Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1122 / 3960
(#) B.I válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Hűtőborda is van rajta és elég nagy is. Köszönöm.
(#) dinokal válasza janikukac hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szia! Ha most kezdesz neki az elektronikához, mindent az alapoktól szinten, akkor felejtsd el a nyák és hasonló témákat. Mire belejössz már vége a versenynek. Mivel elég egyszerű áramkörről van szó, az egészet összedrótozhatod légszereléssel. Csak kb 1 méter drót kell hozzá. Hamar meg tudod csinálni. Ha ic-t is használsz, akkor a foglalatra forrasztod a drótokat, és utána teszed be az ic-t, így nem tudod tönkretenni forrasztás közben. Nem olyan mutatós mintha nyákban vagy dugdosós panelben lenne, de ezt is szépen meg lehet csinálni. Feltétele hogy ne sodrott, hanem egyerű vékony vezetéket használj, mert az merev, szép egyeneseket és hajlításokat lehet vele kialakítani. Egy kis többletmunka árán gyönyörű szemléltető eszköz lesz belőle, amit sem nyákkal sem panellel nem tudsz felülmúlni. Egyszerre látod az áramkör működését és kapcsolását. Régen csináltak hasonlókat az iskolákban. Ez a lehető legolcsóbb és legkönnyebben kivitelezhető.
(#) dinokal válasza dinokal hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1
 
Még annyit, 0,5-ös réz drótot használj, papíron színes ceruzával tervezd meg az alkatrészek helyét és bekötését.
Az ic foglalat lábait hajtsd ki oldalra. Amikor minden okénak tűnik, ragaszd fel az alkatrészeket egy merev lapra, és utána szabhatod, forraszthatod a drótokat.
(#) janikukac válasza dinokal hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szia ! Köszi a tippeket, de nekem , MUSZÁJ nyákra, ha versenyre akarok menni. A többiek pl.: erősítőt készítenek az iskolából, és nekem az iskolából sincs esélyem elmenni, nem, hogy helyezést érjek el. Valószínűleg, akkor segítséget kérek, vagy nagyon ügyes próbálok lenni.
(#) loldma hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Üdvözlet, nekem egy egyszerű gyors kérdésem lenne:
Hogy lehet ilyen szépen kialakított ledmátrixot csinálni? Amit én eddig csináltam, abban girbegurbán álltak a ledek, nem volt ilyen precíz (pedig próbálkoztam különböző módszerekkel, eredménytelenül)
(#) CIROKL válasza loldma hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Látható hogy próba nyákon van , ezzel nem is lehet elrontani , a raszter adja magát a LED -et a panelig leülteted és máris helyen lesz és még szépen sorban is lesz .
(#) loldma válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Nos igen, a ledet szépen leültetem, aztán az egészet meg kell fordítani, hogy forrasztani tudjam. Ekkor elmozdul. Nem sokat, pár mm, de 144 lednél elég csúnya. igazából már 24 lednél is. Vagy próbálkozzak úgy mint az autószerelőakna, hogy aláfekszem, miközben befogom satuba a próbanyákot?
(#) CIROKL válasza loldma hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Én nem úgy csinálnám igaz lassabb de a LED -ket egyesével tenném a nyákba és akkor szinte 100% -ban a helyén lenne mind .
Vagy még van egy módszer de ahhoz kell egy segédlet , egyszerűen kell egy sablont csinálni
/csináltatni /neki és az a tuti .
(#) nagy_david1 válasza janikukac hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1
 
Szia!

Ne értsd férre de itt mindenki csak a javadat akarja és segíteni próbál. Ez olyan, hogy kémia versenyre akarok menni de nem foglalkoztam soha a kémiával de egyből versennyel kezdem. Kezdj el az alapokkal foglalkozni mint amit mindenki ajánlott és a legközelebbi versenyre már felkészült leszel Én is kábelezéssel készítettem első kapcsolásaimat mint ahogy mindenki más is és csak azután kezdtek elkészülni első esetlen paneljeim. Sőt még kezdő ként én ajánlanám a maratásálló filceket is az EDDING német termékekből. Nagyon jó minőség, nem mar alá egyhamar így nem ér kudarc. Vannak szép kezdőcsomagok is mint pl. ez.
(#) janikukac válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szia ! Köszi, tudom. Minden felszerelésem megvan : Páka, ón, stb. Drótos módszerrel már dolgoztam, de sajnos a következő műszaki versenykor , már nem leszek az iskolában Jövőre középiskolába megyek.
(#) nagy_david1 válasza janikukac hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1
 
Idézet:
„Valószínűleg, akkor segítséget kérek...”

Szerintem más se magától hoz létre erősítőket mint ahogy írtad, ebben a korban. Az EDDING filces megoldást viszont hallgasd meg. Régebb mikor nem volt ilyen bőség akkor feloldott szurokkal készítették.
(#) Palcso44 hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Hy mindenki...
Én is kezdő vagyok, és szeretnék érdeklődni, h egy Videoton RA6363S típusú erősítőt rá lehet kötni számítógépre???
(#) CIROKL válasza Palcso44 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Fogsz egy szép nagy ruhaszárító kötelet és rákötöd !
De a viccet félretéve , természetesen rálehet kötni megfelelően 3,5JACK /DIN csatlakozó -val
(#) Moderátor hozzászólása Jan 8, 2011
 
NYÁK készítés ide költözött: Link
(#) loldma válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
ez a sablonos dolog ez tetszik. Én is egyesével csináltam, de így is elmozdultak, node lassan irány az ebay és veszek bulk ledeket, előkotrom a fiókból a próbanyákokat és uccuneki
(#) tomat5 válasza loldma hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Helló

Én egy próbapanelből csináltam sablont. Jó alap mert a furatok pontosak. Vágtam egy akkora darabot mint a mátrix 2 sora, és feltágítottam a megfelelő lyukakat 3mm-re. Beraktam 2 sor ledet a panelba, majd felül ráhúztam a próbapanelből készült sablont. Nem lett teljesen precíz, de csak az én türelmetlenségem miatt.

Üdv

IMG_4659.JPG
    
(#) David.zsombor hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Sziasztok én számítógéptápból zsákmányoltam néhány dolgot kérdésem hogy mire lehetne használni?
(#) nikolatesla válasza David.zsombor hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Az első képen:
kettős dióda. Azaz az egyik szélső egy középső egy dióda a másik szélső és középső meg egy.

A második képen: nagyfrekvenciás ferrit magod transzformátor.

De ha az elsőnél tévednél javítsatok.
(#) LGS94 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Köszi! Csak nem tudom mikor fognak válaszolni!
(#) David.zsombor válasza nikolatesla hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Jó köszi a diódálat sejtettem én is a jeléből
A trafó adatait vagymi hogy tudom megmérni?
(#) zacc hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Üdv.
7490 számlálót akarom vízesésbe kötni, az adatlapon nem mutatja sehol, hogy kell
Légyszi segítsetek.
(#) nikolatesla válasza David.zsombor hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
A trafóhoz nem nagyon értek,de ha jó sejtem ahol 2láb van az a primer aminek külön meghajtás kel olyan 24KHz-en. a másik oldalon pedig a szekunder de ott van a vissza csatolás is. Ami a meghajtáshoz kel. Azaz mikor építesz hozzá egy kapcsoló üzemű áramkört egy optocsatolón keresztül vissza kell csatolni. De nem egyszerű dolog az....
(#) David.zsombor válasza nikolatesla hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Akkor inkább hagyom.
(#) nikolatesla válasza David.zsombor hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szerintem is mert itt nem egy két volt van jelen. Legalább 300v egy ami azonnal kiüt.
(#) Doncso válasza David.zsombor hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szia, azért leírom mire lehet ezeket használni, csak, hogy tudd, az első képen kettő dupla gyorsdiódát láthatunk, ezeket a PC tápban a szekunder tekercs egyenirányítására használják, a nagyobbal az 5v-ot mert az lehet akár 30A is, a kisebbel pedig a 12v-ot, tedd el őket, egyszer még jól jöhet , jó erős diódák, a második képen az a PC táp trafója, a primerjére kapcsolgatnak nagy frekvenciával egyenáramot, ezt transzformálják ebből lesz az 5 és 12v, az előző diódák segítségével.
(#) Fodor hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Sziasztok. Légyszives segitsetek nekem. Az egyik nagy baj az, hogy nemszeretem a sztereót (bocsássatok meg ezért), mert valamikor az egyik oldal hangosabb mint a másik és a végfok egyik oldala hamarabb clip-el a másiknál. Ráadásul nemis egyforma frekvenciák jönnek ki azonos időben a hangszórókból. Azlenne a kérdésem, hogy hogyan tudom közösiteni a szereót. Eddig két ellenállást használtam. még 5.1Kohm-osat.. Kondit is kellene, csak akkor magasabb hangtratományban szól a zene, kicsit levág a mélyből. Ha közösitem a jelet kicsit megnő az alapzaj is, ami nagyon zavar. Valakinek nincs egy jól bevált kapcsolása, vagy össze tudnánk hozni valamit?? Légyszives segitsetek.

Előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdv: Fodor
(#) David.zsombor válasza Doncso hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Megmértem a nagynak igen kicsi a nyitóárama 147-et mutat a műszer.
(#) kadarist válasza Fodor hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1
 
Szia!
Nem az a baj, hogy ellenfázisba vannak kötve a hangszórók? Mert olyankor eléggé zavarossá válik a hangkép.
(#) SzT3 hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Sziasztok

Hogy tudom lellenőrizni egy áramkörbe lévő mikrofont hogy jó-e vagy se?
Jó persze tudom kipróbálom de esetleg nem tudom valahogy multiméterrel kimérni? mit mérjek ellenállást vagy mi lehet a megoldás?
Köszi
(#) Doncso válasza Fodor hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1
 
Bővebben: Link Szia, ez kell neked, az IC lehet TL072, a bemeneteket meg le kell korlátozni 2-re, oda kösd be a jobb-bal csatit, az OPA előtti trimmerek nem kellenek, egyszerűen kettő db 100k-ohmal kösd a jobb-bal csatit az 1µF -os becsatoló kondi elé, +-9v táp kell neki, nem egy bonyolult áramkör, viszont mr kipróbáltam, jól működik.
Következő: »»   1122 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem