizonyos tipussal lesz a legtökéletesebb de oda azért már tudás is kell meg műszerezettség rendesen.
Aj horn nevezetű programmal lehet tölcsér szimulálni és finomítgatni nekem pl mostani közepemnek a tulajdonságai hasonlóak mint a h2000 ha31 gitárnak de van eltérés a ts be és érdekes módon úgy kaptam jobb átviteli szimulációt hogy a száj nyílást 70x30cm-ról 50x30 ra vettem hoszt meghagyva.
Összefoglalva a többi ládához képest a tölcsér érzéketlenebb a ts paraméterre.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Persze nem is az engedékenység számít önmagában, hanem inkább a kitérésfüggő változásai. PA hangszóró is lehet nagyobb engedékenységű, csak jól kell tervezni. Igazából a terhelhetőség sem kifejezetten engedékenység-függő.
(#) shalafi.66 válasza hammer14 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Jó az a 30 40-nek is.
Következő: »»   17 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem